práca v UK

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
Martin11
Light Star
Light Star

práca v UK

Príspevok od používateľa Martin11 »

zdravím, mám možnosť ísť do UK, niekde okolie birmingham a tam... ide o to, že mám 16 a nejaká brigádička by sa hodila, čo som počul tak sa tam dá už od 14,15 rokov brigádovať tak by som to chcel nejako využiť... ubytko by som mal zabezpečené, čo sa týka mojích jazykových znalostí tak už som tam bol čiže nieje to pre mňa neznáme a dovravieť sa viem ;) teraz mi ide o to či mate niekto takúto skusenosť...treba nejaké povolenia a nejaké papirovačky ? a ako je to tam so zháňaním práce počul som niečo o job centrach ale s ničím takýmto nemám reálnu skúsenosť, vlastne mi ide o to aby som tam neprišiel a nemal žiadnu prácu
za všetky skúsenosti, rady a príspevky som vďačný...:)
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: práca v UK

Príspevok od používateľa Fabo »

Tak ja by som sa spytal... chces tam ist zarobit, alebo tam chces ist a popritom si privyrobit na vreckove?

Lebo ak sa aj od 16 da, pocitaj s tym, ze budes mat obmedzene co mozes robit, kolko mozes robit, kedy mozes robit a konkurenciu 18+ ktori uz tieto problemy nemaju...
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

1. Ako 16-ročný dostaneš minimálku iba 3,72 libry na hodinu, potom ťa čaká ešte zdanenie a odvody do National Insurance (NI).
2. Bez National Insurance Number si prácu cez Job Centre nenájdeš, pretože ťa bez toho jednoducho nevezmú a taktiež ťa nevezmú preto, lebo (predpokladám) nemáš v UK bankový účet, trvalú adresu a podobne.
3. NI Number si tak skoro nevybavíš, pretože tam sú čakacie doby aj 3 mesiace a ty máš predpokladám čas iba do začiatku školského roka. Práca bez NI = práca načierno.
4. Ak ti tam niekto niečo nedohodí, budeš to mať veeeeľmi ťažké - možnosti vidím na vypomáhanie na farmách, alebo v nejakých závodoch, či roznášanie letákov. O všetko toto majú ale záujem aj iné národnosti, hlavne Poliaci a tých je tam požehnane...
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

a kde si sa dovravel? lebo jedna vec je londyn, ina skotsko, ina s. irsko ;)
Martin11
Light Star
Light Star

:/ tak vidím že to tak ružovo nevypadá o tom účte som vedel aj predtým že treba mať britský ale tie ostatné obmedzenia... no jednine asi na čierno mi to prichádza do úvahy..ja by som tam šiel hlavne kvoli nejakemu zarobku lebo tu možem robiť par hodin na pile, urbár atď ale tie zárobky sú fakt o ničom.. no tie 3 čosi tiež nieje nič moc.. a bol som minulý rok ale to bolo úplne inde Bristol, Plymouth a tam som aj absolvoval nejaký kurz a celkom som sa dovravel... no neviem teraz a čo píšeš o vypomáhaní na farmách alebo práce v nejakej fabrike, ja som myslel job ako prehadzovanie kartonov z kamionov alebo balenie niečoho proste taketo niečo nevadí mi ani vypomáhanie na farme ani roznášanie letákov ale tam nepotrebujem tie čísla a papiere ?
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Tie papiere potrebuješ vždy, ak to nie je práca načierno. Bez NI nevie daňový úrad zdaniť tvoje peniaze, takže tam je ten problém. Pamätaj na to, že nová legislatíva všetko pre imigrantov sťažila a to platí aj pre úrady...Čo sa týka prác, na farmách je to zberanie/balenie/triedenie ovocia alebo zeleniny, prípadne výpomocné práce na poliach a skleníkoch, ide o súkromníkov, takže s nimi sa dá aj dohodnúť. S továrňou, kde by si niečo balil alebo prekladal či vykladal, sa už veľmi nedohodneš...Anglicko už nie je tak ružové, ako bolo kedysi a pokiaľ tam nemáš zázemie, tak je rozbeh nesmierne ťažký. V neposlednom rade je ak fakt, že ak nikomu povieš, že chceš prácu iba na 3 mesiace, tak ťa rovno pošle preč, pretože jeho cieľom je získať dlhodobého pracovníka a fungovať tak, aby nemusel ďalšieho hľadať o pár týždňov...

Skús sa popozerať po weboch ako pohyby.co.uk, čo je vlastne komunita ľudí zo Slovenska a ČR v UK, aj na Facebooku existujú komunitné stránky, no už veľmi dávno som nejaký normálny job postnutý nevidel...
Martin11
Light Star
Light Star

no v tom to je ako ja tam mám rodinu a rodinných známych, minulý rok som tam bol ale len viacmenej kvoli zdokonaleniu jazyka čo splnilo svoj účel ale to som býval u strýkovcov čiže moc som ani robotu nehladal ale počul som že mc donalds a takí beru takých 16kov aj som sa rozprával s takou babou čo ale vybaľovala v nejakom shopping centre oblečenie mala 16 aj ked je pravda že to boli domáci..a teraz mi jedna rodinná známa ponúkla ubytovanie na prázdniny s tým, že by som si tam musel nájsť robotu, vraj to je v pohode sú tam nejaké príležitosti v reštike pravdepodobne sukromnej preto som myslel či sa tam dá nejako takto zohnať si job lebo sa potrebujem rýchlo rozhodnúť a booknuť nejaký tiket a som z toho úplne -_-
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

ked je to take lahke, nech ti nieco vybavia
lebo len tak z fleku tam nenajdes nic
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

Ono napr. ja ked som si isiel hladat pracu v Londyne, tak som si vytlacil zivotopisy a isiel s nimi sa pytat do shopping centra. Za dve hodiny som nasiel pracu v takej kaviarni, ktoru viedli dvaja Iranci :D S tym, ze na druhy den som rovno nastupil, takze dost rychlo :) Samozrejme nacierno, sme sa dohodli kolko na hodinu a isiel som. To bolo ale 7 rokov dozadu...Takze tolko moja skusenost.
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Malo kto si ta vezme na triko na cierno v dnesnej dobe v UK, a osobne by som nechcel robit ja na cierno, lebo potom je velmi velka pravdepodobnost, ze sa stanes obetou nejakeho odrbu, nevyplacania mzdy, odrbavania na kadecom a stanes sa otrokom.
Phase
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Phase »

Ja som prisiel do UK bez national insurance, ak ta bez neho nechcu zobrat vacsinou su to len vyhovorky.. Zo zaciatku ti mozu vystavit temporary NI (docasne) a s tym vies nejaky cas fungovat.. Po 2 tyzdnoch co som tak robil som zavolal do jobcentra plus, pohovor som mal o 4 dni a odvtedy je to uz v poriadku. Cislo sice len tak skoro mat nebudem ale je to v poriadku lebo zamestnavatelovi poslali list ze som aplikoval a je spokojny ;) ak si student mali by ti TAX vratit naspat
Napísať odpoveď