Skusit kickstarter?

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
miso03
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Skusit kickstarter?

Príspevok od používateľa miso03 »

Ahojte,

pohravam sa s myslienkou, ze by som skusil prepracovat svoj projekt a vyskusat s nim ist na kickstarter.
Jeho myslienkou je nakup v super/hypermarketoch prostrednictvom smartphonu s tym, ze by nebolo potrebne cakat v rade, vykladat tovar na pokladnicny pas a nasledne balit do tasky. Cely koncept vysvetlujem tu: http://www.wait.uno
Myslite, ze by som tam mohol uspiet? Pripadne ak mate cas, tak mi prosim vyplnte dotaznik na stranke :-)

Dakujem.
Forsaken
King
King

Re: Skusit kickstarter?

Príspevok od používateľa Forsaken »

paci sa mi stranka... asi preto ze je to sablona :)

napad mi pride zbytocny... a teda nepouzitelny...

napr. tesco ponuka nieco podobne a nemusis ist ani do obchodu a fotit si vyrobky a este ti to pride aj domov v taske.
+ neviem si celkom predstavit situaciu keby takto nakupovalo dajme tomu 50ludi vo velkom tescu, ako by to "zamestnanci" na toto urceni stihali.
+ nechapem zmysel ist do obchodu a fotit si veci.

samozrejme je to moj nazor... myslim si ze skusanim nemas co stratit...
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

Dobry napad, na inspiraciu Albert Heijn v Holandsku ponuka "self checkout" uz dlho. Pri vstupe si staci zobrat snimac a vsetky polozky si zakaznik sam nasnima a vlozi do kosika. Pri pokladni mu to len zbezne pozru a zaplati. http://whatthedutch.wordpress.com/2011/ ... he-future/
miso03
Light Professional
Light Professional

@Forsaken: ano, je to template z http://w3layouts.com/ascend-ecommerce-r ... e-template (donatol som 10 dolarov, takze som odstranil backlink). Viem na co narazas, ja ale nakup potravin cez internet neuznavam, vzdy radsej idem do predajne a nakupim si co potrebujem a nemusim byt doma ked pride kurier a pod. Hneva ma vzdy len to, ze nakupujem v prime-time a tak aj ked si chcem kupit jednu/dve veci, tak musim cakat pri pokladni na ludi s tyzdennymi nakupmi.
Co sa tyka navalu ludi, to by som chcel riesit postupne, kedze zo zaciatku neocakavam masove pouzivanie. Toto by bolo riesitelne automatizovanymi skladmi .. to je ale hudba dalekej buducnosti, o tom viem :-)

@sundevil: presne takuto vecicku som chcel "vymysliet", ale hladal som najlacnejsiu alternativu pre predajcov a kedze dnes ma smartphone uz skoro kazdy, tak mi to prislo financne menej narocne

Inak ak by niekoho myslienka zaujala a mohol/vedel/chcel by pomoct alebo nebodaj ist do toho so mnou tak som otvoreny :)
Paragon
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Paragon »

Nápad dobrý, ale treba to ešte premyslieť. To, že pár zamestnancov bude behať z jedného konca obchodu na druhý, aby naraz vyhovelo 50tim zákazníkom, je nereálne.

Na druhej strane, keby si zákazníci sami vkladali tovar do košíka a pritom si ho označovali a pri pokladni LEN zaplatili by bolo skvelé.

A zmeň si font, terajší nezvláda diakritiku a pôsobí to zle. ( v oblasti dotazník )
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

ak nechces cakat na kuriera, tak jednoduchsie riesenie by bolo urobit nakup cez internet a potom si ponho prist osobne... nevidim ziadny prinos v tom sa prechadzat po predajni a fotit ciarove kody, je to omnoho viac casovo narocnejsie
DEVZYO1G
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DEVZYO1G »

zamestnanec by nemusel behat po celom obchode, mohli by mat zvlast sekciu v sklade pre takyto druh nakupu napriklad
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

a) v Holandsku možno funguje zbežný pohľad do košíka, ale u nás je nemožné dôverovať bežnému klientovi
b) ak má behať po obchode s telefónom tak to je podľa mňa spiatočnícke, možnosť naťukať si na terminály v obchode, príp. z domu a v obchode len vyzdvihnúť to áno, to je budúcnosť. Pred pol štvrtou si naťukáš a cestou domov vyzdvihneš, to je tona usporeného času ;-)
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Chapem tvoju myslienku, ale je tam par nezrovnalosti:
1. Chces sa vyhnut cakaniu v rade, ale ak ti to ma usetrit cas, tak subezne s tvojim zadavanim tovarov sa uz bude musiet nejaky pracovnik venovat tvojmu nakupu a balit veci. V momente keby po ukonceni tvojho nakupu trvalo zabalenie viac ako 5 minut, by sluzba stratila zmysel.
Problem: naklady zo strany supermarketu, uz teraz sa snazia samoobsluznymi pokladnami znizovat pocet zamestnancov ("clovekohodin") potrebnych na odbavenie 1 nakupu a ty im tymto ponukas moznost 1 zamestnanec = 1 nakup, resp. 1 clovekohodina = 1 hodina nakupovania. To je dost nerentabilne.
2. Ako bolo spomenute, cakanie riesia celkom dobre samoobsluzne pokladne, hlavne pri mensich nakupoch.
3. Tiez spomenute skenovanie tovarov rovno pri vkladani do kosika riesi dokonca aj blokovanie na samoobsluznej pokladni. Je to pre supermarket investicia, ale iba jednorazova, nie ako zvysene mzdove naklady v bode 1.
4. Vsetko toto riesi skoro idealne nakupovanie cez internet. Ak ide o potraviny, tak Tesco Domov riesi aj cas dovozu, cize nemusis dlho cakat. Ja osobne som to este nevyuzil, ale par znamych uz ano a velmi si to pochvaluju.
5. Co presne chces financovat? Toto je skor na nejaky investicny zamer, kde mozes casom vyplacat zisk. Kickstarter sa viac orientuje na nove produkty, kde mozes po case dodat nejaky konkretny vystup - hru, gadget, atd. Co budu mat ludia z toho, ze podporia tvoj projekt?
Baseilos
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Baseilos »

Hmm, napad sa celkom mi paci ako myslienka - mas uz nieco hotove, nejaky PoC, rad by som to vyskusal.

Avsak vidim tam aj par potencionalnych problemov:
- Krok 1
-- nacitanie informacii o cenach z internetu - k tomu sa asi nedostones. Predpokladam, ze si to jednotlive retazce uzkostlivo strazia v ramci konkurencnej vyhody a zaroven ti nikto priamy pristup do skladovej evidencie/pokladneho systemu nepovoli.
- Krok 2
-- To "paralelne" nakupovanie je nonsens - to by naozaj pokladnici boli otroci.
- Krok 3
-- Predpokladam, ze pri nakupe sa musia dane polozky "odskladnit" aby sedela uzavierka. Nechcem si predstavit kolko by to chcelo casu a usilia naimplementovat rozumne integraciu so systemami pouzivanymi obchodmi
- Ine
-- Pri masivnom pouzivani by si mal pristup k statistickym datam co, kde a kedy ludia nakupuju - co by sa dalo velmi dobre spenazit, ale na druhu stranu predpokladam, ze si tieto informacie obchody strazia ako obchodne tajomstvo a ponukaju rozne "zakaznicke karty" aby taketo informacie ziskali.
- Aky by bol biznis model? Nacom by si zarabal? Jediny sposob vidim spoplatnit to prevadzkovatelom obchodov, ale ma to pre nich nejaky pozitivny ekonomicky efekt?
matki
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa matki »

Osobne tomu asi nerozumiem . Musim teda do obchodu, obieham obchod a fotim si tovar/ Uz len toto povazujem za zdrzanie oproti hodeniu do kosika, resp. online nakupu ak nemam cas. Paralelne so mnou beha zamestnanec obchodu a robi v podstate presne to iste. Cakas ze usetris cas pri pokladni, ale ake bude mat oneskorenie ten nakladac ? Aj v idealnom pripade vystartuje vzdy az v presne tom istom case ako ty odfotis polozku, v idealnom, cize vzdy bude pozadu. Kolko nakladacov musi byt v predajni, aby si mohli dovolit naozaj v realnom case nakladat? A kto ich zaplati ?

Prides do obchodu, obehas ho - takze neusetris cas ako pri online nakupe. Potom cakas kym niekto spravi ten isty okruh ako ty, plus to zabali. Aj ak by ten niekto bol hned volny, bude to rychlejsie ako odstatie rady ? V drvivej vacsine pripadov nie. Pridana hodnota podla mna ziadna.

Dalsia vec, preco by som ti to mal investovat, co dostanem za moje ponieze, co dostane american, ak zainvestuje tuto apku pre slovaka. A este vzdy nemas vyriesenu zakladnu otazku, preco by to malo robit povedzme tesco? Ak prides s tym, ze tesco do toho pojde a podporia tuto myslienku, potom ano. Ale pokial nemas prislub obchodu, tak su to vyhodene peniaze.
miso03
Light Professional
Light Professional

Tak postupne :-) :
@Paragon: myslienka, ze by si ho ludia sami oznackovali a potom len zaplatili je nerealna, tam musi byt nejaky kontrolny mechanizmus a cloveku nesmies dat sancu sa kontrolovat sam. Vela ludi by sa vyhovaralo, ze si to predsa nablokovali, alebo ze s tym nevedia robit a pod. Aj na samoobsluznych pokladniach je minimalne v nasom meste permanentny dozor. Co sa tyka fontu, mohol by si mi pls napisat aky browser a OS pouzivas?

@ropman: je to urcite jedna z moznosti a stalo by za to uvazovat o nej viac. Od sucasneho Tesca sa ale lisi len tym, ze by si si pre tovar prisiel osobne ako do alzy. Rozhodne ale menej narocne na realizaciu.

@DEVZYO1G: mnoho tovaru maju obchody iba priamo v regaloch a sklady maju do polovice prazdne. Toto by som si vedel predstavit iba pri urcitych typoch vyrobkov pravidelnej spotreby.

@begbee: tak ako pri ropmanovi, ostava mi len suhlasit. Stale vsak musis dopredu vediet co chces kupit a obchod by tak musel pravidelne aktualizovat stranku s dostupnym tovarom. Tam by muselo byt dokonale prepojenie skladu/pokladne/webshopu.

@GothaR: 1. Suhlasim, uplna eliminacia cakania pri velkych navaloch ludi by bola iba v pripade automatizovanych skladov (v Polsku taky sklad stal niekolko milionov, cize zatial nerealne)
2. Samoobsluzne pokladne ale nie su vsade. Ako som spominal, primarne vidim vyuzitie pri velkych nakupoch, v dotazniku ale vacsina ludi oznacuje, ze by sluzbu chceli vyuzit pri mensich..
na 3.,4. som sa uz vyjadril. 5. Financovat by som chcel samotny vyvoj, podporu by som ocakaval od niekoho, koho by ta myslienka zaujala, pripadne by ju odomna prebral a snazil sa presadit vo svojej krajine. Napisal som kvoli tomu aj sem, ale hmotnu vec s konkretnym a instatnym uzitkom pre podporcu z toho nespravim.

Vdaka vsetkym za komentare, rozsirili ste moj obzor a na vec sa uz pozeram inak. Musim ju zasadne prekopat. Zaujalo ma riesenie v Korei:
Myslite si, ze by sa nieco taketo na Slovensku dalo zrealizovat?
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

No to v Korei vyzera velmi zaujimavo presne preto, ze nemusis behat po obchode, ale vyuzijes cas pri cakani na metro. To sa vsak da aj v pripade Tesco Domov, ked si bud najdes cas v praci alebo ostanes dlhsie a po pracovnej dobe to za chvilu naklikas. V podstate by to mohlo ist aj cez smartphone, ale bez vlastnej aplikacie to nebude ono.
Tvoje riesenie je v sucasnej podobe pre obchody velmi nakladne a v tom vidim najvacsi problem. Musis to zmenit tak, aby z toho mali v co najkratsej dobe zisk. Aj samoobsluzne pokladne neprisli kvoli tomu, aby sa ludia pobavili a usetrili par minut, ale kvoli tomu, ze jeden zamestnanec ma pod sebou viac ako jednu pokladnu, teda akoby robil za viacerych pokladnikov.
A este k tomu blokovaniu pri vkladani do kosika - kontrola moze fungovat rovnako ako pri samoobsluznych pokladniach, na zaklade hmotnosti. Ked do kosika pribudne tovar a nebude nablokovany, tak sa ozve upozornenie.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

GothaR problem s vahou je, ze sa to da velmi jednoducho odrbat. Napriklad si vezmem kilovu muku, ale namiesto nej polozim do kosika kilo masa. Na samoobsluznych si to vsimnu, keby sa to dialo rozne po obchode, tak to bude neukontrolovatelne.

IMHO nakup cez net je dobra vec, korejsky system tiez fasa ale dopada na to, ze u nas nie su miesta s podobnou frekvenciou ludi ako metro.
Napísať odpoveď