Vymena poskodenej bankovky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
dunno
Star
Star

Vymena poskodenej bankovky

Príspevok od používateľa dunno »

Mam jednu bankovku, ktora je zaspinena od cucoriedok :D .... a potreboval by som ju vymenit, lebo taku mi v obchode nevezmu. Neviem sa nikde docitat, ktora banka za to berie poplatok a ktora nie. Nasiel som len nejake clanky z roku 2010 a to je uz dost stare, mozno neaktualne. Nemate s tym niekto skusenosti ? Mam v okoli len komercne banky.
beardie
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Vymena poskodenej bankovky

Príspevok od používateľa beardie »

ved ju oper
NHISPVM
Star
Star

Príspevok od používateľa NHISPVM »

Bol som v slovenskej sporiteľni pred pol rokom a pýtali odo mňa poplatok 1,60€ za výmenu 5€ bankovky... Takže predpokladám, že aj v iných bankách ten poplatok bude. No skús zjednať... Ja som povedal, že nebudem platiť tak veľa kvôli 5tím eurám, obzvlášť keď som ju neroztrhol ja. Tak mi ju vymenila a hotovo :D
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa STomko »

NBS by to mala robit zdarma...
DarkNation
Expert
Expert

Príspevok od používateľa DarkNation »

NBS nie je komercna banka
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Nemal by byt poplatok ziaden, istoby som za to neplatil...kedze peniaze su majetok banky, tak si ich maju aj spravovat, bezne sa stava, ze sa bankovka znici, ci poskodi.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Lub0$.. maximálne tak sú majetkom NBSky.. určite nie majetkom komerčných bánk.

:)
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

a aj o tom, že sú majetkom NBS sa dá diskutovať. Keby sú ich majetkom, tak po mojej smrti by si mali všetky moje peniaze zobrať a nededili by sa nakoľko to nie je môj majetok.
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

brm napísal:Lub0$.. maximálne tak sú majetkom NBSky.. určite nie majetkom komerčných bánk.

Nikde som nepisal, ze su majetkom komercnej banky ;)
Vymenit by ich mali bezplatne hoc kde...aspon ja mam taku skusenost. Respektive, musis byt klientom danej banky a potom je to OK.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

nbs ich vymení zadarmo: http://www.nbs.sk/sk/bankovky-a-mince/v ... -eurominci
pri komerčných bankách sa vždy platí. Síce som nikdy nemenil, ale z počutia známich a z diskusných for je prax taká, že sa platí poplatok, čo je aj celkom logické lebo im tým spravíš robotu navyše (musia si to oni vymeniť v NBS)
brm
Darca
Darca

Ale z Tvojho príspevku som to tak pochopil.. :) Ja zatiaľ takú skúsenosť nemal, ale po skúsenostiach s poplatkami v banke, keď si účtujú už aj za to, že im donesieš veľa mincí, by som sa nečudoval, ak by si účtovali aj toto. Každá komerčná banka môže mať iný sadzobník, bezplatná istota je podľa mňa jedine v NBS.

Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

audiotrack napísal:nbs ich vymení zadarmo: http://www.nbs.sk/sk/bankovky-a-mince/v ... -eurominci
pri komerčných bankách sa vždy platí. Síce som nikdy nemenil, ale z počutia známich a z diskusných for je prax taká, že sa platí poplatok, čo je aj celkom logické lebo im tým spravíš robotu navyše (musia si to oni vymeniť v NBS)
Nj, a ked im velkym vkladom urobim peniaze na vyse preco mi za to neplatia? :D

Otec bol menit vo VUB a nemal problem napriklad...neplatil nic...kebyze mi daju platit, tak ju dam spat do obehu, niekto by ju snad zobral.
brm
Darca
Darca

Lub0$ napísal:Nj, a ked im velkym vkladom urobim peniaze na vyse preco mi za to neplatia? :D
Zvyčajne Ti zaplatia formou úroku..

;)
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Lub0$: ako im prosím ťa urobíš peniaze navyše? Tých peňazí je v obehu určitý počet, a všetky patria podľa teba im. Bez ohľadu na to či sú u nich v banke, alebo u teba pod vankúšom. Takže to že ty spravíš veľký vklad, je vlastne iba to, že im vrátiš ich peniaze ktoré si doteraz držal doma. A za to že im vrátiš niečo čo je ich ti majú ešte platiť?

Teraz neviem či trolluješ, alebo to že peniaze sú majetkom NBS a že vkladom robíš peniaze navyše myslíš vážne
vladenko007
VIP
VIP

Príspevok od používateľa vladenko007 »

Komerčné banky berú poplatok aj za to že prídeš zmeniť mince na celé bankovky.
Samozrejme iba ak je tých mincí viac ako 100ks. (skúsenosť Tatra Banka)
Mal som zbierku 2€ mincí. Asi 230ks. Zastavil som sa v Tatra Banke že ich zamením na celé. Do 100 ks zadarmo. Nie som držgroš ale ak mám v banke účet a platím banke za všetko poplatky, neviem prečo by som mal ešte zaplatiť napríklad 2-3 € za to že mi ich nasype do čítačky a dá mi papierové.
Zmenil som 100ks a na druhy deň ďalšie 100. :)
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Chod si este pospat.
Ano peniaze respektive mince a bankovky niekomu patria, a urcite nie tebe...ty ich smies pouzivat za istych okolnosti, niekto ti ich pozicia ako platidlo...a je to narodna banka, ktora si ich dala niekde vyrobit (vytlacit/vyrazit)...to, ze mne niekto vyda poskodenu bankovku, pripadne ju poskodim nechtiac ja sam, je celkom normalne. Nebol by som prvy ani posledny...sme ludia, zachyti sa mi to v penazenke, ja potiahnem a je natrhnuta...bankovka z daleka nema hodnotu 1.5eur, aby si to odomna pytali pri vymene.
Aku im ja dam robotu navyse tym, ze ju vratim banke a popytam si novu? Ze ja trolujem? Nestoji ich to vela roboty, casu ani penazi...bezna vec...myslim si, ze raz za cas ked sa im nazbieraju zle bankovky tak to zaslu do NBS, no big deal...NBS ich znehodnoti, alebo urobi co uznaju za vhodne. A ked to oni robia zadarmo, preco by si niekto iny za to pytal poplatok, ked aj tak im to ta NBS urobi zadarmo? Nie kazdy zije pri NBS a aby som s 10eurovkou utekal do NBS cez cele Slovensko mi pride trosku nelogicke...preto ju odnesiem do pobocky mojej banky pri mne, a ta to urobi za mna. Z osobnej skusenosti viem povedat, ze som neplatil...mozno sa to uz zmenilo, neviem, dlho som to nerobil...stalo sa to asi iba dva krat.
A nebyt ludi ktory do banky nevkladaju peniaze a ktory by neobchodovali s bankou tak banka nema zisk...cim viac ludi nanosi do jednej komercnej banky peniaze, tym maju oni vyssi profi....takze nechapem co si taky prudky, popremyslaj...kebyze si porovname dvoch zakaznikov banky...Zakaznik c1. ma osobny ucet (vacsinou free a bez poplatkov) na ktorom ma 300eur zakaznik c2. ma viacero uctov, jeden osobny, jeden podnikatelsky, jeden sporiaci, minimalne podmnikatelsky ma vysoke poplatky a platis za kazdu blbost, pri sporiacom platis za vyber dajme tomu...na prvom ucte ma 15000, na druhom ma 40000 a na sporiacom ma 50000. Otazka na teba je: ktory z dvoch zakaznikov su pre komercnu banku vacsim prinosom? Prinos, rozumej zisk.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

prínos != zisk
banka obchoduje s peniazmi klientov na finančnom trhu. Ak má viac peňazí, môže ich otáčať viac. Takže ak má klient viac peňazí v banke, je pre banku lepším klientom. No to, že banka investuje do nejakých fondov, ešte neznamená že to bude dobrá investícia. Aj keď majú výborných analytikov a ľudí čo v tom vedia behať. Takže viac peňazí sa môže rovnať aj väčšej strate. Tým pádom nemá zmysel hovoriť že viac peňazí je väčší zisk pre banku. Banke nezarábaš ty, banka si zarába sama ale vďaka tvojím peniazom
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Keby banka nemala vklad od ludi, tak nemaju pociatocny kapital na to, aby sli na finacny trh obchodovat, to si musis uvedomit. Skus si precitat: http://www.konzervativizmus.sk/article.php?3573
...viac ako 70 percent ľudí v Spojenom kráľovstve verí, že keď si uložia peniaze v banke, sú ich. Ale v skutočnosti to tak nie je...
Peniaze uložené na bankovom účte sú, ako ustanovuje viac než dvestoročný precedens, zákonným majetkom viac banky ako majiteľa účtu. Ak by hociktorý ctihodný poslanec vložil do svojej banky dnes popoludní 100 libier, banka by z nich mohla požičať približne 97 libier.
!!!
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

lenže ty si nepísal o peniazoch v banke, ale o peniazoch. Teda aj tých, čo máš v peňaženke
Lub0$ napísal:Nemal by byt poplatok ziaden, istoby som za to neplatil...kedze peniaze su majetok banky, tak si ich maju aj spravovat, bezne sa stava, ze sa bankovka znici, ci poskodi.
a vlastne celá táto téma bola o výmene poškodenej bankovky, a to si nazval majetkom banky.

btw: diskutovať o výmene eura a ako argument sem hodiť nejaké názory britov a príklady o librách mi príde trošku mimo témy, takže na ten link som ani neklikal
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

Je rozdiel peniaze na účte a bankovky ako také.

Peniaze na účte sú banky, klient má voči banke pohľadávku = banka je voči klientovi dlžníkom.

Čo sa týka bankoviek NBS je oprávnená ich vydávať a vydáva ich pre peňažný obeh. Neviem o tom, že by boli vyslovene jej majetkom. Je to proste vec pri ktorej je osobitný režim. Je chránená zákonom (a už aj EU elgislatívou) ako zákonné platidlo, ale NBS má len oprávnenia v zmysle tejto ochrany - rozhoduje o stiahnutí, výmene atď, teda má nejaké práva blízko majiteľským ale nie je majiteľ.
Napísať odpoveď