Divné teploty
Divné teploty
Zdravím.
Pred pár mesiacmi mi odišla stará grafika a kúpil som z bazaru Nvidiu Geforce 9800. Oproti mojej staršej jednoznačný posun v kvalite.
Grafika a hlavne chladič vyzerá nejako takto:
//obrazky vkladaj do priloh
Ide o to že poslednú dobu mi počítač padal. Prvé len hry a programy, neskôr začal vypínať celý počítač resp. občas sa hodila BSOD. Skontroloval som teploty pomocou Speedfan a čakalo ma nemilé prekvapenie. Na grafike bolo pravidelne cca 80 stupňov a viac pri prechádzaní internetom(čiže žiadna záťaž), na CPU niečo cez 70 stupňov. Samozrejme otvoril som počítač, vyčistil všetok prach skontroloval pripojenie ventilátorov atď. Veľa to ale nezmenilo a tak som skúsil stiahnuť iný program, ktorý by kontroloval teploty. Prišlo ďalšie prekvapenie.
Na CPU zobrazuje teploty približne o 20-30 stupňov iné. GPU sa ale stále vypeká. Ako je to možné?
A ako riešiť problém s GPU? Zajtra chystám kúpiť pastu a skúsiť prepastovať grafickú popr. aj CPU. Myslím si že to trocha pomôže ale neviem či to stiahne viac ako 5 stupňov. Skrinku mám z jednej strany otvorenú ale ani to veľmi nepomáha. Mám kúpiť aj ventilátor do skrinky?
Pred pár mesiacmi mi odišla stará grafika a kúpil som z bazaru Nvidiu Geforce 9800. Oproti mojej staršej jednoznačný posun v kvalite.
Grafika a hlavne chladič vyzerá nejako takto:
Ide o to že poslednú dobu mi počítač padal. Prvé len hry a programy, neskôr začal vypínať celý počítač resp. občas sa hodila BSOD. Skontroloval som teploty pomocou Speedfan a čakalo ma nemilé prekvapenie. Na grafike bolo pravidelne cca 80 stupňov a viac pri prechádzaní internetom(čiže žiadna záťaž), na CPU niečo cez 70 stupňov. Samozrejme otvoril som počítač, vyčistil všetok prach skontroloval pripojenie ventilátorov atď. Veľa to ale nezmenilo a tak som skúsil stiahnuť iný program, ktorý by kontroloval teploty. Prišlo ďalšie prekvapenie.
Na CPU zobrazuje teploty približne o 20-30 stupňov iné. GPU sa ale stále vypeká. Ako je to možné?
A ako riešiť problém s GPU? Zajtra chystám kúpiť pastu a skúsiť prepastovať grafickú popr. aj CPU. Myslím si že to trocha pomôže ale neviem či to stiahne viac ako 5 stupňov. Skrinku mám z jednej strany otvorenú ale ani to veľmi nepomáha. Mám kúpiť aj ventilátor do skrinky?
Re: Divné teploty
Niekde som počul že ten speedfan začal hádzať BSODy a že nie je jednoducho dobrý. Skús stiahnuť AIDA trial verziu
Čo to bude hovoriť. Podľa mojho to dáva najlepšie výsledky.
-
hrban
Addict
- Kontaktovať používateľa:
keď sa pozrieš na speedfan, tak nedokáže prečítať ani otáčky fanov, takže asi aj tie teploty bude hádzať z brucha. Čo sa týka teploty grafiky, asi by bolo najlepšie prepastovať a dať do bedne chladič na prefúknutie grafiky, niečo čo by odsávalo vzdhuch od GPU.
V podstate to čo aj CPUID mi ukazuje.
V podstate to čo aj CPUID mi ukazuje.
-
hrban
Addict
grafická je pekáč no to je to 
Trochu som sa v tom hrabal a pri kontrole v jednom programe som našiel že fan na GPU mi ide iba na 50%. Stiahol som teda msi Afterburner a tam som zvýšil výkon ventilátora na 100%. Vo všetkých meračoch mi aj ukazuje že ide na 100% ale teplotu to nezmenilo takmer vôbec. Mám taký pocit že ten ventilátor je tam na 2 veci 
-
hrban
Addict
a točí sa vôbec ? a ak sa točí, točí sa aspoň rýchlo ? u bazároviek ak GPU dlho stála tak stvrdne mazanie na ventilátore a ten sa takmer vôbec nekrúti...
skús zložiť vetrácik, zospodu by mala byť nejaká nálepka, tú zlož a mal by si vidieť kus kovu zo stredu chladiča. tam potom strekni trošku WD alebo iné mazivo.
skús zložiť vetrácik, zospodu by mala byť nejaká nálepka, tú zlož a mal by si vidieť kus kovu zo stredu chladiča. tam potom strekni trošku WD alebo iné mazivo.
Dnes ráno som teda otvoril PC, vybral graficku a odmontoval ventilátor a zbadal som toto. Nie som odborník, ale myslím že toto nie je fajn. Viac pasty je okolo, ako na čipe. Je bezpečné to odtiaľ odstrániť a ako? Klasický vreckovkou a tyčinkou do uší alebo inak?
-
hrban
Addict
čo vidím, že pasta je zaschnutá, ináč je plus mínus dobre nanesená, u týchto čipov, kde vytŕča časť treba naniesť pastu aj okolo čipu aj naň, hlavne netreba veľa, myslím, že nanesenie novej pasty ti ale veľa teploty nezrazí, jedine ak bola pasta zaschnutá a niekto už s chladičom hýbal, a dal ho nas5 bez prepastovania. to by robilo neplechu.
Ja to odstraňujem vreckovkou nastriekanou kontakt sprejom, poprípade, silný alkohol, ono to pôjde ťažko dole, keď je to takto zaschnuté. Daj to komplet dole, pozor aby si neodštiepol roh z čipu, (je to veľmi častá chyba pri prepastovaní), vyčisti, že sa to bude blyšťať. Potom nanes pastu dookola, tak ako to bolo u starej a trošku natiahni aj navrch. Nasaď chladič a skontroluj aj ten verták, ako som ti radil už hore, na 100% sa netočí na plné obrátky, (preto ti píše, že ide na 50%, lebo mazivo aj tam bude zaschnuté a proste nedokáže sa točiť na 100% aj keby chcel)
Ja to odstraňujem vreckovkou nastriekanou kontakt sprejom, poprípade, silný alkohol, ono to pôjde ťažko dole, keď je to takto zaschnuté. Daj to komplet dole, pozor aby si neodštiepol roh z čipu, (je to veľmi častá chyba pri prepastovaní), vyčisti, že sa to bude blyšťať. Potom nanes pastu dookola, tak ako to bolo u starej a trošku natiahni aj navrch. Nasaď chladič a skontroluj aj ten verták, ako som ti radil už hore, na 100% sa netočí na plné obrátky, (preto ti píše, že ide na 50%, lebo mazivo aj tam bude zaschnuté a proste nedokáže sa točiť na 100% aj keby chcel)