zarobok v zahranici
Re: zarobok v zahranici
Rakúsky Lidl, predavačka na čiastočný úväzok, 127 hodín/mes, mzda 1300€.
A teraz mi povedzte, že či pri porovnateľných cenách v reťazci tá rakúska predavačka vyprodukuje o 1000€ viac ako slovenská?
A teraz mi povedzte, že či pri porovnateľných cenách v reťazci tá rakúska predavačka vyprodukuje o 1000€ viac ako slovenská?
To s Mekacom mi neide do hlavy. BigMac index je len teoreticky?
Majitel si nacpe menej prachov do vacku nez ten u nasPilifo napísal:Otázka je, kde sa tam tie prachy berú?
Samozrejme ze nie. Plati to co som uz napisal vyssiebegbeee napísal:A teraz mi povedzte, že či pri porovnateľných cenách v reťazci tá rakúska predavačka vyprodukuje o 1000€ viac ako slovenská?
-je to o pomere ponuka/dopyt. Na Slovensku je velka cast ludi stastna ked najdu aspon nejaku robotu kludne aj za 500-600€ brutto preto sa na nizsie pozicie taka mzda aj ponuka.begbeee napísal:Rakúsky Lidl, predavačka na čiastočný úväzok, 127 hodín/mes, mzda 1300€.
V Rakusku by nikto za taku mzdu nerobil,lebo je tam ina celkova prijmova hladina. Tiez ale musis brat do uvahy ze niektore polozky su v Rakusku vyrazne drahsie ako na Slovensku /namatkovo-byvanie,poplatky za kazdorocnu technicku kontrolu auta,atd./
No kde by sa braliPilifo napísal:Kurňa, dúfam, že tam je všetko aspoň 5-krát drahšie ako u nás, lebo ináč mi nejde do hlavy to, ako by mohli ponúkať takú mzdu "obyčajnému" predavačovi
Mimochodom keď som bol pred pár týždňami vo Švajčiarsku, tak ma zarazila jedna vec. Všimol som si ceny v McDonald's, ktoré boli zhruba 2x vyššie ako u nás. Predpokladám, že u nás zarába predavač max. 400 - 500 eur, ale neverím, že tam dávajú tým predavačom len 1000 eur, ak by som to bral pomerovo k cenám, ktoré tam majú. Priemerný plat sa v Zurichu pohybuje okolo 4000 - 5000 eur (5000 - 6000 CHF), takže si myslím, že v McDonald's môžu mať tí predavači cca. 2000 eur. Otázka je, kde sa tam tie prachy berú?
-
Scorpion90
King
4000 CHF na bezny zivot urcite staci aj vo Svajciarsku. Rozhadzovat sa sice z toho moc neda, ale zas nezijes ani na chlebe so solou. Ceny sluzieb su sice vacsinou brutalne drahe (v prilohe foto cennika kadernictva v Baseli + foto uctenky z restiky) ale ceny potravin a inych hmotnych statkov su len o nieco vyssie ako u nas (ak vobec - nasiel som aj mnozstvo potravin co boli lacnejsie ako u nas), co sa z toho platu da v pohode utiahnut.
Ja som bol istu dobu v Swiss...viem ake ceny su za nehnutelnosti, za najom, aj za jedlo a cestovne...vlaky a podobne...boli to dost velke polozky. Takze plati to, ze ked zijes sam, a mas 'minimalku' tak mas problem...tak ako vsade.
-
Fabo
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
30 eur za panske strihanie... to das v lepsom salone aj u nas...
Ta restauracia, to je uz horsie - zas ked si to vezmes, je to ako keby si u nas platil nejakych mozno 8 eur v prepocte na priemerku, cize v pohode...
Lubos: Ono to vychadza tak nejak fakt vsade, priemerny clovek minie na priemerne ubytovanie nieco cez tretinu prijmu... clovek s malym prijmom ma problem... akurat je rozdiel co si moze ten priemerny dovolit z tych dvoch tretin a co pre toho s malym prijmom znamena problem.
Ta restauracia, to je uz horsie - zas ked si to vezmes, je to ako keby si u nas platil nejakych mozno 8 eur v prepocte na priemerku, cize v pohode...
Lubos: Ono to vychadza tak nejak fakt vsade, priemerny clovek minie na priemerne ubytovanie nieco cez tretinu prijmu... clovek s malym prijmom ma problem... akurat je rozdiel co si moze ten priemerny dovolit z tych dvoch tretin a co pre toho s malym prijmom znamena problem.
Lub0$ mam v plane sa odstrelit zit do Svajcu (do roka castejsie tam ako na Slovensku), takze predavac ci brigadnik mozem ratat od 3k hore chf?
ubytovanie aj jedlo zabezpecene, vratane skipasov
Ked som tam bol ja, minimalka nebola stanovena zakonom, myslim ze to tak je stale. Takze zalezi na firme, ked budes robit na cierno, bez povolenia na pobyt a podobne...tak ti daju aj tisickuTrussardi napísal:Lub0$ mam v plane sa odstrelit zit do Svajcu (do roka castejsie tam ako na Slovensku), takze predavac ci brigadnik mozem ratat od 3k hore chf?
Ja si pamatam, ze restauracia bola draha, sluzby boli drahe, vlastnenie auta(poistka) cestovne bolo drahe...hlavne vlak...to bolo skoro 1km=1CHF...potom jednosmerna jizdenka zubackou v Zermate 80eur len tak...(ano viem, ze ide o Zermatt, ale aj tak) Proste taky day out ma vysiel na par stoviek, a to som si nic nekupoval, iba som platil cestu, pripadne vstup a stravu (mcdonald) lebo na viac som nemal. Zalezi ale urcite aj od kantonu.
Podla mojho gusta ale plati, ze Svajciarsko je nadherna krajina, kopec moznosti na aktivity...vlastne nic krajsie som zatial nevidel, ale na to aby som si tu krasu mohol aj uzit, by som potreboval viac ako 4k frankov na mesiac.
pobyt to sa necham prishlasit, to povolenie dostanes nejaky papier s adresou tusim. auto tam pouzivat nebudem a ked len zriedkavo mozem mat na sk znackach ne? ako na "navsteve"
Ano, samozrejme, ze mozes. Znamy to tak ma, len si pozri dopredu platnost kontrol a tiez, ci mas vsetko z povinnej vybavy.
No neviem s tym povlenim, over si to, je to dost problem, a nedaju to hoc komu...ked ides iba na brigadku, neviem ci ti to daju...Trussardi napísal:pobyt to sa necham prishlasit, to povolenie dostanes nejaky papier s adresou tusim. auto tam pouzivat nebudem a ked len zriedkavo mozem mat na sk znackach ne? ako na "navsteve"
viem ze to neni jednoduche, vybavit si to necham domacimi je to len povolenie na pobyt nie obcianstvo,
ktore ti nemusia dat ani po 10-20 rokoch zitia tam ale nemas problem fungovat na sk dokladoch
na ten pobyt by malo stacit ak mas zabezpecene zivobytie (zaklad strecha,jedlo), nahlasit to staci po 3 mesiacoch
neberiem to ako jednorazovku, zdrzavial by som sa tam kazdy rok, na Slovensko chodit tak len na 1-2 mesiace v roku
ktore ti nemusia dat ani po 10-20 rokoch zitia tam ale nemas problem fungovat na sk dokladoch
na ten pobyt by malo stacit ak mas zabezpecene zivobytie (zaklad strecha,jedlo), nahlasit to staci po 3 mesiacoch
neberiem to ako jednorazovku, zdrzavial by som sa tam kazdy rok, na Slovensko chodit tak len na 1-2 mesiace v roku
urcite ze sa da vo Svajci usetrit kopec penazi, netreba snad chodit k holicovi dvakrat do mesiaca ani kazdy vecer do restiky..
v to aj dufam kedze hladom neumriem, spat je kde a este si aj zalyzujem 
-
Scorpion90
King
Prave na to som chcel poukazat, ze zo 4 000 frankov sa da docela slusne vyzit. Ono je totiz rozdiel zit so svajciarskou minimalkou /ta urcite nie je 4000 CHF/ vo svajciarsku a slovenskou minimalkou na Slovensku...gogo956 napísal:urcite ze sa da vo Svajci usetrit kopec penazi, netreba snad chodit k holicovi dvakrat do mesiaca ani kazdy vecer do restiky..
Zalezi od toho ako chcete zit, ci chces byvat sam v normalnom byte, obcas niekde ist nieco pozriet, stravovat sa zdravo, alebo zit v splesnetom byte s dalsimi ludmi, zit na polotovare a chodit do prace a domov....tu je krasny rozpis nakladov:
http://www.numbeo.com/cost-of-living/co ... witzerland
(este si pamatam, neskutocne ceny za mobil, a za kupu nehnutelnosti....ktoru si z minimalky teda nekupis...okolo 70% obyvatelstva zije v podnajme)
A s Permitmi to tiez nieje sranda...nebudme naivny, svajciarsko pravidelne sprisnuje prijem emigrantov, a znizuje povolene cislo. Je niekolko typov povoleni, pri Lku myslim, nemusis mat zmluvu, ale pocet je obmedzeny, neviem podla coho si vyberaju....ked chces Bcko tak musis mat podpisanu zmluvu so zamestnavatelom na jeden rok, pripadne musis dokazat, ze mas peniaze, alebo podnikatelske zamery.
http://www.numbeo.com/cost-of-living/co ... witzerland
(este si pamatam, neskutocne ceny za mobil, a za kupu nehnutelnosti....ktoru si z minimalky teda nekupis...okolo 70% obyvatelstva zije v podnajme)
A s Permitmi to tiez nieje sranda...nebudme naivny, svajciarsko pravidelne sprisnuje prijem emigrantov, a znizuje povolene cislo. Je niekolko typov povoleni, pri Lku myslim, nemusis mat zmluvu, ale pocet je obmedzeny, neviem podla coho si vyberaju....ked chces Bcko tak musis mat podpisanu zmluvu so zamestnavatelom na jeden rok, pripadne musis dokazat, ze mas peniaze, alebo podnikatelske zamery.
no jo to plati hlavne pre ludi ktory tam idu jak na slepo, musia si zhanat byvanie atd atd tak to je ina vec
na stastie ja by som tam ani kupovat nehnutelnost nepotreboval a ani by som si to nevedel predstavit zaplatit
ved v tej lokalite apartmany zacinaju na takych sumach ze to su ine palky
co sa tyka mobilu odporucam lebaru, vyuzivam na mobilny internet 15-20 fr. mesacne okrem wifi, pripadne smsky
a hej swiss politika celkovo limituje cudzincov
na stastie ja by som tam ani kupovat nehnutelnost nepotreboval a ani by som si to nevedel predstavit zaplatit
ved v tej lokalite apartmany zacinaju na takych sumach ze to su ine palky
co sa tyka mobilu odporucam lebaru, vyuzivam na mobilny internet 15-20 fr. mesacne okrem wifi, pripadne smsky
a hej swiss politika celkovo limituje cudzincov
No vseobecne v kazdej lokalie su drahe...ale su niektore este drahsie....tam kde som bol ja stal v meste meter stvorcovy nehnutelnosti az 14 000CHF takze niekto si na SR kupi 50m2 byt a niekto si kupi 5m2