Aký NAS server?

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
wladas
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Aký NAS server?

Príspevok od používateľa wladas »

Akurat ze cena 4x vacsia :D
Ubuntu.

Inac ked som ho kupoval a riesil aj problem HTPC tak celkom bezne si tam ludia strkali 4-jadra a slusne grafiky. A hned je z toho aj konzola.

Atom + NAS = uplne OK
Atom + HTPC = s odretymi usami, zbytocne trapenie

Mala otazka. Aky format filmov pozeras?
laforez
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa laforez »

Prehra to uplne vsetko. Este som nenasiel format, ktory to neprehra. Urcite prehra aj veci s cim si popcorn nevie rady. V tej recenzii co som tu daval testovali aj rozne formaty od vymyslu sveta, ktore pouzivaju na testy mmc. Prehralo uplne vsetky. Si ju aspon precitaj.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

Otváram znova túto tému. Rozmýšľam nad kúpou NAS. Situácia je nasledovná. Pracujem externe pre jednu firmu. Firma má vlastný server na internej firemnej sieti, ktorý z bezpečnostných dôvodov IT technik nechce otvoriť pre prístup zvonka (ani jeho časť). Vraj sa to nedá. Pre moje potreby teda potrebujem kúpiť NAS, ktorý mi umožní nahrávať všetky pracovné projekty a v práci ich jednoducho stiahnúť. Neviem ako to je v dnešnej dobe riešené, či treba chodiť cez Total Commander, alebo je to už riešené elegantnejšie. NAS budem mať u seba doma za routerom. RAID1 nepotrebujem. Ide mi hlavne o "user friendly" zdieľanie pracovných dokumentov a projektov.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

Namapovat windows shares zlozku vo windowsoch a mas to ako normalnu zlozku v "Tento pocitac"?
Potom ak nas podporuje co asi bude tak mas moznost aj FTP (total commander) no alebo potom rozne ine sluzby sftp, webdav...
laforez
Light Professional
Light Professional

Mozno sa spytam blbost, ale preco na to nepouzijes nejake cloudove sluzby?
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

...myslíš Dropbox a pod?...málo miesta a ak chcem viac, musím platiť...navyše treba pre pohodlné používanie inštalovať program. Momenálne používam dropbox, ale tam nemôžem uložiť všetko. a ja v práci potrebujem všetko, pretože nikdy neviem, čo budem potrebovať...

...dá sa v NASe nastaviť špecifický priečinok, ktorý sa bude zdielať na konkrétnom PC?...je zložité to nastaviť (to čo napísal Hegy)?...ktorý by ste mi odporučili?...
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

ked kupis nejaky synology NAS soho, tak urcite velmi lahko a intuitivne nastavis cokolvek, co potrebujes, ich webui doslova taha za rucicku a ponuka Ti cukriky, ty iba volis ktory si prosis :)
laforez
Light Professional
Light Professional

Nastavit to je jednoduche, zalezi dost na tom aku mas rychlu link download/upload
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

...takže napr. tento http://www.alza.sk/synology-diskstation ... 425588.htm bude fajn?...a do toho tento disk http://www.alza.sk/western-digital-red- ... 342212.htm

//autoeditácia príspevku (15 Júl 2014, 13:37)
...tak som si ho teda kúpil, som celkom spokojný, ale neviem ako nastavím prístup na NAS cez internet. Cez webové rozhranie sa dostanem, ale ja by som to chcel mať ako Sieťové umiestnenie v Tento počítač...čo mám kde nastaviť, alebo akú IP mám použiť (v akom tvare) aby to fungovalo? NAS je za routerom a IP je statická.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

No v prvom rade na routri portforwarding na windows shares porty (tusim 445 a 139).
nasledne vytvorit napr. na ploche odkaz, v tvare \\100.100.100.100\zlozka
Ak je vsetko ok a zlozka ma dobre nastavenu pristupovu policy tak by to malo ist takto, druha moznost je nejaka VPN konektivita, dalsia moznost je WEBdav ale myslim, ze na to treba spoplatneny soft, dalsia moznost FTP pripojenie, co je asi najlahsie v ramci nastavovania.

V zavislosti od routra teoreticky by sa malo dat nastavit DMZ na lokalnu IP nas servra a teoreticky by si sa mal dostat po vsetkych portoch zvonka na Tvoj NAS server.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Mohol by som poprosiť niekoho, kto tomu rozumie, aby mi to cez Teamviewer nastavil za drobnú finančnú odmenu? Ďakujem
frajo102
Expert
Expert

Príspevok od používateľa frajo102 »

Zdravim, nechem zakladat novu temu, tak to skusim v tejto :)

Planujem kupit NAS server do domacnosti a radsej si chcem nehat poradit od skusenejsich pripadne od ludi co ho vlastnia. Od NAS serveru ocakavam, ze bude mat 2 sloty na hdd (chcem tam mat RAID 1), podporu stahovania torrentov a moznost streamovat filmy/hudbu priamo do TV.

Streamovanie ocakavam v kvalite aspon 30fps a 1080p.

Zacinal som na max cene 150eur bez HDD. Zial zariadenie za 150 eur je na tom zo streamovanim videa vlemi zle. Viete teda poradit nieco co dokaze to, co od toho ocakavam a bude za rozumnu cenu?

Nechcem ziadne MMC ani nic podobne, moja predstava je mat jednu skatulu pripojenu ku switchu a pristup k nej ako cez wifi, tak cez LAN zasuvky v domacnosti.

Dakujem za odpovede.
wladas
Redeemer
Redeemer

Taka otazka bokom, na co tam chces mat RAID1 ?
frajo102
Expert
Expert

Ak sa mi odpali hdd nestratim data kedze budu aj na druhom
wladas
Redeemer
Redeemer

:) Presne tuto odpoved som cakal, preto ta otazka. Si na omyle. RAID 1 sluzi len na vacsiu rychlost citania. NIEJE to zaloha jedneho disku.
frajo102
Expert
Expert

Raid1 nieje nahodou mirroring? Teda vytvaranie tych istych dat aj na druhom disku?
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Samozrejme že je. Wladas napísal blbosť, myslel RAID0
wladas
Redeemer
Redeemer

http://www.heronovo.cz/vadne-disky-aneb ... ni-zaloha/
http://www.honza.info/pocitace/vyvracim ... alohovani/

Ano, mas pravdu, je to zrkadlenie. Ale raidom 1 zalohujes jeden dist navzajom. Ochranujes data LEN proti poskodeniu jedneho HDD co je z mojho pohladu dost zbytocne. Odchadzanie disku sa da zistit skor (HD Tune) nez pojde do kremikoveho neba. Viac pravdepodobne je ze ti odide zdroj a zoberie so sebou cely HW (porucha, prepetie v sieti, blesk) Treba si uvedomit ze pri prevadzke idu oba HDD na 100% cize sa rovnako opotrebuvavaju.
frajo102
Expert
Expert

Pozri, na dvoch diskoch a RAID1 budem trvat aj napriek Vasim radam za ktore aom vdacny, planujem tam mat nenahraditelne data - fotky, a chcem spravit co najviac pre to aby som o ne neprisiel, jeden disk je premna az prilis velke riziko.. Tak ci onak ide mi hlavne o to zvladnutie streamu, lebo vacsina v cenovej kategorii 150+ uz vsetko ostatne co pozadujem zvlada.
wladas
Redeemer
Redeemer

Ako jedna z pouzitich zaloch je dobra, lenze urcite sa len na nu nespoliehaj. Spat k teme. Premyslal si ze by si si postavil klasicky PC? Samozrejme mATX popripadne aj ITX doska a cele to dat do malej krabicky.
Napísať odpoveď