Otcovstvo v rodnom liste/dedictsvo

Diskusia o tom, čo Vás trápi v súkromí...
jackb
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Otcovstvo v rodnom liste/dedictsvo

Príspevok od používateľa jackb »

aky je dedicsky zakon v CR?
tiez dedia vsetci, kym to nie je upravene zavetom?
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

donedavna to bolo v principe rovnako ako u nas, kedze platil v principe ten isty zakonnik z dob CSFR (samozrejme novelizovany). Teraz maju ale novy obciansky zakonnik a tam fakt neviem jak to je.
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Fabo napísal:Co sa tyka vydedenia, obc. zakonnik § 469a

myslim ze to pismeno b by mohol biologicky otec celkom uspesne pouzit.

To ze na nu neplatil vyzivne mi v kontexte toho, ze zila v uplnej rodine a nebol zapisany biol. otec ale manzel matky v rodnom liste, pride ako dost slabe.
Ber do uvahy, ze do isteho veku vobec netusila o tomto fakte, ze otec ktory s nou zije pod jednou strechou vlastne nieje jej otec, a dalsie obdobie po tomto zisteni nevedela kto je jej biologicky otec...a zaklopat po XY rokoch niekomu na dvere so slovami ''ahoj oci'' je dost blbe, myslim, ze aj pochopitelne.

//autoeditácia príspevku (20 Máj 2014, 08:24)
Cize suhrn, mozme to rozdelit na par krokov, prvy krok by bolo 'vzdanie sa otcovstve' so suhlasom oboch rodicov pred sudom, a nasledna zmena v matrike....nasledne by bolo priznanie otcovstva, co by sa v tomto pripade komplikovalo bio otcom, opat sud, matka musi urcit otca, ktory to bud prizna, alebo nie, a v pripade, ze nie, tak bude nasledovat sudny prikaz na DNA test, ktory by to dosvedcil....cim by sa to opat posunulo matrike, nech to prepisu a nech jej vystavia rodny list kde to bude vsetko ok.
O dedicstvo som sa pytal iba zo zaujimavosti, netusim ci dany clovek ma nejaky majetok, ani si nerobim nadeje, len ma to napadlo, ako to je podla zakona, kedze po smrti sa deli majetok medzi potmomkov....a ona by bola teda potomok.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

V pripade ze by ju nevydedil, tak by narok mat mala... potom zalezi asi este na tom, ci by sa s nou nechceli sudit jeho "riadne" deti.

Ale osobne som nazoru ze nema cenu reisit cely ten kolotoc kvoli zapisu v matrike...
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Kedze dovodom tohto prepisu je len "aby bolo vsetko v poriadku" tak by som sa na to urcite vykaslal.
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

Nie, nepochopil si to, resp. si prijal zlé info.

Jediná možnosť ako zmeniť už evidované otcovstvo je súdnou cestou, návrhom na určenie otcovstva. Súhlasné vyhlásenie je možné len pri určení otcovstva a niečo ako vzdanie sa nie je možné. Zbytok je podobný, s najväčšou pravdepodobnosťou DNA test a príkaz na matriku.
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

A co v pripade, ze budeme mat spolu deti, osaneme zit v tom istom meste, a moje deti nadviazu vztah s detmi surodencov mojej priatelky? To normalne nieje, a sanca tam je....pokial viem, pred sobasom sa to overuje iba na matrike, v tomto pripade, by to overili, a zosobasili, nasledne by mohol nastat problem s krizenim genov...
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

tak uz u beznych bratrancov a sesternic je ten problem relativne maly, pokial maju este len jedneho predka spolocneho miesto dvoch tak tam by som sa toho az tak nebal. Problem s inbreedingom nastava v tomto ramci skor vtedy ked je to dlhodobejsie resp. rozsiahlejsie.
Napísať odpoveď