Stanovanie na divoko

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
BX
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Stanovanie na divoko

Príspevok od používateľa BX »

Hughito, ja som s kamarátmi takto prešiel veľkú časť Slovenska, len peši a stopom a s prespaním sme nemali nikdy problém. A ani neviem, aký by sme mohli mať. Ako píšem, buď nás niekto navštívil a po dohovore nás nechal, alebo ak by mal niekto protesty (to sa nám nikdy nestalo a ani mojím kamarátom, pokiaľ viem), tak sa jednoducho zoberieme a ideme inam. Za čo mi dá kto pokutu, že som spal na zemi a nerobil bordel? Pokiaľ v takom prípade nebudeš odporovať a pekne odpochoduješ inam, nie je šanca, aby bol nejaký problém.
V zahraničí by som sa bál toto urobiť, ale pokiaľ som v rodnom Slovensku, tak sa nenechám buzerovať, kým mi nepreukážu nejakú vinu (a že nemajú akú).

btw. vo vašom prípade by som sa možno s tým autom veľmi nechválil, ak vás niekto príde kontrolovať :D Zoberte nejaké batohy a povedzte, že idete pešo radšej, zapôsobí to dôveryhodnejšie. A hlavne treba byť slušný, nie začat rozkrikovať hneď o paragrafoch, s takým by som sa ani ja nebavil...
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Však ale kto k vám prichádzal?
BX
Addict
Addict

Všeliakí správcovia/ochranári okolitých lesov, nikdy nie žiadna polícia. Proste ľudia, ktorí v podstate nič nezmôžu, len dbajú na to, aby tam nepobehovali demenkovia a nerobili bordel. S tými sa typicky dá dohodnúť. Ešte som nezažil, že nie, ale verím, že sa takí môžu vyskytnúť. Vtedy je to ale len tvrdohlavý mumák, ktorý si myslí, že je pán a silou mocou chce robiť problémy.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

BX: lesná stráž, stráž ochrany prírody, poľovnícka stráž a iní ľudia "v zelenom" majú právo ťa pokutovať. To, že tak nespravili je len a len dobre :wink: Väčšina z nich sú pomerne normálni ľudia, no občas sa nájdu aj tuponi, ktorí si potrebujú niečo dokázať.

Najviac ma pobavil kamarát: mal rozloženú hamaku a doštrachal sa tam k nemu nejaký takýto strážca v starej nive, z ktorej tiekol olej kade-tade. Po otázke, prečo tu táborí, len sa len s kľudom opýtal: koľko m2 zaberá hamaka? A spor bol ukončený = nejednalo sa o táborenie :smt059
BX
Addict
Addict

Veď píšem, že "v postate nič" :D Pokutovať ma nemá prečo, keď ma napomenie a bude si trvať na svojom, tak sa zodvihnem a odkráčam preč.

Ale s tým kamarátom to bolo ako? To je táborenie niekde definované, koľko musí zaberať m2, či som niečo nepochopil? :mrgreen:
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

BX - táboríš vtedy, keď niekde nocuješ na zemi (stan, pod širákom...). Neviem, či je to takto definované v zákone, no riadi sa tým táto sorta ľudí. :)
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

BX napísal:Všeliakí správcovia/ochranári okolitých lesov, nikdy nie žiadna polícia. Proste ľudia, ktorí v podstate nič nezmôžu, len dbajú na to, aby tam nepobehovali demenkovia a nerobili bordel. S tými sa typicky dá dohodnúť. Ešte som nezažil, že nie, ale verím, že sa takí môžu vyskytnúť. Vtedy je to ale len tvrdohlavý mumák, ktorý si myslí, že je pán a silou mocou chce robiť problémy.
To ich je toľko? :D Neviem, ako nemám s tým skúsenosti, ale nikdy som si nemyslel, že sa človek zvalí niekde v lese a ráno pri ňom bude stáť nejaký chumaj. Však možno je dobré ísť bokom od chodníkov a pod., aspoň 300 metrov a tam kto príde? To by už musela byť náhoda.
theBliZZard
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa theBliZZard »

hughito, by si sa cudoval kolko ludi z horskej straze, ochrany parku (aj horskej sluzby, aj ked ti so stanovanim nic nemaju) chodia cele dni po lesoch len tak na kontrolu ...
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Pokutovat ta moze, len ak ma statom okolkovane pokutove bloky :D Ak by vam chcel niekto davat pokutu len tak, bez bloku, alebo vypisuje nejaky zdrap papieru, ktory nema ziadne bezpecnostne prvky...tak ho poslite do riti...je jasne, ze si tie peniaze chce strcit do vacku...

Vykazat ta moze majitel pozemku, aj urcita cast lesa moze byt sukromny pozemok...

Od 3. stupna stupna ochrany je zakazane zakladat ohen a rozkladat stan, ale je este povolene prespat pod holym nebom (bez stanu). Je to presne z toho dovodu, ze chcu od ludi vyberat prachy za to, ze spia na zemi vo vlastnom stane...

Vo vyssich stupnoch ochrany je zakazane aj prespat bez stanu a v podstate robit cokolvek. Kvoli ruseniu zivocichov, niceniu rastlin, znecistovaniu, zakladaniu poziarov...a je to aj pre vasu bezpecnost. Nie sme sice niekde v dazdovom pralese. Ale kazdorocne je u nas niekolko ludi napadnutych medvedom. Medvede su u nas premnozene. Aj taky vacsi dobre nasraty diviak dokaze cloveku sposobit pekne zranenia, hlavne ak nemate so sebou pusku.

Ale podla mojich skusenosti, bezne ludia z dediny chodili "do hory" aj na noc. Rano je dost svetla, nie je az take dusno a horko a navyse predbehnete inych hubarov alebo zberacov :D Nebol nikto kto by to nejak strazil alebo kontroloval. A to sa jednalo o CHKO. Samozrejme ti ludia nezakladali ohne, ani nemaju stany, ani nic podobne. No zase ak clovek v noci spi potichu, bez ohna, tak je to sakra nebezpecne kvoli tym medvedom. Nie je to tym, ze by nejako s radostou utocili na ludi, ale ak nie ste po vetre, tak vas medved neciti. Ak ste po tme a po tichu, tak vas medved uvidi az v momente, kedy ho uz vidite aj vy.
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

Sakra nebezpečné pre medvede? :lol: Čo sa tohto týka tak medvede nikoho nezaujímajú a ani ty nezaujímaš ich, tam ide presne o tie prachy, ktoré parky/lesy atď. majú z oficiálnych kempov a keď spíš mimo nich, tak o ne prichádzajú.

A lesná stráž a iný pracovníci lesov ťa samozrejme môžu pokutovať a v priestoroch so zvýšeným stupňom ochrany prírody sa už ani nedá s nimi nejako ľahko dohodnúť. Niekde za dedinou to beriem, tam to väčšinou fakt nikoho nezaujíma, že spíš len tak.
Incident, čo som spomínal sa mi stal v Slovenskom Raji, inak som zatiaľ problém nemal (či už v stane, pod celtou alebo len tak na deke).
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

V CHKO by problém s prespaním nemal byť hádam nikde (snáď s tým stanom by to bolo troška otázne), v PR a vyššie by som sa asi odvolával na núdzové prespatie (bivak) a spal by som inak, než v stane (v stane aj tak kvôli komfortu nespím :) ).
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Syfon »

Ma niekto skusenosti aj so zahranicim? V okolitých statoch pripadne chorvatsku?
redliner
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa redliner »

Syfon napísal:Ma niekto skusenosti aj so zahranicim? V okolitých statoch pripadne chorvatsku?
begbeee písal stranu dozadu : "Viem len, že v Chorvátsku je to prísne postihované a kempovať sa dá výhradne na to určených miestach. Myslím, že v alpských krajinách to bude rovnaké ak nie prísnejšie."
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Napísať odpoveď