Skola - mechatronika, elektrotechnika

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
kyduso
Novice
Novice

Skola - mechatronika, elektrotechnika

Príspevok od používateľa kyduso »

Zdravím, súrne potrebujem vašu pomoc. Chodím na osemročný gympel do kvarty - deviatak. Mám samé jednotky a bez problémov a bez učenia všetko učivo zvládam. LEnže problém je ten, že ma to absolútne nebaví. Vobec nemám záujem o asi 70% predmetov. Som technicky zameraný a na gympli je toho málo. No a chcel by som prestúpiť na SPŠ v Nitre elektrotechnickú. Lenže ja som nerobil príjimačky a išiel by som na prestup, takže ma môžu zobrať len na odbory kde majú voľné. Na elektrotechniku by som to asi hneď bral (bavia ma obvody, PC a tak) ale tam ma nezoberú. Voľné mejú na odbore mechatronika. Moc o tom neviem, snažil som sa zistiť všetko o tom ale stále neviem čo taký mechatronik môže robiť. Po strednej by som chcel ísť na výšku buď FEI alebo FIIT. Ale bojím sa či ma zoberú keď nepojdem z gympla. Ja by som tú mechatroniku aj bral, lenže sa bojím, že potom s tým budem akurát tak nastavovať nejaké automatizované stroje v nejakej automobilke alebo fabrike. A to fakt nechcem.
No tak sa chcem spýtať, že či sa mi to oplatí tam ísť a napíšte mi všetko čo o tom viete a porovnajte to s elektrotechnikou, a napíšte čo s tým môžem robiť (či aj niečo iné ako vo fabrike nastavovať stroje )
Díki
Markoff
Light Professional
Light Professional

Re: Skola - mechatronika, elektrotechnika

Príspevok od používateľa Markoff »

Prečo by ťa nemali zobrať so SPŠ na elektro výšku? Odbor na strednej aj tak nie je veľmi dôležitý.
kyduso
Novice
Novice

Noo, pozeral som si to dávnejšie a gymnazisti majú na väčšine škôl nejaký výhodnejší koeficient. A nevieš o tom viacej o tej mechatronike? Že či je to len nastavovanie strojov alebo tak. Lebo dosť ludí píše, že je to lepšie ako elektrotechnika ale tak ja neviem. Prosím poraďte lebo čas mám len do konca školského roka :-D Rozmýšľam už rok nad tým, ale stále neviem...
beardie
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa beardie »

ak chces ist na VS, tak je to jedno, aspon budes vediet nieco aj zo strojariny
Markoff
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Markoff »

Ja tie odbory nepoznam, ale podla mna je to jedno. Ja som az neviem v akom rocniku na gymnaziu zistil, ked som sa pozrel na vysvedcenie, ze studujem odbor cudzie jazyky :D

A na gymply sa nemozes nejak intenzivnejsie zaujimat o fyziku, matiku, informatiku ked ta to bavi? Dat si nejake kurzy, alebo co...
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hrban »

na gympli budeš mať pravdepodobne do sexty všetky predmety štandardne a v septime a oktáve ti dosť veľa hodín a predmetov odpadne a volíš si 3 (kľudne to môže byť informatika/fyzika/ANJ). Z tých potom budeš asi aj maturovať.
neviem prečo by si mal prestopovať na inú školu a ešte k tomu, žer, tu vyber si odbor čo je voľný. Btw, ako nechcem urážať elektronikov ale pár mojích spolužiakov zo ZS šlo na elektrotechniku a debili vedia oveľa menej o pájkovaní a celkovo o HW ako ja z gympla.
Ako nechcem urážať učňovkárov, ale... ako ono sú tam aj šikovní ľudia, ale potom je tam v bežnej triede 70% idiotov a počas hodiny sa kvôli tímto idiotom aj tak hovno naučíš.
Ono to zvýhodnenie gymplákov na výške má opodstatnenie.
Btw, je fajn, že ťa bavia obvody, ale to rob ako hobby, elektrotechnika ťa už v dnešnej dobe neuživí.
iWin
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa iWin »

Zobrat na FIIT ta zoberu. Mna osobne z odobrnej tento rok zobrali aj my prisiel nejaky list o tom, ze som bol umiestneny v 10% najlepsich uchadzacov (aj ked to mozno posielaju kazdemu kto splnil poziadavky na prijatie?)
Byt tebou zostanem na gympli hlavne kvoli matike a strojarine/elektrotechnike a podobnym zalezitostiam sa v pohode mozes venovat doma po skole namiesto facebooku alebo pisania takychto postov na fora (sam som ich dost napisal podobnych ako ty)

myslim, ze hrbanov post to zhrna celkom dobre hlavne co sa tyka toho percenta ludi, ktori tam sice su, odbor a skola ich absolutne nezaujima a ver tomu ze to je vacsina (podla mna viac ako 70%) a pedagogovia su potom casto nuteni ist ich standartom- nestandartom.. :)

Zostan na gympli ;)
kyduso
Novice
Novice

hrban aj iWin : Viem, že sú tam idioti, poznám ľudí čo tam išli zo ZŠ a oni sa absolútne nezaujímajú o ten odbor, ale prijali ich lebo robili prijímačky. A ide o to, že tí čo sú tam len tak, že sa tomu nevenujú ani nechcú venovať tak samozrejme, že nevedia nič o HW a pájkovaní. Inak na gymnáziách to tiež nie je v posledné roky bohviečo, veď prijmu sem skoro každého štvorkára, a to je ten gympel ževraj jeden z najlepších tuto.
A k tomu,že ma elektrotechnika neuživí: to súhlasím, keď budeš mať iba strednú elektrotechnickú tak môžeš robiť akurát tak elektrikára alebo také niečo, podobne ako s tou mechatronikou, že so strednou budeš robiť len so strojmi vo fabrike. Ale tak isto to platí aj s gymplom, že keď nemám výšku tak v podstate neviem robiť nič. Ale keď budem mať vysokú elektrotechnickú alebo IT , tak čo som pozeral tak absolventi sa nemajú zle :D. A ja samozrejme na tú vysokú chcem ísť. A keď budem mať vysokú tak nikoho nebude zaujímať akú mám strednú. No problém je ten aby ma z toho odboru prijali a aby som to mal šancu dokončiť.
Ale zas tá mechatronika nie je tak celkom elektrotechnika, tak preto som si hovoril,že ma možno na tú výšku nezoberú, keď budem chcieť ísť na iný odbor aký som mal na strednej. Potom som rozmýšľal aj o tom že by som išiel na fakultu strojársku na odbor mechatronika. Ale pritom sa zas bojím, že budem celý život nejaké stroje nastavovať.
Viem, že jednoduchšie by pre mňa bolo ostať na gymnáziu - nemusel by som sa báť či ma prijmú a na hocijaký odbor, ktorý si vyberiem. Ale zas nechcem tu ostať kvôli predmetom typu biológia, občianska, chémia, etika a ja neviem ešte čo, lebo tu to berú moc vážne (aby som mal 3 z etiky aj z výtvarnej - pričom okrem toho mám čisté 1 :D) a všetko podobné - proste ma to tu nebaví - a aj preto, že som si tu narobil dosť prúserov :D. Lenže toho prestupu sa bojím , že si kvôli tomu poserem celý život a budem musieť robiť nejakého robotníka. Ako čisto pre mňa by bolo lepšie keby idem na strednú a odtiaľ pokračujem, ale bojím sa, že sa to nebude dať - kvôli tomu, že priemyslovky berú všetci ako učňovky - ale tie školy si zato môžu samy zato, že prijmu každého debila, ktorý má školu viete kde.
Inak ďakujem za odpovede a píšte prosím ďalej, zaujíma ma každý názor, ešte by mohol niekto napísať niečo o tej mechatronike, kto to vyštudoval.
Pascalwb
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Pascalwb »

No ked chces ist na FEI alebo FIIT, tak ti staci maturita z matiky a to je vsetko. Ja osobne som isiel zo SPSE, ale prevlada najviac gymnazistov. Najde sa aj ucnovkar. Zaklad je vediet matiku, aby si presiel sitom v prvom semestri a nikoho nezaujima na aku strednu si chodil.
kyduso
Novice
Novice

Pascalwb: a prijali ta bez prijimaciek? a s tou matikou si na tom ako? Mas problemy alebo je to v pohode? Lebo ja napriklad teraz davam tu matematiku v pohode, ale ratam s tym ze na SPS bude ta uroven matiky nizsia, takze ci je to velky problem a tak... A este ze ci ti gymnazisti nejako vynikaju - ze ci prechadzaju v pohode - a ci ti SPSkari neprechadzaju len tak tak alebo ako.
L.O.L.
Expert
Expert

Príspevok od používateľa L.O.L. »

Ja by som ti radil ostat na gympli, na skolach kam sa budes uchadzat vyleti vela studentov prave na matike a gympel ta skvelo pripravi (vlastna skusenost) Drzim palce :)
iWin
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa iWin »

Ostan na gympli. Ako sam pises sam este nevies co chces (aspon mi to tak pride) a FEI, FIIT ta laka hlavne financne ohodnotenie.

Ak zostanes na gympli budes: 1. lepsie pripraveny na matiku na FIIT 2. Ak naozaj nie si rozhodnuty co chces studovat/chces studovat FIIT, FEI kvoli financiam tak tvoje rozhodnutie sa moze za tie 4 roky velmi zmenit a ak budes na gympli tak mas urcite viacej moznosti (co sa VS tyka)

Ak ta to bavi, elektrotechnika, hw, IT - super. Stale mozes zostat na gympli a venovat sa tomu popri tom. Vykasli sa teda na vsetko ostatne okrem matiky, jazykov (okrem slovenciny) a fyziky. Stale budes mat gymplacke znalosti tych dolezitych predmetov a verim tomu, ze so vsetkym tym casom, ktory budes mat ked sa nebudes ucit biologiu, chemiu, nosku a co ja viem co sa dostanes v IT a HW ovela dalej ako ktorykolvek SPS.

Ja som chodil na odbornu skolu kde sme mali velmi malo matiky a to je jeden z dovodov preco lutujem, ze som nesiel na gympel. Keby si mozem vybrat znova tak urcite by som isiel na gympel, idealne parovsky, ak si na tom tak tam zostan (to zakladam na tom, ze si bud na parovciach, golianku alebo GCM, kedze chces ist na SPS do NR)
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

tak tak , v posledných ročníkoch si daj matiku/informatiku + angličtinu + fyziku. poprípade fyziku nie a mat + IT + ANJ.
na tých hodinách budeš len s ľudmi čo to chcú študovať a naučíš sa tam asi najviac za celé štúdium.

Sám viem ako je to sedieť v triede s debilmi, čo o predmet nemajú záujem a sú tam len nech sa počíta dochádzka. Hodina stojí za hovno a naučíš sa rovnaké hovno. Bol som na platených hodinách jazyka, čo som si platil sám a stálo to nemalý peniaz spolu s 3 indivíduami , čo im to vyplatil zamestnávateľ (skupina asi 10 ľudí dokopy). ko*ot robili šaškov a za celý rok som sa naučil asi 10 fráz a toť vše.
A potom som mal takisto jazykový kurz, kde sa robili prímačky (a tiež sa platilo), ale tam boli ľudia, čo sa fakt chceli naučiť a čosi aj vedeli a tie hodiny boli úplne na inej úrovni.
kyduso
Novice
Novice

No tak doteraz som bol skor nakloneny k tej SPS, ale mate pravdu SPS je pre mna asi risk 50 na 50 ze ci urobim dobre alebo nie. A na gympli nemam co pokazit.
iWin : nie som na parovskom som na GCM. A ty ked si z NR, chodil si na SPS v nitre? Je tam dobra kvalita? Lebo skola sa dost chvali ze je medzi najlepsimi na slovensku a tak :D preto som si vtedy hovoril, ze to nebude zla volba. - ale ked som tam bol na DOD tak som si vsimol, ze je to tam zamerane na vyrobu a automatizaciu , robotiku a tak. - a to ma trochu odradilo, ze budem pracovat niekde vo fabrike a preto som aj napisal sem na forum ze co mi radite.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

myslim, ze sam tomu nechapes, co vlastne chces, len pekne ostan tam, vsetko sa da dohnat na VS. to ze ukazovali automatizaciu a robotiku neznamena, ze budes robit servisaka pre stroje. co poznam mechatronikov z nasej skoly, tak ti uspesnejsi, co zo studia aj nieco mali isli troma smermi 1. vysoka skola(tam skoncili aj ludia, ktorym to az tak neslo ako to uz u nas byva zvykom :D ) 2. konstruktery 3. cnc programatori. Takze ziadne monterky a udrzba strojov/nahadzovanie suciastok na linke. samozrejme najdu sa aj taky(a neni ich malo), to uz zalezi na individualnej snahe.
Pascalwb
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Pascalwb »

kyduso napísal:Pascalwb: a prijali ta bez prijimaciek? a s tou matikou si na tom ako? Mas problemy alebo je to v pohode? Lebo ja napriklad teraz davam tu matematiku v pohode, ale ratam s tym ze na SPS bude ta uroven matiky nizsia, takze ci je to velky problem a tak... A este ze ci ti gymnazisti nejako vynikaju - ze ci prechadzaju v pohode - a ci ti SPSkari neprechadzaju len tak tak alebo ako.

Prijimacky su ani neni. Momentalne koncim bc. Matika mi vzdy nejako isla sama, na strednej som mal vzdy 2. A matiku na FIIT som tiez dal. Ono tej matiky tam moc neni. Ja by som povedal, ze ostan tam kde si. Stredna ti nic viac neda. Zacni sa teraz venovat tomu co ta bavi popri skole. Pripadne zacni s programovanim, to sa ti zide.
kyduso
Novice
Novice

Ale ja v podstate viem co chcem - viem aky je moj ciel (urcite nejaky technicky smer, o ine nemam zaujem) - len neviem ktorou cestou sa do neho mam dostat (sps alebo gympel).
1. A na ake vysoke isli? na technicke alebo nejake socialne - len aby mali titul?
2. Konstrukteri coho - mohol by si to popisat trocha?
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

A nezabudni na jazyky. NJ sa isto zide ak studujes alebo chces studovat techniku.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

kyduso napísal: 1. A na ake vysoke isli? na technicke alebo nejake socialne - len aby mali titul?
2. Konstrukteri coho - mohol by si to popisat trocha?
na strojarske samozrejme. ich uspesnost je tam ale rozna. co presne robia neviem, su to len znami a len s nimi obcas prehodim zopar slov. na moju otazku co robia vacsinou odpovedaju vselico a podobne. viem, ze navrhovali linky pre nejaku automobilku ale aj nieco priamo v aute. celkovo mi to pride ako keby im materska nemecka spolocnost poslala zadanie, na svk sa to navrhne, nakresli a posle sa to spat.
inac poriadne nad tym porozmyslaj este. strojarske predmety pomozu, ale na druhu stranu ako bolo povedane, na gymnaziu je lepsia matematika(ja som chodil na tech lyceum, kde gymnazialna mat bola len tak na oko, ale aj tak mi to velmi na VS pomohlo) a taktiez nezabudni na jazyk. Na gymnaziu sa druhy jazyk berie vaznejsie(aspon dufam) a tak budes mat nejake zaklady do buducnosti.
kyduso
Novice
Novice

Tak nakoniec zostávam na gymnáziu, lebo na SPS by ma neprijali lebo nemali miesto uz na ziadnom odbore. Mozno by som to lutoval ze zostavam na gymnaziu, keby nenapisem na toto forum, no teraz aspon viem ze o nic by som neprisiel.
Napísať odpoveď