Rocne naklady na prevadzku auta
Rocne naklady na prevadzku auta
Zdravim, mam otazku ohladne nakladov na "spravu auta" do roka. Mam v plane kupit auto, svoje prve kedze som viacmenej vikendovany vodic a aj to som prehnal nemam velky prehlad ohladne toho kolko penazi auto zozere do roka. Teda okrem benzinu co je hlavna polozka. Vedeli by ste mi napisat akysi orientacny sumar? Benzim som si uz vyratal,planujem rocne najazdit do 10000km ale to ostatne co s autom suvisi, ja neviem vymena oleja, naplne, nejaka rocna prehliadka ak musi byt, poistka, pneumatiky aco vlastne este navyse. Bol by som vdacny.
Re: Rocne naklady na prevadzku auta
Závisí, aké auto kupuješ, či nové alebo jazdené (ako skoro Ti niečo odíde), či chceš chodiť do autorizovaných servisov alebo máš známeho s garážou a aká značka auta (aké drahé servisy a náhradné diely budeš platiť) a aký výkon (aká vysoká poistka bude), či chceš platiť len PZP alebo aj havarijnú poistku.

Cca 8 ročné auto, 1.6 benzín.
Cca 90€ PZP. Nepovinné poistenia cca 40€ čelné sklo, do 200€ havarijná. ročne
Ročná výmena oleja je prd to je 40€ aj s robotou. Pneu nejaké 15" kúpiš za 50€/ks značkové nové. v závislosti od nájazdu, stavu podvozku 4-5 rokov vydržia určite
Na servis dávam minimálne, klop-klop.
Edit
Ak nekúpiš vrak, dáš iba PZP, tak do 150€ sa vojdeš. Každý servis je samozrejme navyše.
Kotúče vydržia zhruba 50-60 tisíc km, doštičky približne polovicu..
Výfuk hrdzavie pri slabom nájazde tiež rýchlo. H7 máš od 3€ po 30€ (či stačia číny, alebo musia byť osram night breaker +), stierače rovnako od pár eur do 50/ks, 1-2 za rok zoderieš.
Väčšina náhradných dielov na starších autách nie je mega drahá veľmi hrubo povedané všetko stojí od 50-100€, (spojka, sada tlmičov, kotúče/doštičky).. Problém je ak vyskočí viac vecí naraz alebo sa rieši naraz predná aj zadná náprava, potom to stúpa rýchlo.
Nj a rozvody tak do 200€.
Cca 90€ PZP. Nepovinné poistenia cca 40€ čelné sklo, do 200€ havarijná. ročne
Ročná výmena oleja je prd to je 40€ aj s robotou. Pneu nejaké 15" kúpiš za 50€/ks značkové nové. v závislosti od nájazdu, stavu podvozku 4-5 rokov vydržia určite
Na servis dávam minimálne, klop-klop.
Edit
Ak nekúpiš vrak, dáš iba PZP, tak do 150€ sa vojdeš. Každý servis je samozrejme navyše.
Kotúče vydržia zhruba 50-60 tisíc km, doštičky približne polovicu..
Výfuk hrdzavie pri slabom nájazde tiež rýchlo. H7 máš od 3€ po 30€ (či stačia číny, alebo musia byť osram night breaker +), stierače rovnako od pár eur do 50/ks, 1-2 za rok zoderieš.
Väčšina náhradných dielov na starších autách nie je mega drahá veľmi hrubo povedané všetko stojí od 50-100€, (spojka, sada tlmičov, kotúče/doštičky).. Problém je ak vyskočí viac vecí naraz alebo sa rieši naraz predná aj zadná náprava, potom to stúpa rýchlo.
Nj a rozvody tak do 200€.
-
Fabo
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Podobne je to aj u mna, 14 rocne auto 1.6 benzin. Blizia sa nejake naklady na opravu, ale neviem ci dovtedy auto neposuniem.
-
Grim
Darca
...auto r. v. 1998...PZP 100€, EK + STK 50€, náklady na servis tento rok, čo si spomínam, tak výmena oleja a brzdovej kvapaliny v garážovom servise 50€, výmena dielu výfuku svojpomocne 30€ za diel výfuku, teraz nedávno v garážovom servise 20€ za zvarenie iného dielu výfuku s katalyzátorom...ak by som ho menil, tak 300€...potom závisí od toho, koľko blbín si do toho auta kúpiš, pokuty atď...ak budeš kupovať aj zimné/letné gumy, tak za každú minimálne 30€ = 120€ za sadu...ak budeš mať obe sady na diskoch, tak si prezuješ aj doma, ak nie, tak prezutie (2x ročne) cca 40€ - 60€...diaľničná ročná 50€...
este raz - zalezi ake mas auto, v akom stave kupis, a kolko mas prachov 
moj pribeh je smutny... zatial mam 3000e za tento rok (stk, 2x4x gumy, prezuvanie, kozmetika, 2x servis a nafta)
moj pribeh je smutny... zatial mam 3000e za tento rok (stk, 2x4x gumy, prezuvanie, kozmetika, 2x servis a nafta)
3000€ uz som davno precerpal... 
rocne naklady nepocitam ... radsej ....
rocne naklady nepocitam ... radsej ....
Tak hegy ale ty nie si reprezentatívna vzorka, nič v zlom 
Poznám týpka, čo zarába 600€ a 300€ ide do auta - a nie na benzín, ale na (z pohľadu bežného týpka) pipoviny.
A takých je hafo, ale rozhodne to nereprezentuje ročné náklady na auto pre človek, ktorý si ráta ešte aj koľko benzínu minie.
BTW, poznám aj takého, čo kúpil auto "za odvoz", raz za týždeň dolieva olej, benzín za dvacku a pred každou jazdou destilku a brzdovú. Jeho náklady okrem týchto vecí sú nula-celá-nula, lebo budem na tom jazdiť kým to pôjde a z princípu tam nevymení nič.
Poznám týpka, čo zarába 600€ a 300€ ide do auta - a nie na benzín, ale na (z pohľadu bežného týpka) pipoviny.
A takých je hafo, ale rozhodne to nereprezentuje ročné náklady na auto pre človek, ktorý si ráta ešte aj koľko benzínu minie.
BTW, poznám aj takého, čo kúpil auto "za odvoz", raz za týždeň dolieva olej, benzín za dvacku a pred každou jazdou destilku a brzdovú. Jeho náklady okrem týchto vecí sú nula-celá-nula, lebo budem na tom jazdiť kým to pôjde a z princípu tam nevymení nič.
Jasne, su aj taki....
Ja som nenarazal ale na nejake upravy, skor som taky nejaky od prirody trafeny ze bucha mi jedna tycka stabiku, tak menim vsetky 4 aj s ulozeniami
Poznam ale aj ludi, ktori pri pomysleni, ze do auta ma ist nieco ine ako susedov este dobry olej, benzin alebo stromcek tak sa hrozia a protestuju voci dnesnym nekvalitnym srackovym autam
Ja som nenarazal ale na nejake upravy, skor som taky nejaky od prirody trafeny ze bucha mi jedna tycka stabiku, tak menim vsetky 4 aj s ulozeniami
Poznam ale aj ludi, ktori pri pomysleni, ze do auta ma ist nieco ine ako susedov este dobry olej, benzin alebo stromcek tak sa hrozia a protestuju voci dnesnym nekvalitnym srackovym autam
Moja 13r Fabia tento rok zatiaľ 400€ (servis + údržba + letné pneu) bez poistiek..
Tento rok ma ešte čaká výfuk, tesnenia dverí, tyčky stabilizátora..
Tento rok ma ešte čaká výfuk, tesnenia dverí, tyčky stabilizátora..
-
Makovnik
Medium Professional
Naftak 1.3 2006:
Ako sa hore spomenulo, treba delit na povinne naklady a volitelne, podla urovne starostlivosti:
Povinne: PZP, moj pripad 76E
STK/EK kazde 2 roky: 21E/rok (42/2r.)
vymena oleja: 35E
prezutie jar/jesen: 20E v lepsom pripade
lekarnicka (skonci kazde 3roky): 3E/rok
SUM: 155E
To su naklady, ked auto ani nevyjde z garaze.
Volitelne (moj pripad): KASKO: 165E
Udrzba (umyvanie, obcas ziarovka, voda do ostrekovaca a pod.): 30E
dialnicna: 50E
pneu zima/leto kazdych 5 rokov: 90E/rok
cistenie klimy kazde 3roky: 10E/rok
pelovy filter/vzduch.filter: 10E/rok
aditiva do nafty: 10E/rok
To je SUM: 365E navyse, ci auto spravi 100km/mesiac alebo 2000.
Spolu to robi 520E a este som sa dokopy nikam nedostal. To neratam este napr. udrzbu podla veku auta, ako vymenu vody chladica, brzdovej kvapaliny, brzd, ci ine veci, ked nieco klakne (napr. ked tomu pomozem). Tie v mojom pripade robia asi dalsich 150E/rok. K tomu ide asi 1250E za palivo rocne.
Takze som niekde skoro na 2000E rocne za prevadzku auta. Celkom dost.
Ako sa hore spomenulo, treba delit na povinne naklady a volitelne, podla urovne starostlivosti:
Povinne: PZP, moj pripad 76E
STK/EK kazde 2 roky: 21E/rok (42/2r.)
vymena oleja: 35E
prezutie jar/jesen: 20E v lepsom pripade
lekarnicka (skonci kazde 3roky): 3E/rok
SUM: 155E
To su naklady, ked auto ani nevyjde z garaze.
Volitelne (moj pripad): KASKO: 165E
Udrzba (umyvanie, obcas ziarovka, voda do ostrekovaca a pod.): 30E
dialnicna: 50E
pneu zima/leto kazdych 5 rokov: 90E/rok
cistenie klimy kazde 3roky: 10E/rok
pelovy filter/vzduch.filter: 10E/rok
aditiva do nafty: 10E/rok
To je SUM: 365E navyse, ci auto spravi 100km/mesiac alebo 2000.
Spolu to robi 520E a este som sa dokopy nikam nedostal. To neratam este napr. udrzbu podla veku auta, ako vymenu vody chladica, brzdovej kvapaliny, brzd, ci ine veci, ked nieco klakne (napr. ked tomu pomozem). Tie v mojom pripade robia asi dalsich 150E/rok. K tomu ide asi 1250E za palivo rocne.
Takze som niekde skoro na 2000E rocne za prevadzku auta. Celkom dost.
Čo sa týka lekárničky, tak si treba vytlačiť normálne doma lístok, "Dátum expirácie: xxxxxx" a je to 
na každej jednej pi*ovinke v lekárničke je expirácia zvlášť...
Ja poznám len také, ktoré majú na obale dátum expirácie pre celú lekárničku, ktorý je zrejme odvodený od pi*covinky s najskoršou expiráciou.
To by si musel zeleného veľmi nahnevať aby ti kontroloval každý obväz.
To by si musel zeleného veľmi nahnevať aby ti kontroloval každý obväz.
Dolezity je datum expiracie na lekarnicke, nie na moduloch. Ak su teda moduly este "v zaruke" ale datum na lekarnicke uz hovori ze expirovala, mas jednoducho smolu a musis kupit novu lekarnicku (prelepovanie datumov je kapitola sama o sebe
) tych 10e raz za 2-3 roky nikoho nezabije, hlavne pri tych polozkach kolko ti auto "zozerie" tak ci tak...
nikoho to nezabije, ale viem ich minúť aj užitočnejšie
STomko: Mozes sa s nami podelit, ze odkial cerpas tieto informacie?
No myslel som si ze to tak je, ale ako pozeram na webe, mylim sa.
"Každý obal modulu lekárničky je zároveň označený dátumom spotreby, pričom celá lekárnička nesmie byť po dátume spotreby modulu lekárničky s najskorším dátumom spotreby," píše sa vo vyhláške.
To znamena ze pri kupe lekarnicky by mal byt datum uvedeny na lekarnicke datumom spotreby niektoreho z modulov ktory ma najskorsiu dobu expiracie. Nic vsak nebrani vymenit len dany modul a lekarnicka je znova platna.
Druha vec je stretnut sa s policajtom a dohadovat sa s nim ked si on bude mysliet presne to co aj ja este 10 minut dozadu.
"Každý obal modulu lekárničky je zároveň označený dátumom spotreby, pričom celá lekárnička nesmie byť po dátume spotreby modulu lekárničky s najskorším dátumom spotreby," píše sa vo vyhláške.
To znamena ze pri kupe lekarnicky by mal byt datum uvedeny na lekarnicke datumom spotreby niektoreho z modulov ktory ma najskorsiu dobu expiracie. Nic vsak nebrani vymenit len dany modul a lekarnicka je znova platna.
Druha vec je stretnut sa s policajtom a dohadovat sa s nim ked si on bude mysliet presne to co aj ja este 10 minut dozadu.
-
Grim
Darca
...moja skúsenosť je taká, že dátum exspirácie celej lekárničky bol o 2 roky skôr, ako dátum exspirácie modulu s najnižšou trvanlivosťou...dátum som teda zahodil, lekárničku odbalil a doteraz ju mám v aute...ešte je zostáva rok...
-
RATZINGER666
Darca
...jediny Grim ma u mna plus za to, ze vie, ako sa pise slovo "exspiracia"