Preplatenie dovolenky po ukončení pracovného pomeru.

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Re: Preplatenie dovolenky po ukončení pracovného pomeru.

Príspevok od používateľa STomko »

@skuki: No s tym prenasanim dovolenky - klasicky strasiak zamestnavatelov v style "musis si ju vycerpat najneskor do marca, inac ti prepadne..." a podobne. Samozrejme su to kecy :)
Pokial mi je zname, da sa preniest maximalne 1r dovolenka (teda napr. ak v 2013 nevycerpam ani den, v 2014 budem mat zakaldnych 20+20 (pokial nemam narok na viac podla veku, a pod.)
Aj to vsak znamena ze ak skonci rok 2014, tak ta z 2013 mi neprepadne, ale 20 dni mi preplatia (ak si v 2014 nevycerpam ani den).
Len zopakujem ze zamestnavatel moze po dohode so zamestnancom nariadit cerpanie dovolenky.

akurat k tej dlzke vypovednej doby - samozrejme ta moze byt kratsia ak sa ty dohodnes so zamestnavatelom (a prac.pomer ukoncujes ty). Iny pripad je ak s tebou zamestnavatel ukonci pracovny pomer. Vtedy musi dodrzat dlzku vypovednej lehoty, pripadne cast vypovednej odpracovat a za cas dostanes odstupne (napr. ak mas podla zakona vypovednu 2 mesiace, mozes dostat 1m vypovednu, 1m odstupne). Tu som si ale nie uplne isty, toto sa celkom nedavno riesilo a spominalo a je mozne ze sa v tomto nieco zasadne zmenilo.
skuki
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa skuki »

S tou dovolenkou máš pravdu a úplne súhlasím. No a jasné keď skončíš pracovný pomer dohodou tak tam neexistuje výpovedná doba, len sa dohodne deň kedy skončí pracovný pomer.
pinco
Darca
Darca

Príspevok od používateľa pinco »

Je to presne tak, ako ste písali. V zmysle zákonníka práce nie je možné zo strany zamestnanca sa nároku na dovolenku vzdať. Nedá sa to nijak podmieniť spôsobom, "skončíme pracovný pomer ku dňu, ktorý žiadaš, ale ja ti za to nepreplatím dovolenku". Pokiaľ by také niečo aj bolo v dohode o skončení PP, tak je to neplatné a protizákonné. Zamestnanec sa nemôže zriecť dovolenky, má na to nárok zo zákona.
kochones
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa kochones »

Alikvotnu nevycerpanu cast dovolenky ti musia preplatit, budes to mat v poslednej vyplate. Ak nie obrat sa na Inspektorat prace.
kochones
Medium Expert
Medium Expert

STomko napísal:@skuki: No s tym prenasanim dovolenky - klasicky strasiak zamestnavatelov v style "musis si ju vycerpat najneskor do marca, inac ti prepadne..." a podobne. Samozrejme su to kecy :)
Pokial mi je zname, da sa preniest maximalne 1r dovolenka (teda napr. ak v 2013 nevycerpam ani den, v 2014 budem mat zakaldnych 20+20 (pokial nemam narok na viac podla veku, a pod.)
Aj to vsak znamena ze ak skonci rok 2014, tak ta z 2013 mi neprepadne, ale 20 dni mi preplatia (ak si v 2014 nevycerpam ani den).
Len zopakujem ze zamestnavatel moze po dohode so zamestnancom nariadit cerpanie dovolenky.

akurat k tej dlzke vypovednej doby - samozrejme ta moze byt kratsia ak sa ty dohodnes so zamestnavatelom (a prac.pomer ukoncujes ty). Iny pripad je ak s tebou zamestnavatel ukonci pracovny pomer. Vtedy musi dodrzat dlzku vypovednej lehoty, pripadne cast vypovednej odpracovat a za cas dostanes odstupne (napr. ak mas podla zakona vypovednu 2 mesiace, mozes dostat 1m vypovednu, 1m odstupne). Tu som si ale nie uplne isty, toto sa celkom nedavno riesilo a spominalo a je mozne ze sa v tomto nieco zasadne zmenilo.
Ked si nevycerpas v roku 2014 dovolenku za rok 2013 tak ti prepadne a nemusia ti ju preplatit, pozri zakonnik...
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Soviet »

Zalezi od pracovnej zmluvy ako mas definovane. Niekde sa da preniest, niekde nie. V predoslej firme som si mohol preniest 10dni dovci do dalsieho roka. V terajsej sa snazia, aby som si nepreniesol ani jeden den.
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa STomko »

@kochones - mas pravdu. V tom pripade prepadne. To som nevedel.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

ale nie cez dva roky, to ti nikde nedovolia
kochones
Medium Expert
Medium Expert

Soviet napísal:Zalezi od pracovnej zmluvy ako mas definovane. Niekde sa da preniest, niekde nie. V predoslej firme som si mohol preniest 10dni dovci do dalsieho roka. V terajsej sa snazia, aby som si nepreniesol ani jeden den.
V zmluve mozes mat napisane cokolvek, vzdy plati zakonnik prace a tam sa pise ze si mozes preniest celu dovolenku. Na druhej strane ti zamestnavatel moze nariadit aj cerpanie celej dovolenky.
skuki
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa skuki »

Soviet napísal:Zalezi od pracovnej zmluvy ako mas definovane. Niekde sa da preniest, niekde nie. V predoslej firme som si mohol preniest 10dni dovci do dalsieho roka. V terajsej sa snazia, aby som si nepreniesol ani jeden den.
Tak im otrep o hlavu ZP ak ti nechcú dovoliť preniesť dovolenku.

§ 113
(2) Ak si zamestnanec nemôže vyčerpať dovolenku v kalendárnom roku preto, že zamestnávateľ neurčí jej čerpanie, alebo pre prekážky v práci na strane zamestnanca, zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi dovolenku tak, aby sa skončila najneskôr do konca nasledujúceho kalendárneho roka. Ak zamestnávateľ neurčí zamestnancovi čerpanie dovolenky najneskôr do 30. júna nasledujúceho kalendárneho roka tak, aby zamestnanec vyčerpal dovolenku do konca tohto kalendárneho roka, čerpanie dovolenky si môže určiť zamestnanec. Toto čerpanie dovolenky je zamestnanec povinný oznámiť zamestnávateľovi písomne, najmenej 30 dní vopred; uvedená lehota môže byť so súhlasom zamestnávateľa skrátená.
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Soviet »

Ja nevravim nikde, ze mi nechcu dovolit. Ale motivuju ludi inymi vecami, aby si neprenasali a dari sa im to dostatocne.. Samozrejme ked to nejde inak, tak dakolko sa da preniest, ale tiez su tam opletacky. A aj tak neviem akym zazrakom by som si prenasal dovolenku, kedze 20dni je velmi malo premna a este si nadrabam, aby som mal cca dalsich 10 :)
kochones
Medium Expert
Medium Expert

Soviet napísal:Ja nevravim nikde, ze mi nechcu dovolit. Ale motivuju ludi inymi vecami, aby si neprenasali a dari sa im to dostatocne.. Samozrejme ked to nejde inak, tak dakolko sa da preniest, ale tiez su tam opletacky. A aj tak neviem akym zazrakom by som si prenasal dovolenku, kedze 20dni je velmi malo premna a este si nadrabam, aby som mal cca dalsich 10 :)
Heh, neviem kde robis, ale ja si pravidelne prenasam skoro celu dovolenku + este mame od zamestnavatela 1 tyzden dovolenly naviac :-)
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

Nechcem zakladat novu temu...ako je to, ked som momentalne vo firme a pride novy rok 2018. Mne sa objavi 20 dni dovolenky.

Hned si zoberem dva tyzdne z toho (10 dni), cize budem dva tyzdne doma. Pridem potom povedzme 20.1. do prace a dam vypoved.

Vypovedna doba mi zacne od 1. februara a trva do konca februara.

Je toto mozne?

Pytam sa preto, lebo keby som si nevybral ziadnu dovolenku v januari a dal by som vypoved rovnako, povedzme toho 20.1., tak by mi vlastne firma preplatila len cast nezobratej dovolenky (za januar a februar, teda cca 3 dni dovolenky).

Cize pre mna by bolo vyhodnejsie si zobrat povedzme tych 10 dni v januari, ako pracovat a nechat si preplatit len 3 dni.
Spravne?

Chapete snad co sa snazim povedat :D
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

1. Od prvého januára ti nenaskočí hneď 20 dní dovolenky. Musíš najprv odpracovať minimálne 60 dni v danom kalendárnom roku, aby si mal nárok minimálne na 20 dní dovolenky.
2. O tom, kedy budeš mať dovolenku, rozhoduje zamestnávateľ. V prípade, že by ti neumožnil vyčerpať si dovolenku vo výpovednej dobe a pracovný pomer sa skončí, tebe zároveň zostanú nevyčerpané dni dovolenky, tak až v takom prípade je povinný ti tú dovolenku preplatiť.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Poupravim ta. Vypovedna doba z tvojej strany je 2 mesiace cize by ti skoncila koncom marca.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

ephramko napísal:1. Od prvého januára ti nenaskočí hneď 20 dní dovolenky. Musíš najprv odpracovať minimálne 60 dni v danom kalendárnom roku, aby si mal nárok minimálne na 20 dní dovolenky.
tymto si nie som isty

Frco: zobral by si si 10 dni, po navrate dal vypoved, 2-mesacna vypovedna, takze koncis ku koncu marca, ale nedostanes kompletnu vyplatu, strhnu si cast za tu dovolenku, kedze realne by si mal len 5,5 dna za prve 3 mesiace
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Hovori o tom §105 zákonníka práce:
Zamestnancovi, ktorému nevznikol nárok na dovolenku za kalendárny rok ani na jej pomernú časť, pretože nevykonával v kalendárnom roku u toho istého zamestnávateľa prácu aspoň 60 dní, patrí dovolenka za odpracované dni v dĺžke jednej dvanástiny dovolenky za kalendárny rok za každých 21 odpracovaných dní v príslušnom kalendárnom roku.
Aby sme to preložili do ľudskej reči, tak podstatných je každých 21 odpracovaných dní. Rôzne skupiny ľudí majú nárok na rôzne dlhú dovolenku podľa zákona (ale to pre nás teraz nie je podstatné), minimálne sú to však 4 týždne (teda 20 dní). Ak teda Frco odrobí v januári a februári aspoň 21 dní a zároveň menej ako 42 dní, tak má nárok na 1/12 z 20, čiže to je 1 a pol dňa dovolenky. Ak by odrobil aspoň 42 dní, tak má nárok na 2/12 z 20, čo je po zaokrúhlení 3 a pol dňa dovolenky.

Čiže sedliacky rozum velí, že v úvode roka sa z tohto pohľadu neoplatí zamestnancovi skončiť pracovný pomer, teda pokiaľ je cieľom zamestnanca si vo výpovednej dobe spraviť 4 týždňové prázdniny alebo si to nechať zaplatiť.
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Dakujem za info obom. Ano, presne to co pise Beardie som mal na mysli. Ci odo mna potom firma moze pozadovat nejaku kompenzaciu za takto vybratu dovolenku, ked si jej vyberiem viac a potom odidem na zaciatku roka. Dakujem :)

A BTW vypovedna je jeden mesiac, ked pracujete menej ako jeden rok.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

je este otazka, ci by bol zamestnavatel ochotny dat ti hned z kraja roka taku dlhu dobu
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Ale no, to hej :)
Napísať odpoveď