Prehrievanie notebooku

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
PATRES.COM
Amateur
Amateur
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Prehrievanie notebooku

Príspevok od používateľa PATRES.COM »

Ahoj, kúpil som si prednedávnom notebook značky Packard Bell EasyNote TS11HR.
Tento notebook som kúpil od ruky cez nemenovaný inzertný portál, po spustení notebooku a následnej inštalácií hier / aplikácii som zistil, že notebook sa strašne prehrieva. Až tak, že sa sám vypne. Samozrejme ihneď som kontaktoval osobu, ktorá mi notebook predala, a pýtal som sa, kedy bol notebook naposledy čistený.
Keďže notebook má "vraj" 2 a pol roka (CCA), tak ma odpoveď zarazila. Dozvedel som sa, že notebook nebol nikdy predtým čistený (Od prachu a pod.).
Tým pádom som sa zameral na prehrievanie ako také, skúsil som ho "podomácky" vyčistiť štandartne vysávačom :D opatrne cez prieduch tepla a ventilátora.
Niečo málo to pomohlo... No pri väčšom zaťažení môj problém pretrváva. Kúpil som teda chladiacu podložku no výsledok takmer nebadateľný...
Ďalej som siahol na aplikáciu Speedfan, aby som vedel sledovať teploty, zistil som však, že v aplikácii nemôžem nijako upravovať otáčky ventilátora, dokonca mi ho tam ani nezobrazuje... Pozrel som teda BIOS tiež nič.
Všimol som si, že ventilátor štandartne ide (asi) pri nízkych otáčkach, a až keď sa mi vypne notebook (v dôsledku prehriatia) sa mi tieto otáčky spustia na maximum. Ja by som potreboval, aby takto fungovali stále.. resp. aby sa zvyšovali pri vyšších teplotách pri ešte zapnutom notebooku... Nie až keď sa vypne.
Takže moja otázka znie, ako to môžem docieliť ?
A za ďalšie... všimol som si, že keď sa mi tak veľmi zahreje notebook, väčšinou mi prestanú niektoré tlačítka na klávesnici reagovať správne, niekedy sa stlačia viacnásobne než som reálne stlačil, a niekedy vôbec nereagujú.. tento problém sa vyrieši až schladením notebooku, alebo jeho reštartovaním... Je to podľa vás normálne ? Mám očakávať, že sa mi klávesnica týmto spôsobom pokazí ?

V dohľadnej dobe chcem navštíviť nejaký PC servis, kvôli kompletnému prečisteniu a prepastovaniu notebooku, zatiaľ však len hľadám ten správny servis, za nejakú normálnu cenu.

Ďakujem za všetky vaše návrhy, komentáre a prajem pekný zvyšok dňa.
BlackRa1n
Star
Star

Re: Prehrievanie notebooku

Príspevok od používateľa BlackRa1n »

Ahoj,
prepastovanie by malo určite pomoct (samozrejme kup si nejaku kvalitnejšiu pastu (MX-2, MX-4)a daj im tú na použitie), otačky programom zrejme nijako nezvysis, takze je to zrejme len o tom.
:)
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hrban »

ani nie tak prepastovanie ako vbyratie špongie z rebier chladiča. po dvoch rokoch to bude 3mm vrstva prachu na rebrách a to vysávač nevytiahne a ani to nejak nevyfúkneš, to treba rozovrať a zložiť tú ''špongiu'' prachu. samozrejme keď sa to bude robiť, tak by bolo fajn aj prepastovať, osobne by som sa na ňom moc nehral, dlhodobé prehrievanie CPU skracuje jeho životnosť takže môže odísť, poprípade odíde grafika alebo doska. Radšej to daj spraviť čo najskôr. A keď sa pýtaš kde to spraviť, tak hocjaký setvis to dokáže treba len poslať mail/zavolať a oni ti hneď povedia cenu. alebo možno ti niekto na fóre napíše, že ti to spraví.
vladenko007
VIP
VIP

Príspevok od používateľa vladenko007 »

Ak si z Košíc a nedajbože máš aj poskytovateľa internetu ANTIK odporúčam ti ísť práve do Antiku. Májú tam super servis a až si ich zákazník tak dostaneš aj zľavu.
http://servispc.antik.sk/

https://maps.google.sk/maps?q=Antik&ll= ... 32,,0,1.55

Ja som tam mal na prečistenie HP. Boli veľmi ústretový a dokonca technik si dal tu námahu že na fane sa postaral o ložisko ktoré následkom používania v prašnom prostredí začalo hučať. Nový chladič z fanom by ma stál 89€. Takto ma to stálo dokopy asi 20€.

Je dosť možné že na tom notebooku čo si kúpil, zle dolieha chladič na procesore čo mohlo vzniknúť napríklad otrasom prípadne pádom. Ak dobre chladič neprilieha k procesoru môže to spôsobovať prehrievanie.
Samozrejme môžeš to mať aj celé zasvinené od prachu. Vysávač ti v takom prípade moc nepomôže to skôr stlačeným vzduchom prefúknuť otvor.

//autoeditácia príspevku (15 Sep 2014, 18:27)
Nevedel som to správne nazvať ale ako čítam čo písal Hrban tak áno špongia prachu je výstižné.
Má to takú konzistenciu. :)
PATRES.COM
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa PATRES.COM »

Ahojte veľa som čítal o prehrievaní notebookov, všade bol problém s tou "špongiou" bojím sa ale toho, že mi to prečistenie nepomôže... Neviem prečo, ale proste mám taký tušák, že sa mi bude vypínať notebook aj tak.

už len kvôli tomu, že niekedy sa mi notebook proste sám vypne, a niekoľko minút nejde zapnúť. To by bolo v poriadku, aspoň viem, že ochrana proti spečeniu alebo ako to nazvať funguje.
No inokedy sa mi stane to, že mi notebook sekne, a to doslova, a obraz mi začne akoby zrnieť. Zasekne sa aj zvuk, a musím ho na tvrdo vypnúť.
Ďalší problém, že keď sa mi takto zvýši teplota, strašne mi začne haprovať klávesnica, niektoré tlačítka proste nereagujú, prípadne sú extrémne citlivé, príklad. stlačím "u" (jemne) a vyhodí mi to aj 4-5x "uuuu" .
Ďalej, všimol som si, že ventilátor ide celkom potichu, resp. na malých otáčkach, no pri väčšej záťaži, sa otáčky nezdvihnú aby notebook zvýšil automaticky chladenie. Až keď sa mi notebook v dôsledku prehriatia vypne, resp. mi zhasne obraz a prestane všetko pracovať, ventilátor sa rozbehne na maximum (asi aby sa schladil) nechápem prečo to nerobí za bežného chodu.

A nakoniec keď hrajem nejakú hru, zvyčajne tak notebook vydrží nejakých 15-30min. potom zhasne a spraví jedno, alebo to druhé spomínané.
Ale keď hrajem napr. hru ako Counter-Strike 1.6 tak to môžem hrať aj 12hodín denne, a nič sa nestane. Naopak spustím OLD SCHOOL hru Doom 1 len trochu vylepšenú volá sa to Brutal Doom Enhanced alebo tak nejako (vrelo doporučujem) tak mi tiež zhasne takto notebook, nechápem to. Counter-Strike 1.6 je predsa len náročnejšia hra ako ten doom...
Napísať odpoveď