vydychnutie pod vodou
vydychnutie pod vodou
Otázka znie može sa dostať človek tak hlboko že by nedokazal pretlačiť vodu a vydýchnuť? ak áno ako hlboko a vynechajte prosím z toho žeby zomrel na iné následky xD
-
94jakub
Guru wannabe
- Kontaktovať používateľa:
Re: vydychnutie pod vodou
Maximálny tlak, ktorý dokážeš vyvinúť pri vydýchnutí je 148 cm vodného stĺpca. Teda dokázal by si vydýchnuť v hĺbke jeden a pol metra.
V takej hĺbke, by si ale pravdepodobne už vzduch v pľúcach nemal, pretože by ti ich tlak vody stlačil tak, že by si musel "vydýchnuť" skôr.
V takej hĺbke, by si ale pravdepodobne už vzduch v pľúcach nemal, pretože by ti ich tlak vody stlačil tak, že by si musel "vydýchnuť" skôr.
takže v hĺbke 2 metrov nevydýchnem ? Buď to nechápem, alebo to je hlúposť, pretože je napr. šport o zadržiavaní dychu a plavú do hĺbky 100 metrov a naspäť a v pohode môžu vydychovať... 
Nechce sa mi kalkulovať takto v noci, ale prísahal by som, že som 100x vydychoval aj v 4 metroch. Ale schválne to najbližšie skúsim. 
-
hrban
Addict
To akože potápači plávu v hĺbke 148cm ? LOL94jakub napísal:Maximálny tlak, ktorý dokážeš vyvinúť pri vydýchnutí je 148 cm vodného stĺpca. Teda dokázal by si vydýchnuť v hĺbke jeden a pol metra.
Je to aj podla mna blbost. Vsak tolko maju bezne rodinne bazeny.
-
94jakub
Guru wannabe
hrban: Ako si z toho vyvodil tvoj záver? Správne, na to sa dá povedať len LOL.
Pokiaľ viem, hĺbkové potápanie je bez vzduchu v pľúcach. Teda po úplnom vydýchnutí. Je to jednak kvôli tlaku vody na pľúca a tiež kvôli prudkému zníženiu tlaku pri vynáraní, kedy by sa mohli v krvi vytvoriť bublinky vzduchu(plynov), čo môže byť smrteľné.
Hensym: S tým tlakom na pľúca to môže byť ako hovoríš. Na nete je kopa rôznych čísiel. Tiež záleží od konkrétneho človeka, či je na taký tlak cvičený. Kľudne vyskúšaj a daj vedieť tvoje vedecké zistenia.
Pokiaľ viem, hĺbkové potápanie je bez vzduchu v pľúcach. Teda po úplnom vydýchnutí. Je to jednak kvôli tlaku vody na pľúca a tiež kvôli prudkému zníženiu tlaku pri vynáraní, kedy by sa mohli v krvi vytvoriť bublinky vzduchu(plynov), čo môže byť smrteľné.
Hensym: S tým tlakom na pľúca to môže byť ako hovoríš. Na nete je kopa rôznych čísiel. Tiež záleží od konkrétneho človeka, či je na taký tlak cvičený. Kľudne vyskúšaj a daj vedieť tvoje vedecké zistenia.
Tam musí byť niečo chybné, nejaký zádrhel v tom, pretože chodím často na plaváreň a občas skúšam, koľko preplávam pod vodou. Normálne sa nadýchnem, ponorím a plávam úplne na dne, že sa bruchom skoro šúcham. Hĺbka v bazéne je 1,8 m a nikdy som necítil žiadny tlak na pľúca, že by som musel vydýchnuť.
Inak freediving alebo nádychové potápanie má rôzne techniky dýchania a vyrovnávania tlaku. Je veľa videi na youtube, kde freediver vydýchne pod vodou, takže bez vzduchu to asi nebude.
Inak freediving alebo nádychové potápanie má rôzne techniky dýchania a vyrovnávania tlaku. Je veľa videi na youtube, kde freediver vydýchne pod vodou, takže bez vzduchu to asi nebude.
-
vladenko007
VIP
Tiež som skákal napríklad z mosta do rieky a bol som určite aj v hlbke 3 metre a nepocítil som žiaden tlak.
Hmm tak to sa neda povedat len tak presnu hlbku - to zavisi od toho, ako velmi mas otvorene usta a na aku plochu sa tlak z tvojich pluc rozdeluje (musi vzniknut väcsia sila ako sila vody snaziacej sa vniknut do tvojich pluc). Cim menej mas otvorene usta - tym väcsiu hlbku vydrzis.
-
hrban
Addict
no lebo si asi ko*ot, no, pointa je taká, že ak by bola pravda to čo hovoríš, tak sa potápač vo vačšej hĺbke nepotápa ako jeden a pol lebo by sa nenadýchol ani z bobmy... lebo by mu pľúva stlačilo, ak chceš budem ťa kľudne aj citovať...94jakub napísal:hrban: Ako si z toho vyvodil tvoj záver? Správne, na to sa dá povedať len LOL.
Btw, tiež v bazéne s hĺbkou 2,25 a vydychujem aj na dne ... a pľúca mi netrhá, áno to čo hovoríš existuje ale nie v hĺbkach 1,5 metra omg.
//autoeditácia príspevku (27 Júl 2014, 16:31)
vôbec netreba techniky, tú tabuľku si vyrthol z konceptu a nedá sa to aplikovať na potápanie, presne viem o čo ide v tej tabuľke ale daj link...nech ti to vysvetlím...94jakub napísal:Maximálny tlak, ktorý dokážeš vyvinúť pri vydýchnutí je 148 cm vodného stĺpca. Teda dokázal by si vydýchnuť v hĺbke jeden a pol metra.
//autoeditácia príspevku (27 Júl 2014, 16:43)
a aby som odpovedal na otázku, dokážeš vydýchnuť v hĺbke aj 100m alebo kľudne aj viac, ide o to, že ty nemusíš pretláčať vodu, voda bude samá tlačiť na pľúca, preto sa dá vydýchnuť v akejkoľvek hĺbke do akej dokážeš vzduch v pľúcach udržať.
Nerozumiem sa tomu, ale muzi vyuzivaju pri dychani branicu a co nevytlacis plucami, vytlacis branicou....
-
vladenko007
VIP
Jedná vec je istá že kvôli tomu musí potápač keď ide z veľkej hĺbky smerom na hladinu pomaly a postupne vydychovať vzduch. Pretože ak sa nadýchne z prístroja napríklad v hĺbke 20 metrov čo sa normálne dá, tak na jeho telo z vonka pôsobí taký tlak že keby ho postupne neuvoľní cestou hore a hneď sa nadýchne pri normálnom tlaku tak mu roztrhne pľúca. Veľa amatérskych potápačov takto zomrelo.
@vladenko007: Pokial viem ono to nie je kvoli roztrhnutiu pluc, ale kvoli tomu, ze tekutiny pod tlakom su schopne byt viac nasytene nejakym plynom (v tomto pripade hlavne dusikom a kyslikom) a ked sa ten tlak zmensi prilis rychlo, tieto plyny v krvi tvoria bubliny a to je ten problem.
Inak ja som pisal moj nazor tak, ze som nebral do uvahy to, ze by mal tlak vody vytlacat vzduch z pluc, kedze pri vydychovani ma este rozhodujucu ulohu branica. Ak by sme to brali do uvahy - davam zapravdu hrbanovi, aj v odpovedi na otazku a aj v tom ze to co napisal 94jakub je totalna blbost.
Inak ja som pisal moj nazor tak, ze som nebral do uvahy to, ze by mal tlak vody vytlacat vzduch z pluc, kedze pri vydychovani ma este rozhodujucu ulohu branica. Ak by sme to brali do uvahy - davam zapravdu hrbanovi, aj v odpovedi na otazku a aj v tom ze to co napisal 94jakub je totalna blbost.
Re: vydychttp://sensorwiki.org/doku.php/sensors/hnutie pod v
hrban, tu je tá stránka, kde je tabuľka, ktorú dal 94jakub http://sensorwiki.org/doku.php/sensors/air_pressure
A skúsme sa baviť bez nadávok, veď o nič nejde.
A skúsme sa baviť bez nadávok, veď o nič nejde.
-
94jakub
Guru wannabe
hrban: Poznáš potápačské dýchacie prístroje, ktoré používajú potápači, keď idú do väčších hĺbok a ktoré im dovoľujú bez problémov dýchať a nespôsobujú im problémy ako pri potápaní bez prístroja?
Takže áno, potápači sa potápajú aj do väčších hĺbok ako jeden a pol metra. To však nemení nič na tom, že tlak, ktorý dokážeš vyvinúť pri vydýchnutí je cca 0.145 bar, tak ako je v tej tabuľke.
Asi si si neuvedomil, že to je tlak vzduchu, ktorý ti vychádza z úst pri vydýchnutí. Nie kritický tlak vody, pri ktorom už vzduch neudržíš v pľúcach.
Na druhú vetu som už tiež odpovedal a uznávam, že nie je pravdivá. Neriešil som totiž tlak na pľúca a stlačenie vzduchu. Keď si ale taký chytrý, tak nám to tu určite všetko vypočítaš.
A nadávky si nechaj doma na rodičov.
Takže áno, potápači sa potápajú aj do väčších hĺbok ako jeden a pol metra. To však nemení nič na tom, že tlak, ktorý dokážeš vyvinúť pri vydýchnutí je cca 0.145 bar, tak ako je v tej tabuľke.
Asi si si neuvedomil, že to je tlak vzduchu, ktorý ti vychádza z úst pri vydýchnutí. Nie kritický tlak vody, pri ktorom už vzduch neudržíš v pľúcach.
Na druhú vetu som už tiež odpovedal a uznávam, že nie je pravdivá. Neriešil som totiž tlak na pľúca a stlačenie vzduchu. Keď si ale taký chytrý, tak nám to tu určite všetko vypočítaš.
A nadávky si nechaj doma na rodičov.
-
hrban
Addict
super, ešteže tu je toľko inteligentov.
Ako som hovoril, tá tabuľka nemá nič spoločné s vydychovaním pod vodou. Tam je čisto tlak aký dokážeš vyvnúť na suchu, merané nejakým prístrojom...Čiže úplne vytrhnuté z kontextu... lebo keďže si vo vode, tlak vody čo tlačí na tvoje ústa (akože ten tlak čo by mal brániť vydýchnutiu podľa vás), tak presne taký istý tlačí na tvoje pľúca(a tlačí z nich vzduch von), => vydýchnuť pod vodou sa vždy dá, len ma tu zaráža koľko inteligentov tu je a chcú to počítať... Nie je čo počítať.
kým nebude tlak vody tak veľký, že sa plyn neskvapalní, tak to bude vždy to isté, dá sa pod vodou vydýchnuť. A aj keby sa má plyn skvapaľnovať, aj tak by sa pľúca spľasli a to sa ráta tiež za vydýchnutie.
A ja by som vám mal postrhávať karmu za OT, keďže autor témy sa pýta, či je to možné, odpoveď je, že áno a
//autoeditácia príspevku (27 Júl 2014, 19:15)
@94jakub: nech je vo vode, kde je aj 100 bar, tak tých 100 bar tlačí rovnako na pľúca a tlačí vzduch von, ako na ''ústa'' a bráni vydýchnutiu. a tých tvojich 0.145 baru sa pripočíta k tým 100 a tlak, ktorý tlačí vzduch von je 100,145 baru proti 100. čiže ak chcete počítať tu je výpočet.
len ma zaráža ako taká chytrosť, že pod 1,5 metrom nevydýchneš, ti mohla z pod klávesnice vyjsť. Ale asi ani nerozmýšľaš keď čosi píšeš, lebo bežne sú bazény hlbšie ako 1,5 metra a ak by to bolo ako ty píšeš, tak máme milióny mŕtvych detí a ľudí na kúpaliskách....
Ako som hovoril, tá tabuľka nemá nič spoločné s vydychovaním pod vodou. Tam je čisto tlak aký dokážeš vyvnúť na suchu, merané nejakým prístrojom...Čiže úplne vytrhnuté z kontextu... lebo keďže si vo vode, tlak vody čo tlačí na tvoje ústa (akože ten tlak čo by mal brániť vydýchnutiu podľa vás), tak presne taký istý tlačí na tvoje pľúca(a tlačí z nich vzduch von), => vydýchnuť pod vodou sa vždy dá, len ma tu zaráža koľko inteligentov tu je a chcú to počítať... Nie je čo počítať.
kým nebude tlak vody tak veľký, že sa plyn neskvapalní, tak to bude vždy to isté, dá sa pod vodou vydýchnuť. A aj keby sa má plyn skvapaľnovať, aj tak by sa pľúca spľasli a to sa ráta tiež za vydýchnutie.
A ja by som vám mal postrhávať karmu za OT, keďže autor témy sa pýta, či je to možné, odpoveď je, že áno a
podčiarknuté, zvýraznené, takže chlapci všetcia ste OT alebo zavádzate a hráte chytrých, takže nadávky sú na miseteAxelik.m napísal:Otázka znie može sa dostať človek tak hlboko že by nedokazal pretlačiť vodu a vydýchnuť? ak áno ako hlboko a vynechajte prosím z toho žeby zomrel na iné následky xD
//autoeditácia príspevku (27 Júl 2014, 19:15)
@94jakub: nech je vo vode, kde je aj 100 bar, tak tých 100 bar tlačí rovnako na pľúca a tlačí vzduch von, ako na ''ústa'' a bráni vydýchnutiu. a tých tvojich 0.145 baru sa pripočíta k tým 100 a tlak, ktorý tlačí vzduch von je 100,145 baru proti 100. čiže ak chcete počítať tu je výpočet.
len ma zaráža ako taká chytrosť, že pod 1,5 metrom nevydýchneš, ti mohla z pod klávesnice vyjsť. Ale asi ani nerozmýšľaš keď čosi píšeš, lebo bežne sú bazény hlbšie ako 1,5 metra a ak by to bolo ako ty píšeš, tak máme milióny mŕtvych detí a ľudí na kúpaliskách....
@hrban: To ja len pozeram ci dobre citam.. Sa uvedom, jasne vsetci sa hraju na chytrych len ty si tu ten inteligent.
V tej svojej "nekonecnej mudrosti" si nevzal do uvahy fakt, ze ak je v plucach malo vzduchu tak tlak vody posobi hlavne na hrudny kos a nie az tak na to aby sa pluca vyprazdnili, preto som ja nevedel ci to mam brat do uvahy - a napis mi kde autor pise ze dotycny musi mat pluca plne vzduchu, ked uz si taky mudry a pises len k veci a k tomu co sa vyjadril autor??? Ak nastane vhodna kombinacia, ze ma velmi malo vzduchu (ale tolko ze za normalnych podmienok by bol stale schopny nieco vydychnut) v plucach a tlak okolitej vody je dostatocne velky, moze nastat to, ze nebude schopny vydychnut.
Samozrejme vo vseobecnosti mas pravdu, ale nie nevyhnutne, takze tie tvoje megatrapne recicky o tom ako sa tu kazdy okrem teba hraje na chytreho si nechaj pre niekoho na koho to aj zaposobi!! Predtym som ti dal zapravdu, ale tieto tvoje dristy a urazky sa nedaju citat ty "inteligent"
V tej svojej "nekonecnej mudrosti" si nevzal do uvahy fakt, ze ak je v plucach malo vzduchu tak tlak vody posobi hlavne na hrudny kos a nie az tak na to aby sa pluca vyprazdnili, preto som ja nevedel ci to mam brat do uvahy - a napis mi kde autor pise ze dotycny musi mat pluca plne vzduchu, ked uz si taky mudry a pises len k veci a k tomu co sa vyjadril autor??? Ak nastane vhodna kombinacia, ze ma velmi malo vzduchu (ale tolko ze za normalnych podmienok by bol stale schopny nieco vydychnut) v plucach a tlak okolitej vody je dostatocne velky, moze nastat to, ze nebude schopny vydychnut.
Samozrejme vo vseobecnosti mas pravdu, ale nie nevyhnutne, takze tie tvoje megatrapne recicky o tom ako sa tu kazdy okrem teba hraje na chytreho si nechaj pre niekoho na koho to aj zaposobi!! Predtym som ti dal zapravdu, ale tieto tvoje dristy a urazky sa nedaju citat ty "inteligent"
hrban, neviem, čo sa tak hneváš, keď vlastne všetci, čo tu reagovali na tabuľku od 94jakuba, tvrdia, že je to blbosť, a teda súhlasia aj s tebou. Všetci tu normálne diskutujú, len ty reaguješ nejak viac výbušne. A pritom nemáš dôvod. Veď kľud kámo 
-
hrban
Addict
lebo ma nasiera, že napíše blbosť a potom to ešte hrdo obhajuje, tak keď sa seknem a napíšem blbosť, tak poviem, že hopla, stalo sa a nie, že tu bude teraz tahať špeciálne potápačské náradie do hĺbky 1,5 metra. v takej hĺbke sa potápa so šnorchlom, nie so špeci náradím.