Podobnych tem je na nete neúrekom ale všade sa rieši najma youtube- a teda ak pouzijete hudbu bez povolenia, ze youtube zablokuje video, alebo zvukovu stopu a pod.
Ja sa chcem však spýtať ako to chodí mimo youtube... Napr. na filmových festivaloch, atď....
Ak je film nekomerčný, študentský tak ś ak viem dve cesty- jedna je SOZA, ale tá nespravuje synchronizačné prava a iba vas presmeruje ta "zastupotelov" danej skladby na CZ/SK uzemi a snimi rec moc nieje a ked aj, iba minuta skladby vyjde draho... Potom existuje este cesta, ze skladbu mozete pouzit, iba treba jej nazov, interpreta, vydavatelstvo, atd. uviest v titulkach- creative commos.... Ale je to moznost ktoru toleruju aj zmienene festivali a funguje ako na slovensku tak aj v zahranici???
Osobne si myslim, ze by mala- ako priklad uvediem slovensky film x=x+1 kde bolo pouzitych par skladieb od Beethovena, pricom si myslim, (okrem toho ze to bolo v titulkach napisane v zneni zakona creative commons) ze autori si nemohli dovolit kupit prava k dielam jednoho z najznamejsich/najvyznamnejsich autorov- jedine ak by to zriadlili nejak cez nekomercne pouzitie a prava na pouzitie by vysli na par stoviek €...
Vie mi niekto povedat k tomuto nieco blizsie??
Rady ako "na internete je vela volne dostupnej hudby" sa tohto netikaju...
Použitie hudby v nekomerčnom projekte
-
Ryan Giggs
VIP
Re: Použitie hudby v nekomerčnom projekte
To že je to Beethoven neznamena že prava su drahšie ako hudba niekoho ineho. Poplatky sa neurčuju podľa "veľkosti" autora, ale podľa učelu použitia hudby nech je autor akokoľvek znamy a popularny. Sadzba je rovnaka či je to hudba Beethovena alebo nejakeho noname Jožka z pralesa.
Autorske prava zanikaju 70 rokov po smrti autora, ale klasika je špecificka v tom, že ju niekto opakovane nahrava a vydava. A prava tak prechadzaju na konkretny orchester, vydavateľa či autora konkretneho aranžmanu atd.
Je možne že niekto vydal konkretne skladby napr. Beethovena aj pod CC a ak to ma konkretnu licenciu ktora sa vzťahuje na tvoje použitie, tak tu hudbu môžeš použiť bez problemov.
Ale konkretne pri použiti hudby do filmu je nutne kontaktovať priamo autora. A keďže ten nežije (ako napr. v pripade Beethovena), tak tam sa to asi da použiť bez obmedzeni. To ale nie je tvoj pripad, to je vysvetlenie k tomu filmu.
Inak jedine cez SOZA. Ten poplatok pri filmovom festivale nie je nijako zavratny.
Autorske prava zanikaju 70 rokov po smrti autora, ale klasika je špecificka v tom, že ju niekto opakovane nahrava a vydava. A prava tak prechadzaju na konkretny orchester, vydavateľa či autora konkretneho aranžmanu atd.
Je možne že niekto vydal konkretne skladby napr. Beethovena aj pod CC a ak to ma konkretnu licenciu ktora sa vzťahuje na tvoje použitie, tak tu hudbu môžeš použiť bez problemov.
Ale konkretne pri použiti hudby do filmu je nutne kontaktovať priamo autora. A keďže ten nežije (ako napr. v pripade Beethovena), tak tam sa to asi da použiť bez obmedzeni. To ale nie je tvoj pripad, to je vysvetlenie k tomu filmu.
Inak jedine cez SOZA. Ten poplatok pri filmovom festivale nie je nijako zavratny.
Sozu som kontaktoval stmym, či mi mozu povedat co obnasa pouzitie skladby v mojom nekomercnom filme urcenom len pre festivali... Odpovedali: že "soza nespravuje synchornizacne prava"
-
Ryan Giggs
VIP
Aha, ja som to pochopil trochu inak. Každopadne už som to vyššie spominal. Pokiaľ chceš hudbu do filmu, potrebuješ priamo suhlas autora resp. majiteľa prav. Alebo použiť hudbu s nejakou free licenciou ako spominane CC.
http://www.soza.sk/index.php?id=572&L=0
http://www.soza.sk/index.php?id=572&L=0