Zastavenie na prechode pre chodcov
Zastavenie na prechode pre chodcov
Cital som dnes na SME clanok, tak ma napadla taka otazka. Ako vnimate chodcov na Slovensku a ich disciplinu pred prechodom? Niekedy mam pocit, ze si myslia, ze auto zastane z 50km/h rychlosti pred prechodom behom dvoch sekund a preto nechapem, ze niekto skoci do cesty, ked je auto 10 metrov pred prechodom. Stretli ste sa aj v s takymto niecim podobnym? Kde su najhorsi chodci?
-
RATZINGER666
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Re: Zastavenie na prechode pre chodcov
setrim zivotne prostredie, takze zasadne nezastavujem 
Šetrite životné prostredie, ignorujte prechody pre chodcov
http://www.osel.cz/index.php?clanek=7748
Šetrite životné prostredie, ignorujte prechody pre chodcov
http://www.osel.cz/index.php?clanek=7748
Nezastavujem, jebac. Obzvlast v KE, kde staci ti zastavit v spicke pod amfikom a sofer za tebou nezareaguje a zoberie ti kufor. Takez zasadne nezastavujem. Zastavim len v tom pripade ked uz je chodec nejaky cas na prechode popripade auto vo vedlajsom pruhu hu pustilo, takze ho logicky pustim aj ja.
-
Scorpion90
King
Ja som po navsteve Svajciarska a spoznani tamojsej kultury soferovania zacal chodcom zastavovat automaticky ale uz ma to preslo, pretoze:
a) sa mi stavalo, ze som skripal zubami, ci auto za mnou zabrzdi alebo nie, a ja budem mat z kufra konzervu
b) som trpol, ci auto v subeznom pruhu vidi chodca a zastavi, alebo nie a ja budem musiet volat zachranku
c) sa mi stavalo, ze ked som zastavil pred prechodom, tak mi chodec ukazoval aby som siel ja a ja som to iste zase ukazoval jemu, co malo za nasledok, ze sa nepohol ani jeden z nas a za mojim chrbtom uz vyhraval orchester
d) najma stare babky si na prechodoch radi poklebetia
Teraz uz zastavujem len ked vidim na kraji mladu suknu
alebo ked je evidentne, ze sa chodec chysta vstupit na vozovku
a) sa mi stavalo, ze som skripal zubami, ci auto za mnou zabrzdi alebo nie, a ja budem mat z kufra konzervu
b) som trpol, ci auto v subeznom pruhu vidi chodca a zastavi, alebo nie a ja budem musiet volat zachranku
c) sa mi stavalo, ze ked som zastavil pred prechodom, tak mi chodec ukazoval aby som siel ja a ja som to iste zase ukazoval jemu, co malo za nasledok, ze sa nepohol ani jeden z nas a za mojim chrbtom uz vyhraval orchester
d) najma stare babky si na prechodoch radi poklebetia
Teraz uz zastavujem len ked vidim na kraji mladu suknu
Väčšinou sa stretávam s normálnymi chodcami, ktorí neskáču pod auto.. jediní problematickí sú dôchodcovia (ktorí podľa mňa v živote nemali vodičák a nemajú ani páru o fungovaní auta, či fyzikálnych zákonoch), ktorí sa stále vyberú krížom cez tú najkomplikovanejšiu križovatku na mieste, kde prechod pre chodcov, ba ani chodníky popri ceste nie sú.
Ale inak som tolerantný k chodcom, za bežných okolností sa im snažím zastaviť, nezastavujem jedine telefonistom a meteorológom.. a samozrejme ak nie je ohrozená plynulosť premávky. Ak je nejaký úsek so zelenou vlnou a ide súvislý dvojrad áut, určite nezastavím.

Ale inak som tolerantný k chodcom, za bežných okolností sa im snažím zastaviť, nezastavujem jedine telefonistom a meteorológom.. a samozrejme ak nie je ohrozená plynulosť premávky. Ak je nejaký úsek so zelenou vlnou a ide súvislý dvojrad áut, určite nezastavím.
-
guess.whoo
Redeemer
presne velmi sa mi paci v zahranici, ze auta automaticky zastavaju a nechaju ludi prejst. tu je to dost o zivot 
ja zastavujem vacsinou podla nalady. ked vidim, ze clovek len teraz prisiel na prechod este ho nepustim, ale ked stoji dlhsie tak zastavim
ja zastavujem vacsinou podla nalady. ked vidim, ze clovek len teraz prisiel na prechod este ho nepustim, ale ked stoji dlhsie tak zastavim
Tiež sa stretávam s normálnymi chodcami, nespomínam si na nejaké excesy. Teda vo väčšine prípadov aj zastavujem - keď vidím, že tam už stoja a chystajú sa/chcú prejsť.
stalo sa mi take, ze ako je zastavka trojelbusu zvykne byt vacsinou prechod, samozrejme vsetci co vystupili, nesli prechodom ale priamo pred trolejbusom (lebo to je kratsie) cez cestu, 15m od prechodu...tak som ich vytrubil
a bol som zdrbany, ze to sa vraj nerobi ked ide skupinka...
Záleží podľa toho ako sa ponáhľam no väčšinou sa snažím zastaviť a pustiť tých chodcov, nech tam nečakajú pol roka. Koniec koncov tiež chodím pešo a koľko krát ma pustia cez prechod, takže je to úplne v poriadku.
Píšete o bezpečnosti na prechodoch, ako občas si zappp aj ja, keď na poslednú chvíľu dakto vbehne na prechod a ledva zabrzdím. Ten človek si vôbec neuvedomuje, že oproti nemu sa valí 1500kg železa...
samovrahovia. Skôr čo si všímam často v poslednej dobe je typicky slovenský problém - nedanie prednosti v jazde pri obchádzaní chodcov alebo cyklistov. Takže vznikne situácia, že na ceste je súčasne jedno auto, druhé protiidúce auto a chodec/cyklista vedľa seba. Niekedy to je dosť o hubu, občas sa čudujem, jak je možné, že všetci prežili
.
Píšete o bezpečnosti na prechodoch, ako občas si zappp aj ja, keď na poslednú chvíľu dakto vbehne na prechod a ledva zabrzdím. Ten človek si vôbec neuvedomuje, že oproti nemu sa valí 1500kg železa...
Ja zastavujem stylom: pozriem sa do spetaku, ked je za mnou vela aut a na prechode viac ako jeden clovek, zastavim. Ked za mnou nie je nikto, nezastavujem
Mmntbindo011 napísal:Skôr čo si všímam často v poslednej dobe je typicky slovenský problém - nedanie prednosti v jazde pri obchádzaní chodcov alebo cyklistov.
-
Michaelo
Hardcore addict
Nie. Ked mas v pruhu cyklistu tak ty musis spomalit, oproti iduce auto ti nemusi davat prednost. Samozrejme mohlo by aspon spomalit ked je daleko, nech ho mozes obehnut.
Mas rovnako s prekazkou na ceste, ty muusis zastat a pockat kym mozes prejst do vedlajsieho pruhu.
Mas rovnako s prekazkou na ceste, ty muusis zastat a pockat kym mozes prejst do vedlajsieho pruhu.
-
Andi_Cibula
Addict
Nechcite zažiť môjho kamoša mentality takej, že bez ostychu vkročí uhlopriečne na 2prúdovú križovatku a ešte bude vykrikovať na bezohľadnosť šoférov.

Tak, tak veru
, ako pri obchádzaní prekážky. Lebo keď ho sepáliš, budeš na vine ty, pretože tvojou povinnosťou je obchádzať ho bezpečne, s tým, že väčšinou nie je cesta moc široká. Takže ísť do protismeru je takmer nutnosť.
Tak to potom v pohode. Je to ako som si myslel. Ja sa ale automaticky tlacim na kraj krd vidim oproti auto co ide cyklistu predbiehat.
toto som mal moznost videt v priamom prenoseIMI napísal:Nezastavujem, jebac. Obzvlast v KE, kde staci ti zastavit v spicke pod amfikom a sofer za tebou nezareaguje a zoberie ti kufor. Takez zasadne nezastavujem. Zastavim len v tom pripade ked uz je chodec nejaky cas na prechode popripade auto vo vedlajsom pruhu hu pustilo, takze ho logicky pustim aj ja.
Tak vies ako to chodiHegy napísal: toto som mal moznost videt v priamom prenose)) aj ked nechapem preco zrovna tam ved tam je 40 a relativne pekny rozhlad
Ked som davno pradavno robil autoskolu tak ma instruktor upozornil ze uplne serem na prechody, ze pri skuske by sa to nemuselo pacit policajtovy.
Tak ja reku dobre. V Dubravke si idem predpisovo 50km/h. O hybnosti auta som nemal najmensiu paru. Predomnou prechod uz len cca 40m tak zacnem brzdit. Hned som zistil ze asi to nevyda. Kuknem do spetaku a tam najvacsi obrovsky kamion rutiaci sa namna, v poslednej sekunde to strhol do laveho pruhu az sa mu cela kabina zakolisala. A ked sa mi uz konecne podarilo zastavit prednym kolesom uz za prechodom
tak ma predbehol v plnej rychlosti. Instruktor samozrejme modry fialovy zeleny 
Tak ja reku dobre. V Dubravke si idem predpisovo 50km/h. O hybnosti auta som nemal najmensiu paru. Predomnou prechod uz len cca 40m tak zacnem brzdit. Hned som zistil ze asi to nevyda. Kuknem do spetaku a tam najvacsi obrovsky kamion rutiaci sa namna, v poslednej sekunde to strhol do laveho pruhu az sa mu cela kabina zakolisala. A ked sa mi uz konecne podarilo zastavit prednym kolesom uz za prechodom
-
vladenko007
VIP
Pri niektorých menej závažných priestupkoch zaviedli do sadzobníka dolnú a hornú hranica sadzby pokuty. Napríklad za jedenie, pitie alebo fajčenie počas jazdy na motocykli hrozí z pôvodných 50 eur teraz pokuta od 30 do 50 eur. Rovnaká sadzba platí za nedanie prednosti chodcovi, ktorý vstúpil na vozovku na priechode pre chodcov. Ide však len o obmedzenie chodca, nie jeho ohrozenie, ktoré sa trestá 150-eurovou pokutou. Tridsať až 50 eur hrozí aj za jazdu na bicykli pod vplyvom alkoholu do jedného promile. Rovnako zmiernili sadzbu (na 30 až 50 eur) za neodstránenie ľadu a snehu z auta. Pokuta za nedanie smerovky sa znížila z 50 eur na 40 eur.
Povedal by som podľa tohto že ak bude chodec stáť pred prechodom a ja prejdem tak mi nič nehrozí. Akonáhle položí jednu nohu na cestu, už musíš zastaviť inak sa dopúšťaš priestupku.
Povedal by som podľa tohto že ak bude chodec stáť pred prechodom a ja prejdem tak mi nič nehrozí. Akonáhle položí jednu nohu na cestu, už musíš zastaviť inak sa dopúšťaš priestupku.
Uz vymyslaju...vladenko007 napísal:Pri niektorých menej závažných priestupkoch zaviedli do sadzobníka dolnú a hornú hranica sadzby pokuty. Napríklad za jedenie, pitie alebo fajčenie počas jazdy na motocykli hrozí z pôvodných 50 eur teraz pokuta od 30 do 50 eur. Rovnaká sadzba platí za nedanie prednosti chodcovi, ktorý vstúpil na vozovku na priechode pre chodcov. Ide však len o obmedzenie chodca, nie jeho ohrozenie, ktoré sa trestá 150-eurovou pokutou. Tridsať až 50 eur hrozí aj za jazdu na bicykli pod vplyvom alkoholu do jedného promile. Rovnako zmiernili sadzbu (na 30 až 50 eur) za neodstránenie ľadu a snehu z auta. Pokuta za nedanie smerovky sa znížila z 50 eur na 40 eur.