Sberbank
Re: sberbank
Do 10000 eur ti za ne ručí štát
Za vklady v banke ručí Fond na ochranu vkladov a to do výšky 100 000 Eur. V tomto systéme je aj Sberbank Slovensko, a. s.
heh, jedna nula mi vypadla, 100 000 EUR samozrejme
-
audiotrack
VIP
- Kontaktovať používateľa:
čiže teoreticky sa báť nemusí, a prakticky je to ako? Lebo vieme ako funguje slovenský štát. Ak by taká banka skrachovala, dovolím si tvrdiť že by to trvalo roky kým by sa všetci jej klienti dostali k svojim peniazom.
Fond si doteraz plnil všetky svoje záväzky v zmysle zákonných lehôt. Jeho základným zdrojom príjmov sú príspevky bánk. Fond môže čerpať aj úvery, získať nenávratné príspevky a dotácie od štátu a pod. Fond už vyplatil klientom skrachovaných bánk (v rokoch 2000 až 2004) celkom viac ako 660 miliónov eur.
Nemal by s tým byť problém.
Do fondu platia všetky banky pravidelne nemalá poplatky zo zákona a fond má zakázané s tými peniazmi nakladať, čiže je to obrovská masa peňazí, ktorá sedí a čaká na to aby sa použila. Nemal by som veľké obavy.
Skúšal niekto vygoogliť, aká je táto zákonná lehota? Pretože audio má pravdu, krachne banka a síce štát mi garantuje peniaze, ale kedy mi ich dá? Určite až po nejakej lehote, ktorá trvá koľko? Mesiac? Rok? 10 rokov?rados915 napísal:Fond si doteraz plnil všetky svoje záväzky v zmysle zákonných lehôt.
Sberbank zatial nema ziaden dovod preco by mala "krachovat" resp ine problemy ktore by sa tykali vkladov slovenskych obcanov.
Druha vec je otazka preco niekto dava peniaze do banky na sporiaci ucet alebo terminak- nevidim v tom ziaden zmysel pretoze urokove miery su momentalne iba zanedbatelne. Pritom existuje mnoho sposobov ako zhodnotit uspory minimalne o 10 a viac percent p.a. co ziadna banka nikomu nikdy neda.
Druha vec je otazka preco niekto dava peniaze do banky na sporiaci ucet alebo terminak- nevidim v tom ziaden zmysel pretoze urokove miery su momentalne iba zanedbatelne. Pritom existuje mnoho sposobov ako zhodnotit uspory minimalne o 10 a viac percent p.a. co ziadna banka nikomu nikdy neda.
-
audiotrack
VIP
tam sa ale nič nepíš o tom, ako dlho to trvá. Určite to nie je tak, že jeden deň ohlási banka krach a druhý deň ti príde doporučene šek z nejakého fondu. Bude tam isto nejaká lehota kedy si má krachujúca banka vysporiadať klientov, po tej lehote bude určite nejaký čas kým sa všetci klienti prihlásia, potom bude preverovanie či boli skutočne ich klienti, koľko tam mali... Ak tieto info má poskytnúť banka tak tam bude treba súdne rozhodnutie lebo existuje zákon na ochranu osobných údajov. No neviem, ale neverím že to bude otázka dní či týždňov. Skôr sa to bude naťahovať mesiace. Ak to bude tak do pol roka, tak to je ešte fajn. Ale mne by sa určite nechcelo na moje peniaze čakať pol roka a viacrados915 napísal:Fond si doteraz plnil všetky svoje záväzky v zmysle zákonných lehôt. Jeho základným zdrojom príjmov sú príspevky bánk. Fond môže čerpať aj úvery, získať nenávratné príspevky a dotácie od štátu a pod. Fond už vyplatil klientom skrachovaných bánk (v rokoch 2000 až 2004) celkom viac ako 660 miliónov eur.
V tom prípade by asi bolo vhodné diverzifikovat riziko a dat do 5 bank po 20 000 eur
na ten fond by som sa nespoliehal, ked jednoducho mas pochybnosti, treba peniaze presunut. (ak su nejake terminaky, hned po ukonceni)
1)
Na základe tohto zákona http://www.zakonypreludi.sk/zz/1996-118#f5466119 bol vytvorený FOV - Fond na ochranu vkladov !!!
§ 2
Úvodné ustanovenia
(1) Zriaďuje sa Fond ochrany vkladov (ďalej len "fond"), ktorý sústreďuje peňažné príspevky (ďalej len "príspevky") bánk a pobočiek zahraničných bánk na poskytovanie náhrad za vklady uložené v bankách a v pobočkách zahraničných bánk a nakladá s nimi v súlade s týmto zákonom.
(2) Fond je právnická osoba a zapisuje sa do obchodného registra. Podrobnosti o činnosti fondu a o jeho organizácii upravia stanovy fondu v súlade s týmto zákonom.
(3) Fond nie je štátnym fondom podľa osobitného zákona.2)
2)
Takže FOV je obyčajná právnická osoba, v ktorej rozhoduje Rada fondu !!!
§ 16
Rada fondu
(1) Najvyšším orgánom fondu je Rada fondu.
(2) Rada fondu sa skladá zo siedmich členov; ich funkčné obdobie je štvorročné. Troch členov Rady fondu volia a odvolávajú zástupcovia bánk, na ktoré sa vzťahuje povinnosť uhrádzať príspevky fondu, na schôdzi zástupcov bánk podľa odseku 3, ak tento zákon neustanovuje inak. Dvoma členmi Rady fondu sú zástupcovia Národnej banky Slovenska, ktorých vymenúva a odvoláva guvernér Národnej banky Slovenska. Dvoma členmi Rady fondu sú zástupcovia ministerstva financií, ktorých zo zamestnancov ministerstva financií vymenúva a odvoláva minister financií. Každý člen Rady fondu má jeden hlas.
3)
Rada FOV je oprávnená !!!
§ 17
Pôsobnosť Rady fondu
(1) Do pôsobnosti Rady fondu (ďalej len "rada") patrí najmä
ch) rozhodovať o výplate náhrad z fondu v súlade s týmto zákonom a určovať spôsob výplaty náhrad,
k) schvaľovať všeobecné podmienky vyplácania náhrad za nedostupné vklady v bankách,
l) schvaľovať pravidlá postupu fondu vrátane postupu jeho orgánov a postupu ďalších osôb pri zabezpečovaní vyplácania náhrad za zákonom chránené nedostupné vklady,
(2) Rozhodnutie rady podpisujú najmenej dvaja členovia rady, z ktorých aspoň jeden je predsedom rady alebo podpredsedom rady.
4)
S toho vyplýva, že ak sa rozhodnú 2 členovia Rady fondu, že ľudia dostanú pri krachu nejakej banky hovno, alebo napr. iba 10% zo svojich vkladov, tak dostanú hovno či sa to niekomu bude páčiť alebo nie !!! (Pozn.: Na Cypre dostali ľudia iba 47,5% zo svojich vkladov).
Členov nájdete tu - http://orsr.sk/vypis.asp?ID=21019&SID=2&P=0
a tu - http://www.fovsr.sk/sk/statutarne-organy/
yoggy
existuje velke mnozstvo roznych typov investicii: nehnutelnosti, starozitnosti, mince, drahe kovy, umelecke zbierky, obrazy,sochy,znamky,akcie,komodity,forex atd.
Je pravda ze clovek si najprv o tom musi nieco aj trochu nastudovat, ale potom mu tieto poznatky mozu prinasat zist cely nasledujuci zivot pri zaujimavom zhodnoteni.
existuje velke mnozstvo roznych typov investicii: nehnutelnosti, starozitnosti, mince, drahe kovy, umelecke zbierky, obrazy,sochy,znamky,akcie,komodity,forex atd.
Je pravda ze clovek si najprv o tom musi nieco aj trochu nastudovat, ale potom mu tieto poznatky mozu prinasat zist cely nasledujuci zivot pri zaujimavom zhodnoteni.
Mozes si ich tam v pohode dat, je to samostatny subjekt na Slovensku.
To sú všetky hypotetické domnienky. Tak, ako môže krachnúť Sberbank, môže krachnúť aj iná banka. Môže ich krachnúť aj viac naraz. Ak ľudia nedôverujú takému systému, nech si peniaze ukladajú doma do ponožky.
-
audiotrack
VIP
trošku som googlil ako to bolo keď krachol AG banky v roku 1999. Vtedy dostali klienti peniaze do 3 týždňov, ale iba "neanonymné fyzické osoby". Neviem čo sa tým chápe, či treba verejný účet že máš zverejňované príjmy a výdavky alebo kto to je, lebo podľa mňa každá fyzická osoba je neanonymná keď si zakladá účet na svoje meno a predkladá občiansky. A taktiež sa tam písalo, že fond to pokryl, ale bolo to na jeho hranici schopností a takmer musel brať úver.
Keď som pozrel novší článok, tak sa tam píše že fond má vyplatiť do 9 mesiacov. Takže mi to tak nejako vychádza že trištvrte roka čakáš, peniaze dostanú len niektorí a solventnosť toho fondu nie je až taká ako si myslíme. Síce sa za tie roky určite dosť zmenilo, ale neverím že k lepšiemu
Keď som pozrel novší článok, tak sa tam píše že fond má vyplatiť do 9 mesiacov. Takže mi to tak nejako vychádza že trištvrte roka čakáš, peniaze dostanú len niektorí a solventnosť toho fondu nie je až taká ako si myslíme. Síce sa za tie roky určite dosť zmenilo, ale neverím že k lepšiemu
ano samozrejme, lenze vzhladom na aktualnu situaciu, ja osobne vnimam sberbank ako najrizikovejsi.rados915 napísal:To sú všetky hypotetické domnienky. Tak, ako môže krachnúť Sberbank, môže krachnúť aj iná banka. Môže ich krachnúť aj viac naraz. Ak ľudia nedôverujú takému systému, nech si peniaze ukladajú doma do ponožky.
Neanonymnosť chápeš správne. V tých časoch ešte existovali v bankách anonymné vklady na základe anonymných vkladných knižiek alebo vkladových listov na doručiteľa. Teda ktokoľvek by sa prišiel preukázať týmto dokladom by dostal peniaze. Toto už ale zákon medzičasom zakázal a banky sú povinné anonymný vklad odmietnuť a všetky vklady v bankách sú už na meno.audiotrack napísal:trošku som googlil ako to bolo keď krachol AG banky v roku 1999. Vtedy dostali klienti peniaze do 3 týždňov, ale iba "neanonymné fyzické osoby". Neviem čo sa tým chápe, či treba verejný účet že máš zverejňované príjmy a výdavky alebo kto to je, lebo podľa mňa každá fyzická osoba je neanonymná keď si zakladá účet na svoje meno a predkladá občiansky. A taktiež sa tam písalo, že fond to pokryl, ale bolo to na jeho hranici schopností a takmer musel brať úver.
Čo sa týka fondu, situácia sa výrazne zlepšila. Na prelome storočí bol bankový sektor na slovensku zúfalý a veľké množstvo aj známych a solventných bánk si prechádzalo ozdravovaním na hranici nútenej správy (v podstate všetky vtedajšie banky, niektoré to nepredýchali, napr devín banka ak ma pamäť neklame). V súčasnosti už sú asi všetky banky na slovensku členmi nadnárodných skupín, resp. dcéry veľkých matiek, takže tá likvidita je úplne niekde inde a aj príspevky do fondu sú inde. Ďalšia vec je počet bánk. Keď predtým tu bolo 10 bánk, z ktorých 5 skoro skrachovalo resp. prešlo viac menej ututlaným bankrotom tých príspevkov moc nebolo. Dnes je na slovensku 16 zdravých a fungujúcich bánk, ktoré pravidelne prispievajú.
Čo sa týka sberbank, pokiaľ viem, nie je to ani dcéra ruskej matky, ale "vnučka", keďže matkou je rakúska vetva sberbanky, čiže tá previazanosť je ešte trošku vzdialenejšia. Samozrejme, ale z medializovaných informácií je stále najrizikovejšia na slovensku, no aj to riziko pokladám za rýdzo štatistického charakteru.
Ale iba vklady v €.rados915 napísal:Za vklady v banke ručí Fond na ochranu vkladov a to do výšky 100 000 Eur. V tomto systéme je aj Sberbank Slovensko, a. s.
Cize ak mas v rubloch, tak smola (ale maju tam fasa uroky).