Platenie 50€ za zdravotnu po skonceni skoly
Platenie 50€ za zdravotnu po skonceni skoly
Caute,
skoncil som skolu a pokial nemam pracu, treba sa ist prihlasit na urad prace, aby stat platil zdravotnu (50€ mesacne).
Avsak tato podpora sa netyka konatelov, co som, aj ked firma nezaraba skoro nic a ma 0 zamestatncov.
Ako by sa to dalo vyriesit, aby som neplatil nic, resp. minimum?
Firmu likvidovat nechcem, verim v lepsie casy. Zamestatnat sa chcem najskor v oktobri.
Vdaka za kazdu dobru radu.
skoncil som skolu a pokial nemam pracu, treba sa ist prihlasit na urad prace, aby stat platil zdravotnu (50€ mesacne).
Avsak tato podpora sa netyka konatelov, co som, aj ked firma nezaraba skoro nic a ma 0 zamestatncov.
Ako by sa to dalo vyriesit, aby som neplatil nic, resp. minimum?
Firmu likvidovat nechcem, verim v lepsie casy. Zamestatnat sa chcem najskor v oktobri.
Vdaka za kazdu dobru radu.
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Re: Platenie 50€ za zdravotnu po skonceni skoly
Po skonceni strednej skoly sa mas prihlasit az od septembra. Ako je to v pripade vysokej neviem. Platit budes tak ci tak, bud si dobrovolne nezamestnany, bud si konatelom vo firme bez naroku na plat (tiez platis) alebo si zamestnany na minimalnu mzdu vo svojej firme a platis taktiez. Nevymyslis nic.
Riesenim je zamestnat sa na ciastocny uvazok u seba vo firme. Neviem presne kolko vychadza hodinova minimalna mzda, tusim okolo 2,05 eura, cize si das 10 hodinovy pracovny cas do mesiaca, v tomto pripade si budes platit mzdu vo vyske okolo 20 eur, budes platit odvody len z tejto sumy, teda zrazka zo mzdy pre danovy urad 3 eura, socialka 3 eura, zdravotna 7 eur. Teda ak som to dobre z hlavy vypocital. Idealne je v tomto poradit sa s uctovnickou, ta ti bude vediet presne povedat co a ako a aj to vypocitat. Budes vsak musiet podavat vykazy, ako zdravotka, socialka, tak aj na danovy a okrem toho nieco platit uctovnicke, ze ti to spracuje.
Riesenim je zamestnat sa na ciastocny uvazok u seba vo firme. Neviem presne kolko vychadza hodinova minimalna mzda, tusim okolo 2,05 eura, cize si das 10 hodinovy pracovny cas do mesiaca, v tomto pripade si budes platit mzdu vo vyske okolo 20 eur, budes platit odvody len z tejto sumy, teda zrazka zo mzdy pre danovy urad 3 eura, socialka 3 eura, zdravotna 7 eur. Teda ak som to dobre z hlavy vypocital. Idealne je v tomto poradit sa s uctovnickou, ta ti bude vediet presne povedat co a ako a aj to vypocitat. Budes vsak musiet podavat vykazy, ako zdravotka, socialka, tak aj na danovy a okrem toho nieco platit uctovnicke, ze ti to spracuje.
Diki hojko, toto riesenie som zatial evidoval ako najmenej bolestive riesenie a ty si mi to len potvrdil.
A neviem ci sa nieco zmenilo, ale my mame povinnost sa prihlasit na urade do 8 kalendarnych dni.
A neviem ci sa nieco zmenilo, ale my mame povinnost sa prihlasit na urade do 8 kalendarnych dni.
-
audiotrack
VIP
ešte je možnosť ísť na tých pár mesiacov do väzenia 
prečo nechceš rušiť firmu, ktorá nemá zisk a nemá žiadnych zamestnancov? Vážiš si ju na viac ako 200e ktoré za tie 4 mesiace zaplatíš na zdravotke? Inak podľa netu som našiel, že zdravotku neplatí ani Osoba, ktorá je zaradená v evidencii uchádzačov o zamestnanie (http://studentskefinancie.sk/uzitocne/p ... -poistenie) takže ak ťa raz zapíšu do evidencie na úrade, tak zdravotku platiť nemusíš. Takže ako konateľa ťa zrejme nebudú chceť ani na úrade práce zapísať
prečo nechceš rušiť firmu, ktorá nemá zisk a nemá žiadnych zamestnancov? Vážiš si ju na viac ako 200e ktoré za tie 4 mesiace zaplatíš na zdravotke? Inak podľa netu som našiel, že zdravotku neplatí ani Osoba, ktorá je zaradená v evidencii uchádzačov o zamestnanie (http://studentskefinancie.sk/uzitocne/p ... -poistenie) takže ak ťa raz zapíšu do evidencie na úrade, tak zdravotku platiť nemusíš. Takže ako konateľa ťa zrejme nebudú chceť ani na úrade práce zapísať
1/ na vysokej studentom prestavas byt dnom statnic, cize ak nechces doplacat niekolko dni poistneho, treba ist na urad do 7dni...ak to nestihnes, tak budes doplacat tych X dni od statnic po registraciu na urade...hojko napísal:Po skonceni strednej skoly sa mas prihlasit az od septembra. Ako je to v pripade vysokej neviem. Platit budes tak ci tak, bud si dobrovolne nezamestnany, bud si konatelom vo firme bez naroku na plat (tiez platis) alebo si zamestnany na minimalnu mzdu vo svojej firme a platis taktiez. Nevymyslis nic.
2/ minimalna vyska zdravotneho poistenia je teraz okolo 45 Euro za 1 mesiac... aj ludia, ktori nic nevlastnia a nemaju ziaden prijem musia tolko zaplatit...
3/ registrovat sa na urade pracie "nie je treba", je to tvoje pravo, nie povinnost, nikto ta tam nenuti ist...aby si sa ale mohol registrovat do zoznamu uchadzacov u zamestnanie, musis splnit ich podmienky...
4/ za uchadzacov o zamestnanie plati zdravotne poistenie stat
5/ ak planujes vyplacat mzdu sam sebe vo firme, ktora negeneruje zisk a nic nevlastni...tak sa v podstate dostanes do minusu...a nakoniec budes musiet platit dan zo straty...ktoru Fico zaviedol minuly rok...ked uz mas takuto firmu a chces ju silou mocou mat, tak ju aspon drz na nule...dan z nuly je samozrejme nula, aj ked pri Ficovi nikto nikdy nevie
6/ na urade ta tiez nezaregistruju ak tvoj prijem prevysuje ziv. minumum, co je teraz tusim okolo 149 EURO...
-
hojko
Site Admin
audiotrack: Pretoze naklady na tu firmu nema snad ziadne. Po zmene zakona je zlozitejsie zalozit si od jesene firmu..., navyse vsetko vybavovat...
ephramko: Co ma minimalna vyska zdravotneho poistenia spolocne s tym, ze som zamestnany len na ciastocny pracovny uvazok alebo si vyplacam odmenu za funkciu konatela, hmm??? Ak mam mzdu 20 eur mesacne, tak nemozem predsa platit okolo 170 eur na odvodoch do SP a ZP.
http://www.hrvpraxi.sk/14/6/6/prakticke ... tela-2012/
Zamestnanec v právnom vzťahu, ktorý zakladá nárok na pravidelný mesačný príjem zo zárobkovej závislej činnosti v pracovnom pomere na kratší pracovný čas
min. VZ nie je určený
Ku tomu, ze je firma v strate a neoplati sa, lebo sa plati dan zo straty. Tu ta opravim, ak sa nemylim, tak dan zo straty je vlastne danova licencia, ktoru maju platit vsteci, ma platit od roku 2015 a tato zmena zakona o daniach je na Ustavnom sude. Okrem toho su stale moznost, ze ak by firma vysla v strate 500 eur, tak oslovim hocikho a velmi rad si znizi svoje cisla vo firme/szco o tych 500 eur, ktore by mi chybali.
ephramko: Co ma minimalna vyska zdravotneho poistenia spolocne s tym, ze som zamestnany len na ciastocny pracovny uvazok alebo si vyplacam odmenu za funkciu konatela, hmm??? Ak mam mzdu 20 eur mesacne, tak nemozem predsa platit okolo 170 eur na odvodoch do SP a ZP.
http://www.hrvpraxi.sk/14/6/6/prakticke ... tela-2012/
Zamestnanec v právnom vzťahu, ktorý zakladá nárok na pravidelný mesačný príjem zo zárobkovej závislej činnosti v pracovnom pomere na kratší pracovný čas
min. VZ nie je určený
Ku tomu, ze je firma v strate a neoplati sa, lebo sa plati dan zo straty. Tu ta opravim, ak sa nemylim, tak dan zo straty je vlastne danova licencia, ktoru maju platit vsteci, ma platit od roku 2015 a tato zmena zakona o daniach je na Ustavnom sude. Okrem toho su stale moznost, ze ak by firma vysla v strate 500 eur, tak oslovim hocikho a velmi rad si znizi svoje cisla vo firme/szco o tych 500 eur, ktore by mi chybali.
Chlalani, aky minimalny plat si mozem dat?
-
hojko
Site Admin
Ty nemas uctovnicku alebo co???
A naco ked firma absolutne neaktivna?
-
Silmer
Darca
neni jednoduchsie zrusit firmu?
Boccaccio napísal:Firmu likvidovat nechcem, verim v lepsie casy.
mam, ale nechcel som jej volat nedelu vecer...hojko napísal:Ty nemas uctovnicku alebo co???
len som potreboval orientacne vediet sumy