Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

Steju
King
King
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa Steju »

L.O.L. napísal:@Steju: Aaale ale, ze hlupe tvrdenia? A aj odporucania na odbornu pomoc? Sam tu (pokrytecky) druhych kritizujes aby sa zdrzali podobnych poznamok, aj ma to laka ti sem nieco "pekne" na tvoju adresu napisat, ale tak.. spravme to takto: drzme sa len argumentov a tvoje poznamky si nechaj re seba, inak to uz nebude diskusia..
Áno veľa nadprirozdených tvrdení je podľa mňa hlúpych a čo? Prečo sa hráš na obeť ako tehla? Ja predsa nepoužívam osobné urážky, a keď píšem niečo osobné tak len preto, že sa niekto chová ako skutočný dement, a plne si to zaslúži. Na odporúčaniach vyhľadania odbornej pomoci nevidím nič zlé, ak niekto logickosť vníma ako nelogickosť alebo naopak, zjavne s ním niečo nie je v poriadku (takýchto ľudí sú plné psychiatrické kliniky - tiež nevedia rozlíšiť skutočné od imaginárneho alebo zlé od dobrého, a to je proste diagnóza). Takže na moju adresu si píš čo chceš, ak to bude opodstatné :) A jediný, kto tu má poznámky mimo misu si ty... (resp. ak tvrdíš, že ja, tak cituj)
L.O.L. napísal: Ako som ti tu uz milionkrat vravel, v Novom zakone je väcsina veci napisanych v podobenstvach. A preto ked ty dookola vravis ze preco Jezis nikde nepovedal "otroctvo je zle" tak ti musim protirecit - povedal to, dokonca viackrat, ale nepriamo, napr. vetou, ze nemame robit druhym to, co nechceme aby druhi robili nam. A tie linky - nekonecna diskusia, uz som sa k nim predsa vyjadroval. Ja mam dojem ze si len dal do vyhladavaca "otrok" a hned ich postol sem, ani si sa nad textom poriadne nezamyslel a preto pises to co pises. Alebo ten zmysel ani nechces vidiet.
Ja som tie texty celé čítal, zmysel tam, zdá sa, môžem vidieť aký len chcem, aký sa mi bude najviac páčiť :) Napriek tomu je ježiško v otázke otroctva dosť pasívny, opakujem, priamo ho nikde nezakazuje, a keď nám rozpráva podobenstvo o obchode s ľudmi tak pointa nie je tá, že otroctvo je zlé, ale že ľudom máme odpúštať. Ale otrokov vlastniť je naďalej v poriadku. Všeobecné kecy o zlatom pravidle a láske teda veľmi nestačia... ale ak hocičo môže byť byť napísané obrazne a potom ľubovoľne vyložené tak ani nemá zmysel ďalej sa o tom baviť (alebo brať to vážne)...
L.O.L. napísal:Moje vysvetlenie praveze ma logiku, a ano mas pravdu, to su presne tie hodnoty s ktorymi sympatizujem. Ak niekto pacha vrazdy, kradne - jasne ze ma byt za to potrestany, a je jedno ze nepoznal krestanstvo. Plno ludi predsa nepozna krestanstvo (alebo pozna ale neveri) a aj tak sa spravaju slusne, niekedy sa spravaju lepsie ako krestania. Cize zase absolutne nesuhlasim s tym co pises.
Ale tu predsa nikto nehovorí o nejakých vraždách a kradnútí, na nedodžiavanie prikázaní úplne stačí byť iného vierovyznania a bum, prvé 3 prikázania porušuješ, a podľa teba si za toto niekto zaslúži trest. Nepoznáš snáď svoje vlastné prikázania? Kto nepozná kresťanstvo prikázania automaticky porušuje, viac či menej.

L.O.L. napísal:A to sa trosicku mylis - ja nemam ziadne dokazne bremeno, pretoze som uz predsa napisal ze dokazat sa to neda. Jedine co chcem je diskutovat a pocut nazory a postoje druhych ludi, nie presviedcat niekoho ze Boh existuje.

To nebolo myslené priamo na teba, tak si všetko neber osobne. Bolo to na vysvetlenie toho, že my nemusíme dokazovať nejakú neexistenciu. Dokazuje sa iba existencia, a ak píšeš, že sa to nedá, tak z toho vyplýva jedine to, že žiadny boh neexistuje. A bremeno máš, či ho akceptuješ alebo nie, ak sa tu staviaš na stranu kresťanstva, tak musíš obhájiť svoju vieru, a to sa tu celý čas aj snažíš (rovnako ako strapaty, tehla, jožko kovaľ a ostatní).
L.O.L.
Expert
Expert

Príspevok od používateľa L.O.L. »

@ Steju: Ok, idem citovat ak to tak chces, povedal si: "Áno veľa nadprirozdených tvrdení je podľa mňa hlúpych a čo?" Tu treba zdoraznit to PODLA MNA, napisem ti aj moj nazor: Podla mna ked nemas pravdu argumentujes totalne nelogicky a mnohe tvoje vyroky sa mi zdaju hlupe - a co teraz? Tiez mam pisat podobne poznamky ako ty? Garantujem ti, zo by to hned prerastlo do osobnych utokov z oboch stran.. Ma to vyznam??
Suhlasim, s tym podobenstvom sme si kazdy povedali svoj nazor, kazdemu sa zda nazor toho druheho nespravny a nema zmysel dalej debatovat. A s tym trestom - to je jasne ze sa ti to zda nelogicke, pretoze nevies (ako si sam priznal) ze okrem neba a pekla sa pise aj o inom docasnom stadiu a teda nevies co vsetko si mas predstavit pod pojmom trest, takze toto prameni z tvojej nevedomosti. Samozrejme ako neveriacemu ti take info ani netreba, len by si mal menej tvrdohlavo diskutovat (a este odporucat niekomu odbornu pomoc.. nevyjadrujem sa). Zvysok tvojho textu - klasika.. Je to tvoj pohlad.
@seth82: Zaujimava uvaha, v podstate ani nemam co vytknut, len dam iny pohlad na vec:
Clovek sa nie nevyhnutne stane krestanom ked ho k tomu hoci aj odmala vedie okolie, ten faktor nie je az taky silny. Kazdy clovek ma sam od seba jasnu odpoved na otazku:
Existuje nieco nadprirodzene?
Ak si na toto odpovie NIE, tak ani neviemaky tlak okolia nema ziadny vplyv a proste neuveri. Nemam sice vystudovanu psychologiu, ale myslim si to na zaklade pozorovania niektorych kamosov, ktori boli odmala vedeni ku krestanstvu. Teraz, uz dospeli, stale tomu neveria, aj ked sa objavia v kostole raz za cas, ale to len aby potesili rodicov. Okolie moze ovplyvnit iba to, ze ak si clovek mysli ze existuje nieco nadprirodzene - ze comu to pripise. Tam, ako si napisal, to hraje rozhodujucu ulohu. No a zoberme si aj ten kmen z Amazonie - jasne ze neuveria ked o krestanstve nikdy nepoculi. Ale preco si myslis, ze aj keby spoznali krestanstvo tak by nemohli uverit? Mam napr. kamosa z Indie, ktory bol odmala vedeny k Hinduizmu a presiel na krestanstvo, cize tam by som urcite negeneralizoval.
A s tymi duchmi - to ti musim uznat ze trochu s predsudkami sa na to pozeram, ani by ma nenapadlo ze by take nieco mala veda v buducnosti vysvetlit, ale u teba je to zrejme rovnako, ani len serioznejsie nepomyslis na to pripisat podobne veci krestanstvu. Nezda sa ti ze javy ako duchovia (samozrejme, opät debatu ci existuju nechame nateraz bokom) su od dnesnej fyziky na svetelne roky vzdialene a pripisat ich vede je tiez tak trochu "defaultne"? Alebo ak uvazujeme existenciu nadprirodzeneho, ako by si si to vysvetlil ty?
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa strapaty »

steju
tak zadefinuj co je to boh .. v co vlastne neveris?? lebo jednym zo zakladnych moznosti ako je clovek schopny vnimat boha je prave laska ... boh je laska v tej najcistejsej podobe... tak isto ako boh je aj pravda ako je aj cesta ako je aj zivot... je velmi vela rovin vnimania boha ...

beardie
myslel som ze sa cces seriozne bavit ... to sa ma mozes rovno opytat ze ci boh dokaze stvorit taku skalu ktoru nedokaze zdvihnut ... a bingo dostal si ma ... jasne si dokazal ze cele krestanstvo je fake... mozno kebyze mam 9 rokov...

seth 82
tak isto ako ku vsetkemu v spolocnosti ... aj k jazyku si sa dostal a vdaka nemu mozes rozvijat svoje myslienky aa vyjadrovat ich ... a keby si sa narodil v cine tvoj jazyk by bol iny ako aj myslenie ... krestanstvo je nauka o bohu ... ale aby clovek skutocne uveril musi boha poznat ... a to je jedno ci je african cinan ci mongol... dokonca nemusi o krestanstve nikdy v zivote ani pocut....
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

naozaj solidny argement, na ktorom sa da stavat...
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

strapaty napísal:tak zadefinuj co je to boh .. v co vlastne neveris??
Seriously? Zadefinuj rozdiel medzi Bohom a Diom, Ra, Thorom, whatever, že v čo to vlastne neveríš. Aha, sry, nemôžeš zadefinovať, niečo, čo neexistuje.
strapaty napísal: ... ale aby clovek skutocne uveril musi boha poznat ... a to je jedno ci je african cinan ci mongol... dokonca nemusi o krestanstve nikdy v zivote ani pocut....
Ak by naozaj existoval Boh, tak by na celom svete spontánne vznikali náboženstvá, kulty dosť podobné kresťanstvu. Kedže tomu tak nie je, môžeme vyhlásiť, že kresťanská myšlienka boha nie je tá správna. Takto môžeš postupovať s každým náboženstvom, ktoré tvrdí, že má patent na pravdu a ich boh je ten pravý.
L.O.L. napísal:nie je nevysvetlitelny ako nevysvetlitelny, su smery, kde by bolo naivne ich hned pripisat Bohu (napr. nevysvetleny jav vo vesmire, kvantovej fyzike atd. adt. a takisto aj blesk pred 3000 rokmi) - tam ma priestor veda a je velmi pravdepodobne, ze sa tie javy v buducnosti vysvetlia. Ale v jednoduchom zivote sa mozu udiat javy, napr. niekto uvidi ducha alebo vzasanie sa jednoducheho predmetu u teba doma atd. - tam to uz nie je o vede a fyzike, ktoru treba objasnit, ale o nieco uuplne inom..
Kto určuje, čo je ešte "vedecké" a čo už "nadprirodzené"? Kruhy v obilí zaradíš kde? S dokonalým opisom očitého svedka ako sa nad poľom vznáša vesmírna loď. A tvoje vznášanie môžeš tiež pripísať požitiu halucinogénnych látok, čo dosť veľa ľudí obľubuje no potom sa o tom akosi zabudnú zmieniť.[/quote]
L.O.L. napísal:A ak bude poskytnuty detailnejsi popis preco by tu uz len mali posobit mimozemstania a viac informacii o nich - kludne sa aj tym budem zaoberat.
Tak ako nemáme detailný popis Boha, len samé podobenstvá, metafory and stuff. Očipovanie jaštermi z pekiel je dosť vážny dôvod na príchod 20 kvadriliárd vesmírnych lodí na čele s Aštarom Šeranom.
L.O.L. napísal:Nezda sa ti ze javy ako duchovia (samozrejme, opät debatu ci existuju nechame nateraz bokom) su od dnesnej fyziky na svetelne roky vzdialene a pripisat ich vede je tiez tak trochu "defaultne"? Alebo ak uvazujeme existenciu nadprirodzeneho, ako by si si to vysvetlil ty?
To sú potom ale prázdne reči. Ak uvažujeme existenciu nadprirodzeného, tak poďme uvažovať aj nad tým, že je to prejav sily, ktorú ovládame cez midichloriany. Ako chceš povedať, že duch sa nedá opísať vedou, keď vôbec nebola ani len naznačená ich existencia a len sa domnievaš, čo to asi je vlastne ten duch.
Steju
King
King

L.O.L. napísal:@ Steju: Ok, idem citovat ak to tak chces, povedal si: "Áno veľa nadprirozdených tvrdení je podľa mňa hlúpych a čo?" Tu treba zdoraznit to PODLA MNA, napisem ti aj moj nazor: Podla mna ked nemas pravdu argumentujes totalne nelogicky a mnohe tvoje vyroky sa mi zdaju hlupe - a co teraz? Tiez mam pisat podobne poznamky ako ty? Garantujem ti, zo by to hned prerastlo do osobnych utokov z oboch stran.. Ma to vyznam??
A kde argumentujem nelogicky? A ktoré moje výroky sa ti zdajú hlúpe? A poznámky podobné ktorým? Opäť môžeš citovať (aj keď ti teraz to citovanie častí, kde píšem mimo tému veľmi nevyšlo) lebo ja asi čítam inú diskusiu ako ty... áno, veľa nadprirodzených tvrdení je podľa mňa hlúpych, je na tom niečo v neporiadku? Alebo sú pre niekoho napr. tieto tvrdenia iné ako hlúpe? A keď sú pre aj pre mňa, tak to zo mňa robí horšieho človeka, či čo si tým chcel povedať? Ak sa toto niekomu nejaví ako hlúpe, tak naozaj patrí pod vplyv silných liekov a do špecializovaného ústavu, či podľa teba je to v poriadku?
L.O.L. napísal:A s tym trestom - to je jasne ze sa ti to zda nelogicke, pretoze nevies (ako si sam priznal) ze okrem neba a pekla sa pise aj o inom docasnom stadiu a teda nevies co vsetko si mas predstavit pod pojmom trest, takze toto prameni z tvojej nevedomosti.
Pointa je tá, že podľa teba si niekto, kto o kresťanstve v živote nepočul a teda nežije podľa jeho prikázaní zaslúži trest. Ak je toto časť ten ultimátnej morálky toho milujúceho boha (ktorý je dokonca údajne čistá láska), a ak ty na tejto logike nevidíš nič zlého, tak si pravý opak morálneho a spravodlivého človeka.
L.O.L. napísal: Nezda sa ti ze javy ako duchovia (samozrejme, opät debatu ci existuju nechame nateraz bokom) su od dnesnej fyziky na svetelne roky vzdialene a pripisat ich vede je tiez tak trochu "defaultne"? Alebo ak uvazujeme existenciu nadprirodzeneho, ako by si si to vysvetlil ty?
Je zábavné sledovať, ako tu rozprávkové bytosti používaš ako nejakú analógiu s bohom a jeho činmi :lol:
strapaty napísal:tak zadefinuj co je to boh .. v co vlastne neveris?? lebo jednym zo zakladnych moznosti ako je clovek schopny vnimat boha je prave laska ... boh je laska v tej najcistejsej podobe... tak isto ako boh je aj pravda ako je aj cesta ako je aj zivot... je velmi vela rovin vnimania boha ...
Väčšina veriacich by sa podľa mňa zhodla, že boh je nejaká všemocná, vševediaca a večná entita, ktorá stvorila vesmír a život v ňom. Súhlasíš? To je to, čo si predstavím, keď niekto narába s týmto slovom v súvislosti s kresťanstvom. Ak máš lepšiu definíciu, sem s ňou, ale to že boh je láska, pravda a cesta sú úplne bludy, ktoré môžu fungovať akurát tak na ovečkách v nedeľu v kostole, v reálnom živote toto nie je žiadna definícia a ani to nič neznamená.
94jakub napísal: Ak uvažujeme existenciu nadprirodzeného, tak poďme uvažovať aj nad tým, že je to prejav sily, ktorú ovládame cez midichloriany.
:smt049
L.O.L.
Expert
Expert

@ Steju: Ja to uz asi vzdam.. Stale to nevidis? Ved o to predsa ide. Ten clanok aj mna pobavil, LENZE ak tu pride clovek co tomu veri tak podobne poznamky o odbornej pomoci by vyustili do vzajomnych urazok, az kym jeden neodide. A znovu sa pytam - aky to ma zmysel?
A to s tym trestom - zaraza ma ze stale chces o tom diskutovat aj ked sme narazili na problem, ze sa v tejto teme nevyznas (sam si to priznal). Nema to dalej vyznam bavit sa o tom. A to s tymi rozpravkovymi bytostami - ach jaj.. Seth82 a ja sa bavime cisto v teoretickej rovine, pozri si co sme pisali v skorsej diskusii.
94jakub: Vidis? To je presne problem ked clovek reaguje na prispevky ktore neboli pisane pre neho. To je vsetko sice pekne co si napisal, dokonca aj pravdive, lenze vselijake definicie nadprirodzeneho, ci to vobec existuje, rozne opisy druhych ludi o najroznejsich nadprirodzenych javoch etc..etc.. - to teraz naschval nechavame bokom, to je vecna diskusia bez jednoznacneho konca. Hovorime v teoretickej rovine, kde uvazujeme ze nadprirodzene existuje. Viem ze o par prispevkov sa najde dalsi co si do toho rypne, ale co uz.. Zaujima ma len seth82-ov postoj k tomu.
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

L.O.L. napísal:94jakub: Vidis? To je presne problem ked clovek reaguje na prispevky ktore neboli pisane pre neho. To je vsetko sice pekne co si napisal, dokonca aj pravdive, lenze vselijake definicie nadprirodzeneho, ci to vobec existuje, rozne opisy druhych ludi o najroznejsich nadprirodzenych javoch etc..etc.. - to teraz naschval nechavame bokom, to je vecna diskusia bez jednoznacneho konca. Hovorime v teoretickej rovine, kde uvazujeme ze nadprirodzene existuje. Viem ze o par prispevkov sa najde dalsi co si do toho rypne, ale co uz.. Zaujima ma len seth82-ov postoj k tomu.
Nie, problém je, keď začneš teoretizovať nezmysly. Veď som napísal, že uvažujme teda existenciu nadprirodzených javov aby si ty mohol rozhodnúť, čo je nadprirodzené a čo sa dá vysvetliť vedou.
Už tu narazíš na problém, jednak toho, že niečo podľa tvojho neznámeho metra automaticky prisúdiš nadprirodzenu, resp. Bohu. A potom na tvoj odpor začať to nadprirodzeno opisovať/teoretizovať. Ako chceš jav zaradiť do dvoch skupín, keď o tej jednej uvažuješ len, že existuje a pritom nechceš ďalej teoretizovať o jej prejavoch.

Je to úplne jasná diskusia s jednoznačným koncom, ktorý si ale rôzne spoločenstvá, kulty, sekty, náboženstvá nechcú pripustiť, pretože by to znamenalo ich zánik.
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

"Moja sestra bola obdarená za to že bola pokrstená a že verila v boha nádorom na mozgu a do dvoch rokoch zomrela. Zostali po nej 2 malé deti. A tvoja kamoška ktorá fajčila a pila bola po krste obdarená tým že sa začala lepšie chovať. Cítiš v tom tu logiku?????? Daj sa liečiť!!!"
tvoja sestra urcite nebola obdarena nadorom za to, ze bola pokrstena a verila v Boha. Rakovina ma vela pricin - znecistenie organizmu toxinmi, psychicke, alebo dedicne ... ak si myslis, ze das sa pokrstit a vyliecis sa z rakoviny alebo ju vobec nedostanes, tak to tak nieje - vznik rakoviny je dlhodoby proces a dlhodoba liecba nasleduje - ja som hovoril o tom, ako chapanie sameho seba ako krestana - Bozie dieta, ucta k svojmu telu a radost zo zivota moze zmenit zivot cloveka a myslim si ze ano - moze v konecnom dosledku zabranit aj vzniku rakoviny alebo inych chorob.. presne tym, co som spominal - ublizovanie svojmu telu (fajcenie drogy obzerstvo atd.) je hriech, nekontrolovana promiskuita, negativne emocie - hnev, nenavist, zavist atd... skus tam najst nieco co je pre cloveka zle ..nenajdes, prave naopak

"Vlastne len rodičia ich to od mala učia. Trubia im do hlavičiek že boh je to najlepšie."

Ved aj je...

LuksKe:
"Myslíš tie úryvky z tvojho autobiografického románu "Ako som sa sfúkal z kadidla" ?
Podobné veci ako si opisoval zažíva fanúšik športového klubu, keď jeho klub hrá o titul či iné dôležité zápasy, športovec, ktorý zvíťazí, či prekoná rekord, podobné veci zažíva človek, ktorý hoduje drogám, podobné veci môže u ľudí navodiť meditácia atď, atď."

Nie je to to iste .. Piati reagujete tak isto vzapäti za sebou - uz som sa vyjadroval a nielen ja k tym drogam .. Sportovec moze zazit pocit vitazstva, ale je to kratkodobe a pominutelne, ine ako ked zazijes pocit oslobodenia a ulavy ze si z Kristom a chces zit tak, aby si mal zo seba dobry pocit trvalo, svojim sposobom to moze byt aj podobne - az na ciele, bud. napr. strelit co najviac golov do branky a citit sa ako vitaz, alebo bojovat dusevny boj o duse - svoju ale velakrat aj o ostatnych - ohladom tych narkomanov - napr. knaz Marian Kuffa z pod Tatier bojuje prave za duse takychto ludi - narkomanov, alkoholikov, zriadil nejake centrum, kde ich celkom uspesne lieci a dava dokopy ... Narkomanstvo je presny opak voci krestanskemu pohladu na zivot, ktory je o ziti v cistote, nie v spine drogoveho "doupe"

K tomu co pises dalej - ja chcem aby moje deti boli vychovavane v krestanskom duchu, nie ako ateisti, ani budhisti, alebo shintoisti, alebo ini - isti... nepovazujem to za indoktrinaciu, ale vychovu ... Inac by som mohol protestovat proti indoktrinacii ateizmom alebo inymi filozofiami... Neviem si predstavit, co vy ateisti vlastne chcete - na vianoce cela rodina sedime okolo stola, tvarime sa velmi skepticky, pod stromcekom rozlozene drevene figurky vedeckych guru v okuliaroch, s ukazovatkami naaranzovanych ako Betlehem ...aby som nedajboze svoje dieta neindoktrinoval niecim takym "fuj fuj" ako je Jezis ..

//autoeditácia príspevku (04 Júl 2014, 18:36)
L.O.L. napísal:@ Steju: zaraza ma ze stale chces o tom diskutovat aj ked sme narazili na problem, ze sa v tejto teme nevyznas (sam si to priznal)
na tento problem sa tu naraza pravidelne :D
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

tehla napísal:tvoja sestra urcite nebola obdarena nadorom za to, ze bola pokrstena a verila v Boha. Rakovina ma vela pricin - znecistenie organizmu toxinmi, psychicke, alebo dedicne ... ak si myslis, ze das sa pokrstit a vyliecis sa z rakoviny alebo ju vobec nedostanes, tak to tak nieje - vznik rakoviny je dlhodoby proces a dlhodoba liecba nasleduje - ja som hovoril o tom, ako chapanie sameho seba ako krestana - Bozie dieta, ucta k svojmu telu a radost zo zivota moze zmenit zivot cloveka a myslim si ze ano - moze v konecnom dosledku zabranit aj vzniku rakoviny alebo inych chorob.. presne tym, co som spominal - ublizovanie svojmu telu (fajcenie drogy obzerstvo atd.) je hriech, nekontrolovana promiskuita, negativne emocie - hnev, nenavist, zavist atd... skus tam najst nieco co je pre cloveka zle ..nenajdes, prave naopak
Demagogia ako remen.
V podste si povedal to, ze ked je krestanka neznamena to ze nedostane rakovu, lebo zato moze vela faktorov. Ale potom si povedal, ze keby je krestanka tak ju ani nedostane. Zas sa hrame s definiciu praveho krestana a dvojiteho metra (boh robi len dobro, vsteko zle ma pricinu inde) ?
tehla napísal:Nie je to to iste .. Piati reagujete tak isto vzapäti za sebou - uz som sa vyjadroval a nielen ja k tym drogam .. Sportovec moze zazit pocit vitazstva, ale je to kratkodobe a pominutelne, ine ako ked zazijes pocit oslobodenia a ulavy ze si z Kristom a chces zit tak, aby si mal zo seba dobry pocit trvalo, svojim sposobom to moze byt aj podobne - az na ciele, bud. napr. strelit co najviac golov do branky a citit sa ako vitaz, alebo bojovat dusevny boj o duse - svoju ale velakrat aj o ostatnych - ohladom tych narkomanov - napr. knaz Marian Kuffa z pod Tatier bojuje prave za duse takychto ludi - narkomanov, alkoholikov, zriadil nejake centrum, kde ich celkom uspesne lieci a dava dokopy ... Narkomanstvo je presny opak voci krestanskemu pohladu na zivot, ktory je o ziti v cistote, nie v spine drogoveho "doupe"
Myslim, ze LuksKe myslel, skor na fanusika sportu, nie hraca, ani ty nebehas po vode.
tehla napísal:K tomu co pises dalej - ja chcem aby moje deti boli vychovavane v krestanskom duchu, nie ako ateisti, ani budhisti, alebo shintoisti, alebo ini - isti... nepovazujem to za indoktrinaciu, ale vychovu ... Inac by som mohol protestovat proti indoktrinacii ateizmom alebo inymi filozofiami... Neviem si predstavit, co vy ateisti vlastne chcete - na vianoce cela rodina sedime okolo stola, tvarime sa velmi skepticky, pod stromcekom rozlozene drevene figurky vedeckych guru v okuliaroch, s ukazovatkami naaranzovanych ako Betlehem ...aby som nedajboze svoje dieta neindoktrinoval niecim takym "fuj fuj" ako je Jezis ..
To o com hovoris je indoktrinacia, porecitaj si jej definiciu.
Ateizmom sa neda indoktrinovat, ateizmus je defaultny stav.
L.O.L.
Expert
Expert

@94jakub: Teoretizujem nezmysly? Fakt? Tak sa ta opytam jednu otazku: tato moja debata vznikla so seth82-om, ktory normalne odpovedal na to co som sa pytal, bez vselijakych definicii a poznamok podobnych tvojim, a podotykam ze je neveriaci, takze tvoj vyrok by mal znamenat ze aj on ako neveriaci teoretizuje a pripusta nezmysly.. Ako to teda je?
A tvoj vyrok: "Je to úplne jasná diskusia s jednoznačným koncom, ktorý si ale rôzne spoločenstvá, kulty, sekty, náboženstvá nechcú pripustiť, pretože by to znamenalo ich zánik."
Nenapadlo ta ze veriaci to tiez mozu vidiet tak ze neveriaci si nechcu priznat fakt ze existuje Boh? Ako teda mozes hovorit o jednoznacnom konci??? Asi tolko k tvojej objektivite, to zas bude "paradna" diskusia s tebou... :/
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

L.O.L.: Áno, sú to nezmysly. Už len ten tvoj výmysel "uvažujme nadprirodzené javy ale neriešme ich ďalej" je sprostosť a je postavená tak aby sedela tvojmu argumentu, že dané javy chceš zaujato pripísať bohu/náboženstvu bez predchádzajúceho zadefinovania kategórií "veda" a "nadprirodzeno."

Neudá sa mi, že by niekde seth súhlasil s tvojím teoretizovaním a ak som dobre čítal, vytýkal ti presne to isté, čo ja aj keď na to išiel trochu inak. Ale nejdem tu hovoriť myšlienky iných, nie som predsa boh.

Fakt to nie je. Fakt je, že pí je iracionálne, existencia Boha nie je fakt ani zďaleka. Na tej vete trvám, postup overovania "faktov" u náboženstiev/kultov je na primitívnej úrovni oproti tomu vedeckému/logickému. Keby sme sa mali začať zaoberať nejakým faktom existencie Boha, čo by sa kresťanom veľmi páčilo, museli by sme sa začať zaoberať aj existenciou všetkých ostatných nadprirodzených javov/entít/pozorovaní, ktoré ľudstvo vo svojej histórii zaznamenalo. To by však už nebolo také pekné lebo však patent na pravdu, že...

A o parádnej diskusii sa moc nerozkrikuj. Si tu desať strán aj s cestou a už tu ideš dávať rozumy. Takých tu už bolo. Dopadne to takto: dôjdu argumenty, my ateisti tomu nechápeme, "Boh je láska," flies away...
Steju
King
King

L.O.L. napísal:@ Steju: Ja to uz asi vzdam.. Stale to nevidis? Ved o to predsa ide. Ten clanok aj mna pobavil, LENZE ak tu pride clovek co tomu veri tak podobne poznamky o odbornej pomoci by vyustili do vzajomnych urazok, az kym jeden neodide. A znovu sa pytam - aky to ma zmysel?
Kľudne vzdaj, pretože diskusia s tebou začína čím ďalej tým viac viaznuť. Vyhýbavé odpovede, myšlienky zahrané do autu, odvracanie pozornosti... Prečo by poznámky museli vyústiť do vzájomných urážok, a aj keby, čo si tým akože chcel povedať? Že nemôžem poukázať na dementnosť niektorých názorov? Prečo by nie? Mám ich prehliadať a tváriť sa, že sú v poriadku? A prečo by ma mal niekto urážať len preto, že ja urazím jeho dementné názory, v čom by ma vlastne oprávnene mohol uraziť? Vôbec to nedáva zmysel, a vôbec to nesúvisí s témou, ale hádam, že k nej už nemáš čo povedať, a preto sa tu uchyľuješ k takýmto nezmyselným dedukciám a odvracaniu pozornosti od skutočnej problematiky.
L.O.L. napísal:A to s tym trestom - zaraza ma ze stale chces o tom diskutovat aj ked sme narazili na problem, ze sa v tejto teme nevyznas (sam si to priznal). Nema to dalej vyznam bavit sa o tom. A to s tymi rozpravkovymi bytostami - ach jaj.. Seth82 a ja sa bavime cisto v teoretickej rovine, pozri si co sme pisali v skorsej diskusii.
Priznal som, že nepoznám každú jednu kresťanskú hypotézu. To ma nejako diskvalifikuje z diskusie? Nemyslím si. Áno, rozprávkové bytosti, "ach jaj...", "len proste..." a "no ale tak..." sú zdá sa tvoje obľubené argumenty :roll: Čítal som, o čom sa bavíte, aj že je to v teoretickej rovine. Ako to súvisí s tým, čo som napísal?

Radšej tu na rovinu priznaj, že je podľa teba správne ak niekto bude potrestaný za to, že nežil podľa kresťanských pravidiel, aj keď o kresťanstve v živote nepočul. Alebo nie? A nesnaž sa zahrať to do autu tým, že ja tomu nerozumiem.

...a tých príkladov na moje "nelogické argumentácie, hlúpe výroky, nemiestne poznámky a kecy mimo tému" sa už asi nedočkám, že :)
tehla napísal:na tento problem sa tu naraza pravidelne :D
Áno, ale z druhej strany :) Celý čas sa tu totiž bavíme len v hypotetickej rovine, tj. ak niečo ako kresťanský boh existuje, tak... no najprv by pre tieto prvotné tvrdenia (že niečo také vôbec existuje) musel existovať nejaký podporujúci dôkaz, a až potom by tieto "nevedomosti" mohli skutočne byť nejakým hendikepom v diskusii... (neočakávam, že to pochopíš, takže nemusíš odpovedať)
L.O.L.
Expert
Expert

@94jakub: Tak hned na zaciatok: ak sa mi zda ze nie si objektivny tak ti to hned napisem a je mi jedno ci som tu desat alebo pätsto stran, tvoje recicky o tom co sa mam rozkrikovat a co nie si mozes kludne nechat pre seba pretoze na nikoho nezaposobia, a uz urcite nie na mna.
A sice som tu len 10 stran - si ten najneschopnejsi diskuter akeho som tu zatial videl, nie si schopny ani len si pozorne precitat par prispevkov dozadu.. Hned ti to idem aj dokazat:

Napisal si: "L.O.L.: Áno, sú to nezmysly. Už len ten tvoj výmysel "uvažujme nadprirodzené javy ale neriešme ich ďalej" je sprostosť a je postavená tak aby sedela tvojmu argumentu, že dané javy chceš zaujato pripísať bohu/náboženstvu bez predchádzajúceho zadefinovania kategórií "veda" a "nadprirodzeno."

Nie nie, to to co ty pises je poriadna sprostost. Lebo v prvom rade to NIE JE moj vymysel aby sa mi lahsie argumentovalo, to stanovil seth82, vravel som ti to predtym a vravim ti to aj teraz, v akom jazyku ti to mam povedat aby si to konecne aj ty pochopil?? Keby si sa ako neinformovany nezapojil do cudzej diskusie (co som ti aj vycital), nemusel som tu s tebou stracat cas.. Mas tu ako dokaz vyrok od seth82: "Áno - bavíme sa hlavne o bode dva, pretože bod jedna nepopieram a ani to nie je mojím cieľom." pricom bod jedna bola existencia nadprirodzeneho. Od tohto prispevku som sa teda ani len nezaoberal otazkou ci nedprirodzene vobec existuje, ako to aj seth povedal, no a to si sa nanestastie zjavil ty a zacal do toho rypat.. Kludne sa snaz to popriet - pride sem seth82, potvrdi to a vyznejes este trapnejsie ako teraz. Takze to zhrnme: Povedal som ti ze problem je v tom ze v tom ze sa zapajas do prispevkov ktore som nepisal tebe - a mal som pravdu. K dalsim bodom co si pisal nsom sa tu uz predsa takisto vyjadroval.. Skus hladat, nejdem sa tu k tomu rozpisovat lebo este musim napisat odpoved pre Steju.
@Steju: No pekne od teba ze si tak veris, ale od toho ze by som mal nedostatok argumentov si este poriadne daleko :) No je to preto, lebo ty a veriaci mate/mame odlisny pohlad na vec. Ale kedze ty sam neveris a nevies si to predstavit, prirovnam to k niecomu inemu.. Dajme tomu ze par chalanov z tvojho okolia sa bude chciet vysmievat z tvojej frajerky/zeny a aj ked sa ti to nebude pacit, budu ti tvrdit ze podla nich nezaujateho nazoru je to vtipne a nevidia dovod nevysmievat sa. Pre teba ale znamena tvoja zena nieco ine, nieco viac ako pre nich, a takisto nabozenstvo je pre mna nieco ine a aj viac ako pre teba. PRETO sa mi nepacia tvoje postoje. A tie priklady na hlupe poznamky, vyroky atd. co nevies co som mal na mysli - to su prave vsetky tie veci spojene s urazkami veriacich.
A si ma pobavil - ty si ten to sa nevyzna a ja mam byt ten co zahyba do autu? :D Ved kludne ti mozem aj rozpravat ze v tom tretom stadiu sa menia vsetci na avatarov kedze o tom nic nevies.. Niee no na to aby som to vysvetlil ako sa na to ja pozeram sa praveze opieram o to tretie stadium o ktorom nic nevies, takze ani nemam ako argumentovat.. A nehnevaj sa - opisovat to stadium tu nejdem.
Steju
King
King

L.O.L. napísal:No je to preto, lebo ty a veriaci mate/mame odlisny pohlad na vec. Ale kedze ty sam neveris a nevies si to predstavit, prirovnam to k niecomu inemu.. Dajme tomu ze par chalanov z tvojho okolia sa bude chciet vysmievat z tvojej frajerky/zeny a aj ked sa ti to nebude pacit, budu ti tvrdit ze podla nich nezaujateho nazoru je to vtipne a nevidia dovod nevysmievat sa. Pre teba ale znamena tvoja zena nieco ine, nieco viac ako pre nich, a takisto nabozenstvo je pre mna nieco ine a aj viac ako pre teba. PRETO sa mi nepacia tvoje postoje. A tie priklady na hlupe poznamky, vyroky atd. co nevies co som mal na mysli - to su prave vsetky tie veci spojene s urazkami veriacich.
Tebe sa nepáčia moje postoje. Fajn, nemusia byť každému sympatické, dôležité je, že sú racionálne a logické. Ak ku týmto hodnotám nemáš kladný vzťah tak chápem, že sa ti nemusia moje postoje zdať sympatické :) Ak by niekto moju frajerku kritizoval odprávnene, mal by pravdu, tak sa mi to síce nemusí páčiť, ale nič to nemení na tom, čo je v skutočnosti pravda :) Tak isto, ak kritizujem vieru, nemusí sa ti to páčiť, dôležité je, že ju kritizujem oprávnene. A nezdá sa mi, že by som tu urážal veriacich, a už vôbec že by som mal "nelogické argumenty" a tie ďalšie veci, ktoré si spomínal že mám, ale keď ťa požiadam aby si mi teda ukázal ktoré to sú tak to v každej jednej odpovedi zahráš do autu a neukážeš.
L.O.L. napísal:A si ma pobavil - ty si ten to sa nevyzna a ja mam byt ten co zahyba do autu? :D Ved kludne ti mozem aj rozpravat ze v tom tretom stadiu sa menia vsetci na avatarov kedze o tom nic nevies.. Niee no na to aby som to vysvetlil ako sa na to ja pozeram sa praveze opieram o to tretie stadium o ktorom nic nevies, takze ani nemam ako argumentovat...
Ale jasné, kľudne tu môžeš rozprávať o avataroch v nejakom treťom štádiu. A vieš čo to zmení na mojej pointe, ktorá je tá, že neexistuje dobrý dôvod veriť hociktorému z týchto tvrdení, a teda je úplne jedno, či veríš v avatarov, ježiška alebo reptiliánov? Vôbec nič. A to je to, čo by si mal konečne pochopiť. A ak píšeš že sa chceš opierať o nejaké tretie štádium, o ktorom nič neviem, fajn, neviem. Ale moja otázka nezávisle na obsahu toho tvrdenia znie: má niekto (napr. ty) nejaký rozumný dôvod veriť tomu, že niečo ako tretie štádium existuje? Máš priestor ukázať tie tvoje argumenty, ktoré ti údajne ešte nedošli.
Steju napísal:je podľa teba správne ak niekto bude potrestaný za to, že nežil podľa kresťanských pravidiel, aj keď o kresťanstve v živote nepočul?
Toto je naozaj jednoduchá áno/nie otázka, prečo máš taký problém odpovedať? A to opakovane? :coffee:
L.O.L.
Expert
Expert

@Steju: No vidis a tu sme zase dosli na ten problem, o ktorom cely cas hovorim: Tebe sa zdaju tvoje argumenty logicke, mne zase moje a mat posmesne poznamky by bolo u teba na mieste vtedy, keby si tu napr. odhalil velku chybu v krestanskom uceni alebo nieco podobne. Doteraz som nic podobne nepostrehol - na Stary zakon si vravel ze si obsah prisposobujem podla seba - ziaden prevratny argument, skor vyhovorka, a v Novom zakone beries podobenstva doslovne (pricom aj v Biblii samotnej stoji ze su to podobenstva) a hadas sa aj o veciach v ktorych sam priznas ze o nich nic nevies a ze ti to ani nechyba k zivotu.. Dostan ma do situacie kedy nebudem vediet odpovedat na tvoju otazku a az potom mas pravo si robit posmech a hovorit o tom, ako krestanstvo baziruje na nevedomosti ludi.. Inak mi to pripada dost odveci. A prave toto su vsetky tie nelogicke veci ktore som ti uz aj predtym dost jasne vycital (neviem preco tu hovoris nieco o zahravani do autu).
Inak to ci ty veris v Boha - neboj sa, ja si uvedomujem ze nie a ze ja to ani nahodou nezmenim, a aj ty si uvedom ze mne je to dost akosi ze jedno. Kym sa normalne diskutuje a poznamky typu "krestania s mnozstvom nevedomosti" alebo odporucania odbornej pomoci hocikomu sa nechavaju bokom, tak je to ok. A odpoved na tvoju otazku znie "ANO". Pretoze slovom trest sa automaticky nerozumie peklo, ale existuje aj docasne stadium, vola sa ocistec, kde napr. ludia, ktori nikdy neprisli do kontaktu s krestanstvom spoznaju Boha. (a ak nevrazdili, nekradli a pod.)
Steju
King
King

Seriously? Mohol by som sa siahodlho rozpísať o tom, ako bol tento príspevok od veci a prakticky každá vec, ktorú mi vyčítaš je blbosť, ale nemám na to náladu, a podľa minulých odpovedí by to ani na nič nebolo. Tak ti len pošlem obrázok, a skús sa zamyslieť nad tým, ktorý stupienok si zatiaľ dosiahol.
Prílohy
Internet_argument_pyramid_31-12-2011.jpg
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

Harison .. - nema zmysel tam na nic odpovedat … alebo precitaj si to cele este raz

Mne napadlo, ked tu tolki veria na placebo, silu vedomia a podvedomia atd.., napadlo vas, co ak si clovek silou vedomia vytvara aj svoj posmrtny zivot, vsetci vieme, ze nie sme len telo, ze sme aj nieco co telo presahuje – vedomie, dusa, osobnost … , co ak si svojim vedomim urcim, kde stravim vecnost, ak sa vedome rozhodnem, ze zaniknem, tak zaniknem a zomriem, ti co sa vedome rozhodnu, ze pojdu do neba – inymi slovami uveria tomu, tam aj pojdu … Ak ma vedomie taku silu ako tvrdite, ze si vytvara samo o sebe realitu – podla toho comu uveri (presne na tom principe funguje placebo), tak vlastne vsetko comu verim sa stava realitou … :)
Vid placebo efekt u liekov - ten liek je obycajny vitamin C, ale ked uverim, ze to je silne antibiotikum napr., tak sa svojou vlastnou vierou vyliecim ... - bezny pripad ...
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

L.O.L. napísal:...Tebe sa zdaju tvoje argumenty logicke, mne zase moje...
lenže logika je striktná, nemôžu byť dve subjektívne logiky. Potom je v jednej alebo druhej (alebo oboch) nejaký logický nedostatok
tehla napísal:... Ak ma vedomie taku silu ako tvrdite, ze si vytvara samo o sebe realitu – podla toho comu uveri (presne na tom principe funguje placebo), tak vlastne vsetko comu verim sa stava realitou …
nie, nestáva sa to realitou. Stále je to len tvoja predstava čo má od reality ďaleko, iba teba osobne uspokojuje. Aj v noci sa ti kadečo sníva, napríklad že v kozmickej lodi (v sne tomu veríš, vôbec nepochybuješ že tam predsa nemôžeš byť a nie si si vedomí toho že snívaš) ale to ešte neznamená že je to realita a naozaj tam si. Rovnako tak paranoikov čo si myslia že ich niekto sleduje nikto v realite nesleduje. Bláznov čo si myslia že sú z inej planéty nie sú z inej planéty... nič z toho sa nestáva realitou len preto že niekto tomu verí.
Ale týmto, že si nebo pomenoval ako placebo, si vlastne priznal že nič také neexistuje a je to len výplod fantázie niektorých jedincov ktorí si vsugerujú že v ňom sú (budú)
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

tehla napísal:Nie je to to iste .. Piati reagujete tak isto vzapäti za sebou - uz som sa vyjadroval a nielen ja k tym drogam .. Sportovec moze zazit pocit vitazstva, ale je to kratkodobe a pominutelne, ine ako ked zazijes pocit oslobodenia a ulavy ze si z Kristom a chces zit tak, aby si mal zo seba dobry pocit trvalo, svojim sposobom to moze byt aj podobne
Prečo by o nemalo byť to isté? Všetko sú to len pocity, ktoré ťa napĺňajú. Ukázal som ti na príklade, že pocit oslobodenia a úľavy z krista, je rovnako pominuteľný ako pocity z úspechov, z drog, z meditácie a pod. Ja chcem žiť tak aby som mal zo seba dobrý pocit, žijem tak a krista k tomu nepotrebujem. Prečo ho potrebuješ ty? Pocity oslobodenia, úľavy a ďalšie, to je presne to o čom je viera - psychická barlička.
tehla napísal:K tomu co pises dalej - ja chcem aby moje deti boli vychovavane v krestanskom duchu, nie ako ateisti, ani budhisti, alebo shintoisti, alebo ini - isti... nepovazujem to za indoktrinaciu, ale vychovu ...
Je rozdiel, dieťa vychovávať v nejakých hodnotách - a nútiť dieťa prijať tieto hodnoty. Je rozdiel, ukázať dieťaťu cestu a smer - a nadiktovať mu cestu a smer. Je rozdiel, vedieť prijať slobodnú vôľu (voľbu) svojho dieťaťa - a nevedieť to prijať/pochopiť a naďalej ho živiť svojimi hodnotami.
A prečo nie ako ateisti, budhisti a iní -isti? Podľa teba sú tí všetci ostatní menejcenní ľudia, než kresťania? Prečo by tvoje dieťa nemohlo spoznať aj iné náboženstvá? Lebo ty nechceš aby ich spoznalo? Lebo ty iným neveríš? Môžeš dieťa vychovávať v morálnych hodnotách tvojho náboženstva, vynechať však z toho indoktrinačné prvky (nazvime ich tak, kostol, 1. svp...) a nechať dieťa otvorené myšlienke náboženstva, nech sa samo neskôr rozhodne.
Veď nakoniec aj tak všetci tvrdíte, že viera je dar a nedá sa získať či naučiť. Odkiaľ vieš, že dieťa bolo obdarované vierou a uverí? A opäť zopakujem, ak tvoje dieťa vierou nebolo obdarované, tak nikdy úprimne neuverí. A ak bolo obdarované, tak si cestu k viere nájde aj bez teba. A teda ak nebolo, tak celá tvoja výchova v kresťanskom duchu padá, okrem morálnych hodnôt, ale vychovať dieťa v morálnych hodnotách dokážeme aj bez náboženstva.

Inak to s tým skepticizmom...podľa seba, súdim teba? Či ako? Z ktorej kresťanskej báji a povesti si zasa vytiahol, že ateizmus = skepticizmus? Či na faru prišiel nový matroš až z Vatikánu, tak si bol skúšať?
Napísať odpoveď