Ako urobiť pizzu ako z pizzerie

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
DYLYNO
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Re: Ako urobiť pizzu ako z pizzerie

Príspevok od používateľa DYLYNO »

nikdy si doma neurobis pizzu ako z original pizzerie..potrebujes teplotu minimalne 320 stupnov a doma na sporaku je to nemozne...a cesto?, kazda pizzeria ma svoj vlastny rececpt...niektore davaju aj mlieko niektore nie...a co sa tika pomodora tak najlepsie su na to panirovane paradajky, olej, sol, cukor, voda troska oregana pre aromu a dobre rozmixovat...robim uz v druhej pizzerii a je to velky rozdiel v priprave pizze...
haha11
Zablokovaný
Zablokovaný
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa haha11 »

RomanB napísal:Nechcem ta urazit , ale ten zmrazeny blaf ma daleko od pizze :)
Je sice pravda , ze spomedzi mrazenych je asi najlepsia , no stale to nie je ziadna slava ..
Mne náhodou Ristorante tiež veľmi chutí, najmä ak je v obchode za výbornú cenu :D.
etc.
Professional
Professional

Príspevok od používateľa etc. »

Myslím si že omnoho lepšia investícia (a aj lacnejšia) je kúpa už spomínanej žulovej "dosky" ktorú dáš do rúry, nahraješ a náš na ňu pizzu ;)
pstros213
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa pstros213 »

Prispevky o mrazenych pizzach, kecupe a pod su uplne mimo.. :D
a k tej "zulovej doske" vyguglit sa to da aj ako pizza kamen a stoji to par eur. odporucam
pinco
Darca
Darca

Príspevok od používateľa pinco »

Keď už mrazenú, tak jedine Pizza Guseppe. Všetky tie veci na nej vyzerajú oveľa čerstvejšie, ako na iných mrazených a cesto je mäkké, fajné. Nie ako ten posúch Ristorante, kde musím na ňu dať ešte kopec iných vecí, aby to aspoň ako-tak chutilo.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

alebo mrazena pizza bez nicoho, maximalne pomodoro a nahadzat si tam co da chladnicka
skoda ze takyto druh je u nas malo rozsireny ak vobec
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

nechcem robit reklamu, ale jedol som uz vela mrazenych pizz a najlepsia je casa di mama, to sa uz fakt dost podoba na normalnu pizzu
galbavymartin
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa galbavymartin »

Na spodok pizze na omacku sa original dava mozzarella..mbe chuti omacka naj ked su cele paradajky v omacke...najprv orestivat cibulu a cesnak supnut nato tie rajciny povarit a dkchutit bazalkou oreganom atd..slusne pizza cesto maju v Bille
etc.
Professional
Professional

Cesto na pizzu majú napr. aj v Lidli. No kvalitatívne by som to porovnal k lístkovému cestu takže nič moc. Sem tam som si ho kupoval keď som nemal čas ani chuť robiť si pizza cesto. Ale stále to bola pizza typu kečup šunka aidam.. :D Ináč normálne si cesto na pizzu robím v pekárničke na chlieb. Môžem tu šupnúť aj recept:

350g hladkej múky
20 g droždia (alebo cca polku sušeného tj. myslím 3,5 g)
trošku soli
šálka vody (tj. cca 0,2-0,25 litra)
1 lyžica olivového oleja
jax90
Expert
Expert

Príspevok od používateľa jax90 »

Ja tiež milujem pizzu a naučil som sa ju piecť,teraz to už bude nejakych možno 8 rokov :) Samozrejme začinal som ako barbar,kečup a podobne prehrešky.Teraz už jedine s rajčinovym pretlakom pomodoro,žiadny slovensky,česky vyrobca ale taliansky pretlak,ten mi chuti najviac.Do toho samozrejme štipka soli,cukru,cesnak a nejake to korenie,ja použivam pizza zmes :) Do buducna mam v plane si postaviť na zahrade nejaku hlinenú pec na pečenie,predsa len to bude rozdiel oproti sporaku z kuchyne
Naposledy upravil/-a goten v 03 júl 2013, 22:12, upravené celkom 1 krát.
Dôvod: Linky sa nedávajú do code! Prečítaj si pravidlá!
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Syfon »

etc. ako dlho nechas kysnut cesto? ja som to raz skusal v pekarnicke a cesto mi tam prekyslo, ale pizza bola fajn len cesto tvrde :D
etc.
Professional
Professional

Spolu sa to robí hodinu a pol. Mám tam na to špeciálny program pizza, takže dám tam všetko zapnem gombík a nestarám sa :)
bashnator
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bashnator »

Ak viete po anglicky odporucam tento recept, top pizza

http://www.jamieoliver.com/recipes/brea ... asic-pizza
DropDead
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DropDead »

ach...konečne som sa po dlhom čase dopátral k názvu salámy, ktorú používa moja obľubená donáška na pizzu, no dúfam, že ju tu niekde v mäsiarni v KE nájdem...ak niekto vie, kde v KE je možné zohnať "sedliacku salámu", tak nech povie :lol:

no to cesto na pizzu je niekedy záhada, trošku som sa tomu venoval včera a dopátral som sa, že tam dokáže mnoho spraviť aj to, na čom je, teda som si všimol, že aj tu bola nejaká tá zmienka o tom kameni, no po krátkom zhliadnutí to je sranda za kľudne aj 70€ a to je už dosť bohužiaľ; i keď to znie zaujímavo, že sa tá doska nedáva do rúry, no na horák na sporáku :smt081
každopádne cesto je jedna vec, no urobiť správnu paradajkovú omáčku je rovnaké umenie niekedy, osobne som za to, že pasírované paradajky, soľ, oregáno, trošku vody, trošku oleja(láka ma použiť olivový) a hlavne trošku kečupu...osobne mi na pizzy vyhovuje mať niečo medzi omáčkou a kečupom a takto by som to možno aj docielil :)

no to, čo nemám rád je, keď cesto vcucne omáčku a potom je z časti rozmočené cesto, tak som to vyriešil tak, že trošilinku sa dá "nadpiecť" (len chvíľočku) to cesto a potom tam dať oblohu
smrt18
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa smrt18 »

Ak nechces mat rozmocene cesto tak potri cesto pred tým ako nanho das omacku trochou olivoveho oleja. Ked pizzu vyberies tak daj kludne este raz :-D . Dat na pizzu kecup je jedna z najvacsich hluposti na svete, iba ju znehodnotis. Ja davam Passata di pomodoro z Lidla ;-D . A dobre je dat trosku parmezanu navrch, ale naozaj iba trochu, ma to dost silnu chut a perfektne je to aj na cestovinach.
foboss
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa foboss »

Tak sa podelím o svoj recept :-) pizzu mám veľmi rád a nejaký čas už skúšam všakovaké kombinácie.

Veľmi záleží od toho, akú kvalitu pizze chcete dosiahnuť. Ak pravú taliansku, tak sa zamerať hlavne na výber kvalitnej pizza múky. Resp. si niečo o tom naštudovať a pokúsiť sa to doma zmiešať. V tomto sa ja uspokojím s hladkou múkou. Na jednu pizzu cca 150 - 160 g, ďalej 1 dl (2 - 2,5 dl na 2-3 pizze) vlažnej vody (vodu aj tak pridávať podľa konzistencie cesta, niekedy viac, niekedy menej), trošku cukru, soľ, kvapku olivového oleja a kúsok droždia (pól droždia na 2-3 pizze), alebo kvásku (droždie nechať "ožiť" vo vlažnej vode už započítanej v tých 1 dl, resp. 2-2,5 dl). Čo sa týka pomerov, základ je hlavne tá múka a voda, ostatné podľa množstva týchto ingrediencií. Na začiatok odporúčam robiť aspoň z množstva 450 g... aby ste sa naučili robiť dobrú konzistenciu cesta. Ak cesto vymiesite, trošku ho obsypte múkou a nádobu prikryte utierkou a nechajte kysnúť.

Následne je veľmi dôležitá sugo di pomodoro. Originál sa robí z nejakých talianskych paradajok, čo asi ťažko zoženiete. Ja osobne používam vlastné paradajky zo záhrady. Taktiež potrebuješ zeler, mrkvu, cibuľu, soľ, cukor, olej, cesnak (len pár strúčikov).
Paradajky, zeler, mrkvu a cibuľu nakrájaš na kúsky. V hrci rozpálite olej a speníte zeleninu. Pridáte následne paradajky cesnak a dusíte asi hodinku. Potom omáčku prepasírujete a trošku ešte povaríte. Následne pridáte cukor a soľ podľa chuti. Omáčku zjemníte ešte maslom (maslo!) a ochutíte bazalkou, omáčku hneď odstaviť. Množstvo zas nepíšem, lebo je to individuálne. Toto je komplikovanejší recept. V zime, ak nie sú dostupné čerstvé paradajky, používam kvalitný hustý paradajkový pretlak (ktorý podlievam vodou). Recept je prakticky rovnaký, až na to dlhé varenie a pasírovanie. Varenie sa dá zrýchliť tým, že povarené ingrediencie rozmixujete ponorným mixérom. Ovšem v tejto zimnej verzii, je treba trošku viac cukru. Ja si ale robím omáčku do zásoby, navaríš ju v lete a môžeš ju prakticky zavariť alebo zamraziť na zimu, takto je k dispozícii hocikedy :-)

Ak už máte nakysnuté cesto, vyvaľkáte si ho na pekný kruh. Cesto pred vaľkaním ručne spracujte do podoby zavretej päste. Ľahšie nadobudne tvar kruhu. Vaľkáte na veľmi tenko. Pravá pizza je hrubá asi 1 mm. Po vytvarovaní premiestnite cesto opatrne na "pizza plech" (ak pečiete teda doma v rúre), ten len zľahka pretriete pomúčenou rukou. Následne cesto potriete jemne olivovým olejom. Ja do oleja ešte pretláčam cesnak, aby bol olej aromatickejší. Je potrebné aby sa tam cesnak trošku lúhoval. Následne potriete pizzu cca 50 ml sugo di pomodoro (vychladenej, odstátej). A ďalšia časť je už individuálna :D či si tam natrepete všetko čo dá chladnička, alebo radšej niečo vyberanejšie, ako mozzarella, kvalitnú šunku, nie tie s obsahom vody 50% atď. Ak sa Vám podarilo vyvaľkať väčšie cesto, okraje zahnite pod cesto a jemne ich pretrite ešte cesnakovým olejom. No a na koniec piecť. Ak máte plynovú rúru, tak si ju rozohrejte aspoň 15 minút pre pečením, nech je riadne rozpálená. Piecť cca 7-10 minút. Fakt to záleží od rúry a aká hrubá pizza sa Vám podarila.

Ako už bolo spomenuté, originál pizza sa pečie len nejaké 2 minútky aj pri viac ako 350 °C. To sa dá dosiahnuť v peciach (snáď si raz takú postavím, aspoň hlinenú) :-) s pizza kameňom nemám skúsenosti.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Pizzu u mňa nie je problém urobiť, ale vždy vychádza tzv. americká verzia rozumej hrubé, chlebové cesto.
Čo urobiť, aby pizza bola talianska s tenším cestom?
foboss
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa foboss »

begbeee napísal:Pizzu u mňa nie je problém urobiť, ale vždy vychádza tzv. americká verzia rozumej hrubé, chlebové cesto.
Čo urobiť, aby pizza bola talianska s tenším cestom?
Asi dávaš veľa múky na malý počet kusov pizze. Na jednu ti naozaj stačí tých 150-160 g. Ľahšie sa robí (miesi) ale z cca 450-500 g, ale budeš mať z toho 3 kusy. No a keď už máš tú jednu dávku (160 g), tak cesto vaľkaj a vaľkaj. Pekne do kruhu a na hrúbku 1 mm. Btw. neboj sa, že sa pretrhne, to sa sem tam stáva, je to len cesto :D zalepiť sa to dá vždy.

// ešte ma napadlo, že i keď vyvaľkáš cesto na tenko a aj tak z toho máš hrubú pizzu, môže to byť tým, že masa nie je dostatočne vykysnutá. Proste kysne ďalej aj na plechu a zväčšuje svoju hrúbku.
jax90
Expert
Expert

Príspevok od používateľa jax90 »

S tým 1mm cestom si to trošku neprestrelil? Predsalen je to veľmi málo,si myslím,uplne normálne je 5mm cesto-klasika.
DropDead
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DropDead »

som rád, že je tu tiež niekto, kto dokáže oceniť to, ako maslo dokáže zjemniť chuť :wink:
Napísať odpoveď