Neco pro zacatecnika

Všetko ohľadom Linuxu...
Denco
King
King
Používateľov profilový obrázok

Re: Neco pro zacatecnika

Príspevok od používateľa Denco »

@japaja to je taká istá otázka, ako "by ma zaujímalo využitie Windows". Slovo Windows môžeš dokonca nahradiť za iný OS.
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TommyHot »

Mne sa na lunexoch velmi tazko pracovalo. Na widlach to bolo o dost lepsie, no jablko je podla mna najpouzitelnejsie.
snipah
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa snipah »

Nahodou poradit nejaky linux program co robi nahlady z videa? Nieco na princime 3x3 a pod. Potrebujem to ked chcem upnut nejaky film. Idealne keby to malo graficke prostredie. Dakujem :aasmile1:

// poriesene 8)
Human.
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Human. »

caute, jeden dotaz, lebo som to nejako nepochopil :D preco sa niekedy linux oznacuje ako GNU/Linux? vsak GNU a Linux su odlisne systemy, nie?
pcsiete
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa pcsiete »

http://en.wikipedia.org/wiki/GNU/Linux_ ... ontroversy
GNU ako projekt mal v pláne vytvoriť celkom otvorený operačný systém so všetkými jeho prvkami. To sa v istom zmysle aj podarilo a ako kernel sa používal GNU Hurd. Neskôr vznikol Linux, ktorého tvorcovia nemali v záujme vystavať celý operačný systém od základu, a tak využili množstvo GNU nástrojov a knižníc, kedže boli otvorené. Linux sa stal populárnejším, popisovaný ako "unixový systém pre i386+" a množstvo ľudí používalo GNU nástroje na linuxe => GNU systém založený na linuxe => GNU/Linux.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Aby som to zhrnul trochu jednoduchšie, Linux ako taký je len ten kernel. Distribúcie ktoré používajú GNU nástroje sa označujú ako GNU/Linux.

Teoreticky môžeš mať Linux bez GNU nástrojov, ale je to extrémne nepraktické.
Human.
Medium Star
Medium Star

aha dakujem :) a GNU je potom uz kompletny OS (ako win) alebo tiez len taky ze treba dorobit distribuciu?
pcsiete
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa pcsiete »

Keď si to tak vezmeš, tak to je plný operačný systém, ale skôr kvôli tomu že je súčasťou a základom mnohých iných (vyvíjaných súkromnými firmami) sa zvyčajne nedistribuuje pre koncového užívateľa. Ale možnosť rýchlo si jeden vyskladať tu je.
Chalesnik
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Chalesnik »

Zdravim, doteraz sme vo firme robili skoro vsetko cez windows server, no chcel by som sa co to priucit v linuxe kedze je to zaklad v dnesnej dobe. Skusenosti z linuxom ako takym mam len malo. Chcel by som poradit nejaku overenu serverovu verziu, nemusi byt z GUI, dalej daky software ak to neni sucastou systemu na vytvorenie DHCP,FTP, .... Ak by bola moznost popripade daky strucny navod alebo stranku kde sa dozviem nejake rady. Vopred dakujem za reakcie a odpovede typu pouzi google a podobne si prosim strcte za klobuk :)..... Este raz Dakujem.
masterdead
SysAdmin
SysAdmin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa masterdead »

No rozhodne ten windows server nepreinstaluj na linux bez skusenosti. Ja na serveroch pouzivam debian/centos. GUI na serveroch neodporucam. Musis sa naucit zit s konzolou, nepohnes sa bez nej. Pokial instalujes linux pre serverove ucely, vzdy sa odporuca robit minimalne instalacie. Cize nainstalujes len nevyhnutne baliky pre chod systemu. Az nasledne si doinstalujes len nevyhnutne veci, ktore potrebujes. Less apps, less bugs.

Urob si zoznam sluzieb ktore potrebujes, nasledne si zvol distribuciu a hladaj navody priamo pre nu. Neexistuje univerzalny navod.

http://www.abclinuxu.cz/
http://www.howtoforge.com/
a za klobuk strceny google.com
Chalesnik
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Chalesnik »

Diki ... jasne ze to nejdem hned naostro spojazdnovat, chcem to instalovat na nejaku zvlast masinu kde sa s tym naucim najskor robit
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Soviet »

Ak by niekto chcel, tak zdarma je aj dostupny "Introduction to Linux" od Edx.
https://www.edx.org/course/introduction ... -lfs101x-2
japaja
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa japaja »

zdravim vie mi nieketo povedat aj ine commandy okrem cp pre kopirovanie? k nicomu sa neviem dopatrat cez google
LukasqoO
King
King

Príspevok od používateľa LukasqoO »

rsync, dd
japaja
Guru wannabe
Guru wannabe

vďaka idem si to naštudovať.. :)
Human.
Medium Star
Medium Star

neviem ci toto bol troll alebo pouzivas iny google... ale staci napisat "linux prikazy" a najde ti milion clankov... napr. http://wiki.ubuntu.cz/z%C3%A1kladn%C3%A ... %C3%ADkazy
japaja
Guru wannabe
Guru wannabe

ked dm do google linux another commands as/within cp tak vela toho nieje inac by som sa nepytal

//autoeditácia príspevku (20 Jan 2017, 8:35)
v tom odkaze co si dal, je co okrem cp :?:
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

neviem kam to napisat, tak to hodim sem, aj tak je to tu mrtve.

ja odjakziva pouzivam windows, samozrejme s unixovymi systemami nejake skusenosti mam, vacsinou len serverove prostredie bez GUI.
uz par krat som sa pokusal prejst na linux, vzdy to dopadlo tragicky. asi je chyba vo mne, lebo kazdy si linux pochvaluje a ja by som ho najradsej bil palicou.

rok dozadu som vytiahol stary notebook, dal tam 4gb ram a povedal si ze ho nebudem mucit narocnym windowsom a tam tam nejaky linux. ubuntu, lubuntu, xubuntu, hladal som kadejake "lightweight" distribucie. notebook sa neustale prehrieval, procesor bezal furt na 100%, rozobral som ho, vycistil, prepastoval, nic nepomahalo. softwarovo sa mi nic nepodarilo zistit tiez. nakoniec nasraty som tam hodil windows 10 a zrazu bolo vsetko v pohode :D

presiel rok a znova som dostal chut vyskusat nieco nove, uvedomil som si ze notebook (to uz iny) pouzivam len na web a kodenie a kedze som uz kompletne presiel z .net na .net core a vs code, tak vlastne vobec windows nepotrebujem.
vybral som si manjaro (s xfce), ziadny extra dovod, proste ma zaujal. instalacia prebehla ok, zacal som system nastavovat, prvy problem, scalovanie GUI, jedine moznost 1x, ked je vsetko strasne malicke (hlavne s dotykovym displejom nepouzitelne) alebo 2x, ked zase je vsetko obrovske a uplne to dodrbe akekolvek webstranky.

v podstate mam len par veci ktore na notebooku potrebujem, chrome na browsovanie (chrome lebo chcem synchronizovat s inymi zariadeniami), vs code na kodenie a spotify na hudbu.
chromium funguje ok, synchronizuje ako ma. vs code tiez vsetko ako ma byt. spotify zase smutok v ociach, preco v roku 2019 potrebujem na nainstalovanie jednoducheho prehravaca navod? ale ok, spotify ide tiez. problem nastal ked som chcel pocuvat nieco. pripojim BT sluchadla a nic nepocujem. vytlacim hlasitost na maximum a zrazu velmi potichucku pocujem hudbu...

no po tomto som vybuchol, aj som zacal nieco googlit, ale proste som sa nasral a nabootoval spat windows. manjaro je este stale pristupne cez dualboot a mozno tomu niekedy dam znova sancu.
ale proste som smutny z toho ze kazdy druhy clanok na nete ci prispevok na reddite ma presviedca ze linux je plnohodnotna nahrada windowsu, ked zial nie je. ked zial musim primitivnosti ako instalacia spotify ci zvuk cez bluetooth konzultovat s googlom.

este rozmyslam ze som len vyskusal zlu distribuciu, ak som to spravne pochopil manjaro a teda arch linux si idu politiku ze ziaden closed source software, aspon nie defaultne, asi preto treba hackovat instalaciu spotify.
mozno ked budem mat zase niekedy naladu tak tam hodim ubuntu alebo debian, s tym mam najviac skusenosti aj tak.
fildinko
King
King

Príspevok od používateľa fildinko »

Skúsil si niekedy Mac OS ? Zaujímalo by ma či by si mal rovnaké problémy ako so Spotify a tými slúchadlami.
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

linuxove distribucie su proste na desktope nevyladene, je tam vela bugov, slaba podpora hw/sw... a to stale aj v roku 2019 vpodstate sa tam nic zasadne v tomto nezmenilo... ani ten chrome nefunguje na linuxe dobre, konretne nefunguje akceleracia videa cez GPU... a to uz tak minimalne 5 rokov od kedy o tom viem ja...
Napísať odpoveď