Benzin vs. Nafta

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...

Tak ako. Benzin ci naftu ?

BENZIIIIIN!!!! Nafta patri do traktora a na kurenie
245
35%
Jedine Nafta....
150
21%
Mam rad oboje
170
24%
Je mi to uplne jedno
79
11%
Nevyznam sa v tom
60
9%

Celkom hlasov: 704

RATZINGER666
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Benzin vs. Nafta

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

nesuhlasis s cim teraz? :) s tou povodnou tezou, ze zadokolky su nebezpecne?

no ono je tiez nieco ine smyk, o ktorom vies a pripravis si ho a nieco ine, ked Ta prekvapia kolaje plne vody...
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hrban »

n, že to je nebezpečnejšie. keď to vieš jazdiť tak vieš, keď nie, tk to je nebezpečné, ale to potom každé auto.
bindo011
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa bindo011 »

To, že s predným náhonom mi pri vyššej rýchlosti bude ťahať von predok zo zákruty a nebude to zatáčať mi je jasné - nedotáčavosť, v zime sa mi to už pár krát stalo. No naopak v lete, tým myslím cestu bez snehu alebo námrazy mi na mokrej ceste v zákrute paradoxne ustrelil pár krát zadok auta, pri prehnaní to s rýchlosťou. Sám som bol dosť prekvapený, nakoľko som nečakal, že aj napriek prednému náhonu dostanem šmyk na zadné kolesá. Samozrejme dalo sa to zvládnuť našťastie, no pri aute v protismere ťažko, skrátka ten zadok bralo asi ako pri zatiahnutej ručnej na snehu...
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

s predokolkou sa pretacavy smyk takisto velmi elegantne riesi, kazdopadne, pri nedotacavom si stale odkazany na "boha"
MFa
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa MFa »

Zdravim,

mam otazku. Viem, ze naftove auta sa neodporucaju na rocny najazd do zhruba 20 000 - 30 000 km. Zaujimalo by ma, co najcastejsie zvykne odchadzat na turbodieselovych motoroch, aku maju tieto diely zivotnost a ake su naklady na opravu. Viem, ze vsade sa pise turbo a vstreky atd. Avsak zaujimalo by ma, ako sa tomu vyhnut, aka je najlepsia preventiva pred poruchami a najma, kolko realne stoji servisovanie naftoveho auta? Dajme tomu nejake 3 varianty pre komponenty - nove, repasovane resp. z "vrakoviska" (auta na ND). Taktiez rozne aditiva a preventivne cinnosti (neviem ake, preto sa pytam) atd.

Moj zazihovy tatos totizto neunosne vela zerie, montaz LPG by stala takmer tolko, co samotne auto, preto si skusam robit prieskum nakolko by sa mi oplatilo "riskovat" diesel. Taktiez ked vidim, ako hromada znamych ma diesle bez poruch, brat kazdodenne beha na Mondeu 2.0 TDCi po meste a nema s tym ziadny problem, takisto dalsi znamy na Ochcavke 1.9 TDi atd atd. Preto sem tam nedokazem pochopit, ako sa niektori stazuju, ze sa to tak strasne kazi. Zacinam nadobudat dojem, ze vsetko je to o tom, ako sa autom jazdi a ako sa onho clovek stara. Tak isto je to aj s "francuzmi" v mojom okoli, kazdy kto ho ma je spokojny, lebo nejazdi na tom ako dobytok a dava tomu pravidelny servis, ale to je uplne o inom.

A este by ma zaujimalo, ktore motory su overene a ktorym sa obklukom vyhnut a pod. Myslim tym rozne TDi, TDCi, TDDi, HDi, dCi a pod. Schvalne to nepisem do temy ohladom kupy auta, lebo toto je v prilis teoretickej rovine. Dakujem vopred za kazdy postreh.

Dobre skusenosti som cital na motory 2.0HDi, 1.9TDi, 2.0dCi, naopak zle su vraj 2,5TDi alebo 1.6HDi ci 2,2dCi.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Vela tych motorov s oznaceniami su krizom-krazom popoziciavane medzi automobilkami v ramci i mimo koncernu, napr. niektore JTD najdes aj ako CDTi, TiD, snad TDCi alebo HDi...

Zalezi od konkretneho motora, ako jazdis... Skor ci neskor urcite veci odidu. Kedze sa tu preberaju vacsinou auta pomerne starsie, tak vacsinou prides k tomu, ze sa kazia skor skor ako neskor - a ked aj neskor, tak drahsie, komplexnost nepusti. Vstreky, zhavice, turbo, dvojhmota... toto su vsetko (s vynimkou vstrekov u niektorych aut) veci o ktore sa pri atmobenzine nemusis trapit.

Ale zalezi to na tebe. Ja sa napriklad tiez pozeram po diesli - nie preto ze by ma lakala nizka spotreba, ale preto, ze aj pri tomto je diesel lepsia volba - varianty motorizacie su slaby atmobenzin, rozsireny turbodiesel, alebo malo rozsireny turbobenzin... a ked si aj zaratam naklady, tak mi vychadza lepsie turbodiesel, ktory vie opravit vela ludi nez turbobenzin, s ktorym by som pravdepodobne musel do autorizaku.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Nikto sa ti nebude chváliť ako sa mu kazí auto.

Z mojej osobnej skúsenosti, čo má samozrejme mizivú výpovednú hodnotu, sa dízle kazia oveľa častejšie (rozumej pravidelne oproti takmer nikdy), poruchy sú často závažnejšieho rázu (s autom sa nedá alebo iba veľmi obmedzene jazdiť) a ich riešenie je neporovanteľne nákladnejšie. Sú to pravidelne vstreky, turbo zlobí, DPF je nutnosť...
Naproti tomu na benzínových autách mechanicky nie je u mňa veľmi čo riešiť chvalabohu, papanie oleja je taký kolorit, ktorý k benzínom tak trošku patrí...
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Hlavne si treba uvedomit ze ak niekto chce usetrit a preto siahne po dizly, tak treba jazdit ekonomicky. Akonahle je noha tazsia tak zere viac nez benzin s tazkou nohou.
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

je to tak, ako pisu kolegovia nadomnou - nie je to o tom, ze na naftach stale nieco odchadza (iked moze, kedze globalne su tie motory o trochu zlozitejsie)... ide o to, ze servis je podstatne drahsi, vymenovane casti sa rychlejsie opotrebuju, nehovoriac v meste pri stalom a zdlhavom zohrievani a chladeni motora a dielov... cely tento servis by mala zaplatit nizka spotreba, preto sa odporuca na vyssi najazd a na dlhsie cesty... a v meste nielenze je motor viac namahany za studena, za studena sa ani nestihnes do zahriatia dostat na tie nizke spotreby...
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Veľmi dobrá poznámka. Zároveň treba dodať, že v snahe šetriť vodiči majú tendenciu dízlové motory zároveň podtáčať.
Dá sa chodiť s dízlom na 1500 ot.? Dá. Z dlhodobého hľadiska, ale neušetríš nič.

A v neposlednom rade a to tu budem spomínať stále - kým benziňák sa zohreje na 80 stupnov za 10 min, dízel nedosiahne ani po 15 min viac ako 60 (test prebiehal v -15 mraze).
Zhrnutie: a) komfort b) spotreba studeného dízla c) dlhodobé jazdenie krátkych trás je extrémna záťaž
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

s podtacanim neviem, tie moderne motory si vedia pekne slapat aj na 1200-1300ot., tam by som problem nevidel... jedine pri zrychlovani, kedy si treba podradit, co prospeje aj dynamike, aj spotrebe, aj je to setrnejsie...

uplne nesuhlasim ani s tou tazkou nohou a vyssou spotrebou ako na benzine, to nema opodstatnenie...
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

A koľkí podraďujú?
Čo sa týka tej ťažkej nohy, tak možno to myslel tak, že dupať na plyn vo vyšších otáčkach na dízli prináša minimálny nárast výkonu, ale zaujímavý nárast spotreby. Nič-všetko-nič...
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

neviem kolki, ale to je irelevantne, kedze tu ide skor o to, ako tam spravit aku-taku spotrebu... co sa tyka ludi, tak je pravda, ze hoci jazdia dobre, nevedia s tym motorom pracovat, aby sa dostali na tabulkove spotreby... doteraz jazdia s bezdovodne vytocenymi benzinmi nad 2000ot., lebo im to tak povedal stary otec...

co sa tyka tej tazkej nohy - ano, ale plati aj pri benzine, akurat pracovny rozsah tychto motorov je iny... ale toto plati aj pre benziny...
MFa
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa MFa »

Dakujem vam za postrehy. No, mozno ste ma trosku nepochopili, ked ste narazali na jazdu po meste. Neplanujem, resp. nechodievam velmi po meste. Ide o to, ze cez rok robievam trasy Presov > Zilina kvoli skole a potom cez leto klasicke behacky za priatelkou, kupaliska, nakupy atd. Cize to je cca z mojho domova 240-250 km trasy do/zo ZA a ked chodievam na spominane kratsie trasy, v drvivej vacsine robim trasu vzdy dlhsiu ako 20-25km, cize motor by sa mal kedy zohriat, urcite by som ho nenicil stylom prejst 2 kilometre, pol hodinu odstavit a potom zas. Lebo jednoducho nemam nikde potrebu takto chodit a zastavovat. Iba ked sa sem-tam motam po meste, ale kto nie? :)

Cize prakticky robim "dlhsie trasy" avsak rocny najazd nie je bohvieaky. Este by ma zaujimalo, kolko stoji taky servis "bezne odchadzajucich" veci, kolko stoja tieto diely nove resp. kolko stoji repas a na kolko sa repas oplati. Nechce sa mi nejako prezerat katalogy obchodov, lebo neviem napr. ktore vstrekovace sa najcastejsie pouzivaju a pod. Jednoducho take prakticke skusenosti.
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

pozri, ten najazd, ktory vsade piseme, je informativny a zohladnuje bezne kazdodenne alebo skoro kazdodenne jazdenie... ak robis raz za mesiac trasu 500km tam aj spat a zvysok roka stoji auto v garazi (lebo mas druhe, lebo mas sluzobak apod.), vyjde Ti najazd 6000km, ale vzhladom na charakter jazd treba brat jednoznacne naftu...

ceny je velmi obtiazne takto specifikovat (niektora znacka ma predrazene vstreky ci turbo, niektore idu repasovat a podobne, na niektore je tazko zhanat druhovyrobu), preto vsade iba globalne informujeme, ze by sa ludia mali pripravit na drahsi servis... tazko mi je pisat, ze turbo na naftu stoji 500e, ked potom jeden clovek napise, ze on zohnal repas na tdi 66kw za 150e a dalsi zase ze si na nove naftove subaru forester nechal vymenit v autorizaku a cele ho to stalo 1600e...
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Ak ti to pomôže tak turbo a DPF sa pohybujú v cenách okolo +/- 500€. DPF kľudne aj viac.
Čo sa týka vstrekov, tak ako sa hovorí sviečky na benzíne vymeníš za 50€ všetky (to som veľa povedal), ale jedna tryska bude stáť aj 2x toľko.
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

dpf moze vyjst aj na 2000e... a vstrek aj 150... ked budes mat vybrate vozidlo a motorizaciu, bude sa to lepsie odhadovat...
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Ten DPF je myslim az nutnost vykastrovat. Je to draha zaleziztost.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Vychadzam z toho, čo poznám. PSA koncern má DPF po 600 novy.
Mrk
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mrk »

k tym strekom, origo bosch do 77kw PD TDI stoji cca 700euro/kus na pulte vratane zalohy za stare, ktore ked budu vhodne na repas, tak cca 150euro vratia, ale ani u benzinu niesu o moc lacnejsie, napr 1,5vtec 84kw v 6generacii civicu, tak na pulte jeden vstrek stoji 350euro, ale na druhu stranu, tam ich najskor nikto nebude potrebovat menit aj po 400k km

//nedavno som to v praci riesil :)
Napísať odpoveď