Romovia na Slovensku

Diskusie na politické témy...
hughito
Redeemer
Redeemer

Re: Romovia na Slovensku

Príspevok od používateľa hughito »

Keby boli úplne na rovnakej úrovni tak si hodím mincou..
-AA-
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa -AA- »

gogo956 napísal:to ze sa bieli zamestnavatelia castokrat zdrahaju prijat romskeho obcana za zamestnanca nemusi este vobec znamenat ze z ich strany ide o rasizmus. Je uplne prirodzene ze ludia sa skôr snazia spolupracovat s inymi ludmi ktori su im kulturne podobni. Ja osobne keby som mal firmu a budem si vyberat medzi "beznym Slovakom", Romom,Africanom,Vietnamcom s priblizne rovnakou kvalifikaciou a pracovnymi skusenostami, tak si vyberiem to prve. Ale rovnako by sa v pozicii zamestnavatela zachoval aj ten Rom,African ci Vietnamec. A tak to funguje uplne vo vsetkom. Ti ludia co su si z nejakeho dovodu blizsi si skor navzajom pomozu ako ti co su si vzdialenejsi.
Prirodzene ..

Takisto z opacneho smeru, ta ex-moderatorka sa stala obetou vrodenych instinktov (obranna reakcia znasobena genetickou odlisnostou pachatela) v kombinacii s ich neuvazenym verbalnym vyjadrenim v dosledku emocneho rozrusenia. (=okamziteho neuvedomenia si sucasnych "spolocenskych noriem")

Clovek musi byt velmi silne a systematicky indoktrinovany inou formou "etickeho altruizmu" aby sa vyhol tymto geneticky podmienenym reakciam, co napriek velkym snaham proti-prirodne zalozenej "lavicovej" ideologie nie je tak jednoduche dosiahnut. Zretelne je to na priklade lavicovo-liberalneho konceptu "multikulturalizmu" kde miera altruizmu v spolocnosti klesa s rastucou heterogennostou (roznorodostou) obyvatelstva. Samozrejme do toho vstupuju aj ine faktory, ako je miera relativneho bohatsva, ktore je schopna spolocnost este vyprodukovat a prerozdelit. Preto aj v casoch hospodarskych kriz narasta antagonizmus medzi odlisnymi skupinami.

Odpovedou "pravice" na tento problem je teoria neustaleho ekonomickeho rastu a prosperity, zatial co "lavica" usiluje predovsetkym o spriemernenie a zrovnanie roznorodych mas obyvatelstva na ideologickom zaklade. Obidva smery su chybne a neudrzatelne, ale to je uz ina tema.

Podstata spociva v tom, ze ked dojde na lamanie chleba, vacsina ludi si nebude "hadzat mincou"..
hughito
Redeemer
Redeemer

Takisto z opacneho smeru, ta ex-moderatorka sa stala obetou vrodenych instinktov (obranna reakcia znasobena genetickou odlisnostou pachatela) v kombinacii s ich neuvazenym verbalnym vyjadrenim v dosledku emocneho rozrusenia. (=okamziteho neuvedomenia si sucasnych "spolocenskych noriem")
Ako sa to dá pekne opísať. :lol: :lol: Pritom išlo o obyčajný rasistický výplod, ktorý by iný človek proste z úst nevypustil. To je celé.
Clovek musi byt velmi silne a systematicky indoktrinovany inou formou "etickeho altruizmu" aby sa vyhol tymto geneticky podmienenym reakciam, co napriek velkym snaham proti-prirodne zalozenej "lavicovej" ideologie nie je tak jednoduche dosiahnut. Zretelne je to na priklade lavicovo-liberalneho konceptu "multikulturalizmu" kde miera altruizmu v spolocnosti klesa s rastucou heterogennostou (roznorodostou) obyvatelstva. Samozrejme do toho vstupuju aj ine faktory, ako je miera relativneho bohatsva, ktore je schopna spolocnost este vyprodukovat a prerozdelit. Preto aj v casoch hospodarskych kriz narasta antagonizmus medzi odlisnymi skupinami.
Geneticky založený na čom? Na národe? Etniku? Nič také geneticky neexistuje, to je rasistický a dávno prekonaný výplod 19. st. Národ je sociálny konštrukt, ktorý sa vyformoval v 18. st. na základe nejakej podobnosti jazyka, kultúry ľudí žijúcich na istom území, ale po genetickej stránke nemožno o nejakej národnej či etnickej čistote hovoriť ani zďaleka. Každopádne, aj keď ide o konštrukt, nepochybne vie stále výrazne ovplyvňovať myslenie ľudí a teda aj ich konanie.

Samozrejme, celé toto je podložené videom na youtube od kontroverzného a silne kritizovaného autora.
Preto aj v casoch hospodarskych kriz narasta antagonizmus medzi odlisnymi skupinami.
Hlavne za pomoci nacionalistickej štvavej propagandy.

A na aké lámanie chleba sa chystáš?
Waagbistritz69
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Waagbistritz69 »

Hugo napísal:A na aké lámanie chleba sa chystáš?
RAHOWA, py*o :sly:
spolok Anonymných Karmohoničov napísal:- Zo zvyku karma dole
- skludni sa konecne, vypustas z ust hovna, hlavne v teme o MS a places za karmou
ja som kľudný :lol: a neplačem za karmoj, I couldn't care less about it.. ja sa len bojím o psychický stav niektorých osôb, keré si tým niečo dokazujú, že napíšu úplnú 3.1415926535897-čovinu a nepodpíšu sa :lol: ma zas nevytočí dáky online geroj, ktorému len o to ide, ja sa len tíško smejem
-AA-
Hardcore addict
Hardcore addict

Ako sa to dá pekne opísať. :lol: :lol: Pritom išlo o obyčajný rasistický výplod, ktorý by iný človek proste z úst nevypustil. To je celé.
Iny clovek by ho z ust vypustil a vypusta denne, intenzita sa lisi od miery kontaktu s danou skupinou. Ja som len opisal proces, resp. pricinu. Stretavam sa s tymito reakciami u normalnych ludi casto a osobne to povazujem za otravne, pretoze ide vo vacsine pripadov o beznych konformnych ludi, ktory sa v pripade potreby velmi lahko prisposobuju inym spolocenskym normam a tlakom a tieto reci ostavaju na urovni nic neriesiaceho nadavania v krcme alebo pred televizorom. Ide ale o vcelku pochopitelny jav dnesnej doby.
Geneticky založený na čom?
Geneticky zalozeny na genetickej pribuznosti, pochopitelne, myslim ze to bolo dost jasne napisane.
Národ je sociálny konštrukt, ktorý sa vyformoval v 18. st. na základe nejakej podobnosti jazyka, kultúry ľudí žijúcich na istom území, ale po genetickej stránke nemožno o nejakej národnej či etnickej čistote hovoriť ani zďaleka.
Narod je socialny konstrukt, rasa (z nej prameniacia etnicita) je biologicky konstrukt. Narod z pravidla tvori biologicky pribuzne obyvatelstvo. O "genetickej cistote" som nehovoril.
Samozrejme, celé toto je podložené videom na youtube od kontroverzného a silne kritizovaného autora.
Ako inac!
Hlavne za pomoci nacionalistickej štvavej propagandy.
Ktora ma cirou nahodou prave vtedy vacsiu podporu?! To bola pointa, nie? (Samozrejme "stvava propaganda" je tvoja interpretacia.)
A na aké lámanie chleba sa chystáš?
Momentalne sa chystam na hrianku, este uvidim. Inak ta fraza mala vyjadrit to, ze bezny zamestnavatel si nebude "hadzat mincov", nehovoriac o emocne vypetejsich situaciach.
hughito
Redeemer
Redeemer

Iny clovek by ho z ust vypustil a vypusta denne, intenzita sa lisi od miery kontaktu s danou skupinou. Ja som len opisal proces, resp. pricinu. Stretavam sa s tymito reakciami u normalnych ludi casto a osobne to povazujem za otravne, pretoze ide vo vacsine pripadov o beznych konformnych ludi, ktory sa v pripade potreby velmi lahko prisposobuju inym spolocenskym normam a tlakom a tieto reci ostavaju na urovni nic neriesiaceho nadavania v krcme alebo pred televizorom. Ide ale o vcelku pochopitelny jav dnesnej doby.
Ako jasné, veľa ľudí by sa našlo, čo by zareagovalo presne podobne. Ide o to, že podľa mňa to je preto, čo tu celý čas riešim už vo vyše tisíc príspevkoch - nie preto, že by si vedome/nevedome tá osoba uvedomala nejakú príslušnosť, resp. to ona ani neovplyvnila, to gény a pod. Ako to je dosť sci-fi. :)
Geneticky zalozeny na genetickej pribuznosti, pochopitelne, myslim ze to bolo dost jasne napisane.
Genetická príbuznosť koho? Slovákov? Slovanov? "Bielej rasy"? Každému si odporúčam aspoň letom-svetom prejsť dejiny územia dnešného Slovenska. Od praveku, cez rímsku dobu a pôsobenie germánskych kmeňov, príchod Slovanov, príchod Avarov, vplyvy Frankov, príchod Maďarov, príchod Mongolov, valašskú kolonizáciu + rôzne menšiny /nemecká, židovská, pôsobenie Osmanov a pod. Je to celkom pekná zmes "genetického príbuzenstva."
Ako inac!
: Vždy si zadám daného autora do WIKI a keď sa už v druhej vete pomaly píše o tom, ako silno bol/je kritizovaný, tak to o čomsi vypovedá. Samozrejme, toto samo o sebe neznamená, že nemôže mať pravdu, ale ja naozaj nemám čas a ani vedomosti, aby som sa mohol relevantne vyjadriť k jeho tvrdeniam na základe vlastného úsudku. A myslím si, že ani ty - tebe to len hrá ideologický do karát (to, čo prezentuje).
Ktora ma cirou nahodou prave vtedy vacsiu podporu?!
Viera v katolíckeho Boha ma momentálne na Slovensku podľa hodnoverných štatistík najväčšiu podporu a čo to znamená? Nič, logicky chybný argument.
Inak ta fraza mala vyjadrit to, ze bezny zamestnavatel si nebude "hadzat mincov", nehovoriac o emocne vypetejsich situaciach.
Áno, kopa "bežných zamestnávateľov" takisto trpí rôznymi predsudkami a stereotypmi, čo sa týka cigánov. Takže asi tak.
avijja
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa avijja »

...
-AA-
Hardcore addict
Hardcore addict

hughito napísal:Ako jasné, veľa ľudí by sa našlo, čo by zareagovalo presne podobne. Ide o to, že podľa mňa to je preto, čo tu celý čas riešim už vo vyše tisíc príspevkoch - nie preto, že by si vedome/nevedome tá osoba uvedomala nejakú príslušnosť, resp. to ona ani neovplyvnila, to gény a pod. Ako to je dosť sci-fi. :)
Clovek je sucast prirody a tak ako ine formy zivota sa nalezite vyvijal, tak su aj urcite vzorce spravania evolucne (geneticky) dane. Tym nechcem povedat, ze jej vyjadrenia boli toho vrcholnym prikladom, ale su ukazkou instinktivnej reakcie vyvolanej stresom (pocit ohrozenia). Alebo si myslis, ze Kristina Kormuthova bola dlhy cas len zaryta a skryta "rasistka", ktorej sa na to vdaka neuvazenej sprave teraz prislo?

Mimochodom takto sa vynakladaju verejne zdroje: Exmoderátorku RTVS preveruje pre rasizmus na Facebooku prokuratúra
Genetická príbuznosť koho? Slovákov? Slovanov? "Bielej rasy"? Každému si odporúčam aspoň letom-svetom prejsť dejiny územia dnešného Slovenska. Od praveku, cez rímsku dobu a pôsobenie germánskych kmeňov, príchod Slovanov, príchod Avarov, vplyvy Frankov, príchod Maďarov, príchod Mongolov, valašskú kolonizáciu + rôzne menšiny /nemecká, židovská, pôsobenie Osmanov a pod. Je to celkom pekná zmes "genetického príbuzenstva."
Ano je, stale ale jasne definovatelna (odlisitelna) napriklad vo vztahu k ciganom.
Viera v katolíckeho Boha ma momentálne na Slovensku podľa hodnoverných štatistík najväčšiu podporu a čo to znamená? Nič, logicky chybný argument.
Ak dokazes vysvetlit ako teraz suvisia statistiky o vierovyznani s nizsou mierou medzietnickeho altruizmu a vyssou podporou nacionalizmu v case hospodarskych kriz, potom sa mozeme bavit o tom co je logicky chybny argument..

Jedine, ze by si to popieral, co zase nesedi s tvojim vyjadrenim o zvysenom vplyve "nacionalistickej stvavej propagandy".
Áno, kopa "bežných zamestnávateľov" takisto trpí rôznymi predsudkami a stereotypmi, čo sa týka cigánov. Takže asi tak.
To by ale znamenalo, ze kazdy kto si "nehodi mincou" musi aj zakonite "trpiet roznymi predsudkami a stereotypmi" .. redukcia toho co nazval gogo956 preferenciou podobnosti na formu rasizmu.
avijja napísal:Aj to vieš nejak objektívne podložiť?
Myslim, ze toto je empiricky pozorovatelne vsade, kde miera homogenity klesla pod kriticku hranicu, je tu cela tema venovana multikulturalizmu a jeho dosledkom (a pricinam).

Ak na to potrebujes studiu Robert D. Putnam z Harvard University v svojej praci "E Pluribus Unum: Diversity and Community in the Twenty-first Century" prisiel (napriek vlastnej viere vo vyhody "diverzity") k podobnym vysledkom.

Z casti som sa k tomu aj s citatom od prof. Kevina MacDonalda vyjadril tu http://www.hojko.com/post2077652.html#p2077652
hughito
Redeemer
Redeemer

Alebo si myslis, ze Kristina Kormuthova bola dlhy cas len zaryta a skryta "rasistka", ktorej sa na to vdaka neuvazenej sprave teraz prislo?
Podľa mňa sa tak v bežne vyjadrovala min. v okruhu osôb, ktorých uvažovanie bolo podobné.
Ano je, stale ale jasne definovatelna (odlisitelna) napriklad vo vztahu k ciganom.
No dajme tomu, keďže tí tvorili a tvoria relatívne uzavretú komunitu, aj keď samozrejme aj tam dochádzalo a dochádza k prelínaniam.
Ak dokazes vysvetlit ako teraz suvisia statistiky o vierovyznani s nizsou mierou medzietnickeho altruizmu a vyssou podporou nacionalizmu v case hospodarskych kriz, potom sa mozeme bavit o tom co je logicky chybny argument..
Nielenže medzietnický, ale aj medzinárodný. To ti ale asi menej sedí do karát a viac to nahráva vplyvu vonkajšej (nacionalistickej) propagandy, ako akejsi vnútornej determinovanej genetickej odozvy.
To by ale znamenalo, ze kazdy kto si "nehodi mincou" musi aj zakonite "trpiet roznymi predsudkami a stereotypmi" .. redukcia toho co nazval gogo956 preferenciou podobnosti na formu rasizmu.
Áno, znamená.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

rasizmus je cloveku vrodeny, to je bez debaty,bolo to mnohokrat dokazane napr pri pokusoch s magnetickou rezonanciou mozgu a predkladanim obrazkov ludi s roznym etnickym povodom. Je predsa uplne logicke ze si bud skor rozumiet ludia ktori su si kulturne blizky ako ti medzi ktorymi su kulturne rozdiely velmi velke. Europania vyrastli vsetcia viacmenej na podobnej kulture a maju velmi podobne vzorce spravania,podobna historia,rodinne vztahy,kultura atd. To sa uz ale neda povedat ak porovnas niekoho kto sa narodil a cely zivot zije napr. niekde v Egypte, Angole, Afganistane,Irane atd. Z toho presne potom vznikaju tie zname problemy zmiesanych manzelstiev typicky europanka-arab,ked po urcitej dobe ked akoze vsetko funguje,tak zena zrzau zisti ze jej manzel sa zrazu sprava inac ako doteraz. Jednoducho to co v sebe ma dane vychovou a kulturou raz vyrazi na povrch, zenu sokuje a nastava jej utek. Europska kultura je proste uplne ina ako Arabska,Africka ci Azijska.
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa ArkanoviTigrovi »

gogo956 napísal:rasizmus je cloveku vrodeny, to je bez debaty,bolo to mnohokrat dokazane napr pri pokusoch s magnetickou rezonanciou mozgu a predkladanim obrazkov ludi s roznym etnickym povodom. Je predsa uplne logicke ze si bud skor rozumiet ludia ktori su si kulturne blizky ako ti medzi ktorymi su kulturne rozdiely velmi velke. Europania vyrastli vsetcia viacmenej na podobnej kulture a maju velmi podobne vzorce spravania,podobna historia,rodinne vztahy,kultura atd. To sa uz ale neda povedat ak porovnas niekoho kto sa narodil a cely zivot zije napr. niekde v Egypte, Angole, Afganistane,Irane atd. Z toho presne potom vznikaju tie zname problemy zmiesanych manzelstiev typicky europanka-arab,ked po urcitej dobe ked akoze vsetko funguje,tak zena zrzau zisti ze jej manzel sa zrazu sprava inac ako doteraz. Jednoducho to co v sebe ma dane vychovou a kulturou raz vyrazi na povrch, zenu sokuje a nastava jej utek. Europska kultura je proste uplne ina ako Arabska,Africka ci Azijska.
to je jasne kazdemu cloveku, (okrem hughita, multikulti uchylov, sexualnych turistov a nejakych "mutantov co to v hlave maju z nejakeho dovodu popletene) aq ak by sme este prihliadli na vierovyznanie tak taka Bosna je vystizny priklad, sice su to poturceni Srbi a Chorvati ale ich krv ich vidi inak...
hughito
Redeemer
Redeemer

Áno, je to jasné, že rasizmus je vrodený. :D Hláška roka. Len mám pocit, že sa nachádzam teraz niekde v 19., resp. na začiatku 20. st. A to doslova. Samozrejme, že do istej miery by sme vedeli nájsť kultúrne rozdiely (čo to má spoločné s "rasami" ale neviem, aj vzhľadom na to, že to je prázdny pojem). Takisto termíny ako "európska kultúra" - čo to je? Veď toto sú úplne vágne záležitosti, umelé teoretické výplody, ktoré s komplexnou realitou nemajú nič spoločné. Operujú však s nimi pravicoví populisti až rôzni neofašisti a neonacisti.

A to, že mozog človeka, ktorí žije a vyrástol v "jednofarebnom" prostredí môže inak zareagovať na "inofarebného" človeka podľa mňa vôbec nedokazuje nič také, že rasizmus (ten pojem má aj isté dopady, nie je to len o mozgovej reflexii videného) je vrodený. Takisto reakcia mozgu je jedna vec a následné konanie a chovanie človeka je vec druhá. Chcel by som však vidieť takýto výskum na človeku, ktorý vyrástol odmala v nejakej zmiešanej komunite, napr. niekde v USA. Navyše, už boli tieto výskumy vyvrátené tým, že táto mozgová reakcia sa u detí nevyskytovala, čiže nejde o nič vrodené - ale, ako inak, získané - viac tu:

http://www.theatlantic.com/health/archi ... al/263785/

Existuje toľko možných prvkov, na čom sa môžem s niekým na niečom zhodnúť a nezhodnúť a je úplne irelevantné, odkiaľ ten človek je. Jedinou ozajstnou bariérou je jazyk, ale aj to sa prekonáva, keďže sa angličtina stáva svetovým jazykom, ktorým sa človek dohovorí takmer všade. A rozdiely medzi ľuďmi sú aj medzi nami tuto na fóre, čo je krásne vidieť v rôznych témach - a to sme dokonca z "jednej kultúry," "jednej rasy" a vraj aj z "jedného národa."
gogo956
Redeemer
Redeemer

hughito

podla Teba je teda rovnake ked -neberieme teraz do uvahy vplyv genov- ked dieta vyrasta napr v beznej saudskej rodine, angolskej,afganskej alebo europskej? Ked vychova,skolstvo,nabozenstvo aj kulturne korene su uplne ine? Nechcel by si si Hughito v ramci realizacii svojich ideii si nastahovat do bytu nejaku romsku alebo arabsku rodinu? blizsie by si spoznal ich kulturu, urcite by Ta to velmi obohatilo v dalsej cinnosti :wink:
hughito
Redeemer
Redeemer

Prosím ťa neskĺzaj na úroveň primitivizmus podaktorých "tvojich európskych súkmeňovcov" z tohto fóra. To na margo tej poslednej vety, ktorú budem ignorovať.

Už splietaš dve na tri - kde som tvrdil, že nejaké rozdiely neexistujú? Ide o to, že ty generalizuješ a vytváraš škatuľky, ktoré majú opodstatnenie max. tak vo videu Mariána Magáta, resp. pre jeho posluchačov. Rozdiely vo výchove nájdeš všade, akúkoľvek úroveň si vyberieš - napr. vchod jedného petržalského činžiaku. Čo to má ale spoločné s rasizmom, resp. "rasami"? Že budú pravdepodobne/štatistiky možno väčšie na vzorke vchodu zo Švédska a vchodu z Iránu? A čo ako? A vysvetli mi, ako je možné, že tá mozgová reakcia sa u malých detí nevyskytujem, naopak sa môže vyskytnúť sa u adolescentov a dospelých.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Dospelí sú vyvinutejší a skúsenejší.
Niečo ako keď decko neuvážené vyskočí spoza autobusu rovno pod kolesá okoloidúceho auťáka. Dospelý to urobí menej pravdepodobne.
hughito
Redeemer
Redeemer

Tu nejde o "rozumnosť," ale o vplyv spoločnosti. O tom sa tu bavíme - či sú tieto veci vrodené alebo získané.
gogo956
Redeemer
Redeemer

hughito

ale ja som vobec neriesil rasy, mne ide o tie kulturne rozdieli ktore su v roznych castiach sveta velmi odlisne.
Napr v nabozenstve. Vela spolocnosti velmi prisne rozlisuje akehosi vyznania a podla toho sa k tebe spravaju.
Najhorsie to maju ateisti,ked niektore staty kde potrebujeme vizum ziadaju definovat nabozenske vyznanie a napises tam ateista tak si skoncil a ani ti vstup do krajiny nepovolia -napr aj India. To iste otazka emancipacie a moznost vzdelavania zien,pitie alkoholu,ine minority atd. V Irane beha medzi ludmi na uliciach tzv "nabozenska policia" ktore ma vecsie pravomoci ako bezna policia a ked sa im nieco nezda dost v poriadku s nabozenskymi predpismi tak hned zacnu cloveka bit, napr zena nema satku alebo je inac oblecena "prilis vyzyvavo". A ten Iran ani zdaleka nie je jediny,takych statov je kopec.. Ine kulturne korene,ine vnimanie rodiny role otca a matky,ine nabozenstvo s roznym stupnom fundamentalnosti atd.
hughito
Redeemer
Redeemer

No napísal si, že rasizmus je vrodený.

To, o čom píšeš teraz je možné, ale to je proste iný téma - zhubný vplyv náboženstva.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Mňa by zaujímalo, ešte s tým pohovorom do zamestnania - ako by si sa rozhodol ak:
prídu dvaja uchádzači a obidvaja podajú uspokojivý výkon pre zamestnanie a ich kvality sa javia ako absolútne identické, ale jeden uchádzač vyzerá "vskutku normálne" a druhý má na sebe odeté nejaké to Thor Steinar, číslovka 88 na tričku, nemá vlasy, atd. atd. :) ?
hughito
Redeemer
Redeemer

Tak jasné, že nácka by som nebral. :D Ale byť náckom, to je čosi, čo si vyberieš. To, akú máš farbu pleti, to si nevyberieš. :wink:
Napísať odpoveď