PHP File

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
DwDckQo
Light Expert
Light Expert
Používateľov profilový obrázok

PHP File

Príspevok od používateľa DwDckQo »

Ahojte, som začiatočník v PHP a tak sa Vás pýtam ako by som spravil nasledovnú vec:

-> Načítať TXT súbor viem (Fopen("cesta","r")).....
-> V súbore mám niečo takéto:
user = Fero
password = nieco13
exp = 24/08/2010

user = Jozo
password = nieco
exp = 24/03/2005
-> Ale neviem spraviť to, že na základe prihláseného užívateľa Joža ,kt. ho nájde a nasledovne na to vyberie 2 riadky pod ním a vypíše. Čiže by to vyzeralo nejak takto
password = nieco
exp = 24/03/2005
- login meno zistiť viem ($_SESSION['pr_meno']) ale neviem ako to porovnať a vypísať díki :-)
BX
Addict
Addict

Re: PHP File

Príspevok od používateľa BX »

Na takéto dáta by si mohol použiť funkciu parse_ini_file a tým sa vyhnúť manuálnemu sekaniu riadkov. No a funkcia ti vráti pole, v ktorom sa vieš jednoducho pohybovať. Keď trochu zapremýšľaš, vieš si s tým vytvoriť dátovú štruktúru, s ktorou bude všetko jednoduchšie.

Ďalšia možnosť - lepšia, ale zložitejšia a pri takto jednoduchých dátach asi aj zbytočná - je ukladať si to do súboru v nejakej štruktúrovanej forme - xml, alebo json. (zložitejšia preto, že musíš pochopiť xml, resp. json. Potom už je to jednoduché - hlavne ten json.)

btw. na čítanie zo súboru sa dá použiť aj jednoduchšia funkcia file_get_contents, ktorá ti vráti celý obsah súboru. Následne by si to manuálne vedel sekať funkciami strpos, substr, explode atď.
DwDckQo
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa DwDckQo »

Ďakujem za radu spravil som to cez file_get_contents a následne na to som našiel štartovaciu pozíciu daného užívateľa, ale chýba mi ešte jedna maličkosť

-> print_r (explode(" ",$vypis_hl)); ---> teraz mi to seká po medzerách nedá sa nejak spraviť aby mi to sekalo po riadkoch ? Díki :)

//autoeditácia príspevku (02 Jún 2014, 20:04)
Už nemusíš jednoduchá \n :lol: .. Každopádne ďakujem za tvoju radu veľmi mi to pomohlo :)
S-player
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa S-player »

Na takéto dáta by si mal používať databázu (Aj keď len SQLite) a hesla hashovať. To je riešenie tvojho problému a nie táto nezmyselnosť. A to ešte nerozprávam o tých duplikáciach ,ktoré si vyrábaš (user = / password = / exp =)... som zvedavý ako to budeš otvárať pri väčšom počte používateľov. Celé si to akurát tak skomplikuješ.

// Vôbec by som sa nečudoval keby si ani to ukladanie nemal poriadne ošetrené a user by si tam mohol vložiť niečo také:

Kód: Vybrať všetko

user = 

user = xxx
password = yyy
exp = 12/31/9999

password = nieco13
exp = 24/08/2010
BX
Addict
Addict

Príspevok od používateľa BX »

Ale nechaj ho, všetci sme v začiatkoch riešili všetko cez súbory. A je to tak aj dobre, nech sa naučí, prbližne čo všetko je za ukladaním jeho dát.
DwDckQo napísal:Ahojte, som začiatočník v PHP
Okrem toho, pri jednoduchých dátach nevidím ani nutnosť databáze. Vytvoril som jednoduchý projekt s troma tabuľkami v json súboroch a funguje 10x rýchlejšie, než s akoukoľvek databázou ;) (podotýkam jednoduchý - s veľmi malými nárokmi)
S-player
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa S-player »

DwDckQo napísal:Ahojte, som začiatočník v PHP
Toto som si nejako nevšimol... :D V každom prípade keď som ja začínal tak si nepamätám nato aby som ukladal dáta do súborov... Prišlo mi to už vtedy zbytočne komplikované a neefektívne. Ak sa raz bude chcieť pozrieť nato koľko má na webe užívateľov alebo niečo podobné tak to nebude také jednoduché ako by to bolo v prípade databázy... (Samozrejme rozprávam o prípade kedy bude mať viac užívateľov nie desať...)

// Mohol by to aj on radšej spraviť za použitia JSON prípadne CSV.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Ja ked som bol PHP zaciatocnik tak som objavil funkciu serialize a ukladanie do suborov bola hracka.
Napísať odpoveď