Zdravím... bol som na úvodnom seminári a dosť ma to zaujalo. Filozofia firmy sa úplne odlišuje od poradenských firiem
a vzdelávanie je na veľmi kvalitnej úrovni o produktoch ani nehovorím.
Filozofia firmy hovori o tom že firma nemá reklamy, nevyužíva poradcov a snaží sa naučiť takých bežných ľudí aby rozumeli drobným písmenkám ( poplatkom) ktoré sú v zmluve. Pomocou školení sa snažia vychovať vzdelaných samo spotrebitelou ktorý budú finančne gramotný a budú rozumieť tomu čo si platia. Firma nepredáva poistenia typu IZP/KZP - poistenia de je na jednej zmluve aj sporenie aj krytie ... firma výhradne odel uje od seba sporenie a krytie a tým pádom vie byť daná osoba poistená len na to čo potrebuje (napr.trvalé úrazy) a za minimálnu platbu a čo sa týka sporenia idú priamo cez správcovskú spoločnosť a v programe ktorý predávajú je len jeden poplatok a je priamo v zmluve prerátaný do posledného centu... Pri pravidelnom investovaní vie ten program celkom slušne našetriť ... len toľko som chcel lebo vidím že tu kopec lúdi odsudzuje túto spoločnosť (typický Slováci! ) keď sa niekto môže vyjadriť k niečomu anonymne tak to skritizuje a poníži aby sa cítil spokojnejšie
Vyslanec AFG alebo Prosightu David.D. s jediným príspevkom. Vy ste ale nenápadní Vám to nedochádza ale tými "vyslancami" sa ešte viac strápňujete a zosmiešňujete.
Zdravím Vás, pred niekoľkými mesiacmi som obhajoval firmu prosight a písal som to čo tu písalo už mnoho ľudí a samozrejme dostal som výsmech aká som ovca a podobne. Cítim potrebu napísať že s firmou prosight nemám nič spoločné nie som v jej štruktúrach (to bude mnohých haterov argument na hádanie sa so mnou) tak vám ho dopredu beriem a cítim potrebu napísať, že všetko to čo som tu písal pred mesiacmi tak bolo splnené zmenil som si zmluvy ako mi poradili zrušil som si staré životné poistenie a vytvoril som si sporenie a zdravotné poistenie osobitne pod bankou AXA, ktoré su výhodnejšie (samozrejme už čakám na vaše dristy v zmysle, že "Výhodnejšie" muhuhu a bla bla bla) a dostal som za to províziu ,. Takže asi toľko čo bolo zo strany prosight povedané to vždy bolo dodržané. A môžte na mňa útočiť koľko len chcete ja mám dôkazy vy mate len zadubené hlavy ktoré budú hovoriť, že čierna je biela hoci to tak nieje a nikto im to nevyvráti Majte sa
1. primarny ciel ich akademie nie je generovat vzdelanych ludi ale generovat tym ludi ktori budu s nimi spolupracovat, nic nove pre MLM...
2. to ze ti niekto nakresli rastuce grafy s peknymi cislami ani zdaleka neznamena ze to tak bude... (chcel by som vediet kde by sa dostali ak by mali provizie z vynosu a nie provizie za zmluvu)
..ale inak to tu bude dookola o tom istom...cas ukaze... mohli by urobit po 5r nejaku analyzu kolko ludi bolo celkovo na skoleniach, kolki sa rozhodli s nimi spolupracovat, kolki z nich boli uspesni/neuspesni (definovat uspesnost), pripravit grafy ich produktov ake mali vynosy a pod.. a potom to samozrejme este tak prezentovat na tych seminaroch
//autoeditácia príspevku (30 Okt 2014, 18:13)
. . . možno aj niekomu z Vás sa niekedy aj v poslednom čase mohlo stať, že Vám volal niekto z neznámeho čísla a po zdvihnutí Vás oslovil a hneď na to sa Vám predstavil kto vlastne je na linke, a ihneď sa pýtal, či sa poznáte z daným napr. známym, kamarátom od koho mal práve Vaše číslo, potom Vám začal do telefónu spomínať niečo o vzdelávacom projekte, rozvoj osobnosti, niečo aj konkrétne o poplatkoch v produktoch a pod., a potom nakoniec Vás žiadal, že sa s Vami potrebuje súrne stretnúť a osobne si na pobočke tieto veci vydiskutovať, že vlastne o čo sa jedná . . .
Bolo už čisto na Vašom zvážení, či ste danú ponuku prijali alebo ste stretnutie odmietli, ak ste prijali, tak ste sa stretli či už u Vás doma alebo na ich regionálnej pobočke a po 1. stretnutí, zvítaní to vyzeralo asi takto:
Trochu na začiatok sa budete rozprávať, že ako v živote, spýtajú sa Vás, že čím sa vlastne živíte, aké máte povolanie, kde pracujete, akú máte rodinu a mnoho o Vašich osobných veciach ako každý finančný poradca na lepšej kvalifikačnej úrovni.
1. odprezentujú Vám, čím sa vlastne oni zaoberajú, o čo im konkrétne ide, či už na notebooku, PC, tablete, alebo len prostredníctvom dokumentov, reklamných letákov a pod.
2. položia Vám otázku, že koľko je približná výška dôchodku na SR, a zobrazí Vám, že v EU je to 390€
3. začnú niečo spomínať, pýtať sa, že ako je to s pôrodnosťou na SR, resp. v EÚ, zobrazia graf, kde je vidno, ako obyvateľov ubúda, že čoraz viac a viac dôchodcov pribúda, pracujúcich je vždy menej a preto dôchodky sú v SR čoraz nižšie a nižšie
4. niečo Vám ukážu, že ako je zadlžená sociálna poisťovňa(1. pilier) voči štátu - čoraz viac a viac
5. potom niečo v skratke, že ako fungujú dôchodkové piliére ( do 1. pil. 14% a do 2. pil 4%, v minulosti 9% a 9%, atď.)
6. niečo na akom princípe fungujú banky, poisťovne, inflácia, poplatky za vedenie účtov - z toho vyplýva, že sa vždy ocitnete v strate, a to aj pritom, že banka môže sľubovať slušný úrok z Vašich peňazí, ktoré tam máte,...
7. a teraz ten hlavný krok - začnú Vám na príkladoch z praxe, čiže reálnych zmluvách ukazovať, vyrátavať a zároveň vysvetľovať aké poplatky sú na zmluvách(správcovský 5%. administratívny 1,66€/mesačne, správcovský, počiatočné náklady ...) až Vám vyrátajú o koľko Vás poisťovňa oberie, z toho všetkého, čo ste dali do životného poistenia(kapitálové, investičné)
8. kompletný tabuľkový prehľad, ktorá finančná inštitúcia(banka, sporiteľňa...) za čo Vám strháva poplatky, aké, koľko €, % ...
9. a záver - ukážu Vám, ako to funguje s ich produktom( t. j. 2 samostatné - jeden iba na poistenie - ACTIVELIFE od AXA, a druhý čisto iba ako sporiaci produkt s iba jedným - SPRÁVCOVSKÝM poplatkom - PROGRESS navrhnutý v AXA ich spoločnosťou PROSIGHT FINANCE a. s.)
Tak toľko, čo sa týka ich prezentácie, vysvetlenia k Vám a čo ďalej?
Nenápadne Vás začnú zdvorilo pýtať, žiadať od Vás, prehovárať, aby ste si to u nich nechali prepočítať poplatky, výpisy, poistné plnenie na Vašich zmluvách...
Na nasledujúci deň sa stretnete s nimi s tým, že budú mať prepočítané celé Vaše zmluvy, ukážu a vysvetlia Vám, že čo vyplýva z tých poplatkov, že ako na tom vlastne ste s financiami ohľadom Vašich poistných produktoch
Po oboznámení Vás s tým, čo Vám tým dokázali Vás budú prehovárať, veľmi slušne presviedčať, že Vám môžu ihneď podať výpoveď na Vaše aktuálne zmluvy( ktorú už samozrejme majú prichystanú aj s výpočtami) a ihneď uzatvoriť ich nové( produkty PROGRES a ACTIVELIFE od AXA), čiže aby Vám prišlo vyrozumenie - odkúpna hodnota a následne platiť ich produkty.
Po tomto celom procese, ak sa k nemu vôbec na stretnutiach dopracujete Vám začnú spomínať, že oni ako firma nemajú reklamu(z dôvodu, že je drahá a oni mrhať zbytočne 40 000€ nebudú) - tým Vám budú chcieť naznačiť, že sa rozširujú ako firma prostredníctvom oboznámení do rodín ich ľudmi, a tým Vás začnú veľmi zdvorilo pýtať, či by ste im nedali nejaké Vaše blízke kontakty(odporúčania), priateľov, rodinu - aby mohli ďalej pokračovať v zarábaní.
To je ich celá filozofia, spôsob ako zarábať na ich produktoch, možno sa Vám to stane niekedy tiež, ak si Vás vôbec nejako nájdu
To, že majitelia firmy pochádzajú z firmy OVB, teda sú ich pôvodnými zamestnancami je každému známe, no to, že rozdelenie produktov,(t.j. poistenie ACIVE LIFE + sporenie PROGRESS - obidva od AXA) si myslím, že iný sprostredkovateľ nemá, ale žeby to malo tak aj OVB a pôvodný zamestnanci od nich opakujú???
Firma na báze 2 produktoch, praktiky sú prevzaté s OVB a vylepšené na klamanie ľudí.
stretol som sa s firmou ProSight Finance a. s. konkrétne dvaja mladí chlapci ma presviedčali aby som zrušil životnú sporiacu poistku, pretože vraj sú na nej vysoké poplatky a nič nenašetrím. Keďže som si bol overiť informácie aj na pobočke svojej poisťovne, tak som zistil, že firma ProSight pravdu nemala ani z ďaleka a len sa snažia silou mocou aj na úkor škody ľuďom rušiť ich zmluvy a uzatvárať nové ktoré sú vraj výhodnejšie... Tento hmyz verím že sa nebude ďalej množiť a vrelo odporúčam aby ste sa nedali zlákať na ich hru a ale informácie dôkladne preverovali.
Na jednej strane aj chápem tých chlapcov, že sami nevedia, čo robia pretože mladý človek je ľahko manipulovateľný a keď uverí nesprávnym ľuďom tak sám sa stane časom pre svoje okolie nenávidený pre to čo robí.
Stop neserióznym poisťovákom!!!
Spoločnosť ProSight má síce zatiaľ bezkonkurenčný produkt ak vôbec, no slovo pyramída absolútne nevyplýva z problematiky produktu, ale z problematiky tohto zamestnania ako tento produkt predávať, teda ako v tomto zamestnaní zarábať.
Pretože síce viacerí tam idú pracovať len z dôvodu, lebo snívajú po rýchlom zbohatnutí vďaka províziám, čo im samozrejme nasľubujú ich sponzori, ale sú tam aj taký, čo tam idú pracovať, aby aspoň zarábali toľko, čo je priemerná mzda v bežných zamestnaniach.
Slovo pyramída je tu spomínané preto, lebo princíp tejto práce je, že najprv sa tam vloží nemalé množstvo vstupných nákladov a potom sa darí odpredať len minimum zo svojich produktov vo svojom okolí z dôvodu veľmi vysokej konkurencie.
A pod tými tromi riaditeľmi/majiteľmi tejto pyramídovej siete sú desiatky ľudí, ktorý odpredajú len pár produktov a títo riaditelia z nich dostávajú medziprovízie, čiže títo jednotlivci pod nimi z toho nemajú pomaly nič a riaditelia majú kvôli veľkému počtu týchto jednotlivcov majú potom dosť veľa peňazí každý mesiac.
Ale prečo jednoducho je to nezastaviteľný pyramídový systém?
No lebo spravidla to už býva ako zákon schválnosti, že určitý počet jednotlivcov im tam nahádže istý mesiac vstupné náklady(školenia, drahý 50€-ový 4-hodinový úvodný seminár . . .) potom odpredajú zhruba 4 produkty, potom odídu, lebo zistia, že sa im to neoplatilo, keďže pomaly menej zarobia za mesiac ako niekde v pásovej výrobe a zas prídu ďalší noví, ktorí im uveria na rýchle získanie veľkého množstva peňazí, spravia to isté, že takto zainvestujú do tejto pyramídy a zas a zas stále dokolečka sa to opakuje takto celé roky.
A že prečo tu ľudia také niečo píšu, no lebo pochopili ako to chodí v pyramídovom systéme, keď v takom niečom už pracovali.
Tak potom nechápem, že ako tu môžeš zavádzať ľudí, že oni ani nemajú o tom páru, že ako to vlastne funguje, keď v tom pracovali, tak vedia ako to je.
Takže už viete, že prečo sa tomu hovorí pyramída.
Ani nikdy na to nepomyslíte, aby ste tam vôbec šli, sú tam dosť nevedomí ľudia, pretože najprv Vám tam nasľubujú, že budete zarábať aj 600€/denne a že výplata aj každé dva týždne a v skutočnosti sa Vám nepodarí nič zarobiť, lebo nikto nebude mať záujem vo Vašom okolí sa s Vami stretnúť, pričom aby ste mu svoju poistku odpredali.
A potom po školeniach na ktoré vhodíte € ich budete pýtať, aby Vám vyplatili tie výdavky, tak zrazu sa začnú tváriť, že oni s tým nič nemajú, hoc za to boli zodpovedný, ak niečo aj zarobíte, tak na províziu(Vašu výplatu) si pekne krásne môžete počkať minimálne pol roka!!
Takže dobre si rozmyslíte, že čo spravíte ako najprv, pretože sa Vám to pekne krásne vymstí - sú to čistý podvodníci, iba na Vás zarobia - je to čistý pyramídový systém!!!
Volajú tam hlavne mladých aby na nich robili lebo aj mňa tam vola spolužiak ktorý ani pomaly nevedel o čom to je len volal kade tade fakt trápko a ešte ako sa hral na nejakého finančného poradcu a chcel ma naučiť ako oblbovať ľudí.
Sa ani nečudujem, že sa divia, že každý kto si tam zavolá niekoho pod seba, aby na neho robil, tak zhruba po 2 až 3 mesiacoch odtiaľ odchádza, pretože nastrká minimálne 100€ čo sa týka seminára, prednášok a výdavkov a za 3 mesiace nepredá pomaly ani 1 zmluvu kvôli silnej konkurencii, preto odtiaľ odchádza a tak tam zaradom len klamú každý týždeň 50 nových ľudí, jednoducho čistá pyramída, ktorá pekne krásne funguje už skoro 4 roky.
//autoeditácia príspevku (15 Júl 2015, 14:41)
Spoločnosť ProSight má síce zatiaľ bezkonkurenčný produkt ak vôbec, no slovo pyramída absolútne nevyplýva z problematiky produktu, ale z problematiky tohto zamestnania ako tento produkt predávať, teda ako v tomto zamestnaní zarábať.
Pretože síce viacerí tam idú pracovať len z dôvodu, lebo snívajú po rýchlom zbohatnutí vďaka províziám, čo im samozrejme nasľubujú ich sponzori, ale sú tam aj taký, čo tam idú pracovať, aby aspoň zarábali toľko, čo je priemerná mzda v bežných zamestnaniach.
Slovo pyramída je tu spomínané preto, lebo princíp tejto práce je, že najprv sa tam vloží nemalé množstvo vstupných nákladov a potom sa darí odpredať len minimum zo svojich produktov vo svojom okolí z dôvodu veľmi vysokej konkurencie.
A pod tými tromi riaditeľmi/majiteľmi tejto pyramídovej siete sú desiatky ľudí, ktorý odpredajú len pár produktov a títo riaditelia z nich dostávajú medziprovízie, čiže títo jednotlivci pod nimi z toho nemajú pomaly nič a riaditelia majú kvôli veľkému počtu týchto jednotlivcov majú potom dosť veľa peňazí každý mesiac.
Ale prečo jednoducho je to nezastaviteľný pyramídový systém?
No lebo spravidla to už býva ako zákon schválnosti, že určitý počet jednotlivcov im tam nahádže istý mesiac vstupné náklady(školenia, drahý 50€-ový 4-hodinový úvodný seminár . . .) potom odpredajú zhruba 4 produkty, potom odídu, lebo zistia, že sa im to neoplatilo, keďže pomaly menej zarobia za mesiac ako niekde v pásovej výrobe a zas prídu ďalší noví, ktorí im uveria na rýchle získanie veľkého množstva peňazí, spravia to isté, že takto zainvestujú do tejto pyramídy a zas a zas stále dokolečka sa to opakuje takto celé roky.
A že prečo tu ľudia také niečo píšu, no lebo pochopili ako to chodí v pyramídovom systéme, keď v takom niečom už pracovali.
Tak potom nechápem, že ako tu môžeš zavádzať ľudí, že oni ani nemajú o tom páru, že ako to vlastne funguje, keď v tom pracovali, tak vedia ako to je.
Takže už vieš, že prečo sa tomu hovorí pyramída. MLM:
Do napísania tejto série som išiel s otvorenou mysľou toho, že detailne preskúmam dostupné fakty, pretože ma jeden klient požiadal o vyjadrenie toho, či má svoj produkt distribuovať cez MLM. Chcel som si zistiť čo najviac dostupných faktov pred tým, než sa finálne vyjadrím. Čo som zistil, uvádzam v tejto sérii článkov. Na mysli som vždy mal moje pravidlá o najväčšej šanci na úspech.
Multi-level marketing (preložené doslova: viacúrovňový marketing, ďalej len MLM). Každý sa už stretol s týmto pojmom. Ak ho počujete prvýkrát, tak gratulujem.
Firmy, ktoré sa snažia svoje výrobky a služby predávať týmto systémom sa množia ako huby po daždi. Agitácia, aby ste sa pridali, sa množia jedna za druhou: „Už ste v tamtom systéme, tak to budete milovať aj tento!“
Tieto systémy vznikli ako snaha využiť niečo nelegálne a škodlivé („pyramídové hry“) na „dobrý účel“. Ako sa to podarilo? To si budete môcť zhodnotiť počas čítania tejto série.
Aby sme pochopili, z čoho MLM systémy vychádzali, dovoľte mi predstaviť najskôr nelegálne systémy.
Pyramídové hry sú nelegálny model podnikania, kedy sa človek na vrchu pyramídy snaží prilákať ďalších členov, aby z registračného poplatku získal províziu. Za celým systémom sa neskrýva žiaden iný, funkčný model zarábania. Celý vtip je v tom, že systém potrebuje stále nových a nových ľudí. Ak by mal každý člen priviesť 6 nových ľudí, aby dostal províziu, tak na 10. „úrovni“ by v systéme muselo byť zapojených viac ako 10 miliónov ľudí, aby systém ešte fungoval. Na 13. úroveň sa nikdy nedostane, pretože tento systém by potreboval 13 miliárd ľudí, čo je dvakrát viac ako obyvateľov Zeme...
Ďalšou variantou nelegálneho modelu je Ponziho schéma, kde sú, narozdiel od predchádzajúcej varianty, vyplácané "zisky z investovania". Do Ponziho hry sa teda môže jeden človek zapojiť aj viackrát, čo odďaľuje krach tohto systému. Pri Ponziho schéme hľadá nových ľudí prevádzkovateľ. (U pyramídových hier hľadajú nových ľudí samotní investori.)
Ponziho schéma je pomenovaná podľa Carla Ponziho. Ten touto technikou v rokoch 1919 a 1920 vylákal od asi 40 000 ľudí sumu 15 miliónov dolárov.
No a na záver je tu legálny spôsob zarábania s názvom MLM systém, ktorý sa veľmi podobá horeuvedeným. Rozdiel je v tom, že MLM má reálne produkty a služby, ktoré predávajú jednotliví distribútori (podnikatelia, väčšinou malí živnostníci). Tí majú často prístup priamo k výrobcovi a skracuje sa tak predajný (distribučný) reťazec.
Tieto spoločnosti vytvárajú dojem, že toto je „hudba budúcnosti“. Toto je model, ktorý práve dnes získava na popularite. Rastie jeho popularita, legitímnosť a niektorí dokonca tvrdia, že „v budúcnosti MLM nahradí všetky ostatné formy marketingu a predaja“. Tieto systémy fungujú od roku 1920. Dnes (po asi 100 rokoch) sa cez ne predáva menej ako 0,3 % produktov a služieb (zdroj) a preto som maximálne skeptický k tvrdeniam o „hudbe budúcnosti“. Napriek tomu veľa ľudí verí ilúzii, že každý, kto bude naplno veriť takémuto systému, môže byť úspešný alebo dokonca, že všetci sa raz stanú MLM distribútori...
S MLM systémami mám osobné skúsenosti, mám k dispozícii nejaké dáta a na konzultáciách sa s ľuďmi občas bavím o tom, ako nakopnúť ich MLM biznis. A to aj napriek tomu, že doteraz sa naplno venovali na internete budovaniu niečoho úplne iného, čo malo podľa mňa všetky predpoklady stať sa oveľa, OVEĽA úspešnejšie ako hocaký MLM...
Často vídavam, že multi-level marketing je prevádzkovaný ako podvod na „distribútora produktov“. Hlavnou náplňou práce distribútora sa tak stáva zháňanie nových distribútorov namiesto reálneho predaja. Všetci sa spoliehajú na to, že budú „žiť“ z toho, čo im „sieť“ prinesie. Nikto však do toho nejde s nadšením pre predaj samotný.
V princípe sa MLM siete snažia distribútorovi nahovoriť, že potenciál jeho príjmu je „neobmedzený“ a predvídajú vo svojom dobre vyzerajúcom biznis pláne také rozšírenie produktov, že je to až neuskutočniteľné. Pravdepodobnosť realizácie tohto plánu sa dá prirovnať k tomu, že si na dnes večer naplánujete pozorovanie UFO v lese a ono tam naozaj pristane...
Z finančného hľadiska sú šance, že jednotlivec dosiahne úspech, oveľa horšie ako je pravdepodobnosť výhry v kasíne.
Celé MLM bolo zlegalizované na základe dobrého fungovania jednej jedinej spoločnosti. (Už ste počuli niečo také, že: „Výnimka potvrdzuje pravidlo“?!?) Bežná prax je ale ignorovať pravidlá, na ktorých tieto systémy stoja. Nedostatok legislatívy a dohľadu umožňuje týmto systémom prežívať po celom svete i naďalej.
MLM nie je jasne definované a kontrolované tak, ako sú napríklad franšízy. MLM si môže prakticky založiť a prevádzkovať ktokoľvek. Samozrejme, že v závislosti od odvetvia, môžete potrebovať povolenie od iného úradu k vašej práci, ale to potrebujete i bez MLM.
Do dnes sa napríklad na Slovensku nepodarilo cez zákony povedať, že skrachované nebankové subjekty používali nelegálne schémy. Pretože nie som právnik, nemôžem tvrdiť, že máme nedostatočnú legislatívu, ale je to možné. Inak by boli tieto nelegálne schémy odhaľované okamžite a netrvalo by to tak dlho, že niekoľko (desiatok) rokov po krachu „nebankoviek“ stále presne nevieme, na základe akého zákona sa niečoho dopustili.
Ľudia navyknutí podnikať týmto systémom sa väčšinou aj tak nedajú nijako zastaviť. Akonáhle zavrú jednu spoločnosť, otvoria druhú a dej sa opakuje.
Ekonomická charakteristika MLM systémov:
-obrovské straty pre zákazníkov
-zanechávajú za sebou masívne množstvo skrachovaných malých živnostníkov
-spoliehanie sa na matematicky neudržateľné modely nekonečného nákupu alebo predaja
-umožnenie vstupu do systému komukoľvek, v akomkoľvek odvetví spôsobuje vnútornú nestabilitu systému
Jadro podnikania - osobný predaj - je tu v priamom rozpore s modernými trendami predaja. Nimi sú masová komunikácia, nízkonákladová distribúcia a nákupné kanály preferované zákazníkmi. Predajná aktivita je v skutočnosti väčšinou iba zámienka skutočného jadra podnikania. Ním je získavanie nových ľudí do pyramídových organizácií, ktoré sľubujú exponenciálny rast príjmov.
Tak, ako vo všetkých pyramídových hrách, príjmy ľudí „hore“ a celých týchto spoločností plynú z neustáleho naberania nových investorov „dole“. Z povrchného pohľadu nezasvätenca môžu tieto systémy vyzerať ako lákavé, pretože čísla ukazujú firmu v zisku, ďalej úspešných majetných ľudí na vrchu celého systému a dokonca aj biznis model môže vyzerať dobre. (Takto mimochodom vyzerajú aj všetky pyramídové hry pred tým, než sa zrútia.)
Klamný marketing, ktorý obratne stavia na osobných alebo sociálnych potrebách človeka, na kultúre alebo na „tradíciách“, prispieva k rastu siete - namiesto toho, aby boli napĺňané potreby jednotlivcov. Zavádzajúci marketing je často udržiavaný tým, že chýba odborné zhodnotenie alebo prešetrenie uznávanými médiami. Dôsledkom toho je populárna dezilúzia, že MLM je životaschopný model investovania alebo dobrá kariérna voľba pre každého. Tiež dezilúzia toho, že pravdepodobnosť finančného úspechu je porovnateľná alebo lepšia (!) ako v iných modeloch podnikania, zamestnania alebo obchodovania.
Cieľovou skupinou sa tak nestáva všeobecná verejnosť, ale skôr nádejní investori. Trh pre týchto investorov sa extrémne nafukuje v časoch ekonomických zmien, globalizácie a v časoch nezamestnanosti. Sľuby rýchlej a ľahkej finančnej slobody a klamlivé spájanie bohatstva s maximálnym šťastím tiež pôsobia na týchto „investorov“. Rast MLM sa tak nedeje cez predaje produktov zákazníkom, ale cez získavanie nádejných distribútorov/investorov. Skutočné produkty nie sú vitamíny, mastičky, finančné služby alebo parfémy. Skutočnými produktami sú kariérne plány, možnosti budovania siete a spôsoby povyšovania distribútorov. Tieto možnosti sú opäť klamlivo predstavované ako vysokozárobkové, s minimálnou investíciou času alebo peňazí a s rýchlym úspechom.
Slovo „klamstvo“ vás možno provokuje, ale je žiaľ na dennom poriadku u týchto typov spoločností. Každý, kto sa účastní MLM systému, kde sa niečo predáva, si podvedome klame. Ľudia na vrchu pyramídy väčšinou vedome klamú ostatným. Zavádzanie je v tomto druhu podnikania nevyhnutné a je v marketingu týchto spoločností prvoradé.
Ahojte, som ďalší, novo-dnes založený diskutér. Musím povedať k tomuto svoj názor. Nečítal som to celé len pár strán ale točí sa to tu celé o tom istom. MLM systém - pyramída. Finančný poradca - podvodník. Mladý chalan - totálne neschopný človek a klamár.
Vyzerá to tak, že toto sú na tomto fóre úplne zaužívané pravdy. Mám niečo po dvadsiatke, bakalársky titul na Ekonomicko-správní fakultě na Masarykovej univerzite v Brne v ČR. Na akademickej pôde som zažil niekoľko skvelých mimo študijných prednášok. Za tú dobu tam vystúpilo niekoľko kvalitných finančných poradcov - takzvaná špička medzi poradcami v ČR. Všetci do jedného potvrdili pár faktov.
a) Kvalitné finančné poradenstvo bežnému človeku dokáže veľmi výrazne pomôcť. Či už v sporení na dôchodok alebo zlepšením súčasnej situácie ohľadom úverov apd. Normálny človek ktorý nepracuje s financiami, od upratovačky až po IT technika na špičkovej úrovní na 90% nemá šancu pochopiť ako daný produkt poistenia alebo pravidelného investovania funguje. To všetko je rozobraté v malých písmenkách všeobecných podmienok zmlúv a prácou poradcov je ich rozobrať, pochopiť a potom predostrieť klientovi.
b) MLM systém predaja je pre TRH veľmi výhodnou možnosťou. Namiesto obludných reklám v televízii a iného obrovského marketingu sa peniaze pustia do pavučiny menom MLM kde sa tie peniaze rozdelia oveľa väčšiemu množstvu ľudí. To znamená, že namiesto jednej reklamnej agentúry ktorá by zhrabla veľké prachy za reklamu, je možné vďaka MLM systému aby na tom zarobilo oveľa väčšie množstvo ľudí, čo pre spoločnosť ako takú je podľa rovnomernejšie vyváženie. Čo sa týka nekonečnosti pyramídy, mám len jeden argument a to ten, že keď prídeme do bodu, kedy už všetci budú súčasťou tohto trhu a všetci sa tomu budú dokonale rozumieť, potom budeme len tzv. samospotrebitelia. Klasické povolanie finančného poradcu odpadne a vy budete všetci vedieť ako narábať so svojimi financiami - scenár v reálnom živote nereálny, keď vidím koľko ľudí o finančné vzdelanie nejaví žiaden záujem.
c) Firma, zaoberajúca sa finančným poradenstvom si musí neustále vzdelávať svojich zamestnancov. Či už klasických alebo tých v MLM.
Čo sa týka toho, že mladý chalan nemôže byť dobrý finančný poradca - to je podľa mňa len Váš obmedzený názor. Ak niekoho financie zaujímajú, ak ho baví študovať a čítať, verím, že človek aj v 18tich rokoch má dostatočne vyvinutý mozog k tomu aby prijímal reálne argumenty. Inak by sme vtedy asi neboli vyhlásení za dospelých a preberali za seba celú zodpovednosť. Myslím si, že 22 ročný človek napríklad mal už dosť času (4 roky) aby videl ako funguje poistná matematika, ako fungujú rôzne druhy investovania (či už fondy, akcie, komodity, alebo aj umelecké diela a iné artefakty) alebo ako vytvárať finančné rezervy a ako finančne plánovať.
Po skúsenostiach na vysokej škole som zháňal spoločnosť, ktorá by presne toto spĺňala. Našiel som na Slovensku ojedinelú spoločnosť Prosight a.s., ktorá má dokonca sprístupnené finančné vzdelávanie aj ľuďom mimo ich pracovných štruktúr. (!!!) Možno som len narazil na vynikajúcu pracovnú skupinu, na lídra ktorý ma učí veci ktoré potrebujem alebo som len človek s názorom ktorý nik iný so mnou nezdieľa. Ja som tejto spoločnosti jednoznačne dal šancu a od júna, kedy som bol úvodnom seminári sa učím stále novým veciam, ktoré ma posúvajú vpred.
Budem rád za každú normálne argumentujúcu odpoveď a rád sa s danou osobou pobavím na danú tému,
a) Kvalitné finančné poradenstvo bežnému človeku dokáže veľmi výrazne pomôcť. Či už v sporení na dôchodok alebo zlepšením súčasnej situácie ohľadom úverov apd. Normálny človek ktorý nepracuje s financiami, od upratovačky až po IT technika na špičkovej úrovní na 90% nemá šancu pochopiť ako daný produkt poistenia alebo pravidelného investovania funguje
A prave tento fakt sa da krasne zneuzit, pretoze 90% ludi nevie, ze im "poradca" rozprava bludy.
V teoretickej rovine je to co pises pravda, skoda len, ze prax je uplne ina - provizie, provizie, provizie - nic ine.
Čo sa týka toho, že mladý chalan nemôže byť dobrý finančný poradca - to je podľa mňa len Váš obmedzený názor. Ak niekoho financie zaujímajú, ak ho baví študovať a čítať, verím, že človek aj v 18tich rokoch má dostatočne vyvinutý mozog k tomu aby prijímal reálne argumenty. Inak by sme vtedy asi neboli vyhlásení za dospelých a preberali za seba celú zodpovednosť. Myslím si, že 22 ročný človek napríklad mal už dosť času (4 roky) aby videl ako funguje poistná matematika, ako fungujú rôzne druhy investovania (či už fondy, akcie, komodity, alebo aj umelecké diela a iné artefakty) alebo ako vytvárať finančné rezervy a ako finančne plánovať.
Rovnako ako pises ty hore, mozem napisat, ze 90% ludi co ide robit financneho poradcu sa takto nesprava a ide mu len a len jednoduchu matematiku - viac ludi, viac provizii, viac penazi do vlastneho vrecka.
A práve to chcem povedať, napríklad portál totalmoney.sk , ktorý dokáže prepočítať, ako by mala mať osoba podľa príjmu a iných faktov nastavené svoje poistenie či sporenie, spravuje človek pracujúci pod spoločnosťou Prosight. Ten portál je korektný a ukáže ti tam sumy poplatkov a všetkého ostatného.
Preto mám pocit, že táto firma chce vychovať práve tých 10% poctivých finančných poradcov a nie tých 90% - ,,do vlastného vrecka´´ poradcov.
Dobre, spýtam sa teda takto. Čo je zlé na tom, že namiesto IŽP/KŽP sa nastaví rizikové poistenie na krytie reálnych rizík s tým, že sumy sa tam nehádžu len tak, ale denné odškodné alebo PN sa nastaví podľa príjmov resp. iných záväzkov ako je hypotéka. Čo je zlé na tom, keď sa tomu človeku zároveň nastaví investovanie do fondov, ktoré pri dlhodobom investovaní dokáže slušne zarobiť klientovi aby mal dakedy aj dvojnásobný dôchodok? Čo je zlé na tom, keď ľudí učíme, že je potrebné mať aj krátkodobé rezervy na nejakom inom účte než v banke so skoro záporným úrokom? (na toto je produkt za ktoré sa provízie nedostávajú - robíme to pre klienta, ktorý by to inak nevedel) Čo je zlé na tom, že dokážeme rôzne úvery a kreditné úvery spojiť a zrefinancovať za oveľa nižšie úroky, čím vytvárame aj reálnu úsporu?
Ak je toto všetko zlé, potom veci ktoré ma učili na VŠ sú mi na nič, pretože čo sa týka osobných financií a osobného finančného plánovania, tieto fakty sa zhodovali.
Viac k tomu nie je čo povedať. A čo sa teba týka, pokiaľ by tvoje finančné skúsenosti za niečo stáli, popozeral by si po prestížnejších spoločnostiach s dobrým menom, a nepridal by si sa k akože "finančným poradcom". Lebo takéto miesta berú už len tí ľudia, čo sa nevedia nikde inde zamestnať a majú to ako poslednú možnosť "zamestnania".
vladimir.s napísal:... Čo je zlé na tom, že dokážeme rôzne úvery a kreditné úvery spojiť a zrefinancovať za oveľa nižšie úroky, čím vytvárame aj reálnu úsporu?
Nebolo by na škodu, keby si si nevymýšľal. Priateľka pracuje v banke a sama sa smiala na tom, že klienti, ktorých zastupuje akýkoľvek "finančný poradca" dostanú rovnaký úrok ako ktorýkoľvek druhý klient. To že niektoré banky majú podpísanú spoluprácu s takými spoločnosťami neznamená, že im ustupujú a dávajú zvýhodnené úrokové sadzby.
...ty si blud. Už len obyčajná americká hypotéka - spotrebný úver pri ktorom ručíš nehnuteľnosťou má malé úrokové sadzby - okolo 2%. Keď si vezmeš bežný spotrebák za 8% alebo kreditku so 14% úrokom, kde je potom menej? Myslíš, že každý vie o tejto možnosti? Spojiť svoje dlhy, zastaviť nehnuteľnosť a dostať takúto pôžičku? Myslím si, že totálne minimum. Nejde tu vôbec o to, kto koho kde zastupuje - ak ho zastupuje fin. poradca, ide len o to ako ušetriť klientovi čas aby si to nemusel robiť sám.
Teraz si presne ukázal, že si rovnaký hlupák ako tí, čo firmu Prosight založili. Lebo ponúkať klientovi "úver" s úrokom od 2,40% pri podmienke založenia nehnuteľnosti, je maximálne choré. Čo na tom, že pri "úvere" v hodnote 15000€ a splatnosti 5 rokov ušetrí klient 3000€ na úrokoch (bolo by to ešte menej, keby som si len v rýchlosti prebehol ponuku aj iných bánk), keď je tu reálna možnosť, že kvôli ušetreným 3000€ vďaka "finančnému poradcovi" príde o založenú nehnuteľnosť.
Nejde tu vôbec o to, kto koho kde zastupuje - ak ho zastupuje fin. poradca, ide len o to ako ušetriť klientovi čas aby si to nemusel robiť sám.
Ale čo, tak zrazu už nejde o vybavenie lepšej úrokovej sadzby, ale len o ušetrenie času klientovi?
... To že nejde klient do banky sám osobne ale vybavíme mu ponuku na stôl je šetrenie času. To, že máme prehľad kto na trhu ponúka najnižšie úroky je šetrenie peňazí na úrokoch.
Nechápem, prečo by niekto prichádzal o nehnuteľnosť. Preto sa predsa vytvárajú rezervy - krátkodobé, či dlhodobé, aby pokryli výdaje v časoch práce neschopnosti! A ak už nie si schopný pracovať vôbec kvôli úrazu či chorobe, si na to poistený .