Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

t0m4s3
Admin
Admin
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

gogo956 napísal:L.O.L.

pozri, pokial ty tomu veris tak je to Tvoja vec. Ale uvedom si fakty: veris niecomu co si ty osobne nikdy nevidel ani si so ziadnym priamym svedkom nehovoril,naviac od tej udalosti ubehlo skoro 100rokov.
Existuju aj nejake fotografie ktore o sebe tvrdia ze su originalne, na ktorych som si nic extra zaujimave nevsimol-svoje robi aj vek materialu. Preco sa zjavenia ukazali nevzdelanym dedinskym detom pri ktorych je jasne ze budu mat vobec problem pisomne sformulovat svoje zazitky? ludia ktori takymto pribehom bezmerne veria su jasnym dokazom toho aka je ludska mysel sugestibilna.
Velmi dobrym prikladom su vystupenia iluzionistov, kedy cloveka necha "slobodne" mysliet na "lubovolne" cislo/kartu/slovo. Derren Brown jeden z tych znamejsich.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

pre skuseneho hypnotizera nie je problem cloveka naprogramovat tak ze mu da napr posthypnoticku sugesciu takehoto typu: clovek sa preberie z hypnotickeh spanku a nic si nebude pamatat.Bude normalne fungovat ako predtym.Akonahle ale hypnotizer znenazdajky luskne prstami,clovek otvori bytove dvere a vidi ze vonku stoji mikulas a vedla neho srnka. Dotycny tuto sugesciu preziva uplne rovnako akokeby tam skutocne mikulas a srnka stali a aj sa tak sprava, v skutocnosti je to iba jeho predstava v mozgu. Posthypnoticka sugescia moze obsahovat aj to co si v tej chvili budeme mysliet a budeme presvedceny ze tie myslienky su nase vlastne.. :D vsetko je proste iba v nasej hlave.
Toto nie je ziadna fikcia ani scifi,ale bezna vec ktora sa dennodenne pouziva v medicinskej praxy napr na korigovanie spravania,odvykanie od zlozvykov, zlepsenie ucenia atd,lecia sa nou psychosomaticke choroby,atd. /napr cele nabozenstvo je takyto jeden mentalny program,ako nakoniec vsetko/
piton
King
King

Príspevok od používateľa piton »

hypnoza 30-70 tisic ludi?
gogo956
Redeemer
Redeemer

piton

vyjadrujem sa k ludskemu sklonu k hypnabilite,nie ku konkretnemu pripadu "skakajuce slnko".
Nema to totiz zmysel,nemame ziadne overene informacie, vsetko co sa o tej udalosti vie nema z vedeckeho a exaktneho hladiska ziadnu hodnotu. Kazdy kto sa nad tym trochu zamysli tak chape.
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Velmi pekny dokument od Derrena
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

strapaty napísal:nechapem o co ti ide ... ked poviem 99 percen to znamenaze skoro vsetky
Ide mi o to, že to podávaš dosť odvážne tvrdenie, tak predpokladám, že ho máš podložené aj niečím rozumnejším ako tvojim pocitom.
strapaty napísal:cize ked vylucis neteicke ideologie ako Budhizmus Džinizmus Konfucionizmus Scientológia Taoizmus...
Štatistická perla. Vylúčime hento a tamto a potom je toho naozaj 99%.
strapaty napísal:cize je zjavne ze ked hovorim o 99 percentach nemilsim tym matematicke vyjadrenie ale drvyvu vecsinu populacie...
Vôbec to nie je zjavné. Ako máme z tvojej vety "a 99 percent nabozenstiev je monoteistickych" vedieť, že si tým myslel vlastne niečo úplne iné.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

piton: Čože? A kde sú veriaci otvorení "X+2 teóriám"? Veď nech už som ti tu prilepil čokoľvek, tvoja reakcia bola "neverím", "pochybujem" a to platí aj o ostatných veriacich v tejto téme. Akým iným teóriám okrem tej, že ide o zjavenie od márie, veriaci holdujú? Nože, uveď príklad.

No a čo, že nevylučujete nadprirodzený zásah? Ja ho vylučujem? Neveriaci ho vylučujú? V prípade, že si pripustím, že ide o nadprirodzený zásah, ale na rozdiel od veriacich neinklinujem k dedukcii, že ide o potvrdenie existencie ich boha, márie alebo neviem koho ešte. Kto si ty, že posudzuješ, či sú vedecké vysvetlenia chabé? Si polyhistor a vedec-odborník vo viacerých disciplínach? Dovolím si tvrdiť, že nie si. A preto tvoj názor na vec síce akceptujem, ale jeho váha má v mojich očiach veľmi nízky level.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Pocetnost nerozhoduje o pravde, takze neni problem oje*** aj miliony ludi.
piton
King
King

seth82 napísal:piton: Čože? A kde sú veriaci otvorení "X+2 teóriám"? Veď nech už som ti tu prilepil čokoľvek, tvoja reakcia bola "neverím", "pochybujem" a to platí aj o ostatných veriacich v tejto téme. Akým iným teóriám okrem tej, že ide o zjavenie od márie, veriaci holdujú? Nože, uveď príklad.

No a čo, že nevylučujete nadprirodzený zásah? Ja ho vylučujem? Neveriaci ho vylučujú? V prípade, že si pripustím, že ide o nadprirodzený zásah, ale na rozdiel od veriacich neinklinujem k dedukcii, že ide o potvrdenie existencie ich boha, márie alebo neviem koho ešte. Kto si ty, že posudzuješ, či sú vedecké vysvetlenia chabé? Si polyhistor a vedec-odborník vo viacerých disciplínach? Dovolím si tvrdiť, že nie si. A preto tvoj názor na vec síce akceptujem, ale jeho váha má v mojich očiach veľmi nízky level.
No a? To, ze som otvoreny teoriam, neznamena, ze hned vsetky uznam za pravdive nie? Napr. si tu pisal o nejakych slnecnych erupciach, ani tuto teotriu nevylucujem, ale nezda sa mi pravdepodobna (hoci nie som vedec), ale pride mi logicke, ze taketo erupcie by boli pozorovatelne aj inde vo svete nie len vo Fatime +-par km. Ale to nie je az take podstatne, pretoze nech to bola kludne aj nejaka erupcia, alebo piesok zo sahary, tie deti to predpovedali mesiace dopredu. Toto mi pride ako dost zaujimavy fakt. Na to je vysvetlenie len nahoda, nadprirodzeny jav alebo tvoja teoria o tom, ze to niekto sikovny predpovedal dopredu. Z tychto mi pride ako najpravdepodobnejsia moznost ta druha.
"Akým iným teóriám okrem tej, že ide o zjavenie od márie, veriaci holdujú?" No 13 rokov trvalo Cirkvi, kym uznala tento event ako zazrak. Najskor sa museli vyvratit vsetky racionalne teorie, a az ked su vsetky poprete, je to uznane za zazrak. Taky je proces v kat. Cirkvi. Samozrejme, ze ty tomu neuveris...
Stale nechapem ako mozes napisat - v pripade, ze pripustime nadprirodzeny zasah, koho ineho by to malo potvrdzovat? Este raz - zjavi sa Maria, predpovie event o par mesiacov -> event sa uskutocni -> z toho vyplyva, ze za tym nadprirodzenym zasahom asi nebol Siva ani Astar Seran.
Naozaj nie som polyhistor :) a to, ze sa mi zdaju tvoje vysvetlenia vysoko nepravdepodobne, ako som to uz pisal a zdovodnoval viackrat, nie je az take podstatne, pisem svoj nazor, takisto ako ty. To uznavam. zase sa budem opakovat, ale aj keby to naozaj bol piesok zo Sahary(vedecka teoria), nic to nemeni na fakte, ze presny den bol rpedpovedany dopredu. Na to vedecke vysvetlenie bohuzial nie je! Na to si uviedol iba teoriu, ze to bol podvod a dokazali to nejakym neznamym sposobom dopredu predpovedat a oklamat cely svet. A toto nie je teoria pre vedcov, ale naozaj iba pre milovnikov konspiracnych teorii.
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Derren Brown - How To Convert An Atheist

Fantasticke video. Najlepsia je cast od cca 31.minuty
gogo956
Redeemer
Redeemer

piton

aj keby sa ta udalost stala tak ako sa opisuje /co je krajne nepravdepodobne/ tak aj tak vznikaju dalsie vazne otazky: kde beries istotu ze ta "krasna pani" /tak o nej hovorili tie deti,az dodatocne to uz zrazu bola na stopro Svata Maria/ bol ten za koho ju vsetcia povazuju? Podla Biblie mozu duchovia na seba zobrat akukolvek podobu, takze kludne to mohol byt aj sam satan ktori v takomto preobleceni sa snazil ziskat doveru a ovplyvnovat ludi. Akonahle sa odhodlas na takuto neistu podu ako su zjavenia a zazraky tak potom musis ratat aj v podstate s akymikolvek protiargumentami.
A dalej:fakt ti nevadi ze o tej udalosti nie su v podstate ziadne overitelne informacie?
Preco sa snazis za kazdu cenu sam seba presvedcit ze to bol bozi zazrak?
piton
King
King

ano, teoreticky to mohlo byt nieco ine, aj preto sa to dlho skuma az potom vyhlasi za zazrak zo strany Cirkvi.
Nie su overitelne informacie? Jak to myslis? SU vypovede stoviek svedkov, to, ze tie deti to predpovedali bolo v tej dobe vo vsetkych novinach a takisto aj ked sa to splnilo, bolo to vsade.
a ja sa o nic nesnazim :) Len posudzujem fakty.
L.O.L.
Expert
Expert

Príspevok od používateľa L.O.L. »

@seth82: Vies preco neberiem velmi do uvahy vase argumenty? Nie preto ze by som nebol otvoreny inym teoriam - ale preto, ze miestni neveriaci - aby si ulahcili argumentaciu rozdelili si to cele do dvoch casti: tvrdenie deti ktore je nedoveryhodne a da sa lahko spochybnit a dalej jav so Slnkom ktory sice je zvlastny ale nemusi to byt nic nadprirodzene. Ked uz argumentujete - argumentujte proti tomu ako celku a nie ako proti dvom oddelenym veciam: Deti povedali, ze sa im zjavila Panna Maria a predpovedali den v ktory sa stane znamenie mesiace dopredu +!! v ted den videli ludia nezvycajnu slnecnu aktivitu a videli ju aj ludia do 60 km od Fatimy (cize ziadne hypnozy a neviem co este).
A podobne vety ze "Kto si ty ze spochybujes bla bla bla" - sry ale nebavime sa tu o nejakej kvantovej mechanike - na to aby si clovek na takuto vec utvoril nazor netreba byt ani spickovy vedec a ani polyhistor. A este mi vysvetli - a co ze v tej dobe uz ostrelovali jadra atomov? Ostrelovat jadra atomov vieme aj dnes. No a vieme dnes urcit nejaky meteorologicky jav mesiace dopredu na den presne? NIE - takze je logicke ze to nevedeli ani ludia pred pomaly 100 rokmi. Toto tvoje tvrdenie teda nema ziadnu vahu.
To ze sa ten jav opakuje maximalne parkrat za desatrocie so zobral z roznych "skeptickych" zdrojov, kde sa ako protiargument pise, ze to nemusi byt zazrak - ze podobny jav sa pozoroval parkrat v USA, v Cine a Nemecku. Kazdopadne myslim ze sa zhodneme ze vidiet tancujuce slnko na oblohe vobec nie je bezny jav a urcite sa nestava tak casto aby ho niekto mohol odpozorovat a s istotou predpovedat mesiace dopredu na den presne.
A ked si mi napisal ze ci si musim zistovat nieco o Vesmirnych ludoch aby som vedel ci to je pravda - schvalne som si o tom nieco precital (aj ma to dobre pobavilo) a vsimol som si cast, kde Ivo Benda predpovedal "Ocistu" - nic take sa nestalo a aj hrstka ludi co tomu verila prestala. Na druhej strane - trom detom sa zjavi Maria, predpovedaju viacero veci - kazde sa naplni - jedno je sprevadzane nezvycajnou slnecnou aktivitou a desattisicami svedkov - si si isty ze tieto dve veci sa daju vobec porovnavat?
gogo956: Satan spravil zazrak aby ludia uverili v Boha?? Seriously???
gogo956
Redeemer
Redeemer

piton

a kde su prosim ta tie vypovede "stoviek svedkov"? asi som na nete zle hladal,ked som nenasiel,velmi rad by som si ich precital

L.O.L.
cela ta udalost ani zdaleka nie je taka jednoznacna ako sa prezentuje
piton
King
King

John de Marchi na tuto temu napisal niekolko knih, v ktorych su aj svedectva konkretnych ludi. Na webe sa bezne daju najst citacie.
Snazit sa dokazat, ze sa ten event nestal a nevideli to desiatky tisic ludi je fakt hlupe, kedze je to jasne zdokumentovane. Napr. aj v dobovych sekularnych mediach - novinach, par citacii: http://www.markmallett.com/blog/debunki ... -skeptics/

Este k tomu De Marchimu - citacia z wiki:
De Marchi spent seven years in Fátima, from 1943 to 1950, conducting original research and interviewing the principals at undisturbed length.[15] In The Immaculate Heart, published in 1952, De Marchi reports that, "[t]heir ranks (those present on 13 October) included believers and non-believers, pious old ladies and scoffing young men. Hundreds, from these mixed categories, have given formal testimony. Reports do vary; impressions are in minor details confused, but none to our knowledge has directly denied the visible prodigy of the sun."
gogo956
Redeemer
Redeemer

ale ja som sa nepytal na nejakeho "Johna de Marchi ktory na tuto temu napisal niekolko knih". Mna zaujima nezavisly zdroj kde bude uvedenych samostatne tych niekolko stoviek svedectiev. Tvrdite ze to videlo niekolko desiatok tisic ludi a zazitok vraj bol nakolko intenzivny ze ho jadnoznacne povazovali za zazrak-v tom pripade muselo byt zaznamenanych mnoho stoviek podrobnych vypovedi-kde su?
piton
King
King

ja som ti odpovedal dostatocne. Jak sa hovori, topiaci sa aj slamky chyta... Ked si myslis, ze desiatky tisic ludi, ktori tam boli nic nevideli a cele to je nejaky vymysel(?) tak ja ti to neberiem, ale o tom, ze tam nieco videli naozaj nikto nepopiera. Stalo sa to v 20. storoci, nie niekedy pred 1000rokmi... Poslal som ti napr. link na tie clanky z novin, vyroky ludi, co tam boli, ked ti to nestaci, tvoj problem.
gogo956
Redeemer
Redeemer

piton
to na co si poslal linky ma ale iba velmi obmedzenu vypovednu hodnotu a skeptici sa s niecim takym nemozu za ziadnych okolnosti uspokojit
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa strapaty »

piton napísal:ja som ti odpovedal dostatocne. Jak sa hovori, topiaci sa aj slamky chyta... Ked si myslis, ze desiatky tisic ludi, ktori tam boli nic nevideli a cele to je nejaky vymysel(?) tak ja ti to neberiem, ale o tom, ze tam nieco videli naozaj nikto nepopiera. Stalo sa to v 20. storoci, nie niekedy pred 1000rokmi... Poslal som ti napr. link na tie clanky z novin, vyroky ludi, co tam boli, ked ti to nestaci, tvoj problem.
tu je jasny priklad toho ze aj keby si ludom ktori nechcu verit dal akykolvek rukolapny dokaz ... milon svedectiev ... ktory by ten dokaz videli aj tak by mali milion teorii preco nie .... lebo by museli zist zosvojho piedestalu a zmenit svoj zivot ... ale to sa oni budu radsej hadat do krvy... myslis ze preco maju taku siroku podporu potraty... lebo chudacikovia mozno by nemohli ist s tolkymi detmi kazdy rok na dovolenku k moru alebo po veceroch sa flakat po diskotekach ... ich ego je vacsei ako vsetky pravdy sveta ... a ti co tvrdia ze pravdu hladaju su len obicajny pokrytci ... to ze vo fore je jedno ... ale aj sami k sebe...

//autoeditácia príspevku (18 Aug 2014, 16:28)
lebo ja si neviem celkom dobre predstavit (po niekolko mesacnych diskusiach na fore ) co by bol pre tychto ludi dostacujuci dokaz... oni totiz aj keby mohol bit nepripustaju ze by mohol, cize zavrhnu automaticky vsetko co nespada do ich konceptu...
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

to isté sa dá povedať o vás veriacich a týchto viac ako 500 strán to dokazuje, tak sa zdrž týchto priblblých postov o tom čo koho presvedčí a nerozkrikuj sa akoby by si poznal všetky pravdy sveta

a pripojím Les pri košických Ťahanovciach chce od mesta cirkev ..je to pod pianom, tak prípadne článok môžem skopírovať sem. (predpokladám, že nepi jano má už skoro každý)

Každopádne, život v skromnosti ako kázal jesus.
Napísať odpoveď