Preplatenie dovolenky po ukončení pracovného pomeru.
-
mato951
Star
- Kontaktovať používateľa:
Preplatenie dovolenky po ukončení pracovného pomeru.
Zdravím Vás, mám jednú takú otázočku. K 30.6.2014 som dal výpoveď z práce a počas celého obdobia t.j. od 1.1.2014 čo mám zmluvu som nečerpal dovolenku. Pýtal som sa zamestnávateľa že či my preplatí aj dovolenku čo mam nevyčerpanú a dostal som od neho odpoveď že NIE. Trošku ma to zarazilo keďže na zmluve mám napísané 4týždňe dovolenky. Chcel by som od Vás vedieť ako ďalej pokračovať.
Re: Preplatenie dovolenky po ukončení pracovného pomeru.
mal si to riesit inak.. aspon u nas sa to tak riesi.. ked mas 4 tyzdne dovolenky, povedzme 20 dni, tak by si dal vypoved ku 30.7.2014 ale do prace by si isiel este do 3.7. 2014 a az od 4.7 az do konca mesiaca by si cerpal dovolenku.. neviem ako to je s ohananim sa zakonmi, len vravim ako to je u nas na firme
ak si dal vypoved k 30.6., tak este makas 2 mesiace nie?
-
Fabo
Hardcore addict
Zalezi akym zmyslom bola podana vypoved. AFAIK ak je ukoncenie dohodou, moze sa zo suhlasom oboch stran ukoncit aj bez vypovednej lehoty. (IANAL)
Podla mna je povinny ti ju preplatit.
-
mato951
Star
Fuxxo: len ja som dostal nečakane prácu zo zahraničia tak v utorok som mu povedal a vo štvrtok som podpísal výpoveď. Čo som pozeral cez google tak by my to mal dať k poslednej výplate.
ja som tiez koncil niekedy v polke maja, kvoli odchodu do UK a ani som neriesil, ci mi bude nieco preplacat (popravde to bolo to posledne, co ma napadlo a ani ma to nenapadlo), no zamestnavatel mi to preplatil sam od seba pri poslednej vyplate 
20 dní dovolenky sa počíta na celý odrobený rok. Ak si odpracoval len 6 mesiacov, máš nárok len na polovicu dovolenky. Preplatiť by ti ju mal, pokiaľ na dohode o skončení nebude uvedené inak.
-
hojko
Site Admin
Ako moze byt nieco uvedene na dohode inak, ked zo zakona ma narod na dovolenku??? Proste mu ju preplatit musi, tak to stoji v Zakonniku prace a nie je sa o com bavit. Nemusis ani o to poziadat, ako uste, tak ani pisomne, je to automaticky jeho povinnost preplatit ti to. Ak by ti dovolenku nepreplatil v poslednej vyplate, obrat sa na Inspektorat prace a vybavene. V horsom pripade to treba dat na sud, zamestnavatel nema sancu a okrem toho by musel znasat ako sudne trovy, tak aj uroky z omeskania.
Presne ako pise hojko, su len dve moznosti. Bud si vycerpas alikvotnu cast na ktoru mas narok, alebo ti ju preplati.
A to preplatenie pri ukonceni tpp je priamo v zakone uvedene ako PREPLATENIE? Lebo som sa pytal mzdarky vo firme ohladom preplacania dovolenky (mal som vela) a realne to je, ale su to skor klucky medzi zakonmi kedze cerpas dovolenku a zaroven si v praci.
-
audiotrack
VIP
je to priamo v zákone, ale prepláca sa iba ak ju nemáš kedy využiť, teda pri skončení pracovného pomeru. Ak si si neminul lebo si nechcel, tak to či ti ju preplatí alebo ti prepadne, prípadne ti dá možnosť si ju preniesť do budúceho roka je všetko už len na dohode so zamestnávateľom. Väčšinou ale prepadá, aspoň tak je to zvykom keďže si mal možnosť ju využiť a nevyužil si ju, je to chápané ako tvoje osobné zrieknutie sa jej
Preto som napísal, že pokiaľ nie je v dohode uvedené inak. Ak končí pracovný pomer dohodou o skončení pracovného pomeru, môžu sa dohodnúť na tom, že sa vzdáva nároku na dovolenku.
Pokiaľ dal výpoveď on, teda zo strany zamestnanca, môže byť rád, že ho pustil hneď a nie až po uplynutí výpovednej doby, ktorá je v tomto prípade 1 mesiac. To však záleží od toho, ako bola postavená pracovná zmluva.
Pokiaľ dal výpoveď on, teda zo strany zamestnanca, môže byť rád, že ho pustil hneď a nie až po uplynutí výpovednej doby, ktorá je v tomto prípade 1 mesiac. To však záleží od toho, ako bola postavená pracovná zmluva.
Urcite sa nemoze vzdat naroku na dovolenku. Ak ma v zmluve/dohode uvedene nieco co je v rozpore zo zakonom (a toto je), plati zakon!
Co sa tyka dovolenky, samozrejme nadriadeny moze po dohode so zamestnavatelom nariadit cerpanie dovolenky, avsak je to po dohode. Ak sa nedohodnete, alebo nie je jednoducho mozne cerpat si ju, musi ju preplatit a bodka.
To ze ho pustil dohodou ku skorsiemu datumu ako by to bolo regulerne podla zakona nic nemeni na vyssie spomenutom.
Co sa tyka dovolenky, samozrejme nadriadeny moze po dohode so zamestnavatelom nariadit cerpanie dovolenky, avsak je to po dohode. Ak sa nedohodnete, alebo nie je jednoducho mozne cerpat si ju, musi ju preplatit a bodka.
To ze ho pustil dohodou ku skorsiemu datumu ako by to bolo regulerne podla zakona nic nemeni na vyssie spomenutom.
-
audiotrack
VIP
raz je nadradený zákon, raz zmluvaSTomko napísal:Urcite sa nemoze vzdat naroku na dovolenku. Ak ma v zmluve/dohode uvedene nieco co je v rozpore zo zakonom (a toto je), plati zakon!
No lenze ukoncenie pracovneho pomeru dohodou k nejakemu datumu je nieco ine ako vzdanie sa naroku/nepreplatenie dovolenky. Zakon nehovori nic o tom ze pri ukonceni pomeru dohodou (napr. aj k skorsiemu datumu ako je vypovedna doba podla zakona) by zamestnanec stracal narok na nevycerpanu dovolenku.
-
hojko
Site Admin
Tym, ze dal vypoved a skoncil hned, tak nemal moznost si vycerpat dovolenku a teda mu ju musi zamestnavatel preplatit. Bodka.
-
mato951
Star
Ok chalani tak je to vyriešené, preplatí my to nakoniec.
K+všetkým
K+všetkým
Napíš aspoň, ako ste ukončili pracovný pomer. Dohodou alebo výpoveďou?
Výborný zvyk! Väčšiu hlúposť som za poslednú dobu nepočulaudiotrack napísal:je to priamo v zákone, ale prepláca sa iba ak ju nemáš kedy využiť, teda pri skončení pracovného pomeru. Ak si si neminul lebo si nechcel, tak to či ti ju preplatí alebo ti prepadne, prípadne ti dá možnosť si ju preniesť do budúceho roka je všetko už len na dohode so zamestnávateľom. Väčšinou ale prepadá, aspoň tak je to zvykom keďže si mal možnosť ju využiť a nevyužil si ju, je to chápané ako tvoje osobné zrieknutie sa jej
pinco: nemôže sa vzdať nároku na dovolenku. A skončiť pracovný pomer možno len tak ako je uvedené v Zákonníku práce. Jedine čo môžeš upravovať v pracovnej zmluve je dĺžka výpovednej doby ale aj tá musím byť minimálne taká ako je uvedené v ZP. A je úplne irelevantné ako skončili pracovný pomer aj tak má nárok na dovolenku, v tomto prípade na náhradu mzdy za nevyčerpanú dovolenku.
/ak to neviete tak aspoň napíšte, že to je váš názor a nie vydávať takéto hlúposti za pravdu.