Voda

Diskusie na politické témy...
Korag
Professional
Professional
Používateľov profilový obrázok

Re: Voda

Príspevok od používateľa Korag »

jackb napísal:po poslednej vete to uz nemam chut komentovat.

len tolko, ze ak predame pramene, stat bude za to brat dane a nam nezhnije vodovod. ale ked sa zafixujeme na pschypaticku tuzbu vsetko vlasnit, tak nam zhnije vodovod a nikto nam ho neopravi. (a neda nove vonave vozne, nezamestna ludi v potravinarstve a polnohospodarstve, nestupne zamestnanost)
Ano stat bude brat za to dane, ale co sa dostane realnym ludom? Mozno zhniju vodovody, ale o par desiatok rokov bude z vody najcennejsi artikel, co tak potom ju radsej predat za ovela vacsi zisk?
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Korag, ty si aj precital, co si napisal? :)

Realnym ludom: tvojim rodicom/starym rodicom dochodok, zenskym pribuznym matersku, pridavky,.. Vseobecne aj zostatneny cenovo vyregulovany plyn. Teoreticky by mali ist aj do statnych podnikov. Teda do dialnic, ciest, zeleznic, etc. Lebo stat inak nemoze ziskavat prostriedky. Len predajom svojich majetkov, o ktore sa nie je schopny starat, a z dani.

Takze zhnije vodovod, ty nebudes mat co pit, aj ked voda bude statna, ale bude dufat, ze raz Slovenska republika bude cez statne firmy flaskovat prebytky a predavat ich napr. Taliansku, ktore bude chciet len nasu vodu :)
Solo_Kamen
King
King

Príspevok od používateľa Solo_Kamen »

jackb napísal:Korag, ty si aj precital, co si napisal? :)

Takze zhnije vodovod, ty nebudes mat co pit, aj ked voda bude statna, ale bude dufat, ze raz Slovenska republika bude cez statne firmy flaskovat prebytky a predavat ich napr. Taliansku, ktore bude chciet len nasu vodu :)
Zhruba toto sa môže stat po privatizácii vodných zdrojov. Ak si tú vodu bohatý slovák nezacvaká, tak ju vyvezú, najlepšie do krajín stredného východu a južnej európy.A keďže dopyt bude v budúcnosti výrazne vyšší ako dnes, tak predpokaldám zdraženie vody o 50 až 300%, dajme tomu v horizonte 20 rokov.

Inak, prešiel ten zákon už? V novinách o tom nie je ani slovo.
jackb
Redeemer
Redeemer

jasne ze v novinach nie je, ved tie patria Zidovi ;)

"vyvezu vodu". kto objavil tuto chobotinu? to prestane prsat a snezit a HAARP urobi mapu krasovych oblasti a objavi tak doteraz nepoznane pramene?

lebo ak sa aj stredomorske podnebie posunie na uzemie Slovenska, krasove pramene to neohrozi. vid Balkan a Taliansko, kde rieky z krasovych vyvierani maju dostatok vody aj v case sucha.

takze Slovac sa nemusi o vodu bat. a ked z nej chce nieco mat, nemala by skrze Narodnu zradu hadzat polena pod nohy, tym, ktori ju objavuju :)
Solo_Kamen
King
King

Dobre, s tým vývozom na stredný východ som to prestrelil. :)

Faktom je, že v Portugalsku po privatizácii vodných zdrojov zdražela pitná voda o 400%. http://www.pluska.sk/spravy/ekonomika/z ... -viac.html .

A teraz nejaké info na obhájenie chystaného zákona : http://www.aktuality.sk/clanok/255152/6 ... -nechysta/
Podla mna je bod nie je tak úplne na 100% pravda, nakolko som sa o tom dozvedel akorát tak of kamaráta a zopár konšpirátorov. EDIT: A teraz sa v noviných šustlo, že na SR sa privatizovat nebude, čo mi trochu viac objasnilo situáciu

Len tak na okraj, je možné, že verejnost (vrátane mna, priznávam) si pomýlila zákon, ktorý predniesla EU so zákonom, ktorý je v parlamente SR. Rovnako konšpriátori typu Slobodný vysielač túto dezinformáciu vzali za svoju. Čiže situácia je nasledovná:
- konšpirátori tvrdia, že o chvílu bude na slovensku schválený zákon, ktorý dovolí zdraženie vody o 400%
- mainstream tvrdí, že žiadna privatizácia vody sa NIKDE konať nebude a že môžu byť všetci kludní.
- podla mna sa na privatizáciu vody tak trochu "pripravuje pôda" v parlamente EU ale pravdepodobne bude ešte velmi dlho trvat, kým sa niečo tak odvážne dostane do parlamentov krajín EU.

Dosť sa to zamotáva.
jackb
Redeemer
Redeemer

Solo_Kamen napísal: Faktom je, že v Portugalsku po privatizácii vodných zdrojov zdražela pitná voda o 400%. http://www.pluska.sk/spravy/ekonomika/z ... -viac.html .
inak sa mas dobre, behas a chuti ti jest?!? lebo ten clanok je z Plus 7 dni, ktore davno pred "vynalezom" radia Slobodne spiknutie, dokonca aj pred masovym poblbnutim Duchmi doby, bolo zdrojom poloprav a hluposti

povazovat prirodne podmienky Portugalska za rovnake s tymi na Slovensku si zasluhuje platinovu Cenu Samuela Mikoviniho s diamontovymi lipovymi ratolestami za rozvoj slovenskej geografie. inymi slovami, je to blbost ako voda v kosi.

takze, ked je teorizovanie ludi zabitim smadom zalozene na tejto idotine, odporucam zamysliet sa, na akych "mudrostiach" zalozili casopisy Mdloba, Piesok a cas ci radio Slobodne spiknutie svoje zarucene pravdy o "kradezi pody", ockovani, novom upratovani vo svete a vlastne vsetkom :smt006
Solo_Kamen
King
King

Ktoré médium podla teba nie je konšpirátorske? :blee: Asi by som mal iba pozerat televízne noviny na markíze, tam sa dozviem všetko čo potrebujem.... hlavne to, kto mal kde kedy hnačku a podobne a kolkých ludí dnes zrazilo auto.

EDIT: Práve si prekonal môj počet pokusov o urážku v jednom poste... gratulujem :)
EDIT: V čom sa ohladne tohto teda líši Portugalsko od Talianska dajme tomu? Možno mi tvoje ctené blahorodie objasní situáciu.
jackb
Redeemer
Redeemer

Solo_Kamen napísal:Ktoré médium podla teba nie je konšpirátorske? :blee: Asi by som mal iba pozerat televízne noviny na markíze, tam sa dozviem všetko čo potrebujem.... hlavne to, kto mal kde kedy hnačku a podobne a kolkých ludí dnes zrazilo auto.
sleduj co chces. ale pouzivaj zdravy rozum :) uvazuj, co je a co nie je hodnoverny zdroj.
Novy Cas, Plus Tyzden a Plus 24 hodin su klebetniky, o tom snad nepochybujes. a ked niekto na zaklade toho, ze si ani pozorne neprecita clanok, len zavadzajuci nadpis urobi teoriu o tom, ako nase deti umru smadom je... nepekne. ten clanok pise o jedinej obci v Portugalsku, nie o celom Portugalsku.
na priklade zo Slovenska: po starej mame som zdedil byt v starom pavlacovom dome. pristup ku pitnej vode je len zo spolocnej studne na dvore. na rekonstrukciu a potom kolaudacnu zurku to stacilo. no vodarne sa rozhodli trubku odpilit a v sachte zapecatit. ked chcem teda vodu, musim si na poschodie potiahnut vodovod cez dvor, vsetko rozkopat a rozburat, vratit do povodneho stavu, kupit vodomer, zaplatit vsetko s tym spojene a potom platit za vodu. takze narazovo mi naklady na pitnu vodu stupli z 0€ na niekolko stovak. a aj keby som nemal naklady na "vybudovanie infrastruktury" aj tak by pri plateni za vodu stupli naklady skocne.
takze nevies ci aj portugalska dedina nemala studne a pripojenim na vodovod sa cena kubiku nezvysila o 400% :)
Solo_Kamen napísal: EDIT: V čom sa ohladne tohto teda líši Portugalsko od Talianska dajme tomu? Možno mi tvoje ctené blahorodie objasní situáciu.
Preco si ich vasa najosvietenjsia slobodna milost ziada provnat Portugalsko a Taliansko ked je diskusia o tom, ako lud slovensky smadom zahubia? Ale ako ich milost zelaju. Na kolko normostran ma byt moja sprava Porovnanie fyzickogeografických pomerov Portugalskej republiky a Talianskej republiky z pohladu zasob pitnej vody? :wink:
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Vodarne odpilili a zapecatili trubku do studne? To akoze na sukromnom pozemku? Nejaka haluz ne? :)
jackb
Redeemer
Redeemer

wladas napísal:Vodarne odpilili a zapecatili trubku do studne? To akoze na sukromnom pozemku? Nejaka haluz ne? :)
spolocny dvor. podla katastra ma asi 100 majitelov... a studna je vraj statna. to povedala "suseda" ked som tam bol pozriet a pozeram, ze tej sachte chyba "kus trubky" nad povrchom...
Solo_Kamen
King
King

jackb napísal: na priklade zo Slovenska: po starej mame som zdedil byt v starom pavlacovom dome. pristup ku pitnej vode je len zo spolocnej studne na dvore. na rekonstrukciu a potom kolaudacnu zurku to stacilo. no vodarne sa rozhodli trubku odpilit a v sachte zapecatit. ked chcem teda vodu, musim si na poschodie potiahnut vodovod cez dvor, vsetko rozkopat a rozburat, vratit do povodneho stavu, kupit vodomer, zaplatit vsetko s tym spojene a potom platit za vodu. takze narazovo mi naklady na pitnu vodu stupli z 0€ na niekolko stovak. a aj keby som nemal naklady na "vybudovanie infrastruktury" aj tak by pri plateni za vodu stupli naklady skocne.
takze nevies ci aj portugalska dedina nemala studne a pripojenim na vodovod sa cena kubiku nezvysila o 400% :)
Dobrý príklad. Tak som si našiel snád dôverihodný zdroj ;) http://www.nrsr.sk/web/Default.aspx?sid ... =6&ID=1051

Zatial som narazil na jednu zaujimavú pasáž:
„§ 17a
Preprava alebo prevod vody

(1) Využívanie vody na prepravu alebo prevod vody podlieha ochrane štátu z dôvodu výlučného vlastníctva štátu a v záujme ochrany jej významov uvedených v § 1 ods. 2 písm. h). Prepravu alebo prevod vody možno uskutočniť iba na základe povolenia orgánu štátnej vodnej správy na využívanie zdrojov podzemnej vody alebo osobitnej vody na prepravu alebo prevod vody (ďalej len „povolenie na využívanie vody na prepravu alebo prevod vody“). Vláda má výhradné právo obmedziť alebo zakázať prepravu alebo prevod vody alebo obmedziť využívanie vody.
Môj názor: teda, vláda môže udelit licencu na využívanie zdrojov. Pohoda.

Vyššie v zákone sa píše:
Tento zákon upravuje aj využívanie podzemnej vody alebo vody podľa § 3 ods. 5
odobranej zo zdrojov podzemnej vody na prepravu vody dopravnými prostriedkami
alebo prevod vody potrubím cez štátnu hranicu z územia Slovenskej republiky (ďalej len
preprava alebo prevod vody“) pri zachovaní ich prednostného určenia podľa § 3 ods. 4.
Podzemnými vodami vo výlučnom vlastníctve štátu zostávajú všetky vody odobrané na
účel podľa predchádzajúcej vety.
Takže novela nejako upravuje využívanie podzemnej vody a minerálnej vody za hranice. Otázkou je, ako ju táto novela upravuje... to som zatial nenašiel.
1. V § 6 ods. 2 sa za písmeno c) vkladajú nové písmená d) až f), ktoré znejú:
„ d) odbery na zavlažovanie poľnohospodárskej pôdy 0,0100 eur/ m3“,
e) odbery podzemnej vody určenej na prepravu alebo prevod vody 0,400 eur/ m3 ,
f) odbery prírodnej liečivej vody a prírodnej minerálnej vody 200 eur/m,3 “.
písmeno e) naznačuje spoplatnenie prevozu vody EDIT aj za hranice.

Pozrel by sa na to ešte niekto inteligentnejší alebo aspon zbehlejší v práve? :)
jackb
Redeemer
Redeemer

no a co je na tom zle? cena je stanovena. najvzacnejsie, mineralky budu adekvatne zaplatene, voda na vyvoz tiez. nikde nevidim nic o dopredani pramena, alebo celej hory kde moze byt siet podzemnych zasobnikov sukrovnej osobe domacej alebo cudzokrajnej
Solo_Kamen
King
King

Ja som len strašne zvedavý, čo sa bude diať, ak bude v niektorých krajinách nedostatok vody a budú schopné si ju zaplatit tak dobre, že bude pre štát(rozumej tých vyše 90 pijavíc v NRSR) vodu vo velkom predávať a získať za to tučné provízie. A zo skúsenosti vieme, že bežný občan s toho nič mať nebude... iba drahšiu vodu. ;) Za súčasnej situácie sa nie je čoho obávať ale nevieme, čo bude za 10 rokov.

EDIT: v zákone je síce písané niečo o výsostnej ochrane vodných zdrojov v záujme krajiny ale za tú dobu velmi dobre viem odhadnúť výsostné záujmy našich ctených politikov. Skrz uplateného komisára/dozorcu/ministra sa to dá lahko obísť v záujme zisku.
jackb
Redeemer
Redeemer

no, ako som uz napisal hore vyssie: aj v pripade postupu stredomorskeho podnebia do nasej oblasti, sa vzhladom na velkost krasovych uzemi nemusime bat o nedostatok vody.
prikladom toho, ze mozme byt pokojni, ako som tiez napisal su Taliansko a Balkan, kde rieky tecuce z krasovych oblasti maju dost vody aj v case sucha.

ale slovensky priklad :D
dva-tri roky dozadu bola velmi sucha jesen, rovnako aj zima. sutinove pramene v Nizkych Tatrach, z ktorych su napojene vodovody obci na pravej strane Hrona v okrese Bezno stratili vodu. preto sa do tychto dedin vozila voda z dedin, ktore maju vodu do vodovodov z krasovej Muranskej planiny. tymto pramenom hladina napriek dlhodobemu suchu nepoklesla.

preto si dovolujem tvrdit, ze nam voda nemusi zdraziet, ani ked sa bude predavat. iba, ked sa zahranicny najomca rozhodne vymenit infrastrukturu a da si preplatit uzivatelom.
Solo_Kamen
King
King

jackb napísal:iba, ked sa zahranicny najomca rozhodne vymenit infrastrukturu a da si preplatit uzivatelom.
V zásade proti tvojim tvrdeniam nič nemám ale práve to ma desí, že ako si to zahraničný nájomca dá preplatit uživatelom. Ale VELMI dúfam, že pravdu máš ty a nič hrozné sa nestane.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

domaci najomca to zaplati sam? :)
jackb
Redeemer
Redeemer

ja tiez dufam, ze mam pravdu :D

ale prax je naozaj taka, ze aj ked napr. v Macedonsku velke sucho, tak rieky stale maju vodu. takze si trufam povedat, ze tento model moze o X rokov fungovat aj u nas. aj na zaklade skusenosti z regionu kde som vyrastol...

beardie, ak nim bude stat tak mie, lebo nebude mat ani na tu modernizaciu. vid stav voznovej flotily ZSSK...

//autoeditácia príspevku (08 Júl 2014, 20:34)
http://ekonomika.sme.sk/c/7275426/mozu- ... erpat.html
na precitanie odporucam pouzit NepiJana (odkaz v prislunej teme tu na fore)
a geograficke srdiecko zahriala mapka, aj ked v rozlisenie obrazku do modlitebnej knizky...

//autoeditácia príspevku (23 Júl 2014, 21:53)
Moral&Banal
BREAKING: Rakúsko zvažuje odvetné opatrenie voči ústavnému zákazu vývozu vody zo Slovenskej republiky a hrozí, že Dunaj bude tiecť len po štátnu hranicu. Ďalším krokom by mohlo byť využitie veterných turbín v pohraničí na rozháňanie dažďových mrakov, ktoré smerujú na Slovensko. Situáciu budeme monitorovať.
Prílohy
graf2_res.jpg
butthead
Darca
Darca

Príspevok od používateľa butthead »

nie je voda ako voda,
teraz v najnovsom ZaV je clanok s vybornou argumentaciou. dolezite je vediet, ze sa pitna voda casom stale znehodnocuje a je jej menej, samozrejme vestit neviem a je otazka ako sa s tymto vysporiadame za takych 20-30 rokov. rozhodne je o tom treba viest podrobnu diskusiu, najma v mainstreame, lebo ludia si toto vobec neuvedomuju.

//neviem ci by sa tato tema nemala presunut pod volnu diskusiu, nejedna sa o cisto politicku zalezitost.
jackb
Redeemer
Redeemer

a kto je pod ten clanok v Hline podpisany?
butthead
Darca
Darca

Príspevok od používateľa butthead »

kup si a dozvies sa ;) alebo si pockaj nejaky rok, ked to bude v archive v pdf.
Napísať odpoveď