používate keramické nože?
používate keramické nože?
aké máte skúsenosti s keramickými nožmi? v kuchyni sme doteraz používali nirosty, klasické oceľové, ale moja polovička ma presviedča na keramické... máte s nimi skúsenosti? vydržia dlho ostré? ako sa potom brúsia?
Re: používate keramické nože?
Keramika sa nebrusi, mala by ostat ostra stale. Pouzival som aj aj. A som osobne stale zastanca ocelovych nozov, su ostrejsie a lepsie sa mi s nimi pracuje (no nie take za 5eur).
-
audiotrack
VIP
- Kontaktovať používateľa:
keramické nože sa tiež musia brúsiť. Akurát sa otupia pomalšie a treba ich brúsiť na špeciálnych diamantových brúskach
su dost krehke, moj oco s nim otvaral konzervu ci co a hned sa zlomil hrot, takze na taketo veci niesu vhodne
To je ako otvarat pacidlom dvere na aute a potom sa cudovat ze su donicene. Otec asi nemal dobry den ked ho taka blbost napadla.
Ženské osadenstvo v mojej rodine je nimi doslova posadnuté, ale môj postoj je značne rezervovaný.
Moc výhod tam nevidím, pokiaľ viem nemá sa s nimi krájať na porceláne a ľahko sa zlomia.
Som za klasiku!
Moc výhod tam nevidím, pokiaľ viem nemá sa s nimi krájať na porceláne a ľahko sa zlomia.
Som za klasiku!
-
vladenko007
VIP
Na trhu je veľa rôznych keramických nožov, ale myslím že značka KYOCERA patrí medzi tie najlepšie.
Keramické nože KYOCERA sú vyrobené z oxidu zirkoničitého (Zr2O2), ktorý má tvrdosť až 8,8.
Svojou tvrdosťou sa teda približujú k diamantu a vysoko prevyšujú tvrdosť ocele. Skúsenosti z používania keramických nožov dokazujú, že keramické nože KYOCERA vydržia viac ako rok ostré ako britva a následne dlhé roky veľmi ostré bez potreby brúsenia.
Tu je dokument ako sa vyrábajú. Inak každý jeden nôž z tej továrne brúsi (dobrusuje) ručne jeden Japonec.
Keramické nože KYOCERA sú vyrobené z oxidu zirkoničitého (Zr2O2), ktorý má tvrdosť až 8,8.
Svojou tvrdosťou sa teda približujú k diamantu a vysoko prevyšujú tvrdosť ocele. Skúsenosti z používania keramických nožov dokazujú, že keramické nože KYOCERA vydržia viac ako rok ostré ako britva a následne dlhé roky veľmi ostré bez potreby brúsenia.
Tu je dokument ako sa vyrábajú. Inak každý jeden nôž z tej továrne brúsi (dobrusuje) ručne jeden Japonec.
tak ked s normalnym nozom take veci bezne otvara tak skusil aj s tymwladas napísal:To je ako otvarat pacidlom dvere na aute a potom sa cudovat ze su donicene. Otec asi nemal dobry den ked ho taka blbost napadla.
-
audiotrack
VIP
výhodou je že vydržia dlhšie ostré ak sa používajú ako sa používať majú. Ak sa otec rád hrá na Sandokana že behá po byte s nožom ktorým robí všetko a nevie použiť otvárač na konzervu, tak v takej domácnosti to výhodu asi fakt nebude mať
Ok, netočme sa okolo jedného priblblého otvoránia konzervy, na to máme otvárače...
Toto som vygooglil:
vysoká ostrosť v porovnaní s oceľovým? ani nie
neznehodnocovanie ovocia a zeleniny WTF?
nelepivá čepeľ nespozoroval som
potraviny vydržia dlhšie čerstvé wtf?!
nezanecháva v potravinách pachuť wtf?!
nízka hmotnosť a ľahšia manipulácia ako fakt? rozdiel 2 gramy?
odolné proti množeniu baktérií, plesniam a hrdzi wtf?!
vydržia niekoľkonásobne dlhšie ostré beriem
krehkosť ostria
vyššia nákupná cena
nevhodné na umývanie v umývačke riadu
brúsenie možné len v špecializovaných servisoch
Toto som vygooglil:
nelepivá čepeľ nespozoroval som
potraviny vydržia dlhšie čerstvé wtf?!
nízka hmotnosť a ľahšia manipulácia ako fakt? rozdiel 2 gramy?
odolné proti množeniu baktérií, plesniam a hrdzi wtf?!
vydržia niekoľkonásobne dlhšie ostré beriem
krehkosť ostria
vyššia nákupná cena
nevhodné na umývanie v umývačke riadu
brúsenie možné len v špecializovaných servisoch
-
audiotrack
VIP
no ale takto isto sa dajú vyvrátiť aj tie mínusy. Možno to platí pre tie lacnejšie, ale mne sa ešte nepodarilo odlomiť špičku alebo zlomiť čepel o kosť zmrznutého mäsa a podobne. Dokonca mi padol aj na dlažbu a nič sa mu nestalo. Umývačku riadu nemáme, k tomu sa vyjadriť neviem. Ale určite ak je ten nôž kvalitný a nie nejaký akože keramický kúpený u indiánov na jarmoku, tak sa nie je dôvod báť že sa ti zlomí behom pár mesiacov či rokov
K tomu znehodnocovaniu potravin mozem dodat, ze to tak je. Ked robime salat a krajas zeleninu, salat vydrzi dlhsiu dobu "cerstvy". Skus.
-
vladenko007
VIP
toto odkiaľ vieš? Veď snáď ak sa vyrába z materiálu ktorý je tvrdší ako oceľ a musí sa brúsiť diamantovým kotúčom príde mi to ako logické.
Ďalším skvelým bonusom keramických nožov je, že pri krájaní s nimi sa v ovocí i zelenine neznehodnocujú užitočné vitamíny a enzýmy (ničia sa pri styku s kovom)
navyše sa netreba ani obávať nepríjemnej kovovej „pachute“, ktorú na potravinách niekedy zanechávajú kovové nože.
nízka hmotnosť a ľahšia manipulácia ako fakt? rozdiel 2 gramy? skúsil si položiť čistú oceľovú čepeľ na váhu a keramickú čepeľ na váhu? nie tak tvoje 2 gramy neviem kde si vzal
odolné proti množeniu baktérií, plesniam a hrdzi wtf?! asi majú tieto nevýhody oceľové materiáli a hrdza snáď vieš čo je.
toto odkiaľ vieš? Veď snáď ak sa vyrába z materiálu ktorý je tvrdší ako oceľ a musí sa brúsiť diamantovým kotúčom príde mi to ako logické.
Ďalším skvelým bonusom keramických nožov je, že pri krájaní s nimi sa v ovocí i zelenine neznehodnocujú užitočné vitamíny a enzýmy (ničia sa pri styku s kovom)
navyše sa netreba ani obávať nepríjemnej kovovej „pachute“, ktorú na potravinách niekedy zanechávajú kovové nože.
nízka hmotnosť a ľahšia manipulácia ako fakt? rozdiel 2 gramy? skúsil si položiť čistú oceľovú čepeľ na váhu a keramickú čepeľ na váhu? nie tak tvoje 2 gramy neviem kde si vzal
odolné proti množeniu baktérií, plesniam a hrdzi wtf?! asi majú tieto nevýhody oceľové materiáli a hrdza snáď vieš čo je.
Tak sa pridam aj ja
Keramicky noz som kupil kvoli tomu, aby som nemusel stale brusit bezne noze. Ako novy bol ostry ako ziletka, viem to, lebo som sa porezal
A bol to taky ten tenucky rez presne ako ked sa porezete ziletkou. Z nejakeho dovodu bol ale problem so zaciatkom rezania paradajok, pri rezani stredom bol problem prejst cez "kozu", po malom naruseni povrchu uz rezal krasne. Pri rezani ostatnych maksich potravin nebol problem.
Teraz ho mame uz skoro 3 roky a je citit, ze stratil velku cast svojej ostrosti. Ako nahradu som kupil kvalitnejsi ocelovy noz a brusic.
PS: kovovu pachut som v jedle nikdy necitil bez ohladu na pouzity noz. Cerstvost po narezani neviem posudit, to som nikdy nesledoval.
Teraz ho mame uz skoro 3 roky a je citit, ze stratil velku cast svojej ostrosti. Ako nahradu som kupil kvalitnejsi ocelovy noz a brusic.
PS: kovovu pachut som v jedle nikdy necitil bez ohladu na pouzity noz. Cerstvost po narezani neviem posudit, to som nikdy nesledoval.
vladenko007 napísal:vysoká ostrosť v porovnaní s oceľovým? ani nie
Ale pozor pozor, bavme sa o kvalitnych nozoch z kvalitnej ocele, nie o niecom co ludia nazvu noz, lebo to ma cepel, ale treba to brusit kazdy tyzden.
-
vladenko007
VIP
No samozrejme ale povedal by som že tie výhody keramických nožov ktoré sú popísané hore sú v porovnaní z nožmi z ocele všeobecne. Teda kvalitné aj tie menej kvalitne. A samozrejme bavme sa aj o original keramickom noži napriklad Kyocera a nie o napodobeninách ktoré vlastne ani keramické niesu. Tak isto som videl nože ktoré vyzerajú ako keramické a pritom sú to len ocelové nastriekané na bielo alebo oranžovo.
Kuchynské nože ktoré dokážu konkurovať keramickým sú napríklad Solingen
http://www.kvalitninoze.cz/kuchynske-no ... --solingen
takýto podobný som kúpil strýkovi (je mäsiar) k narodeninám pred 15 rokmi za 3600.-sk
Kuchynské nože ktoré dokážu konkurovať keramickým sú napríklad Solingen
http://www.kvalitninoze.cz/kuchynske-no ... --solingen
takýto podobný som kúpil strýkovi (je mäsiar) k narodeninám pred 15 rokmi za 3600.-sk
Ano o tom hovorim, ocel s vyskou tvrdostou, znamejsie znacky trebars Victorinox, ale ano jeden noz od 50eur vyssie az po par stoviek na kus. Tak isto ja obdivujem noze z dielne John Neeman: http://www.neemantools.com/en/products/kitchen-tools tu hovorime o kvalite...takze ja osobne by som si vybral klasiku...vyzera to krajsie, je to predsa kus nabytku a umenia.
-
audiotrack
VIP
to je vec vkusu, isto sa mi páči viac moderný farebný nôž aj keď len z tesca ako tento "kus nábytku". Takže výzor tu radšej neriešme
velke plus pre mna je, ze keramicky noz je "left friendly". teda je bruseny z oboch stran, nie ako bezne kovove noze, ktore su "right only"
Aká je výhoda v tom, že nôž je brúsený z oboch strán a nie len z jednej?