co s peniazmi?

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
DEVZYO1G
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

co s peniazmi?

Príspevok od používateľa DEVZYO1G »

zdravim ..

zhodou velmi stastlivych okolnosti sa mi podarilo ziskat brigadu v zahranici. V skratke, ubytko strava cestovanie zadarmo, takze domov si donesiem predpokladam tak 90% cisteho zarobku. Okolo 4000 eur.

mam 17 rokov, zivia ma rodicia .. premna je to pomerne velky peniaz a chcel by som s nimi zaobchadzat co najrozumnejsie. Pomaly zacinam rozmyslat co s peniazmi urobit. nieco si chcem na 100% odlozit. Ono rozmyslal som uz aj nad vecami ako auto (kedze za 4k sa da kupit nieco pomerne pouzitelne, nie?) ale to bude asi blbost, kedze auto nieje jednorazova investicia. Nerad by som peniaze rozhadzal na zabavky typu nova telka a xbox one do izby, novy mobil, novy notas .. aj ked aj nad tym som uz rozmyslal :lol:
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Re: co s peniazmi?

Príspevok od používateľa audiotrack »

a otázka je teda aká? Keď máš peniaze, s ktorými nevieš čo robiť ale zároveň nechceš nič kúpiť, tak ich daj do banky a nechaj ich pekne znehodnocovať infláciou :)
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

DEVZYO1G

podla mna si neprinesies domov tolko kolko teraz predpokladas pretoze neratas s tym ze nakoniec v danej krajine minies podstate viacej ako si myslis. Ale nieco aj tak usetris a to by bolo najlepsie dat zatial do banky na terminak aby si to mal ako zaklad do buducna bud do podnikania,alebo ked si budes chciet zaobstarat byvanie tak na hypoteku. A zatil sa urcite neboj ziadnej inflacie, momentalne je v ramci EU pod 2perc. co pri takej nizkej sume co planujes "mat" je uplne jedno.. :)
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

lenže aj úrok na tom najlepšom termíňaku je pod 2 percenta :) A odvážim sa tvrdiť, že žiadna banka mu nedá vyšší úrok ako je inflácia, takže aj keď mu na konci roka pripíšu eurá, síce má dobrý pocit, ale je v strate
DEVZYO1G
Addict
Addict

ono jasne ze nieco tu planujem minut , uz som aj minul ..

ale ako vravim, rano idem do prace a dojdem vecer, cestujem zadarmo, spim tu zadarmo, jedlo mam zadarmo, letenky sem aj domov mam zadarmo. takze vazne tych 90% a ta suma co som napisal je myslim ze dost realna ..

o tom terminaku som rozmyslal, len neviem ci sa to pri tak malej sume oplati
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

audiotrack

4000€ je prilis malo na to aby ten rozdiel medzi tym co zarobi na urokoch a co mu pohlti inflacia bol nejaky relevantny-je to velmi nizka suma.

DEVZYO1G

ok,dajme tomu ze usetris 4000€. Chces si za to kupit auto? v poriadku,ale rataj s tym ze to bude iba nejaka stara herka ktora si bude vyzadovat pravidelny servis,naftu/benzin,poistky atd-ciste pasivum.
Ty sam sa musis rozhodnut co s tym chces podniknut. Keby si chcel vediet co by som na Tvojom mieste v Tvojom veku urobil ja, tak ja by som nejaku mensiu sumu minul na nieco po com velmi tuzim /bicykel alebo hifi alebo pc atd/ a vecsiu sumu odlozil a dalej setril..
Scorpion90
King
King

Príspevok od používateľa Scorpion90 »

Ked uz sme pri inflacii, tak ta je momentalne nulova:

// nechce mi spravne zobrazit priamy link, ale na stranke statistickeho uradu je to lahko dohladatelne

www.statistics.sk/
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

DEVZYO1G napísal:o tom terminaku som rozmyslal, len neviem ci sa to pri tak malej sume oplati
ukladat peniaze do bank zacina byt zaujimave, keby si si k tej tvojej sume pridal este aspon 1-2 nuly alebo viac nul :D

4000 eciek pre 17 rocneho je fakt pekna suma, takze kludne si kup novy notebook, ked tvoj sucasny je uz fakt srot...ja ti len poradim, aby si si vzdy predtym premyslel, ci to, co si chces kupit, naozaj budes vyuzivat, nekupuj "zberace prachu" co ti budu lezat v izbe...snaz sa udrzat si take myslenie, ako ked si tie prachy nemal, nemaj "hladne oci"...proste ked je teraz pre teba velky peniaz 10 Euro, tak si toto myslenie udrz, aj ked uz budes mat tych 4000 eciek na ucte...

na strednej som to robil tak, ze to co som zarobil cez leto, som potom minal postupne cely rok az do dalsieho leta...to iste odporucam aj tebe...okrem toho mozno onedlho pojdes na vysku, tak je vzdy lepsie mat nejaku rezervu...

//autoeditácia príspevku (10 Júl 2014, 22:25)
alebo sa mozes pochvalit spoluziackam, ze si cez leto zarobil 4000 Euro a nevies co s nimi :D by sa velmi rychlo nejaka baba na teba nalepila, co by ti s tymi problemami s peniazmi pomohla :D aj kamaratov mozno budes mat zrazu viac... :D
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vendo »

stavebne sporenie
pockaj na nejaku akciu, alebo aj bez nej, kazdy rok vlozis 800e = 5 rokov + 1 rok zarobis neskor
ked pripocitas premie 6x 60, tak ti to vyjde jednoznacne ako najlepsie zhodnotenie danej sumy
(ak to teda chces ukladat niekde)
KlimO
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa KlimO »

Je tu este nejaka tema v ktorej by nespomenul Norsko?
e: LOL
typek61
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa typek61 »

co ta serie, ze ty nemozes tolko zarobit alebo co?ked ti to tak vadi, daj si ho do nepriatelov :roll:
Kok
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Kok »

KlimO namiesto stazovania sa na to co kde spomina, si sa mohol snazit a zarobil by si aj ty 4k :) a k teme - musis sa rozhodnut ze co po skole.. ak ides studovat, je dobre si to odlozit napr. na ubytovanie. Rodicia sa iste potesia ze ich odlahcis o istu sumu penazi, ktorou by ta dotovali kazdy mesiac.. ak ides vycestovat, popr. pracovat, tam uz vyuzitie urcite najdes.
joejoe
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa joejoe »

zivia ta rodicia.... nech sa paci, mozes to so 4000e velmi rychlo zmenit a na par mesiacov prispievat na domacnost :D
DEVZYO1G
Addict
Addict

s tym ze nasledujuce obdobie si budem platit veci ako elektricenka, autobus a obedy v skole sam uz pocitam
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Tiez som za stavebko. Daco vyhodnejsie asi nenajdes. Inac klobuk dole. Ludia v tvojom veku (a aj vacsom) by to bez vahania a nejakeho rozmyslania do buducnosti cele rozfofrovali :)
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

Ja napr som tiez vsetko co som zarobil popri strednej veselo rozflakal a nelutujem kazda koruna bola premenena na radost a zabavu, hobby ci ine aktivity a zaujmy.
Zaroven vsak palec hore ludom ktori su schopni v stredoskolskom veku uvazovat takto sporivo, urcite je to dobry start osobneho kapitalu :D
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

DEVZYO1G napísal:s tym ze nasledujuce obdobie si budem platit veci ako elektricenka, autobus a obedy v skole sam uz pocitam
to je mizivé percento nákladov. Stále platí, že ťa živia rodičia pokiaľ im neprispievaš na nájom a stravu
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Stavebné sporenie. Za 500 by som si kúpil niečo, čo ma poteší, 500 by som postupne rozflákal a 3000 je slušný štart. Si zober, že ešte 3-4 takéto zárobky a keď v 25-ke pojdeš bývať sám tak máš slušný základ na prerábku, vybavenie či zrazenie výšky hypo. V neposlednom rade stavebko po určitej lehote možeš zrušiť a peniaze použiť na čokoľvek. Navyše štát vypláca bonusy každoročne cca 60€.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

to si veľmi veľmi zjednodušil s tým stavebným. Štát vypláca bonusy, iba ak splníš isté podmienky. Teda musíš na to stavebné každý rok vložiť nejakú sumu, tuším je to teraz okolo 500€. Ak tam šupne 3000 s tým že nemá žiaden príjem a nebude tam dávať pravidelne, tak ten bonus od štátu nedostane. Taktiež to, že to môže po čase zrušiť. Áno, môže. Ale zaplatí pokutu, plus príde o všetky úroky. Takže ak tam teraz šupne 3000 a potom sa to rozhodne zrušiť, vráti sa mu z nich 2700 v lepšom prípade.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Nie je pravda. Štátna prémia je 2000 Sk, t.j. 66€. Rovnako to môže zrušiť ak sporí určitú dobu, t.j. na peniaze nesiahne bez akýchkoľvek penále. Viem to, pretože minulý rok som to všetko riešil a zrušením som neprišiel o nič. Samozrejme nesporil som 3-5 ani 7 rokov ale dlhšie.
Napísať odpoveď