aky linux na NB Lenovo

Všetko ohľadom Linuxu...
25rado
Amateur
Amateur

aky linux na NB Lenovo

Príspevok od používateľa 25rado »

Pozdravujem vsetkych,na zaciatok sa ospravedlnujem ze zakladam novu temu -ak tu uz je podobna tak prosim prelozte mi ju.
Mam zaujem o tieto modely notebookov...
http://www.alza.sk/lenovo-ideapad-g505- ... 469885.htm

http://www.alza.sk/lenovo-ideapad-g500- ... 145485.htm

ale neviem ktory si vybrat na ktorom by som rozbehal LINUX a ked by som uz ho rozbehal takotazka .....aky si tam nainstalovat a ci by mi isiel dobre.

dakujem ,zatial som pod win 7 ale zbavujem sa stoloveho pocitaca a idem do notebooku s free systemom.

DAKUJEM ESTE RAZ ....
rochedo
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: aky linux na NB Lenovo

Príspevok od používateľa rochedo »

Z tychto by som nechcel ani jeden. Radeon ma mizernu podporu na Linuxe, aj ked v poslednom case kus zapracovali na ovladacoch.
Ak chces na tom notebooku hrat aj hry tak hladaj modely s Nvidia grafikou. Najlepsie vsak urobis ak pojdes do notebooku bez diskretnej grafiky, t.j. integrovana intel grafika. Nakolko s technologiou Optimus (prepinanie medzi Intel a Nvidia grafikou) budes mat tiez dalsie problemy.

A aky Linux tam nainstalovat zavisi od toho ake mas so systemom skusenosti. Ak si zaciatocnik, tak sa poobzeraj po systemoch Ubuntu, Mint, Zorin, Elementary...
25rado
Amateur
Amateur

dakujem za rychlu odpoved ale potom aky notebook si zobrat bez OS tie sa mi pozdavali ...hlavne ho budem vyuzivat na net pisanie v libre offici praca s videom fotky a na poslednom mieste nejaka hra - ak na nu bude cas.... :O)
p.s. samozrejme ak nemaju HW velku podporu s linuxom tak potom asi moj zaujem onho konci...
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hrban »

neviem ako to je teraz, ale napr radeonky 5. rada mali slušnú podporu ovládačov aj pre linux, (frčali rovnako rýchlo aj s HW akceleráciou ako na widlách)
u Nvidie by mohol byť problém s prepínaním GK, ale to bolo tiež rok dozadu plne funkčné, takže skús ako bolo spomenuté napr ubuntu, (oproti ostatným linuxom má ubuntu obrovskú internetovú komunitu a dá sa vygoogliť riešenie na každý problém a na takmer každý laptop.)
Keď by niečo nefungovalo ako má a nenájdeš riešenie na googli, tak ho odinštaluješ a budeš vedieť, že linux nie je pre teba. ale odporúčam ak chceš do linuxu, rob to teraz hneď na začiatku, kým je laptop nový a nemáš na ňom v podstate nič. Potom keď bude windows zaprataný blbosťami nebude sa ti chceť linux ani skúšať.
lupoo
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa lupoo »

Ja by som na tvojom mieste nešiel ani do dedikovanej grafiky ale išiel by som plne do intelu. Neviem čo také by si sa chcel hrať, ale kamarát na HD4000 na 1366 rozlíšení s notebookom Lenovo rady B hrával (síce na Windowse) aj nejakú Dotu a CSGO, prípadne takú nejakú s lietadielkami. Ale k tvojmu výberu by som šiel do 2hej možnosti určite. Ati ovládače spolubývajúci v pohode rozbehal, ale mal občas bugg s pripojením druhého monitoru cez HDMI, ale to vždycky opravil nejakým riadkom v terminále.
25rado
Amateur
Amateur

tak dakujem vsetkym za odpoved,ale mam v tom dilemu ...momentalne skusam na compe linux mint 17 -cku a celkom sa mi system pozdava ale problem je v tom ako ste tu uz spomenuli kompatibilita HW na notebooku .Ak ma niekto z vas cas a chut mozte mi aspon tu hodit konfiguraciu aky si kupit?

cpu > aspon 2-jadro i3-alebo od amd
ram> 4 gb menej nie viac moze
hdd> aspon 500 GB
gpu> praca s fotkami a videom alebo raz za cas nejaka 3d hra
znacka notasu > to je jedno len aby slapal linux cena aspon do 400 evri...

http://www.alza.sk/notebooky/podla-para ... 70=70-4096

dakujem
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

procesory majú všetky podporu aj v linuxe, tam nie je problém, zvuk a všetko ide na prvú šupu, s grafikou už hej, to si treba pozrieť ako sú na tom ovládače nvidie alebo amd. A keď už jednu z týchto grafík tak len jednu, nie intel + nvidiu, aby si nemal zbytočné problémy.
poprípade intel HD 4200, tá by mala fungovať. A je to celkom výkoná grafika do notebooku. I keď nie herná.
25rado
Amateur
Amateur

rochedo
Hardcore addict
Hardcore addict

Ten prvy ma Intel CPU a grafiku, nemali by s nim byt problemy.
dobi235
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa dobi235 »

mam ubuntu na pc s AMD Phenom IIx6 1100t + radeon HD6950.. a nemam ziadny problem s ovladacmi :)
rochedo
Hardcore addict
Hardcore addict

Lenze desktop a notebook su dve odlisne veci. Na PC nemas touchpad, wifi, webkameru a podobne veci. Pri PC neriesis veci ako napr. vydrz baterie, prehrievanie a pod. A ano, spravne fungovanie notebooku zavisi od kvalitnych ovladacov na ktore sa v pripade AMD neda velmi spolahnut ak sa bavime o Linuxe.
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

ale ale, tie veci čo si vymenoval idú na 100% aj na linuxe, tam je jedný problém ovládač na grafiku, všetko ostatné má skvelú podporu...Takže kameru, mikrofón a touchpad sa tu vôbec riešiť nemusí.
rochedo
Hardcore addict
Hardcore addict

Ja viem, dal som to len ako priklad, lebo z jeho prispevku to vyznelo tak, ze ak mi na PC ide vsetko, tak to pojde aj na notebooku.
Napr. na niektorych notebookoch nemusia fungovat multimedialne klavesy a pod. Zavisi to od konkretneho modelu. Na AMD chipsety som nepocul nejaku extra kritiku. Problematicka oblast je s AMD grafikami kde ovladace este stale nie su na takej urovni ako pri Nvidii alebo Intel.
Najlepsie je prejst si nejake zahranicne fora a zistit aku ma dany notebook podporu.
dobi235
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa dobi235 »

..moj prispevok bol formulovany tak lebo par prispevkov tu niekto pisal ze podpora AMD...bla bla bla....ovladace bla bla bla...a chcel som tym povedat ze mne na AMD vsetko funguje... a nemyslim si ze ak funguju desktopove AMD grafiky na linuxe bez problemov tak bude najaky problem s notebokovou grafikou...
...a k tomu aky linux.. nech vyskusa a uvidi :)
Napísať odpoveď