Štúdium v Prahe

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
nejakymarko
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Štúdium v Prahe

Príspevok od používateľa nejakymarko »

Zdravím.
Rozhodol som sa, že skúsim inžinierske štúdium v zahraničí. Výber padol na Prahu, tak som si podal prihlášku, bol som na prijímačkách a našťastie sa zadarilo, takže od septembra nastupujem na ČVUT v Prahe.
Chcem sa opýtať na pár vecí:

V Česku si potrebujem zriadiť bankový účet, takže aký a v akej banke (predpokladám nejaký študentský), aby som mal čo najnižšie poplatky + bezproblémové presuny peňazí zo/do slovenských bánk (Tatra banka, SLSP).

Ako je to so životom v Prahe čo sa týka financií, ako to porovnáte s Bratislavou (jedlo, nejaká ta kultúra, posilňovne, pivko a pod.).

Ako je to so životom v Prahe čo sa týka študentského života :smt047

Čo kde navštíviť, čo sa oplatí vidieť a čomu sa radšej vyhnúť + na čo sa pripraviť, čo mi treba zariadiť, na čo možno teraz nemyslím.

Ďakujem za rady postrehy, teším sa na plodnú debatu :)
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Re: Štúdium v Prahe

Príspevok od používateľa Fabo »

SLSP, tak si otvor ucet v ceskej sporitelni, pobociek maju milion, bankomaty vsade, prevody medzi SLSP/CSas za tusim 13 centov (ked nie bez poplatku), resp. vybery z bankomatov podla sadzby Erse group (cize pre mnohych zdarma).

Financie co sa tyka porovnania s Blavou, tak ked budes trochu hladat co kde, tak asi aj lacnejsie. Akurat intrak neviem porovnat.

V Prahe zivot... no. Nebudes mat problem, tak poviem.

Vidiet budes mat casu dost vselico, tym by som sa zatial nejak netrapil, co treba zariadit... no bolo by dobre zariadit aby si nebyval na Strahove :D a inak... neviem, zisti si na prislusnom urade (Koleje a Menzy resp. Sprava ucelovych zarizeni, neviem ako sa to vola u CVUT konkretne) co potrebujes k nastahovaniu, niekde chcu uz mat cesky ucet, tak sa prip. dohodni ze ucet si zriadis dodatocne povedzme do tyzdna. Alebo si ho zriad dopredu na adresu intraku na zaklade rozhodnutia o prideleni by ti mohli uznat ako adresu.
nejakymarko
Addict
Addict

No o tom strahove som pocul uz dost, tak aby mi nebolo luto, ze som ho nezazil, tak som ho rovno am dostal. Neviem ci je nejaka moznost dostat este pred zaciatkom semestra nejaky iny, kazdopadne riesime so spoluziackami nejaky byt. Ale ak sa nepodari, vazne je to na tom strahove take zle? :-D
vonjose
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vonjose »

ČVUT neštudujem, takže o tom ti nemám čo povedať, ale...
Bývanie je asi drahšie ako v Bratislave, či už intráky alebo priváty, porovnával som s kamošmi z BA, ale pravda je, že na ČVUT intrakoch som nebýval, ani tam nikoho nepoznám. Strava je drahšia (+ČVUT menzy moc dobre nevaria), pivo je lacnejšie (teda záleží, že aké a kde), do posilky nechodím, cestovanie MHD stojí 720 Kč na tri mesiace pre študentov. Študentský život je asi to isté čo inde, diskotéky v podnikoch pri intrákoch každú stredu a piatok je štandard.

Potom nejaké veci do života:
- Všetci sa ponáhľajú, takže je úplne bežná vec, že do teba niekto vrazí, to ani netreba riešiť.
- Po eskalátoroch sa chodí tak, že napravo sa stojí, naľavo chodí.
- Metro chodí do polnoci, vtedy odchádzajú z krajných staníc posledné súpravy a dá sa stihnúť aj prestup na hociktorú kombináciu liniek. Inak MHD chodí často, väčšinou nečakáš viac ako 15 minút, na nočáky to býva do 30 minút.
- Oplatí sa nakupovať na trhoch, je ich po meste veľa, bývajú pravidelne.
- Ak sa vyskytneš v noci na Václaváku, tak sa nenechaj zatiahnúť ľuďmi čo stoja pred podnikmi dovnútra.
- Vodiči sú dosť bezohľadní.
- Hneď pri Strahove máš Petřín, môžeš tam chodievať meditovať. :D

Už mi viac nenapadá. :)
BX
Addict
Addict

Príspevok od používateľa BX »

Nemám čas teraz sa rozpisovať a je to aj zbytočné. Tri roky študujem na ČVUT, už som tu niečo o tom písal. Použi keď tak hľadanie s autorom BX a slovom ČVUT (alebo FIT) a nájdeš moje slohy o tom, ako je tu skvele :)

Zdôrazňujem ale jedno - urob si účet v ČSOB. Študentský účet (vedenie zdarma, výbery z čsob bankomatov zdarma atď) máš až do 30ich rokov - teraz predložíš potvrdenie o štúdiu, potom diplom. Priateľka má Českú Sporitelňu a nie je veľmi spokojná. Má len dva výbery mesačne zdarma a celkovo nič moc servis. V blízkej dobe sa tiež ide prehodiť do ČSOB.
Navyše, ak si spravíš aj slovenské ČSOB, tak transakcie medzi sk-cz budú zdarma (resp. myslím, že už zaviedli nejaký malý poplatok, to už neviem)
Neskôr keď tak napíšem viac, pýtaj sa.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

BX napísal:Priateľka má Českú Sporitelňu a nie je veľmi spokojná. Má len dva výbery mesačne zdarma a celkovo nič moc servis.
Clovece, co to ma za ucet? to som mal lepsie podmienky na beznom ucte, nie to na studentskom...
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Na Strahove aspon usetri za intrak, ked pojde do 10 lozkovej izby :D :D
BX
Addict
Addict

Fabo napísal:Clovece, co to ma za ucet? to som mal lepsie podmienky na beznom ucte, nie to na studentskom...
Mne sa to tiež nezdalo, naschvál som sa šiel pýtať do pobočky v Prahe, či to nemá nejaký blud. Ale nie, normálny študentský účet ešte si to ženská aj obraňovala, aké je to super prispôsobené pre študentské potreby... no hrôza.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Skolacik napísal:No o tom strahove som pocul uz dost, tak aby mi nebolo luto, ze som ho nezazil, tak som ho rovno am dostal. Neviem ci je nejaka moznost dostat este pred zaciatkom semestra nejaky iny, kazdopadne riesime so spoluziackami nejaky byt. Ale ak sa nepodari, vazne je to na tom strahove take zle? :-D
Nie je to zle, ale je to ine ako inde. Strahov je vdaka svojej polohe tak trochu izolovany, ale vdaka vysokemu poctu obyvatelov tam mas vlastne vsetko co potrebujes. Neviem aka je sucasna situacia, ale par rokov dozadu tam boli slusne izby iba na bloku 8, inde to bola kralikaren kde sa do izby ledva vosli 2 postele, 2 stoly a skrina (vsetko bez predsiene). To mna osobne celkom deprimovalo a bol som rad ze po 2-3 mesiacoch som sa dostal inde.
Ak budes chciet chodit na akcie do mesta, tak Strahov bude nevyhodny kvoli dopravnemu spojeniu, ak si v ponuke akcii na Strahove dokazes vybrat, tak budes spokojny, lebo nebudes musiet nikde cestovat a z koncertu sa na izbu aj doplazis ked bude treba :D
Tak ci tak to bude zaujimava skusenost a poznam ludi, co na Strahove stravili v spokojnosti 5-6 rokov, cize je to len o povahe a o tom ci ti tam sadne ponuka akcii.
Skus si pozriet aj portal http://www.somvprahe.sk/ , mimo ineho organizuju aj spolujazdy, co sa ti moze hodit. A zakladne info najdes tu: http://www.somvprahe.sk/rychly-prehlad
Cross
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Cross »

BX napísal:Nemám čas teraz sa rozpisovať a je to aj zbytočné. Tri roky študujem na ČVUT, už som tu niečo o tom písal. Použi keď tak hľadanie s autorom BX a slovom ČVUT (alebo FIT) a nájdeš moje slohy o tom, ako je tu skvele :)

Zdôrazňujem ale jedno - urob si účet v ČSOB. Študentský účet (vedenie zdarma, výbery z čsob bankomatov zdarma atď) máš až do 30ich rokov - teraz predložíš potvrdenie o štúdiu, potom diplom. Priateľka má Českú Sporitelňu a nie je veľmi spokojná. Má len dva výbery mesačne zdarma a celkovo nič moc servis. V blízkej dobe sa tiež ide prehodiť do ČSOB.
Navyše, ak si spravíš aj slovenské ČSOB, tak transakcie medzi sk-cz budú zdarma (resp. myslím, že slováci zaviedli nejaký malý poplatok, to už neviem)
Neskôr keď tak napíšem viac, pýtaj sa.
Ak má na slovensku účet od SLSP tak nech si posiela peniaze na slovenský účet a vyberá slovenskou kartou :) Ja to tak robím v CZ a neplatím žiadne poplatky za výber z bankomatu :)
manager666
Star
Star

Príspevok od používateľa manager666 »

BX napísal: Mne sa to tiež nezdalo, naschvál som sa šiel pýtať do pobočky v Prahe, či to nemá nejaký blud. Ale nie, normálny študentský účet ešte si to ženská aj obraňovala, aké je to super prispôsobené pre študentské potreby... no hrôza.
To je podla mna blbost. Mam studentsky ucet v Ceskej sporitelni aj Slovenskej sporitelni a nikdy som pri vybere z bankomatu Ceskej sporitelne neplatil ani korunu. Naopak, ja by som nesiel do CSOB. Neskutocne pomale prevody v ramci banky, este pomalsie v ramci inych bank. Pri posielani penazi na iny ucet v SK som platil poplatok 150Kc.

Ja teda jednoznacne odporucam kombinaciu SLSP a Ceska sporitelna.
BX
Addict
Addict

manager

Kód: Vybrať všetko

http://www.csas.cz/banka/content/inet/internet/cs/open_product_122.xml
http://www.csas.cz/banka/nav/osobni-ucet-cs-ii-(fresh-ucet)-d00022592
Výbery z bankomatu a napr aj informačný servis(sms, mail výpisy) je v doplnkových službách - teda za mesačný poplatok. A myslím, že účet máš len do 26 rokov, alebo do ukončenia štúdia, to už neviem, ale určite nie do 30ich rokov. Nehádal by som sa, keby som sa na to asi pred pol rokom nepýtal priamo v banke ;)
Našiel som na ich webe nejaký účet, ktorý vraj prestali dávať v roku 2013, ten máš možno ty. Teraz nevidím nejakú extra výhodu mať Českú Sporiteľnu, ak máš Slovenskú. Z českých bankomatov ČS môžeš vyberať aj tak, nie? Tak si jednoducho vyberieš a zadarmo vložíš v pobočke čsob, alebo bankomate.

Ale Skolacik, najistejšie budeš mať, ak sa pred zápisom pôjdeš rovno spýtať do ČS aj do ČSOB. Uvidíš, čo ti bude lepšie. V čsob je ale určite viac muziky za menej peňazí (ehm... vlastne zadarmo)
A o nejakých pomalých platbách ma nikto nepresvedčí, na českú aj slovenskú čsob dostávam/posielam pravidelne platby z/do čsob aj iných a nikdy som nemal problém, ak nebol práve sviatok, alebo víkend (ale to je asi všade).
+ Platby odchádzajúce a prichádzajúce (v rámci ČR) sú samozrejme všetky zadarmo. Do zahraničia neviem, ale do slovenskej čsob je to nejak zvýhodnené a skoro zadarmo (ak nie úplne).
nejakymarko
Addict
Addict

Ja mam Tatra banku, rodicia SLSP, cize teraz, ked budem v Prahe pridem o robotu v BA a budem isty cas odkazany zasa na pomoc rodicov, preto mi ide o tie prevody. Cesku banku by som ani neriesil, ale za intrak sa ma vraj platit inkasom v CZK, co sa da asi len s ceskou bankou (alebo za nehorazny poplatok v tej slovenskej). Dik, skusim obehat ČSOB aj ČS.

@GothaR dik za zhrnutie, aj za portal. najhorsie je, ze kamosky, ktore uz rok studuju v prahe su na intraku v meste, cize minimalne zaciatky, kym sa otukam budem travit s nimi, tym padom ten strahov je dost na prd. ale verim, ze ked sa nepodari zohnat rozumy byt za rozumny peniaz, zvyknem si na strahov. ved mlynsku uz mam za sebou :D aj ked len jeden semester :D
BX
Addict
Addict

Ak nechceš Strahov, tak choď na Podolí. To je blízko centra s dobrou dostupnosťou MHD(blízko metra) a dostaneš sa tam určite.
nejakymarko
Addict
Addict

No budem to musiet očekovať, lebo v tom prihlasovacom systeme sa mi to uz neda nejak zmenit, cize jedine osobne :)
BX
Addict
Addict

Ja som sa tiež nasťahoval na Sinkuleho kolej, ale bolo to tam na nevydržanie, takže o dva mesiace som si povedal, že idem niekam preč. Napísal som pár mailov a do týždňa som bol na novej izbe na Podolí. Takže tam problém nie je, ak sa ti nebude páčiť, kľudne sa presťahuj. Na Strahove a Podolí je miesto furt, možno aj na iných (ja som chcel ísť na Podolí).
DarkNation
Expert
Expert

Príspevok od používateľa DarkNation »

BX co sa ti konkretne nepaci na Sinkuleho koleji? Obcas sa pohravam s myslienkou ze by som sa tam prestahoval aby som nemusel dochadzat 40 minut mhd-ckou do skoly. Co som pozeral fotky izieb tak to tam nevyzeralo najhorsie, ale tak ked si tam byval iste mi o tom povies nieco viac.
BX
Addict
Addict

Ak by si šiel na dvojlôžko, tak verím, že by to mohlo byť v pohode. Viem o ľuďoch, čo tam bývajú roky, tak im asi veľa nechýba.
Ja som býval na štvorke, väčšina spolubývajúcich boli dementi + ten systém, že kuchynka je o poschodie vyššie a dva záchody a dve sprchy na celú chodbu... to je fakt paráda :D

Na tvojom mieste by som skôr skúsil Masarykovu kolej. Nebýval som tam, neviem aké to tam je, ale určite to bude lepšie.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

No zalezi aj na akej budes fakulte, ked FEL alebo FIT, tak Podoli je zbytocne od ruky. Na to ti bude najlepsia Masarykova alebo Bubenecska (tam mali ale pred par rokmi dost vazny problem s plosticami, neviem ako je to teraz). Ked chces byt v centre, tak skus Hlavkovu. Tam som stravil 5 rokov a nebol dovod stazovat sa :) Akurat je tam trochu prisnejsi rezim v pripade navstev, ale aspon mas istotu, ze ti po chodbe nebudu behat cudzi ludia. A kluce nechavas na vratnici, takze v meste sa mozes rozbit ako chces a kluce nestratis :D
nejakymarko
Addict
Addict

No na Hlavkovu kolej som sa hlasil, ale nejak sa nezadarilo :D
Napísať odpoveď