Poškodený HDD?
Poškodený HDD?
Ahojte,
mám notebook Lenovo ThinkPad T510 v ktorom používam dva harddisky.
Jeden Intel 180GB SSD (system) ktorý je "na doske" a druhý pôvodný Toshiba HDD 250GB 7200RPM (data) kt. je v UltraBay slote.
Dnes som si všimol takú vec, že pri pozeraní video súboru na istom mieste HDD prestane úplne pracovať. Vyzerá to tak, že všetka práca s PC sa nehorázne spomalí ale pritom sa nič nedeje (CPU nie je vyťažené ani nič podobné). Myslel som že skúsim daný súbor presunúť na SSD harddisk a prehrať ho tam, aby som vylúčil chybu súboru ale už pri jeho kopírovaní sa stala rovnaká chyba.
Reálne to vyzerá tak, že pokiaľ pustím HDTune a nechám HDD testovať tak je všetko v poriadku. Pokiaľ počas testu začnem kopírovať / prehrávať daný súbor, test sa zastaví a benchmark začne indikovať prenosové rýchlosti 0MB/s.
HDTune žiadne chybné sektory ani iné chyby nehlási. Práve som nechal testovať HDD aj cez utilitu kt. obsahuje priamo BIOS, ale zrejme to páru hodín zrejme potrvá.
Myslíte že mi umiera HDD alebo môže ísť o nejakú inú HW/SW chybu?
Vopred ďakujem za každú radu.
mám notebook Lenovo ThinkPad T510 v ktorom používam dva harddisky.
Jeden Intel 180GB SSD (system) ktorý je "na doske" a druhý pôvodný Toshiba HDD 250GB 7200RPM (data) kt. je v UltraBay slote.
Dnes som si všimol takú vec, že pri pozeraní video súboru na istom mieste HDD prestane úplne pracovať. Vyzerá to tak, že všetka práca s PC sa nehorázne spomalí ale pritom sa nič nedeje (CPU nie je vyťažené ani nič podobné). Myslel som že skúsim daný súbor presunúť na SSD harddisk a prehrať ho tam, aby som vylúčil chybu súboru ale už pri jeho kopírovaní sa stala rovnaká chyba.
Reálne to vyzerá tak, že pokiaľ pustím HDTune a nechám HDD testovať tak je všetko v poriadku. Pokiaľ počas testu začnem kopírovať / prehrávať daný súbor, test sa zastaví a benchmark začne indikovať prenosové rýchlosti 0MB/s.
HDTune žiadne chybné sektory ani iné chyby nehlási. Práve som nechal testovať HDD aj cez utilitu kt. obsahuje priamo BIOS, ale zrejme to páru hodín zrejme potrvá.
Myslíte že mi umiera HDD alebo môže ísť o nejakú inú HW/SW chybu?
Vopred ďakujem za každú radu.
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Re: Poškodený HDD?
Testoval si to starou bezplatnou verziou HD Tune 2.55 alebo novou Pro verziou??? Pozeral si aj Health v HD Tune po teste, ze ci sa tam nieco objavilo??? Popripade nechaj len tak bezat HD Tune, skus pustit ten film, pripadne presunut a potom pozriet Health.
No, po ukončení diagnostiky HDD v Biose mi to našlo nasledujúcu chybu:
No práve som nechal zasa urobiť Error scan v HD Tune 2.55:
Takže si myslím že problém je vyriešený. Môžem si kúpiť nový HDD.
Nejaké rady aký HDD by sa do Ultrabay hodil? 500GB mi úplne stačí a nemám problém priplatiť zato, aby bol HDD spoľahlivý, odolný a čo najtichší. Osobne mi celkom vadia zvuky kt. vydáva zrejme hlava HDD ako parkuje, nakoľko ich v UltraBay nejako viac počuť..
Rozmýšlam nad WD Black (http://www.alza.sk/western-digital-2-5- ... 455007.htm). Je niečo ešte lepšie?
Nejaké rady aký HDD by sa do Ultrabay hodil? 500GB mi úplne stačí a nemám problém priplatiť zato, aby bol HDD spoľahlivý, odolný a čo najtichší. Osobne mi celkom vadia zvuky kt. vydáva zrejme hlava HDD ako parkuje, nakoľko ich v UltraBay nejako viac počuť..
Rozmýšlam nad WD Black (http://www.alza.sk/western-digital-2-5- ... 455007.htm). Je niečo ešte lepšie?
-
hojko
Site Admin
Je, SSD disk 
Hrozne rád by som ho tam dal, ale trošku presahuje môj rozpočet, lebo by som chcel aspoň 320GB. A tiež neviem či by ho nebola škoda použiť ho len ako disk určený na hudbu a filmy 
Disk v cudu, co uz. WD Black je tusim najvyssia seria, tym nic nepokazis.
Len tak pre zaujímavosť. Dnes som dal nový HDD (http://www.alza.sk/western-digital-2-5- ... 455007.htm) do Ultrabay a zistil som že je viac hlučný ako chladenie a citeľne rozvibroval celý NTB
Zajtra ho dám na reklamáciu a keď aj nový kus bude takýto, tak seriem na to a kupujem si ďalšie SSD nech mám svätý pokoj..
Reklamacku ti neuznaju, resp nemaju na to dovod. Black proste hucat musi. Tie otacky sa niekde prejavit musia.
Doteraz som tam mal tiež 7200RPM disk a nič podobné sa nekonalo..
-
hojko
Site Admin
Ale porovnavat vykon Blacku s inym diskom je asi trochu nevhodne. Takze za vykon si priplatil, no ako bonus si dostal disk, ktory moc vibruje.
toto mi vyplulo HD Tune... nejake napady? rovnaku situaciu hlasi aj scandisc..NTB normalne funguje. scan trval asi 3 sekundy
..jedna sa o hybridny disk (32GB SSD na system a 1000GB zvysok..). SSD vysiel podla HD tune bez chyb
..jedna sa o hybridny disk (32GB SSD na system a 1000GB zvysok..). SSD vysiel podla HD tune bez chyb
To je pravdepodobne chyba testu. S takym diskom by si ani NTB nezapol. Hod sem este info kartu.
-
typek61
Darca
to bude asi chyba programu, lebo mas staru verziu
hd tune pro 5.5 ukazal, ze je vsetko OK. problem je, ze stary nevedel detekovat hybridny HD..... dokonca ani novy HD tune nedokaze oddelit hybridny disk na HDD a SDD. Reportuje a skenuje ich ako jeden + neukazuje teplotu.
.
takze plany poplach:)
.
takze plany poplach:)