Aký NAS server?

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
frajo102
Expert
Expert
Používateľov profilový obrázok

Re: Aký NAS server?

Príspevok od používateľa frajo102 »

Ano to mi je jasne ale urcitte je to lepsie ako jeden hdd a nic.. Preco pc? Kvoli vykonu? Co spotreba elektriny oproti NAS? A na kolko taky pc vyjde?
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Do 200€ by sa dalo zmestit. A bude to tiez NAS akurat ze nie hotova krabicka. Spotreba je uplne v poho, tie dnesne inteli maju nizsku. Samozrejme ze to bude o par % vacsia spotreba nez hotovy krabickoindny NAS.
frajo102
Expert
Expert

Takze vlastne odporucas si zostavit vlstny NAS server tym ze kupim dosku, 2x hdd, procak, ram a zdroj? Len taka predbezna otazka, co za OS by som tam mal dat?
wladas
Redeemer
Redeemer

Ubuntu napr. Ale da sa kludne aj klasika win7. Fungovat to bude.

Intel Celeron G1620
ASUS P8H61-I R2.0
Kingston 2GB DDR3 1600MHz CL11 Single Rank
Seasonic SS-350ET-T3
Krabicku si uz najdi podla vkusu
frajo102
Expert
Expert

ok dakujem take nieco som aj pozeral, akurat zdroj som riesil skor integrovany v skrinke, ale to je fuk. Okrem toho som dnes trocha googlil a zistil par veci. Ak to spravne chapem tento PC co by som si spravil by bol v podstate HTPC, co by krase riesilo problem so streamovanim filmov, fullHD dokonca mozno aj 4k dobuducna. Ale co zaloha? Boli by nom sice 2xHDD ale kedze na jednom mus byt OS, nemozu byt v RAID1. Dalsia vec je otazka automatickej zalohy.
wladas
Redeemer
Redeemer

Nie, HTPC sluzi priamo na prehravanie filmov - prepojis s telkou cez HDMI a kukas. Na to ale treba dialkove + prijimac + vela trpezlivosti pri nastavovani softu na to urcenemu.
Na system pouzi nejaky postarsi maly HDD, alebo si sprav druhu particiu (ale neviem ci to nebude vadit u RAIDu).
frajo102
Expert
Expert

Dobre zatial diky, popozeram este net, cosi precitam a pripadne este napisem :)

//autoeditácia príspevku (29 Aug 2014, 23:08)
Nakoniec somsa rozhodol pre hotovy NAS server. Kupil som Zyxel 325 v2, ZATIAL nemozem nanho povedat nic zle, cena 103 euro. Aktualne server streamuje full HD film do TV + kopirujem nan dalsi film s notebooku + konvertujem film ulozeny na NASku a ukladam zkonvertovany zasa na NAS. Toto vsetko cez WiFi(cize oproti kablu o dost pomale). A aby som nezabudol procesor si ide tak na 15%.
Sphinx
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Sphinx »

v alze zaujímavá akcia zyxel 320s+2TB wd Red za 148€
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

...ľudia prosím vás...prečo mi zo dňa na deň na NASe zmizlo 1,5TB voľného miesta? Mám 3TB HDD a 1,5 TB bolo včera obsadené...o cca 19:00 tam mám warning o tom, že došlo miesto na disku...žiadne viditeľné dáta nepribudli a nič som neprenastavoval...čím to môže byť?...mám Synology DS213j...
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Grim: Nespravila sa ti nejaka zaloha???
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

...nikde nevidím, že by niečo pribudlo...nemám ani nastavené zrkadlenie súborov...zálohu by som asi videl aj medzi súbormi...

//autoeditácia príspevku (02 Sep 2014, 6:59)
...toto som mal povolené...ak to chápem správne, povolil som vlastne ostatným zariadeniam Synology zálohovať dáta na môj NAS...môže to byť dôvod, prečo je môj NAS úplne plný? Ak áno, tak stačí počkať, kým sa tie dáta presunú automaticky inde, alebo musím niečo spraviť?...Alebo to platí iba pre zariadenia NAS, ktoré sú v mojej lokálnej sieti?

//vyriešené, práve mi odpísali z podpory...tak bolo to tým, že som nainštaloval CloudStation a nechal zapnutú možnosť "Uchovávať predchádzajúce verzie súborov na disku"...
Prílohy
Bez názvu 1.png
snopy
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa snopy »

dobry den znova by som rád otvoril tuto temu
moja predstava zariadenia či už NAS alebo HTPC alebo niečoho ineho..
1. potreboval by som aby sa dalo pristupovať cez internet z hocikadial (asi nemám staticku ip)
2. najlepšie by bolo aby som to mal v totalcmd ako sieťovy disk
3. aby stíhal prehrávať film (nemusia byť fullHD) kedže aj up mám relatívne malý (300-500kbps)
4. 2xexterné pripojenie externých USB diskou 4TB (večina je asi kapacitne obmedzena-neviem) najlepšie usb3 - vlastne tieto dva disky by som mal v hociktorom PC ako sieťove disky (prípadne v mobile) dplním že toreticky by tie disky mohli byť aj dnu v zariadení ale chcel som si nechať miesto ešte pre jeden disky
5. a taky bonus (nieje podmienkou) keby bol niako prepojený s mojím pc a vedel by som pristupovať ku všetkým suborom čiže niečo ako wake on lan alebo niečo na princípe teamviewra (čo pochybujem)

Povodne som to mal riešené cez n2n ale prva taka chyba bola že pc musel ísť stále (velka spotreba) a zadalšie už dávnejšie zrušili free supernode (našiel som aj další supernode ale nebol dáky stabilny)
potom som to chcel riešiť cez raspberry ale linux mi robil dosť problem

dakujem

//autoeditácia príspevku (25 Dec 2014, 13:23)
nikto nič ? :/
ja našiel pár NASiek aj tu čo boli ale niekde sa neviem dopátrať či zvládnu 2x4 TB a aku maju rychlosť odosielania dát
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

snopy: Miesas dve odlisne veci, tak sa mi zda. Ci bude pristupny z internetu zalezi hlavne od tvojho internetu a tvojej sieste. Ak mas verejnu staticku IP adresu a presmerujes porty, tak ano, bude pristupny. Ak staticku IP nemas, treba pouzit nieco ako DynDNS alebo podobnu sluzbu. Sietovy disk, pripadne funkcia ftp je funkcia zariadenia, myslim, ze vacsina nieco take podporuje. Chces NASko a do neho pripajat disky cez USB, co je to za logika??? NASko sluzi na to, aby si do neho strcil disky, niekde ho do kuta ulozil a hotovo. 4TB by nemal byt problem, hoci sa moze spominat o 2TB diskov, ale je to vsetko riesitelne v ramci firmwaru, takze v tom nevidim vacsi problem. Pripadne treba pozriet obchod v ktorom to predavaju a komentare ludi, ktory si zariadenie kupili, ze ci funguju v pohode aj 4TB disky. Nechapem tomu co pises o WAke on Lan alebo Teamviewer, pises uplny nezmysel. Wake on Lan je zobudenie zariadenia z rezimu spanku, ak sa pokusis pripojit na zariadenie cez siet. Teamviewer je vzdialena plocha na ovladanie pocitaca. Rezim spanku maju asi vsetky NASka.
snopy
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

dakujem apson za reakciu
čiže žiadna NASka mi nezabezpečí aby som sa knej vedel pripojiť z hocikadial ak mám na h. internet ? (mám optiku od telekomu) ale táto informácia asi nepomvože :/ statickú ip asi nemám kedže sa mi asi tak raz mesiac mení .. dobre tomu sa nebránim vložiť tie disky do vnútra išlo len o to že mám kupene externe a škoda to nevyužiť a do nasky by som vložil další a navyše by NASka nemusela byť dvojdiskova .. a to wake on lan aj team bola blbosť priznávam :D .. ale bolo to myslené tak že by to bolo pripojene niako na PC a budilo by to práve ten PC (ale zle som sa vyjadril) ... ale to je nepodstatne .. a hned na začiatku som podotkol že to nemusí byť NAS ale aj ine zariadenie
takže to čo chcem vlastne by malo zvládnuť http://www.alza.sk/synology-diskstation ... 171242.htm ?
alebo pre dva disky http://www.alza.sk/synology-diskstation ... 148345.htm
treba len zistiť či zvládne kapacitu 2x4 TB (čo je pri oboch napísane že zvládne) a či to zvládne internet ?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Idealna je pevna verejna IP adresa. Neviem kto to ako riesi, mozno ma Synology moznost pripojenia cez nejaku aplikaciu vdaka VPN aj bez verejnej IP adresy, netusim. Vsak si zaplat v telekome pevnu verejnu IP adresu a mas po probleme. Synology tusim ale ma takuto funkciu cez Disk Station Manager, vsak sa pozri na ich stanku a tam sa urcite docitas o specifikaciach, funkciach, moznostiach... Wake on Lan ako taky, resp. prebudenie z rezimu spanku maju pravdepodobne vsetky NAS zariadenia. Ten DS214se urcite podporuje aj 4TB disky, pretoze to mal kamarat. A keby si nebol lenivy, tak si vygooglis aj recenziu: http://pcworld.cz/hardware/recenze-nas- ... -dat-47008 alebo http://pctuning.tyden.cz/hardware/disky ... -a-ds214se
snopy
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

práveže recenzie čítam napríklad aj v tej prvej je písane že je "jenž je primárně určen jak pro zálohu dat, tak pro sdílení dat v domácí nebo kancelářské síti i domácí síťové přehrávání médií." a ja to chcem cez net (alebo mám pomýlené pojmy?) (a síce viem že NAS je NAS .. ale niektorý obchodníci už priraduju tento názov aj prístrojom ktoré vlastne NAS nieje) .. preto ma takéto reči zneistiju ho kupiť (že či je vobec určeny nato čo potrebujem) .. preto som dufal že stým už má niekto taketo konkretne skusenosti ako si spomínal toho kamarata

a zas v tej druhej je písane len "Audio Station je určená k poslechu hudby. Ke své hudební sbírce můžete přistupovat odkudkoliv z prostředí internetu a to včetně mobilních zařízení. Skladby je možné různě třídit, organizovat do playlistů, prostě používat tak, jak zvyklí z běžných přehrávačů."
tak dufam že to platí o všetkých suboroch nie len o audio .. a .. DS214se totiž nepodporuje WOL neboli vzdálené probuzení po síti. :/
ale idem pátrať dalej čítať všetky recenzie na ine NAS od Synology .. keby mi niečo nebolo jasne tak dufam že niekto zareaguje :)
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa test »

Aj ked udavaju len sietovy lan disk, ta staci spravit port forwarding nastaveni routra a pojde sa pripojit aj cez net. Ale pri slabom internete je to zbytocnost. NAS sluzi prave pre korporatne lan siete na zalohu dat. Mas firmu kde je server a 30 pocitacov v kancelariach, tak napriklad kazdych 6 hodin zalohuju databazu a maily zo servera a potom vzdy rano sa spravit zaloha dokumentov z tychto pocitacov zamestnancov.
snopy
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

aj ked mám len dynamicku ip by to šlo ? (do sietí sa až tak nevyznám preto sa radím práve tu) .. ja viem preto som 3 príspevky hore písal že by som uvítal aj iné zariadenie ako NAS .. čo bude splňať čo požadujem .. najviac mi to vyhovovalo cez to n2n ale ako som písal velka spotreba, žiadny spolahlvy supernode a tým pádom nestabilita ..
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Neni n2n nieco ako Hamachi alebo na ten styl VPN??? Tak sa mi zda... Aj ked mas dynamicku IP, tak to pojde, ale co z toho, ked sa ti zrazu zmeni IP adresa a pokial ma NASko pevne ulozenu IP, tak sa na to nepripojis???
snopy
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

hej presne je to ako hamachi .. no ved práve to je tá pravá otázka .. to celý čas riešim .. ako si písal ty: "Neviem kto to ako riesi, mozno ma Synology moznost pripojenia cez nejaku aplikaciu vdaka VPN aj bez verejnej IP adresy, netusim." .. čiže by to malo ísť aj ked mám dynamicku nie ? ... to je ten problem že vlastne neviem ako funguju tie NASka na akom systéme .. že či to pojde ako n2n že ma spojí hocikedy z hocikade virtualnou sieťou alebo nie .. alebo stačí ked NAS bude podporovať VPN ??
Napísať odpoveď