Autoškola - zážitky, skúšky, policajti a všeličo
Re: Autoškola - zážitky, skúšky, policajti a všeličo
Tak včera som si konečne splnil svoj sen a skúšku som spravil
Síce až na druhý krát, opakoval som jazdu, ale keď Vám poviem, vidno že som sa z tej prvej neúspešnej záverečnej jazdy poučil a jazdil bezpečnejšie a bol som vo väčšom strehu. Síce som mal oveľa dlhšiu a náročnejšiu jazdu ako tú prvú, ale viac sa mi videla táto druhá, kde som si vyskúšal všetko čo som sa v autoškole naučil ako pohíňanie v kopci, obchádzanie prekážky, dať prednosť, odbočovanie, státie v kolóne a podobne. Keď mi oznámil policajt že som prospel tak som sa cítil jak v siedmom nebi
Tak dúfam že ma čakajú úspešné, bezpečné a pohodové jazdy. Ostatným, ktorých ešte len skúška čaká želám veľa šťastia a hlavne nestresujte 
Ahojte. V autoskole nas ucia drzat volant v polohe "za desat dve", ale kazdy mi vravi, ze sa ma drzat "o stristvrte na tri" kvoli airbagom pri nehode. Ked budem v autoskole drzat ten volant inak ako ma nauci, tak to bude povazovat za zle a aj ked budem mat pravdu o drzani volantu, tak si bude stat za svojim. Z autoskoly odist nemozem z viacerych dovodov. Tak teraz neviem co 
-
RATZINGER666
Darca
- Kontaktovať používateľa:
tomu instruktorovi strel za mna facku, to sa uz neuci roky... volant drz tak, ako sa ma, kasli na to, co hovori...
ano, volant sa drzi v pozicii "o tristvrte na tri"... nielen kvoli airbagom, ale ak kvoli ovladatelnosti... instruktorovi objasni situaciu...
ano, volant sa drzi v pozicii "o tristvrte na tri"... nielen kvoli airbagom, ale ak kvoli ovladatelnosti... instruktorovi objasni situaciu...
-
audiotrack
VIP
no tak ho tak drž, ak mu to tak vadí. Tých pár týždňov prežiješ, a potom si ho drž ako chceš. Myslím že je úplne jedno v akej polohe máš ruky, ale trištvrte na štyri sa mi nezdá ako optimálne. To máš vlastne presne na bokoch, a to musí byť pekne nepraktické a nepohodlné tak točiť volantom. Myslím že to bude nejaká rada teenagera čo často hráva na volante nfs, nie? V praxi si to neviem moc predstaviť. A airbag s tým isto nič nemá spoločné, ten rukami nezadržíš aj keby si sa o to snažil
//autoeditácia príspevku (19 Júl 2014, 20:24)
RATZI: vieš mi vysvetliť tú "ovládateľnosť"? Mne sa to zdá o dosť nepraktickejšie ako keď mám ruky mierne na vrchu a mám ich "položené" a uvolnené na volante. Jediné čo mi dáva logiku sú zákruty, že robíš väčší okruh rukou, no to sa dá zase eliminovať prekladaním, takže fakt v tom nevidím dôvod prečo by to tak mal držať. Nech ho drží ako mu je pohodlnejšie
//autoeditácia príspevku (19 Júl 2014, 20:24)
RATZI: vieš mi vysvetliť tú "ovládateľnosť"? Mne sa to zdá o dosť nepraktickejšie ako keď mám ruky mierne na vrchu a mám ich "položené" a uvolnené na volante. Jediné čo mi dáva logiku sú zákruty, že robíš väčší okruh rukou, no to sa dá zase eliminovať prekladaním, takže fakt v tom nevidím dôvod prečo by to tak mal držať. Nech ho drží ako mu je pohodlnejšie
-
RATZINGER666
Darca
audio: drzanie volantu v tejto polohe sa odporuca a vyucuje uz velmi dlho... nie je to rada teenagera, volant sa tak drzi najpohodlnejsie a zaroven je to aj najpraktickejsie kvoli ovladatelnosti a bezpecnosti... a aj kvoli airbagom, konkretne kvoli poraneniam ruk...
// ovladatelnost v zmysle vacsieho vymotania na jeden uchop... takisto pri vyrovnavani smyku, kedy sa vela ludom vedia ruky zamotat...
// ovladatelnost v zmysle vacsieho vymotania na jeden uchop... takisto pri vyrovnavani smyku, kedy sa vela ludom vedia ruky zamotat...
-
audiotrack
VIP
najpraktickejšie a najpohodlnejšie sú subjektívne pojmy, napríklad hneď ja som ti povedal že sa mi to praktické ani pohodlné nezdá. Takže sa znova pýtam na nejaký dôvod, ktorý je overiteľný a dokázateľný, a nie že sa to vyučuje. Vyučuje sa plno vecí, ktoré sa v praxi potom robia úplne inak
To poranenie rúk ako? Airbag strelí medzi ruky tak či tak, a v tej rýchlosti ak si ruky poraníš, tak to bude na 90% nárazom a nie airbagom. Ten ti aj tak rozbije papulu
To poranenie rúk ako? Airbag strelí medzi ruky tak či tak, a v tej rýchlosti ak si ruky poraníš, tak to bude na 90% nárazom a nie airbagom. Ten ti aj tak rozbije papulu
-
RATZINGER666
Darca
mas ich hore snad malo??? ak sa Ti to nezda a potrebujes si to overovat, tak si sadni za vyhladavac 
presne kvoli tym dovodom sa to vyucovanie drzania zmenilo, o tom pisem... nie, ze sa to vyucuje, tak je to pravda
divaj, este Ti aj pomozem: https://www.google.sk/webhp?sourceid=ch ... +&safe=off
//
poranenia ruk: "Poloha rúk trištvrte na tri má veľký význam aj pre prípadné vystrelenie airbagu. Ten má pracovný priestor, kde sa nafúkne bez toho, že by vodičovi spôsobil popáleniny trením alebo iné zranenie."
zdroj: http://www.pluska.sk/magazin/auto/porad ... olant.html
presne kvoli tym dovodom sa to vyucovanie drzania zmenilo, o tom pisem... nie, ze sa to vyucuje, tak je to pravda
divaj, este Ti aj pomozem: https://www.google.sk/webhp?sourceid=ch ... +&safe=off
//
poranenia ruk: "Poloha rúk trištvrte na tri má veľký význam aj pre prípadné vystrelenie airbagu. Ten má pracovný priestor, kde sa nafúkne bez toho, že by vodičovi spôsobil popáleniny trením alebo iné zranenie."
zdroj: http://www.pluska.sk/magazin/auto/porad ... olant.html
Hmm, mne ukázal, ako by sa to malo držať, ukázal mi prečo (dobré rúčkovanie pri plnom točení), ale ďalej to nejak neriešil. Väčšinu času som jazdil tak ako mi bolo pohodlné, podvedome. A keďže väčšina autoškoly bola po meste, jazdil som s jednou rukou na volante a s druhou na páke, inštruktor povedal, že je to veľmi dobrý zvyk, ale nemám sa preceňovať. Dnes to robím stále tak isto, dve ruky na volante mám iba pri točení alebo keď mám pocit, že to vyžaduje bezpečnosť. Celkovo ten volant držím rôzne, buď ľavou rukou zhruba na 10 hodine, alebo ak idem 50 v meste po rovnej ceste, tak mám ruku/ruky na nohách a držím iba jemne spodok volantu. Úprimne, neviem si predstaviť šoférovať "za desať dve" dlhšie ako hodinu, mne je to nepohodlné a po čase to aj bolí. Navyše, ja väčšinu času jazdím bez posilňovača, a keď sadnem do auta so servom a potrebujem na parkovisu vytočiť plný, tak mi príde 2x rýchlejšie a pohodlnejšie ten volant otočiť krúžením jednej ruky, žiadne rúčkovanie. Čiže celkovo sa mi nepáči nútenie inštruktorových zvykov študentom, keďže každému môže vyhovovať iné.
-
RATZINGER666
Darca
este dodam, ze v niektorych autoskolach ucia pri radeni mat co najmenej ruku na radiacej pake... s cim zase ja nesuhlasim, lebo pri rozbiehani z krizovatky, kde planujem vyhadzat 4 alebo 5 kvaltov v priebehu niekolkych sekund, mi to pride ako uplna hlupost, pustat paku po kazdom radeni... dokonca aj mna to kedysi ucili, lebo tiez som mal kadejake zlozvyky... a vtedy sa este zo skusok vyhadzovalo kvoli tomu, ze v ostrejsej zakrute clovek neruckoval, ale motal jednou rukou...
Tiez mi viac vyhovuje 14:45 "tristvrte na tri" , dokonca ma k tomu nabada volant na oboch autach, ramienka volantu su presne tak, ze pri ich uchope som na spominanej polohe. Taktiez si myslim, ze cim dalej su ruky na volante od seba, tym lepsi cit a vseobecna ovladatelnost volantu, cim viac sa ruky blizia k sebe smerom k vrchu volantu, tym je pohyb volantom menej citlivy a takisto mam dojem ze ked ostro zabocim tak sa nedrzim dobre volantu a nevedomky taham volant vplyvom odstredivej sily.
Urcite vsak lepsie drzat volant "za desat dve" ako jednou rukou v najvyssom bode, idealne s drsnym pohladom a vytocenym telom k spolujazdcovi
Urcite vsak lepsie drzat volant "za desat dve" ako jednou rukou v najvyssom bode, idealne s drsnym pohladom a vytocenym telom k spolujazdcovi
-
RATZINGER666
Darca
...a laktom druhej ruky zalozeny na laktovej opierke a hlava orientovana do stredu auta
dost casty zjav mladikov v rozhrkanych bavorakoch 
vidim, ze vies o com hovorim
tak si vzdy poviem, ako ku*va taky fesak asi riesi kriticke situacie
tak si vzdy poviem, ako ku*va taky fesak asi riesi kriticke situacie
No to mi nechcite nahovoriť páni, že držíte volant oboma rukami. Zvlášť, keď mám lakťovú opierku. Či tá je určená pre spolujazdca?
-
RATZINGER666
Darca
samozrejme nie nonstop, na dlhych cestach, ked zrovna neletim, tak tiez drzim volant kadejako... ale v 90% casu mam pravy laket na opierke, lavu ruku na deviatej hodine a tym padom som pripraveny v pripade potreby vzdy rychlo uchopit volant do spravnej pozicie...
ked lietas, tak samozrejme nonstop o tristvrte na tri... aj medzi radenim chytam naspat volant...
ide skor o to, ze spominani mladici, o ktorych sa s Hegym bavime, letia cez mesto 80 a pritom drzia volant spominanym frajerskym sposobom s este uplne sklopenou sedackou, co este pridava na nebezpecenstve...
// Hegy:
ked lietas, tak samozrejme nonstop o tristvrte na tri... aj medzi radenim chytam naspat volant...
ide skor o to, ze spominani mladici, o ktorych sa s Hegym bavime, letia cez mesto 80 a pritom drzia volant spominanym frajerskym sposobom s este uplne sklopenou sedackou, co este pridava na nebezpecenstve...
// Hegy:
Ja 99% casu musim mat obe ruky na volante, dokonca ratzi pisal ze sa mu nechce davat ruku z paky, ja aj ked idem z krizovatky tak 1 a 2(3) dam hned a potom uz mam ruky na volante, hoci viem ze co chvila budem znovu radit... holt navyk. Dalsia vec, ze trosku aj zalezi na podvozku aky mas, na tych nasich cestach je niekedy problem udrzat auto jednou rukou. Proste ruky patria na volant, jedina vinimka pre mna osobne je tempomatova jazda po dialnici, kedy drzim volant iba lavou rukou na deviatej hodine.
//ratzi podobna skola, huh?
//ratzi podobna skola, huh?
Hegy, ja to schvaľujem, ak máš takýto návyk, že držíš obe ruky na volante. Ja držím volant tiež tak "frajersky". Pravá ruka väčšinou na opierke a ľavá hore na volante na dvanástej. Nie je to správne, uvedomujem si to, lebo ruku mám viac-menej len položenú na volante, teda koniec dlane. Toto však robím len keď som na cestách, ktoré dobre poznám, udržujem si odstup od ostatných a samozrejme "neležím" v aute a hlava smeruje normálne dopredu, nie na spolujazdca. Keď idem po diaľnici, alebo mimo obce kúsok rýchlejšie, alebo tam, kde to nepoznám, tak tam už ruky idú na volant.
ja si to nemozem dovolit z nasledovnych pricin....
Bratislava = vyjazdene kolaje na kazdom hlavnom tahu+ kadejako poprehlbovana, vyvlnena, dierovata cesta.
Moje autá = sportove podvozky, siroke pneumatiky, polyuretanove silenty na ramenach.
Kombinacia tychto javov = volant si robi permanentne co chce
Bratislava = vyjazdene kolaje na kazdom hlavnom tahu+ kadejako poprehlbovana, vyvlnena, dierovata cesta.
Moje autá = sportove podvozky, siroke pneumatiky, polyuretanove silenty na ramenach.
Kombinacia tychto javov = volant si robi permanentne co chce
Ja opierku nemám, tak mám pravú ruku na nohách.
Asi väčšinu času jazdím jednou rukou (vyslovene iba rovné cesty, pretože všetci o mne hovoria že som bezpečný šofér (možno príliš)), ale nemám ju na 12-ke, ale zhruba v takej polohe, aby som mohol kedykoľvek dať pravú na volant a pokračovať tak. Určite sa nesnažím jazdiť frajersky, v aute, v ktorom jazdím to ani nejde. 
-
Ing.Zoidberg
Guru wannabe
neviete mi povedat ci sa robi prva pomoc na vsetky skupiny ? konkretne A2 ? dakujem