Hladke plaste na MTB
Hladke plaste na MTB
Zdar,
chystam sa na dlhsiu cykloturu na svojom MTB bicykli. Kedze vacsina bude na asfalte popripade polnej cesticke rozmyslam nad hladsimi plastami aby som posetril sily. Chcem sa skusenejsich spytat na nejake tipy a rady.
Momentalne mam plaste rozmeru 26x2.1 a co mi zatial padlo do oka boli tieto plaste :
http://plaste.heureka.cz/continental-to ... 10-54-559/
chystam sa na dlhsiu cykloturu na svojom MTB bicykli. Kedze vacsina bude na asfalte popripade polnej cesticke rozmyslam nad hladsimi plastami aby som posetril sily. Chcem sa skusenejsich spytat na nejake tipy a rady.
Momentalne mam plaste rozmeru 26x2.1 a co mi zatial padlo do oka boli tieto plaste :
http://plaste.heureka.cz/continental-to ... 10-54-559/
Re: Hladke plaste na MTB
vyzera ju dobre, ale vazia 730g co je podla mna prilis, ja by som asi zvazil inu alternativu
a mas nejaky tip? Lebo prave moc tych inych alternativ neviem najst.
Ak sú naozaj také ťažké tak určite nie... ja som mal dobré skúsenosti s Ritchey, sú lacné a zároveň sa s nimi dalo bez problémov aj v ľahkom teréne... prípadne môžeš vybrať niečo z tohto alebo [1] [2] [3], všetky sú v podstate rovnaké, veľký rozdiel tam nespoznáš, takže so žiadnym nespravíš chybu, akurát v tej hmotnosti sa môžu "mierne" líšiť...
2.1 je aj dost, pozri trebars radsej nieco v 1.85 az 1.95. Na vahu kaslat, radsej chudni kilo ty a je po probleme s vahou plasta.
Steju
on potrebuje 2,1 a nie take "galuskace"
eaten
pozri nejake Schwalby,Maxxis a pod. a neber do uvahy iba vzorku ale hlavne hmotnost.
Apropo treba ratat s tym ze pri takych skoro hladkych plastoch ake chces ty je riziko defektu vysoke.
co tak tieto http://www.suncycle.sk/sk/produkt/mtb-p ... evlar/2564
on potrebuje 2,1 a nie take "galuskace"
eaten
pozri nejake Schwalby,Maxxis a pod. a neber do uvahy iba vzorku ale hlavne hmotnost.
Apropo treba ratat s tym ze pri takych skoro hladkych plastoch ake chces ty je riziko defektu vysoke.
co tak tieto http://www.suncycle.sk/sk/produkt/mtb-p ... evlar/2564
Hmotnosť jazdca a hmotnosť biku, obzvlášť rotujúcich častí a obzvlášť na obvode ako sú plášte sú rozdielne veci, tam je šetrenie hmotnosti najviac cítiť, keď schudne kilo žiadny rozdiel to nespraví.test napísal:2.1 je aj dost, pozri trebars radsej nieco v 1.85 az 1.95. Na vahu kaslat, radsej chudni kilo ty a je po probleme s vahou plasta.
Kto povedal? Keď bude väčšinu času na ceste tak kľudne aj 1.2 a ak nie je úplne ľavý a má nejakú techniku tak aj s galuskami čo-to offroad pojazdí, po poľných cestách a rozbitých kedysi-asfaltkách úplne bez problémov, a na ceste je to niečo úplne iné... opäť odporúčam tie Ritchey 1.4, nikdy ma nesklamali, ani v lese, keď človek vie, čo od nich čakať. Akurát pri takýchto úzkych plášťoch treba dať pozor, či sa dajú nasadiť na ráfik (či ten nie je príliš široký, ale väčšinou by to nemal byť problém)
Steju
problem bude asi v rafiku, nemyslim si ze sa na tie jeho budu dat 1,4 ci nebodaj 1,2.
Tiez netreba zabudat na to ze s mensim rozmerom sa sice zlepsuju jazdne vlastnosti na suchom asfalte ale zaroven zhorsuje komfort -jazda bude ovela tvrdsia a menej pohodlna. Ja osobne nie som stupenec tenkych a hladkych plastov na MTB pretoze tym padom sa znizuje moznost volby povrchu.
problem bude asi v rafiku, nemyslim si ze sa na tie jeho budu dat 1,4 ci nebodaj 1,2.
Tiez netreba zabudat na to ze s mensim rozmerom sa sice zlepsuju jazdne vlastnosti na suchom asfalte ale zaroven zhorsuje komfort -jazda bude ovela tvrdsia a menej pohodlna. Ja osobne nie som stupenec tenkych a hladkych plastov na MTB pretoze tym padom sa znizuje moznost volby povrchu.
Ja som napr. tie 1,4 mal na troch rôznych MTB ráfikoch a žiadny sa nesťažoval, ak nemá vyslovene AM/EN široký, odolný ráfik tak to nemôže byť problém. Samozrejme treba dodržiavať povolené tlaky... jazda bude o niečo tvrdšia, samozrejme, ale keď chce ušetriť watty nič iné mu neostáva, okrem toho to chce na MTB kde sa predpokladá minimálne odpružená vidla alebo aj zadná stavba a to sa o pohodlie postará aj za plášte, nehovoriac o pružnom ráme, sedlovke, sedle, riadidlách... ja som stúpenec tenkých a hladých pláštov na MTB pretože je to idálne riešenie pre niekoho kto nechce 2 biky (ale len 4 plášte alebo 2 sady kolies), s tou možnosťou voľby povrchu nesúhlasím, okrem vyslovene rozbitého lesného terénu/hlbokého blata nie je problém ani na hladkých plášťoch (v lese sa dajú stretnúť týpci aj na cestných bikoch a na cyklokrosových ani nehovorím)... Proste ak chce hltať kilometre prevažne na ceste je najlepšie riešenie cesťák. Ak sa k tomu chce priblížiť, najlepšie je kúpiť úzke a skorohladké plášte na MTB, čím sa skombinujú vlastnosti MTB (pohodlie, posed, možnosť ísť do terénu, ušetrené peniaze za kúpu cesťáku, dobré brzdy...) a cesťáku (malý valivý odpor, menšia hmotnosť) a nevýhod je len veľmi málo. To všetko samozrejme stále platí pri tom, že chce jazdiť na pomere cesta/terén aspoň 75/25 a viac.
nehovorim ze nesuhlasim, len si osobne neviem moc dobre predstavit jazdu po lese, piescitom povrchu,ci ostrych kamenoch na tenkych plastoch s minimalnou vzorkou.Hlavne by som sa bal toho defektu. Teraz napr pouzivam http://www.mall.sk/horske-plaste/schwal ... lAgufw_wcB /2,1/ a som maximalne spokojny, je to relativne lahky plast a da sa s nim ist na akykolvek povrch bez najmensej starosti o poskodenie. 
Nevieš si predstaviť, lebo si to asi neskúšal
Po lese v pohode, po piesku by to asi nebolo nič moc a aj na tých ostrých (alebo klzkých) kameňoch žiadna sláva, ale treba zvážiť, koľko % z jeho trás bude takýto terén tvoriť... (len taká perlička, na MTB slickoch som <neplánovane> jazdil aj na snehu a ľade pod snehom do kopca a z kopca v teréne, a dalo sa to, samozrejme nie na čas, ale spomienky stoja za to
) A Racing Ralph je dosť defektový plášť (podľa samotných Schwalbe má puncture protection 2 z 5)... aj keď sa to hlavne týka asi tých vyšších a ľahších verzií, ostatne ako všetkých ľahkých závodných XC plášťov... ja som z RaRA prešiel na Rocket Rony a tie sa mi páčia viac, hlavne v zjazdoch som s nimi oveľa istejší, aj keď na ceste majú trochu väčší valivý odpor... no to som OT
Dik za rady, ale napr. nechapem jednu vec, mozem teda pouzit aj tensie plaste ked mi tam pasuje 2.1? Myslel som si ze by som na to potreboval nove kolesa. A ak ano , ake mozem teda pouzit?
Záleží na tom, aké (široké) máš ráfiky. Niekde v ich špecifikácií by mohlo byť napísané aj to, aké plášte sa na nich dajú použiť a pri akom tlaku... Ale ako som písal vyššie, ako nemáš nejaké odolné AM/EN tak minimálne tie 1,4 by mali byť bez problémov.
Neviem ci to pomze ale v specifikacii bicykla som nasiel toto :
KOLA / RÁFKY KLS Draft Disc 559×19 (32 holes)
VÝPLET KOL stainless steel
PLÁŠTĚ Kenda Kinetics 54–559 (26×2.10)
KOLA / RÁFKY KLS Draft Disc 559×19 (32 holes)
VÝPLET KOL stainless steel
PLÁŠTĚ Kenda Kinetics 54–559 (26×2.10)
No znamená to, že máš klasické 19mm široké ráfiky, na ktoré nebude problém dať úzke plášte, na takých som už videl aj 1" slicky 
aj tak mi tie hladke plaste nejdu do hlavy.. podla mna nemozu na blate drzat vobec stopu,mal som par neprijemnych skusenosti s klasickymi plastami ktore ale mali uz mierne zodratu vzorku a uz sa smykali, neviem co by robili hladke..
Na blate nedržia stopu ani ľahké vyslovene závodné MTB plášte, nie to ešte hladké slicky... ale tu to bude podľa jeho slov "vacsina na asfalte popripade polnej cesticke", takže nejaké blato je maximálne okrajová záležitosť, pričom pri najhoršom pár km v blate sa dá zvládnuť aj na slickoch (aspoň sa tak skoro neupchá priestor medzi kolesom a vidlou resp kolesom a zadnou stavbou
)