Spojazdnenie bicykla Favorit

O športe...
x_master
Light Expert
Light Expert

Spojazdnenie bicykla Favorit

Príspevok od používateľa x_master »

Ahojte. Mám horský bike zn. Merida, ale v poslednej dobe ma baví chodiť po cestách na väčšie vzdialenosti. Našiel som doma v pivnici 2 staré, veľmi staré cestné bicykle. Jeden z toho je Favorit, druhý vyzerá rovnako, ale je prestriekaný, no asi je to taký istý. Takže chcel by som z toho mať ten jeden Favorit pojazdný aby sa mi na tých cestách išlo ľahšie.

Mám ale hneď prvú otázku. Na riadidlách toho favorita nie je nič, je to len holý kov, čiže takto je to moc tvrdé. Čo by som na to mohol dať ? Niekedy sa vraj dala kúpiť taká páska, ktorou sa to obtočilo. Tá na jednom z tých dvoch cestných aj je, ale už je taká veľmi hnusná. Dá sa niečo také ešte zohnať ? Ak áno, treba dať niečo aj pod to ?

A ešte jedna vec, bude sa na takto starom bicykli šlapať ozaj ľahšie ako na novom horskom ? Predsa len, ten bicykel má už aspoň 30 rokov a dnes sa už vyrábajú asi kus iné.
CheZteR
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Spojazdnenie bicykla Favorit

Príspevok od používateľa CheZteR »

treba ho dat do servisu na velku GO, odhadom cca 40€, ak nebude treba kupovat nove veci, je sezona takze bude hotovy tak za tyzden, da sa kupit omotavka na riadidla, cena podla dlzky a kvality materialu
alebo si na horak daj tenke plaste..
x_master
Light Expert
Light Expert

Tak to by som si spravil radsej sam tu prehliadku, nasiel som na nete jednu stranku venovanu tomuto bicyklu a je tam popisane dost, ze ako sa rozobera a podobne.

Rozmyslal som aj nad touto moznostou, ze si dam na horsky tenke plaste, len asi by to vyzeralo divne. No porozmyslam. Neviem ani ake najtensie sa tam daju dat.

A dik, tie omotavky su to co som hladal.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Omotávky som na svojom vectore riešil minulý mesiac. Stáli ma asi cca 5€ a vyriešil som to sám, podľa nejakého návodu z youtube.

Je to jednoduché a vyzerá to akoby to robil profík. Rozhodne to nestojí za servis.
x_master
Light Expert
Light Expert

No dnes som sa pustil do toho bicykla. Začal som nábojmi kolies. Vybral som osku, všetko vyčistil, následne namazal, ale ajtak to nejde veľmi dobre. Tie ložiská čo sú tam sú dosť naprd ... vôbec nie sú uzavretné alebo nejak spevnené, len tak sú tam voľne guličky okolo osky.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

No pozri...
Ak chceš generálku, tak by som začal takto...
1) kolesá: vymeniť náboje a prešpicovať, nové duše + gumy
2) vymeniť sedlo a sedlovku
3) V servise nastaviť brzdy a prehadzovanie, ak je nutné tak meniť niektoré komponenty, napr. určite gumičky, lanká a bowdeny
4) nová reťaz

Tralalá máš parádny kus.
x_master
Light Expert
Light Expert

Uvažujem ešte teraz nad tou možnosťou, že by som si kúpil cestné plášte na horský bicykel. No nikdy som také na horskom nemal, tak neviem aké to je. Je tam cítiť nejak výrazne ten rozdiel ? Že oplatí sa to ?
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Ano
x_master
Light Expert
Light Expert

No spojazdnil som ten favorit tak, ze da sa na nom jazdit. Naboje kolies nie su idealne a brzdy su slabe, aj ked brzdove dosticky mam nove. Treba sa s tym este pohrat. Bol som ho kus prevetrat na ceste a hned co som si vsimol, ze s tym vlastne nemam sancu vyslapat nejaky strmsi kopec, lebo aj najlahsi prevod je tazky. Je tam zadna kazeta so 4 prevodmi. Mozem tam dat kazetu s viacerymi prevodmi ? Kedze prehadzovac je tam taky na packu na rame, tak by to malo fungovat, nie ?
CheZteR
Redeemer
Redeemer

vyslapat sa da len nemas kondicku
x_master
Light Expert
Light Expert

no vsak ja som nenapisal, ze sa neda, .. ale ze ja to nedam
CheZteR
Redeemer
Redeemer

das len pojazdi a naber formu
x_master
Light Expert
Light Expert

daju sa take omotavky dat po case aj dolu z riadidiel ? Ci bude to uz nepouzitelne, roztahane ?
Napísať odpoveď