Peniaze a život
-
Traktorista
Guru
- Kontaktovať používateľa:
Re: Peniaze a život
hh, to iste som si do vcera aj ja myslel 
Za svoj zivot som pracoval dlhee roky v niekolkych statnych instituciach aj niekolkych sukromnych firmach, aj velkych,aj so zahranicnym vlastnikom atd. Nerad by som teraz zovseobecnoval,ale moja skusenost hovori ze VSADE to bolo hlavne o znamostiach, rodinkarstve a u zien este v tom ci vedela vcas rozoznat s kym sa jej oplati spavat. Vsade kde som bol a po case prenikol do tajov vnutornej hierarchickej struktury som zistil ze iba naozaj malokto je na dobrych poziciach bez toho aby nemal "vnutri vytah".
-
Fabo
Hardcore addict
Rodinkarstvo a znamosti funguju v dvoch rovinach.
1. Berem lempla lebo je rodina, kamarat resp. dobra pichacka. Toto sa da praktizovat len na takych poziciach kde sa neda nic pokazit. Sexretarka, uradnicek v statnej sprave.
2. Berem niekoho kto je dobry, lebo ho poznam a viem ze je dobry, niekto ho odporucil atp. To je vcelku normalna vec a neda sa s tym robit nic len skusat dalej.
1. Berem lempla lebo je rodina, kamarat resp. dobra pichacka. Toto sa da praktizovat len na takych poziciach kde sa neda nic pokazit. Sexretarka, uradnicek v statnej sprave.
2. Berem niekoho kto je dobry, lebo ho poznam a viem ze je dobry, niekto ho odporucil atp. To je vcelku normalna vec a neda sa s tym robit nic len skusat dalej.
Však hierarchické, vertikálne usporiadania čohokoľvek doslova zaručuje takéto fungovanie. Preto ma to vôbec neprekvapuje, že aj ty máš takú skúsenosť.gogo956 napísal:Za svoj zivot som pracoval dlhee roky v niekolkych statnych instituciach aj niekolkych sukromnych firmach, aj velkych,aj so zahranicnym vlastnikom atd. Nerad by som teraz zovseobecnoval,ale moja skusenost hovori ze VSADE to bolo hlavne o znamostiach, rodinkarstve a u zien este v tom ci vedela vcas rozoznat s kym sa jej oplati spavat. Vsade kde som bol a po case prenikol do tajov vnutornej hierarchickej struktury som zistil ze iba naozaj malokto je na dobrych poziciach bez toho aby nemal "vnutri vytah".
tusim nic nevies ako to funguje na Slovensku...mame viac ako 50 roznych ustavov, ktore priamo spadaju pod rozne ministerstva...na čele kazdej tejto organizacie stoji politicky nominant...a ten si tam donesie svojich "nochsledov", vacsinou vsetci do jedneho su totalne neschopny...potom to vyzera tak, ze sa tam peru peniaze a stracaju statne dotacie...poctivo tam makaju mozno 2-3 ludia za 500 eciek na mesiac a este maju stresy...Fabo napísal:1. Berem lempla lebo je rodina, kamarat resp. dobra pichacka. Toto sa da praktizovat len na takych poziciach kde sa neda nic pokazit. Sexretarka, uradnicek v statnej sprave.
taky uplne bezny priklad...na konci roka v rozpocte ustavu zvysilo 4000 euro, musi sa to vycerpat, inak to musia vratit ministerstvu od ktoreho to dostali...takze sa potom robi to, ze sa za "zvysne" prachy nakupia nejake totalne kraviny...ak zvysi viac tak kludne aj nejaka nova audina pre riaditela, co na tom, ze uplne nova limuzina sa kupovala pred polrokom...ta sa odpise a politicky nominant alebo jeho kamos si ju odkupi za nejaku almuznu...
alebo sa tie peniaze pouziju ako premie pre zamestnancov...v lepsom pripade...je uplne bezne, ze politicky nominanti, ktori riadia ustavy sa na ludi pod sebou (hlavne tych, ktorych si tam nedoniesili a ktory tam naozaj makaju) totalne vyseru...bezne sa stava, ze pani riaditelka alebo pan riaditel prideli komplet celu sumu na premie len sam sebe
Fabo
dobry je niekto kto je taky mierne lepsi priemer a takych ludi je milion. Ked ho das na nejaku lepsiu poziciu a das mu dostatocny cas na zaucenie,tak nie je dovod preco by ju nevedel obstojne vykonavat pokial nie je uplne neschopny. Problem je len v tom ze kopec ludi tu sancu nieco dokazat ani nedostane,alebo iba po dlhom case,pritom nemusia byt o nic horsi ako ti "hore". Ono je zase pochopitelne ze pokial ide o vecsie peniaze tak dotycni ktorych sa to tyka drzia spolu a nepustia medzi seba len tak niekoho "cudzieho". V podstate vsetky vyberove konania na poziciu ktora za nieco stoji,ci je to statna sprava alebo sukromna firma,su uz dopredu rozhodnute. Bezne sa stavaju aj take veci,ze je vykonane regulerne vyberove konanie ktore aj vyhra niekto "čisto" ale potom zasiahne niekto "zhora" a nakoniec je dosadeny niekto uplne iny. Je to vsetko na grc,iba cirkus, s transparentnostou ci moralkou to nema nic spolocne, ide iba o peniaze nic viac a nic menej. Vsetko je to ix krat potvrdena skusesnot nielen mna ale aj inych ludi ktorych dobre poznam.
dobry je niekto kto je taky mierne lepsi priemer a takych ludi je milion. Ked ho das na nejaku lepsiu poziciu a das mu dostatocny cas na zaucenie,tak nie je dovod preco by ju nevedel obstojne vykonavat pokial nie je uplne neschopny. Problem je len v tom ze kopec ludi tu sancu nieco dokazat ani nedostane,alebo iba po dlhom case,pritom nemusia byt o nic horsi ako ti "hore". Ono je zase pochopitelne ze pokial ide o vecsie peniaze tak dotycni ktorych sa to tyka drzia spolu a nepustia medzi seba len tak niekoho "cudzieho". V podstate vsetky vyberove konania na poziciu ktora za nieco stoji,ci je to statna sprava alebo sukromna firma,su uz dopredu rozhodnute. Bezne sa stavaju aj take veci,ze je vykonane regulerne vyberove konanie ktore aj vyhra niekto "čisto" ale potom zasiahne niekto "zhora" a nakoniec je dosadeny niekto uplne iny. Je to vsetko na grc,iba cirkus, s transparentnostou ci moralkou to nema nic spolocne, ide iba o peniaze nic viac a nic menej. Vsetko je to ix krat potvrdena skusesnot nielen mna ale aj inych ludi ktorych dobre poznam.
-
Fabo
Hardcore addict
ephramko: sak pisem ze v statnej sprave 
gogo: no bohuzial je to tak - ked mas cloveka poruke, ktory bude vediet robit svoju robotu na dostatocnej urovni, tak je lacnejsie ho vziat hned nez minat peniaze na to aby si vybral nejakeho ktory je lepsi (a o pol roka bude kukat kam by isiel inde, lebo u teba sa nudi). A tam kde o nieco ide, tam zas sotvakto bude chciet posadit cloveka z ulice.
gogo: no bohuzial je to tak - ked mas cloveka poruke, ktory bude vediet robit svoju robotu na dostatocnej urovni, tak je lacnejsie ho vziat hned nez minat peniaze na to aby si vybral nejakeho ktory je lepsi (a o pol roka bude kukat kam by isiel inde, lebo u teba sa nudi). A tam kde o nieco ide, tam zas sotvakto bude chciet posadit cloveka z ulice.
ja mam opacny priklad, pracujem akurat pre firmu TOTAL, ta chodila rok co rok na nasu skolu, predstavovala sa, urobila bufet, dobre sme sa najedli, potom pokecali a znova o rok to iste... ked sme koncili 4 rocnik, kazdy v triede presiel pohovorom, len takym, aby si nas dali do databazy... mam jednu spoluziacku co tam ma otca, ten jej vybavil koncostudijnu staz... vsetko islo dobrym smerom, az kym nedoslo na databazu z pohovorov, kde nevyhovala, cize staz papa, tu pracovat nebudes...
viem nie je to ale na slovensku...
viem nie je to ale na slovensku...
-
Andi_Cibula
Addict
Ja si tiez neviem predstavit ze by technologicka spolocnost zaoberajuca sa vyvojom zakaznickych integrovanych obvodov zamestnala niekoho "cez znamost". Ved to by boli brutalne financne straty.
Domnievam sa ze IT sektor to iste.
Domnievam sa ze IT sektor to iste.
andi_cibula: paci sa mi tvoj romanticky pohlad na svet
v kazdom pripade su tvoje domienky mylne. v it to neni take silne a viditelne, kedze tam nemozes zastrcit hocijakeho dilina, ako na urade, ale hlavne u velkych firiem to nie je ziadna rarita.
-
Andi_Cibula
Addict
A co by taky diletant robil na inzinierskej stolicke kde je treba makat a vyvijat ?
Projekt ide potom do riti a zakazku prevezme konkurencia.
Ale ako pravda je, ze financne straty su mi u prdele a ked skrachuje, tak je mi to jedno.
Ale ako pravda je, ze financne straty su mi u prdele a ked skrachuje, tak je mi to jedno.
vsak o tom pisem, ze hocikoho si tam dosadit nemozu(a hlavne cim vyssie, tym je to tazsie). ale je uplne normalne, ked si na junior poziciu niekto pretlaci kamarata/byvaleho spoluziaka aj ked sa tam hlasi x schopnejsich ludi.
-
t0m4s3
Admin
Vo vacsine pripadov to tak bude, ale sam som bol "zoznameny" s jednym pripadom, ktory nic nerobi a nikoho z vedenia to nezaujima. Odmakaju ostatni programatori. (velka nadnarodna poistovacia spolocnost). Ale dajme tomu, ze je to vynimka potvrdzujuca pravidlo.Andi_Cibula napísal:A co by taky diletant robil na inzinierskej stolicke kde je treba makat a vyvijat ?Projekt ide potom do riti a zakazku prevezme konkurencia.
tak,tak.. Ono sa ta praca rozdeli medzi ostatnych co makaju. Napr na oddeleni je 5 ludi,3 makaju a zvysny dvaja sa viac menej iba vezu-to sa da v pohode uhrať pokial maju dotycni za sebou nejake velke zviera. Viem o pripadoch aj z IT prostredia,aj ked tam je to predsa len vzacnejsie ako inde, to je pravda.
trosku OT, ako nakladate s centovkami? konkretne 1,2 porpipade aj 5 centovky. Mam ich pomerne dost nahromadenych a akosi neviem co s nimi... oplati sa to zamienat?
ako je mozne s nimi najlepsie nalozit ak mate viacero kusov?
ako je mozne s nimi najlepsie nalozit ak mate viacero kusov?
-
Grim
Darca
...ja sa snažím v obchode priebežne sa ich zbavovať...najlepšie to ide v TESCU pri samoobslužných pokladniach, kde to stačí hodiť do automatu a on si to už oráta...centy nikdy nevyhadzujem...
Vacsinou ich hadzem do plechovky od kavy a ked je plna, odnesiem to do banky. Nechaju si tusim 2 alebo 5% za zamenu, ale ja odchadzam spokojny
Kazdopadne vacsinou platim iba kartou, takze nejak vela centoviek nemavam.
banky si za to beru nejaky poplatok? Lebo ja som dost davno tam chodil s mincami, do Tatra Banky a ked som si daval zamienat, tak ano chceli poplatok. Ale dalo sa to vtedy odrbat tak, ze som si tie peniaze vlozil priamo na ucet, vtedy ziaden poplatok nebol.
-
Soviet
Darca
Poplatok mas vzdy nad 100minci. Ci na ucet, ci nie. Aspon co si ja pamatam. Preto vzdy chodim moje 1eurovky zamienat po 90ks do viacerych bank 
Terza je poplatok nad 200 mincí.