C++ makefile
C++ makefile
Ahojte, robim smestralku do skoly, a podmienkou je vytvorit si vlastny makefile. No nikdy nas to neucili, a fakt netusim ako na to. Mam v podstate 4 hlavickove + 4 cpp + 1 main. Viete mi niekto poradit, ako na to? Je to zlozite? Dakujem vopred.
Re: C++ makefile
https://www.google.com/webhp?sourceid=c ... 20tutorial
napr hneď tu to máš celkom pekne http://mrbook.org/tutorials/make/
Naštuduj si to a keď ti niečo konkrétne nebude jasné, napíš znovu.
napr hneď tu to máš celkom pekne http://mrbook.org/tutorials/make/
Naštuduj si to a keď ti niečo konkrétne nebude jasné, napíš znovu.
Diky za odpoved, nieco som vytvoril, vyzera, ze to funguje, myslis, ze je to v pohode?
//autoeditácia príspevku (03 Jún 2014, 12:32)
Mimochodom vypisalo mi tam nejake chyby, ktore mam zrejme v kode, a nakoniec tieto dva riadky, co to je?
Kód: Vybrať všetko
FLAGS=-Wall -pedantic -Wno-long-long -O0 -ggdb
all: art
art: main.o load.o save.o canvas.o ascii.o
g++ main.o load.o save.o canvas.o ascii.o -o art
main.o: main.cpp
g++ $(FLAGS) main.cpp
load.o: load.cpp
g++ $(FLAGS) load.cpp
save.o: save.cpp
g++ $(FLAGS) save.cpp
canvas.o: canvas.cpp
g++ $(FLAGS) canvas.cpp
ascii.o: ascii.o
g++ $(FLAGS) ascii.cpp
clean:
rm -rf *o artMimochodom vypisalo mi tam nejake chyby, ktore mam zrejme v kode, a nakoniec tieto dva riadky, co to je?
collect2: error: ld returned 1 exit status
make: *** [main.o] Error 1
V tovrbe jednotlivých object fajlov ti chýba prepínač -c, ktorý práve zaistí, že sa to skompiluje do object fajlu. Takto ti to zrobí 5 spustiteľných súborov a potom linker potrebné .o súbory nikde nenájde (ld je linker, takže je to chyba linkera).
Môžeš pridať aj prepínač -o a definovať názov object fajlu sám, pre 100% istotu.
Tiež by som ešte do závislostí pridal aj hlavičkové súbory, nech sa ti to prekompiluje aj v prípade, že zmeníš nejaký header.
Môžeš pridať aj prepínač -o a definovať názov object fajlu sám, pre 100% istotu.
Tiež by som ešte do závislostí pridal aj hlavičkové súbory, nech sa ti to prekompiluje aj v prípade, že zmeníš nejaký header.
super, s tym -c to uz funguje, dik. Tie hlavickove subory myslis takto?
canvas.o: canvas.hpp canvas.cppRe: C++ makefile
ok dakujem este raz velmi pekne 
Ale mam tu este problem nejak to nefunguje
nic ine som nemenil, len pridal tie hlavickove subory, netreba ich dopisat este niekde inde?
\\edit: prikaz make clean to vyriesil.
make: Nothing to be done for `all'.\\edit: prikaz make clean to vyriesil.
Tá veta "make: Nothing to be done for `all'." je správne. Makefile je na to, aby si nemusel furt kompilovať to isté. Ak spustíš make prvý raz, skompiluje sa všetko. Potom už sa kompiluje len ten súbor, v ktorom niečo zmeníš.
Skús dať make, potom znovu (zobrazí sa noting to be done) a potom upraviť nejaký súbor a znovu make. Ak ti to funguje správne, mal by sa skompiliť len ten jeden súbor a znovu zlinkovať.
Skús dať make, potom znovu (zobrazí sa noting to be done) a potom upraviť nejaký súbor a znovu make. Ak ti to funguje správne, mal by sa skompiliť len ten jeden súbor a znovu zlinkovať.