Windows vs. Mac
Windows vs. Mac
Dobry vecer! Napadla ma myslienka, ci by sa mi neoplatilo niekedy v buducnosti kupovat NB s operacnym systemom od Apple. Dovodom je to, ze Windows pre mna je uz nudny a chcel by som si vyskusat nieco nove, hlavne, ze mnohi ludia ten system nevedia vynachvalit. Takze moja otazka znie: Oplatilo by sa prechod z Windows na Mac? Osobne mi Windows pripada ovela prehladnejsi a praktickejsi, ako Mac. Na druhej strane mi paci dizajn MacBookov. Stroj by som pouzival hlavne na internet, skolu, programovanie, uprava videi a skladieb, ale samozrejme su aj hry (aspon pre mna). Viem, ze Mac je skor na pracu, ako na zabavu, ale predsa len spytam Vas. Mate s tym nejake skusenosti? Dakujem
Ps. Ak takato tema uz na fore existuje, tak vopred sa ospravedlnujem
Ps. Ak takato tema uz na fore existuje, tak vopred sa ospravedlnujem
Re: Windows vs. Mac
Mac je pre pracu ako stvoreny ale hry na macu ani nespustis budes musiet rozbehat cez virtualizacny software co ti ubere nejaky vykon ak mam dobre informacie.
Toho som sa docital aj ja... Tak neviem sa rozhodnut
S hrami uz nie je az taky problem ako kedysi. Samozrejme tam nie je taky obrovsky katalog hier ako na Windowse, ale na Mac sa da bez problemov nahodit aj Windows cez bootcamp v pripade ze niekto potrebuje hrat nejaku specificku hru.
http://store.steampowered.com/browse/mac/
http://www.gog.com/games/##system_osx=106,107
http://store.steampowered.com/browse/mac/
http://www.gog.com/games/##system_osx=106,107
Ale tusim tie hry nepojdu tak plynule, ako na Windowse, vsak? Hlavne tie graficky narocnejsie
Tak to zavisi od toho, ze kto mal na starosti port danej hry. Ale vseobecne plati ze ano, na Windowse budes mat stale lepsi vykon. V pripade bootcampu to je klasicky dual boot, cize tam mas moznost hrat hry nativne.
Na inom nemenovanom fore mi napisal jeden pouzivatel (Power User), ze podla neho je Mac zastarany a bezi vlastne na linuxovom jadre. V tom pripade by nebolo lepsie vyskusat nejaky linux, ktory vyzera ako OS X? Napr. som videl Elementary OS, ale ten sa podla mna velmi nepodoba na Mac, a Pear uz zase nie je...
Ak ti ide cisto len o to vyskusat nieco nove, tak Linux je tiez dobra volba. Problem pri Linuxe je vsak obrovska fragmentacia a s nou aj kopa bugov a ignoracia platformy zo strany developerov.
Elementary je z Linuxovych distribucii asi najkrajsi OS ale tam je tiez problem, ze je malo developerov a je tam mnozstvo chyb.
Neviem, ze na akom jadre bezi Mac ale je to podla mna nepodstatne. Hlavna vec je ze system je vyladeny a vsetko funguje perfektne.
Elementary je z Linuxovych distribucii asi najkrajsi OS ale tam je tiez problem, ze je malo developerov a je tam mnozstvo chyb.
Neviem, ze na akom jadre bezi Mac ale je to podla mna nepodstatne. Hlavna vec je ze system je vyladeny a vsetko funguje perfektne.
Uz je to OT, ale ked Linux, tak potom ake distro? Mint, Ubuntu, Fedora, Elementary, Zorin, ci?
Tie co si vymenoval su vhodne pre zaciatocnika (mozno okrem Fedory). Uz len zalezi na tebe ake graficke rozhranie preferujes. Okrem Zorin som mal nainstalovanie vsetky. Najviac sa mi paci styl, ktory pouziva Ubuntu. HUD (umoznuje prehladavat menu polozky v ramci programov) je velmi sikovna vec pri programovani. Mint sa casto odporuca pre tych ktory su zvyknuty na Windows a preferuju klasicke rozlozenie plochy (lista v spodnej casti atd.)
Elementary sa ovladanim podoba na Mac. Je to velmi podareny system. Skoda ze nemaju k dispozicii viacej programatorov, co by zrychlilo vyvoj. Momentalne sa pripravuje Elementary OS 0.3, kodove oznacene Freya. Prva verejna beta by mala byt vypustena coskoro.
Fedora pouziva ako predvolene graficke prostredie Gnome. Gnome 3 je podla mna nieco otrasne. Neviem ako to moze niekto pouzivat.
Najlepsie urobis ak si postahujes vsetky distribucie. Nainstaluj si ich cez VirtualBox a mozes experimentovat. Ked sa ti niektora z nich zapaci, tak mozes instalovat na skutocny hardver.
Elementary sa ovladanim podoba na Mac. Je to velmi podareny system. Skoda ze nemaju k dispozicii viacej programatorov, co by zrychlilo vyvoj. Momentalne sa pripravuje Elementary OS 0.3, kodove oznacene Freya. Prva verejna beta by mala byt vypustena coskoro.
Fedora pouziva ako predvolene graficke prostredie Gnome. Gnome 3 je podla mna nieco otrasne. Neviem ako to moze niekto pouzivat.
Najlepsie urobis ak si postahujes vsetky distribucie. Nainstaluj si ich cez VirtualBox a mozes experimentovat. Ked sa ti niektora z nich zapaci, tak mozes instalovat na skutocny hardver.
Treba brať do úvahy zopár faktov - Windows je taký, aký je jeho user. To znamená, že ak sa používateľ bude starať o systém, nebude inštalovať kadeaké freeware programy, nebude používať cracknuté hry (viac ako polovica crackov v roku 2009? malo v sebe škodlivý kód) a hlavne nebude mať windows "aktivovaný" pochybnými aktivátormi (rozumej rootkit implementátormi), tak bude mať solídny, stabilný a bezpečný systém. Vec je v tom, že nie každý má schopnosti sa o svoj Windows starať a hlavne nie každý má na to pravidelne chuť a čas. Výhodou Windowsu sú obrovské možnosti, ktoré používateľ má - čím si môže veľa vecí prispôsobiť, ale aj veľa vecí pokaziť, čo následne OS ťažko rozdýcha a po niekoľkých reštartoch aj kľakne. Windows má dobré využitie v Business prostredí (Active Directory a podobne)
OS X je na druhej veľmi obmedzený. Má minimálne možnosti zmeny systému, čo je ako nevýhoda tak aj výhoda - neschopný používateľ si jednoducho svoj Mac tak ľahko nepokazí ako Windows. Tým pádom je to vhodná voľba pre bežných ľudí. Otázna je však bezpečnosť. Jedna štúdia pred nedávnom vyvodila záver, že OS od Macu je v bezpečnosti 10 rokov za Windowsom a fakt, že za posledné roky raketovo vzrástla popularita Apple produktov má za následok zaujímanie sa hackerskej komunity o tento OS.
OS X je na druhej veľmi obmedzený. Má minimálne možnosti zmeny systému, čo je ako nevýhoda tak aj výhoda - neschopný používateľ si jednoducho svoj Mac tak ľahko nepokazí ako Windows. Tým pádom je to vhodná voľba pre bežných ľudí. Otázna je však bezpečnosť. Jedna štúdia pred nedávnom vyvodila záver, že OS od Macu je v bezpečnosti 10 rokov za Windowsom a fakt, že za posledné roky raketovo vzrástla popularita Apple produktov má za následok zaujímanie sa hackerskej komunity o tento OS.
S castou o Woknach prakticky suhlasim, avsak s tymto sa neda suhlasit
Uz vela rokov pouzivam Win, Linux a posledne roky aj OSX. Vsetky instalacie mam doladene z hladiska produktivity a SW vybavenia tak, aby mi vyhovovali (viacere PHP, Ruby, Python verzie, Node, Beanstalkd, SQL/Mongo stuff, Memcached, Redis,...) a instalacia a nasledne nastavenia su ovela jednoduhsie na unixovych systemoch, ci uz kvoli pohodnym scriptom (fakt sice je, ze na win scriptovanie som sa nikdy nezameriaval) alebo package managerom. V konecnom dosledku to vsak aj tak poslednou dobou sklzne k tomu, ze nech som kdekolvek pouzijem Vagrant a instalujem zase len unixovu distro. V pripade OSX je skvela aj podopora applescriptu, s ktorym aj mierne pokrocily user zvladne velke veci v systeme. Takze ake zmeny systemu si mal na mysli?Danielson napísal: OS X je na druhej veľmi obmedzený. Má minimálne možnosti zmeny systému...
a na tu studiu by som rad videl odkaz, nakolko sa mi nic take nepodarilo vyhladat.Danielson napísal: Otázna je však bezpečnosť. Jedna štúdia pred nedávnom vyvodila záver, že OS od Macu je v bezpečnosti 10 rokov za Windowsom...