Benzin vs. Nafta
Re: Benzin vs. Nafta
Myslím že 700€ a 350€ na kus je dosť veľký rozdiel.
DPF je to najhorsie co mohlo dizle postihnut z hladiska ekonomickej navratnosti. Pre nas benzinakov je to fajn, lebo konecne pred nami nerobia dizle dymove clony, ale pre majitelov to je hroza. Kamos ma Focusa 2. generacie s nejakym TDIckom, jazdi s tym 15 km trasy a nedavno menil DPF, no ani to ho nepresvedcilo, aby sa toho auta zbavil
Asi na to pride az po druhej vymene...
MFa: auto urcite nemen kvoli spotrebe a urcite nie za ojazdeny dizel, to sa ti brutalne neoplati. Ved si len spocitaj kolko rocne usetris cisto na palive a vydel tym rozdiel ceny dizloveho auta ktore si chces kupit a tvojho sucasneho benzinoveho. Z toho ziskas teoreticku navratnost pri nulovych dodatocnych nakladoch na opravy. Ak ti to vyjde na 2-3 roky, tak je to zbytocnost.
MFa: auto urcite nemen kvoli spotrebe a urcite nie za ojazdeny dizel, to sa ti brutalne neoplati. Ved si len spocitaj kolko rocne usetris cisto na palive a vydel tym rozdiel ceny dizloveho auta ktore si chces kupit a tvojho sucasneho benzinoveho. Z toho ziskas teoreticku navratnost pri nulovych dodatocnych nakladoch na opravy. Ak ti to vyjde na 2-3 roky, tak je to zbytocnost.
-
Mrk
Professional
- Kontaktovať používateľa:
>lukas
no to len pre porovnanie, skor ide o to, ze pri benzine ich za celu zivotnost najskor menit nebudes, zatial co pri takomto tdi-cku mozno aj 3x
no to len pre porovnanie, skor ide o to, ze pri benzine ich za celu zivotnost najskor menit nebudes, zatial co pri takomto tdi-cku mozno aj 3x
Dakujem vsetkym za postrehy. Skor sa poobzeram po nejakom mensom benzine, zhruba 1.6, mam vyhliadnuteho megana, pojdem ho pozriet a uvidim, ako sa mi to auto zapaci.
-
Ľubomír Majkri
Zablokovaný
Podľa môjho názoru, ak si kupovať auto, tak kúpiť si z takým motorom, s akým sa to auto hodí, určite by som si nekupoval napr. fabiu s motorom 1.9 SDI a určite by som si nekupoval napr. Passat 1.6i, takže jednoznačne v starších autách je lepšie mať benzínový motor a v novších radšej naftový, pretože staré naftové sa aj dosť kazia, pretože diesel je zapaľovanie na kompresiu, a v starom motore ešte aj pri mrazoch niekedy aj ťažko taká kompresia vznikne, benzín je len na el. iskru, takže to naskočí aj pri slabšej baterke.
-
RATZINGER666
Darca
...vyberat motor podla toho, ako startuje?
no uz dlho za mnou nikto veru neprisiel, ze mu auto nestartuje, ci uz nafta alebo benzin...
no uz dlho za mnou nikto veru neprisiel, ze mu auto nestartuje, ci uz nafta alebo benzin...
-
Ľubomír Majkri
Zablokovaný
hehe, asi majú silné baterky aj v zimeRATZINGER666 napísal:...vyberat motor podla toho, ako startuje?
-
RATZINGER666
Darca
...tak ked mas slabu baterku, tak si kupis novu, neuvazujes predsa takuto moznost pri vybere motorizacie...
-
Ľubomír Majkri
Zablokovaný
ja skôr, že podľa auta uvažujem výber motora, podľa toho na aké auto sa aký motor hodíRATZINGER666 napísal:...tak ked mas slabu baterku, tak si kupis novu, neuvazujes predsa takuto moznost pri vybere motorizacie...
-
RATZINGER666
Darca
to ano, s tym suhlasim, ale napisal si nieco uplne ine:
"pretože staré naftové sa aj dosť kazia, pretože diesel je zapaľovanie na kompresiu"
"pretože staré naftové sa aj dosť kazia, pretože diesel je zapaľovanie na kompresiu"
-
Ľubomír Majkri
Zablokovaný
veď práve, že napr. dajaký starý passat je niekedy lepšie 1.8 T ako 1.9 TDIRATZINGER666 napísal:to ano, s tym suhlasim, ale napisal si nieco uplne ine:
-
RATZINGER666
Darca
...nechaj to tak radsej...
-
Ľubomír Majkri
Zablokovaný
dobre, lenže mi poraď v téme: "chcem kúpiť auto"RATZINGER666 napísal:...nechaj to tak radsej...
-
Makovnik
Medium Professional
Ked ropak nestartuje, ma technicky problem, ktory treba vyriesit alebo slabu bateriu. Nie je to dovod (ne)vyberu auta v nasich klimatickych podmienkach. Na Sibiri ano, pri -40C bude s naftou problemMFa napísal:...naftove auta sa neodporucaju na rocny najazd do zhruba 20 000 - 30 000 km. To je velmi relativne, niekomu sa oplati aj na 10kkm rocne ak by jazdil malo a dlhe trasy. Nevyhodnost suvisi skor s ekonomickou navratnostou, kde rozdiel nakupnej ceny sa na spotrebe vrati obcas az po 150kkm. Niekto, kto urobi 30kkm v meste kratkym poskakovanim, sa mu nafta tiez neoplati.
...co najcastejsie zvykne odchadzat na turbodieselovych motoroch, aku maju tieto diely zivotnost a ake su naklady na opravu. Viem, ze vsade sa pise turbo a vstreky atd. ...Turbo nema dovod odchadzat, ma nizsie tepelne namahanie o cca 100-150C. Problem je v dlhych servisnych intervaloch, kde sa prejavi opotrebenie karbonom, dlhe zohrievanie, ktore pri nesetrnom startovani a vytacani za studena sposobi horsie mazanie a nasledne mech. opotrebenie. Staci sa toho vyvarovat a turbo vydrzi velmi vela. Vstreky su relativne, niektore zvladnu aj 500kkm, niekde klaknu po 50kkm. Je dolezite tankovat na overenej pumpe, nie hociake zlievky kvoli nizkej cene. Kvalita nafty je pre vstreky zasadna a urcuje do istej miery ich zivotnost. Pouzitie aditiv moze pomoct, ale nie je to podmienka.
Naftaky mozu mat problem s dvojhmotou, kedze sa namaha zvysenymi vibraciami a nizkymi otackami, obcas odide spojka.
Preventivne cinnosti nepotrebuju ine, nez benziny.
Zacinam nadobudat dojem, ze vsetko je to o tom, ako sa autom jazdi a ako sa onho clovek stara. Je to 99% tak. To 1% predstavuje fakt, ze mozes mat kazovu preddovolenkovu seriu alebo skutocne kontrukcne chybny model.
A este by ma zaujimalo, ktore motory su overene a ktorym sa obklukom vyhnut a pod. Myslim tym rozne TDi, TDCi, TDDi, HDi, dCi a pod. Kazdy motor ma nejaku viac, ci menej (ne)kazovu seriu a generaciu, zalezi, co si vyberies; potom sa da povedat viac.
Dobre skusenosti som cital na motory 2.0HDi, 1.9TDi, 2.0dCi, naopak zle su vraj 2,5TDi alebo 1.6HDi ci 2,2dCi. Bezproblemove su napr. aj 1.6JTD, 1.9JTD, 1.3JTD (CDDi, CDTi)
Sibir si myslim ze je uplne ina dimenzia kde sa neda zit 
-
RATZINGER666
Darca
muller: nechaj to tak, prosim Ta...
neni to zas ten debil, co uz dostal 3x ban?
-
hojko
Site Admin
Zrejme nie.
Ahojte,
mozno sa to sem celkom nehodi,ale nebudme kvoli tomu zakladat nove vlakno
.... co je pravdy na "krcmovej" rade, ze diesel treba obcas "vydymyt" , teda hnat ho zahriaty nejaku 1-2 minuty na 4-5 tisic otackach...je to k fakt dobre k tomu, ze sa bordel dostane prec alebo to spravi akurat vacsiu skodu? Diky
mozno sa to sem celkom nehodi,ale nebudme kvoli tomu zakladat nove vlakno
-
RATZINGER666
Darca
uz sme to tu parkrat spominali, kazdy motor, nielen naftovy, je vhodne obcas na ceste povytacat...