Skusal som nieco googlit, nasiel som zaujimavu vetu:
In a worst case scenario this could burst a diver's lungs or eardrums! This the reason that a diver should never hold his breath underwater - if he holds his breath and ascends even a tiny bit, he could over-expand his lungs.
Ze vraj by potapac nemal nikdy zadrziavat dych a drzat teda pluca naplnene. To som nevedel...
Pride mi to ako potopit opacne otocene vedro so vzduchom. Cize v urcitej polohe, ak clovek bude potapany stale hlbsie a hlbsie tak nastane moment ze nebude moct pretlacit vzduch, ak teda ratame stym ze clovek je z planety krypton. Alebo to nedaj boze pretlaci zadnym otvorom.
V 10 metroch pod hladinou už máte dvojnásobný tlak, v sto metroch až jedenásťnásobný. Na to, aby sme pri dýchaní tento tlak prekonali, musíme pod vodou dýchať pod rovnakým tlakom, čiže v tridsiatich metroch až pod štyrmi barmi, čo sa dá predstaviť ako tlak štyroch suchozemských atmosfér na sebe.....
.....štyri bary sú v tej chvíli aj okolo potápača, čiže pocitovo sa nadychuje rovnako ako na súši. Samozrejme, ak majú jeho pľúca objem štyri litre, pri štyroch baroch sa nadýchne až 16 litrov plynu, akurát ten je objemovo stlačený na štyri litre.
podla mna je to troska vytiahnute z kontextu on riesi spotrebu vzduchu a neriesi nasho nesmrtelneho potapaca ktory sa ponora do oceanu (omnoho viac ako 30m) so vzduchom ktorý nabral este nad hladinou. (aj ked urcite to bolo zaujmave a aj ked je nesmrtelny tak sa mu vzduch v plucach urcite zrazi)
Skus si to precitat este raz...ide o tlak vzduchu v plucach v istych hlbkach....cize je uplne jedno ci sa nadychol hore alebo dole....ide o to cislo tlaku.
Lub0$ napísal:Skus si to precitat este raz...ide o tlak vzduchu v plucach v istych hlbkach....cize je uplne jedno ci sa nadychol hore alebo dole....ide o to cislo tlaku.
pokial som pochopil tak on vraví ze na to aby vytacil ten vzduch tak ako na povrchu potrebuje vdychnut viac vzduchu (objemovo stlačený na štyri litre. ) lenze nas potapac tuto možnost nema tak stale nechapem vysvetli
Ide o to, ked to dobre vnimam aj ja, ze samozrejme s hlbkou sa meni tlak, preto ten pomer metrov pod podvodou meni aj objem plynu....pri nadychovani....no tak isto aj pri vydychnuti...vacsi tlak predsa tlaci viac na telo, a pri vydychovani pod velkym tlakom sa stlacaju pluca a vytlacaju plyn...samozrejme cim vacsia hlbka, tym viac sa pluca pri vydychnuti stlacia. Na inom freedivingovom fore som nasiel diskusiu kde riesia uplne vydychovanie v hlbke....a pisu o tom, ze sa to nema robit, lebo sa mozes vazne zranit a ze je to vlastne aj bolestive....umeru prirovnavaju tak, ze ked typek uplne (ale uplne uplne) vydychne z pluc vsetko v hlbke 5m ....tak ma pocit ako keby bol v 50m. Takze vyjadruju sa, ze ked vydychuju (kvoli potopeniu sa do vacsej hlbky) tak nikdy nie uplne vsetko....dokonca tam jeden spomina, vydychnutie do prazdna pod vodou v bazene (par metrov) a nasledne vypluvovanie krvi po vynoreni.
Tvoja otazka je ci sa da potopit do hlbky kde nieje mozne vydychnut....podla toho vsetkeho si myslim, ze je...len kazdy je individualny...kazdy ma ine telo, preto sa neda urcit aka je ta hlbka a asi ani ako by to prebiehalo...respektive skor by asi an inedoslo k vedomemu vydychnutiu, ale nasilne vytlacenie vzduchu z pluc...a nasledne umrtie.
to je sice pekne ale nas potapac je stale nesmrtelny toto je len diskusia aby sa clovek popremýšľal a aby si co naučil najlepšie obhájil svoj názor ale v rámci stavených pravidiel ja som určil len jedno vynechať smrteľné zranenia spôsobené ponorom! 1. tie fakta čo spomínaš sú nepochybne pravdivé , pre mňa osobne aj zaujímavé a však viacej si myslím že by sa tu hodili poznatky z fyziky 2. ano každý človek je iný a možu byť aj rôzne iné faktory jednoducho si vyber takú situáciu ktorá ti najviac pasuje
Axelik.m napísal:to je sice pekne ale nas potapac je stale nesmrtelny toto je len diskusia aby sa clovek popremýšľal a aby si co naučil najlepšie obhájil svoj názor ale v rámci stavených pravidiel ja som určil len jedno vynechať smrteľné zranenia spôsobené ponorom! 1. tie fakta čo spomínaš sú nepochybne pravdivé , pre mňa osobne aj zaujímavé a však viacej si myslím že by sa tu hodili poznatky z fyziky 2. ano každý človek je iný a možu byť aj rôzne iné faktory jednoducho si vyber takú situáciu ktorá ti najviac pasuje
Ved ako ja rozumiem, ze to je len diskusia a ze na spotapac je nesmrtelny....no kedze je nesmrtelny tak sa do takej hlbky nedostane asi nikdy....lbo on by siel stale hlbsie a hlbsie