Použitie hudby v nekomerčnom projekte

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
truefate
Light Expert
Light Expert

Použitie hudby v nekomerčnom projekte

Príspevok od používateľa truefate »

Podobnych tem je na nete neúrekom ale všade sa rieši najma youtube- a teda ak pouzijete hudbu bez povolenia, ze youtube zablokuje video, alebo zvukovu stopu a pod.

Ja sa chcem však spýtať ako to chodí mimo youtube... Napr. na filmových festivaloch, atď....
Ak je film nekomerčný, študentský tak ś ak viem dve cesty- jedna je SOZA, ale tá nespravuje synchronizačné prava a iba vas presmeruje ta "zastupotelov" danej skladby na CZ/SK uzemi a snimi rec moc nieje a ked aj, iba minuta skladby vyjde draho... Potom existuje este cesta, ze skladbu mozete pouzit, iba treba jej nazov, interpreta, vydavatelstvo, atd. uviest v titulkach- creative commos.... Ale je to moznost ktoru toleruju aj zmienene festivali a funguje ako na slovensku tak aj v zahranici???

Osobne si myslim, ze by mala- ako priklad uvediem slovensky film x=x+1 kde bolo pouzitych par skladieb od Beethovena, pricom si myslim, (okrem toho ze to bolo v titulkach napisane v zneni zakona creative commons) ze autori si nemohli dovolit kupit prava k dielam jednoho z najznamejsich/najvyznamnejsich autorov- jedine ak by to zriadlili nejak cez nekomercne pouzitie a prava na pouzitie by vysli na par stoviek €...

Vie mi niekto povedat k tomuto nieco blizsie??
Rady ako "na internete je vela volne dostupnej hudby" sa tohto netikaju...
Ryan Giggs
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Re: Použitie hudby v nekomerčnom projekte

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

To že je to Beethoven neznamena že prava su drahšie ako hudba niekoho ineho. Poplatky sa neurčuju podľa "veľkosti" autora, ale podľa učelu použitia hudby nech je autor akokoľvek znamy a popularny. Sadzba je rovnaka či je to hudba Beethovena alebo nejakeho noname Jožka z pralesa.

Autorske prava zanikaju 70 rokov po smrti autora, ale klasika je špecificka v tom, že ju niekto opakovane nahrava a vydava. A prava tak prechadzaju na konkretny orchester, vydavateľa či autora konkretneho aranžmanu atd.
Je možne že niekto vydal konkretne skladby napr. Beethovena aj pod CC a ak to ma konkretnu licenciu ktora sa vzťahuje na tvoje použitie, tak tu hudbu môžeš použiť bez problemov.
Ale konkretne pri použiti hudby do filmu je nutne kontaktovať priamo autora. A keďže ten nežije (ako napr. v pripade Beethovena), tak tam sa to asi da použiť bez obmedzeni. To ale nie je tvoj pripad, to je vysvetlenie k tomu filmu.
Inak jedine cez SOZA. Ten poplatok pri filmovom festivale nie je nijako zavratny.
truefate
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa truefate »

Sozu som kontaktoval stmym, či mi mozu povedat co obnasa pouzitie skladby v mojom nekomercnom filme urcenom len pre festivali... Odpovedali: že "soza nespravuje synchornizacne prava"
Ryan Giggs
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

Aha, ja som to pochopil trochu inak. Každopadne už som to vyššie spominal. Pokiaľ chceš hudbu do filmu, potrebuješ priamo suhlas autora resp. majiteľa prav. Alebo použiť hudbu s nejakou free licenciou ako spominane CC.

http://www.soza.sk/index.php?id=572&L=0
Napísať odpoveď