UML - Java Class Diagram

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
Halkeey
Light Expert
Light Expert
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

UML - Java Class Diagram

Príspevok od používateľa Halkeey »

Zdravím,

potreboval by som trochu naštartovať/poradiť s class diagramom v jave.

Zadanie: Objednávkový systém pro kadeřnictví
Aplikace umožní zákazníkovi se zaregistrovat nebo přihlásit k již dříve vytvořenému účtu. Dále bude možné aby si zákazník či zákaznice vybral(a) se seznamu úkonů, které bude v kadeřnictví požadovat (např. barvení, melír a stříhání). Podle vybraných úkonů se spočítá přibližný čas, který je pro obsloužení zákazníka potřebný. Pak umožní zákazníkovi se objednat. Nabízí mu jen takové termíny, do kterých se jeho obsloužení vejde.
Aplikace má dva typy uživatelů. Zákazníky, kteří se mohou objednávat, rušit objednávku nebo přesouvat objednávku a kadeřnice/kadeřníky, kteří mohou upravovat seznamy úkonů a délky jejich trvání, připravovat nabídky časů a zobrazovat si objednané zákazniky a úkony, které požadují.
Jedná se o desktopovou aplikaci, neřešíte internetový přístup.

Zatial mam diagram takýto a potrebujem vynadať, že čo mám zle ďakujem :)
Prílohy
kader.png
S-player
Light Star
Light Star

Re: UML - Java Class Diagram

Príspevok od používateľa S-player »

Neviem či to hrá v tomto prípade nejakú rolu no typy premenných podľa mňa niesu úplne dobré.

Čas - Budeš pracovať s unix časom? Alebo čas sú proste len nejaké sekundy?
Cena - Budeš riešiť len celé čísla?
Mobil - Čo ,ak niekto zadá číslo s predvoľbou prípadne ,v niektorých krajinách môže číslo obsahovať aj zátvorky.
Halkeey
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

jo jo čas je resp. trvanie aktivity napr 35 min, cenu nejak neriešim a mobil dám string a aj ostatné atributy a metody dorobím ale mne skôr išlo o tie vzťahy medzi triedami či to bude fungovať pripadne či mi tam nejaká trieda nechýba
skkiller2
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa skkiller2 »

Tak podla mna:
1. Aplikace umožní zákazníkovi se zaregistrovat nebo přihlásit k již dříve vytvořenému účtu - k tomuto neviem ci je potrebne mat dalsi triedu login ja by som jednoducho dal metodu login(username, pass) a register(username, pass, type a neviemcoeste potrebne k registracii) do triedy kadernictvo. V tejto triede mas(asi) zoznam vsetkych uzivatelov s ktorym mozes pracovat.

2. Dále bude možné aby si zákazník či zákaznice vybral(a) se seznamu úkonů, které bude v kadeřnictví požadovat (např. barvení, melír a stříhání). - toto bez vazby medzi kadernictvom a aktivitou budes robit podivne teda: iterujes uzivatelov odfiltrujes zakaznikov a zistis ich objednavky ale pockat co ak nikto nebude mat ziadnu objednavku? a keby aj mal tak pre zistenie vsetkych aktivit by musela existovat objednavka cize to nespravis. Takze pridat vazbu medi kadernictvo a aktivitu

3.Podle vybraných úkonů se spočítá přibližný čas, který je pro obsloužení zákazníka potřebný. Pak umožní zákazníkovi se objednat. Nabízí mu jen takové termíny, do kterých se jeho obsloužení vejde. - TU je nejaky pojem termin.. odkial tie dostupne terminy budes ziskavat? (Ja by som si asi udrziaval zoznam vsetkych terminov v triede Kadernictvo a kludne aj pre termin vytvoril dalsiu triedu s atributmi ako zaciatok terminu(mozno int(prvytermin druhytermin...) mozno DateTime), trvanie(kludne int ulahci ti to blbe pocitanie ..do ktorych se vejde..), a pripadne aj informaciu ci je termin objednany(nie je az tak potrebny ale zjednodusi ti to pracu) - je to hardkor ale je to skolsky projekt) a tato trieda moze byt ako atribut v objednavke.

4.Aplikace má dva typy uživatelů. Zákazníky, kteří se mohou objednávat, rušit objednávku nebo přesouvat objednávku a kadeřnice/kadeřníky, kteří mohou upravovat seznamy úkonů a délky jejich trvání, připravovat nabídky časů a zobrazovat si objednané zákazniky a úkony, které požadují.
- dedicnost mas dobre, ale pridajobjednavku a zrusobjednovku by malo byt umoznene len zakaznikom ci? teda v triede zakaznik a tiez neviem ci by nemala byt vazba skor zakaznik- objednavka ako uzivatel-objednavka
- tiez asi chyba metoda pre presun objednavky v triede zakaznik
- trieda personal by zas mala mat tie veci pre kadernikov - pracu s teminami(vztah medzi personal a term?), ukonmi a neviemcim este

5. Neviem naco su dobre triedy zapisovac, nacitavac(mas take nieco v zadani?) zoznamObjednavok a Login ?

Urcite nie vsetky moje myslienky su spravne tak ..s rezervou:)
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Tie sipky su co? asociacie? ak hej dopis tam kardinality a pomenuj ich, je to prehladnejsie.
Nemal by si mat niekde zoznam poskytovanych aktivit? A vsteky kadernictva poskytuju to iste?
Halkeey
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

skkiller2 ďakujem za tvoju namáhavú odpoveď, určite máš pravdu a idem to opraviť. triedy nacitavac a zapisovac sú triedy ktoré nacitavaju a zapisujú aktivity priradené k zákazníkom aby ich potom mohol zakaznik/personal načítať, teraz je otázka ako to zapisovať a by sa to dalo načitať je tam nejaký termín ukon a kto si objednal tj napr.
meno=user strihanie-12:00, farbenie13:00 .... neviem či nepoužiť radšej databatu, ale s databazou som ešte nerobil...

a to je len objednavkový systém pre jedno kadernictvo.

ďakujem všetkým čo mi pomáhate :)

//autoeditácia príspevku (18 Máj 2014, 16:25)
tak som to upravil a rozmýšlam že keď budem mať zoznam tých termínov v Kadernictve, tak asi z Objednávky by mal ísť vzťah do Kadernic a z Kadernictva do Termínu?
Prílohy
kader.png
skkiller2
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa skkiller2 »

Tak ten atribut objednany v triede termin by sa mal skor volat obsadeny/vyuzity lepsie to popisuje to co to predstavuje - moja chyba.
A tiez trieda termin musi mat vazbu na kadernictvo z rovnakeho dovodu ako ukon-kadernictvo.

Ak chces ukladat/nacitavat informacie o objednavkach ( trojica termín ukon a kto si objednal ) do ?suboru?(BufferedReader) tak si uvedom jednu vec ze tam ulozis len cast dat ostanu ti neulozene terminy a ukony, ktore nie su obsiahnute v ziadnej objednavke a tiez informacie o personale/zakaznikoch. Co tym chcem povedat je ze ak chces stav kadernictva niekam ukladat mal by si ho ukladat cele nie len objednavky!
Ale podla mojho nazoru toto robit nemusis - proste vsetko mat vsetko len v objektoch a po zavreni programu sa zmeny stratia. Ak by si to ale fakt potreboval tak podla mna najjednoduchsia cesta je serializacia.

Stale nesuhlasim s triedou zoznamObjednavok naco tam je? zoznamObjednavokUzivatela je predsa ulozeny v Uzivatel(mal by byt v Zakaznik)nie?
A zoznam vsetkych objednavok ziskas tak, ze si prejdes zoznam zoznam uzivatelov(alebo teda zakaznikov) a ich objednavky pridavas do samostatneho zoznamu.

Vztah medzi uzivatel-objednavka: znamena ze uzivatel(personal aj zakaznik) ma (pravdepodobne - chyba kardinalita) zoznam objednavok. Ma sa personal objednavat sam na nejaku aktivitu? podla mna by sa mali objednavat len zakaznici ale neviem.. :)
Napísať odpoveď