2 routre v LAN (upc, netgear s dd-wrt)

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
sundevil
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

2 routre v LAN (upc, netgear s dd-wrt)

Príspevok od používateľa sundevil »

Donedavna som mal v pohode 2 routre za sebou (dsl + wifi) kde dsl router mal jeden lan port a ten bol priamo nasmerovany na wan port wifi routra, avsak teraz som zmenil providera a cela siet sa musela zmenit. Zakladne nastavenia mam zvladnute, internet ide, porty do wan nasmerovane a pod...
Siet vyzera nasledovne:
UPC siet <-----> UPC router (wifi + 4x lan) pricom na jeden lan port je zapojeny dalsi router (netgear s DD-WRT, kabel z UPC routra ide to WAN portu)
V prilohe su aktualne nastavenia (wifi musim mat z UPC routra lebo netgear ma odpalenu wifinu).

V blizkej dobe do siete pribudne ftp ulozisko/web server - jednoducho dalsia mudra krabicka. Ta pojde priamo do LAN portu UPC routra. Preto by som chcel siet prerobit, tak aby som vsetky ipcky mal v rovnakom rozsahu, jednotne dhpc,... teda tak aby som nastavil netgear router do modu, kde bude "neviditelny" a nebude ho treba dalej nastavovat. V help nastaveni DD WRT sa spomina nasledovne:
Operating Mode
Choose the correct working mode. Keep the default setting, Gateway, if the router is hosting your network's connection to the Internet. Select router if the router exists on a network with other routers. In Gateway mode the router performs NAT, while in other modes it doesn't.
Podla tohto by bolo vhodne zvolit Router mod. Avsak aj po niekolkych pokusoch som nebol schopny takuto siet rozbehat. Bud nesla connection na jeden, alebo druhy router. Any ideas ako by to malo byt nastavene? Dakujuem
Prílohy
3500L+DD-WRT (build 17140M) - Routing.jpg
3500L+DD-WRT (build 17140M) - Setup.jpg
ZÁKLADNÉ – lokálna sieť LAN.jpg
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Re: 2 routre v LAN (upc, netgear s dd-wrt)

Príspevok od používateľa hrban »

vieš mi vysvetliť prečo máš dva routre zapojené za sebou ?
normálne vypni DHCP na tom ddwrt a IP bude prideľovať len ten od upc a máš vystarané.
a hlavne nezabudni všade nastaviť masku 255.255.0.0
sundevil
VIP
VIP

Dva su z toho dovodu, ze sa nachadzaju dost daleko od seba a prakticky by nebolo mozne na to miesto natiahnut 3-4x kabel. Resp slo by to, ale tu by dlzka bola 50+ metrov. Jeden kabel viem elegantne schovat a natiahnut polovicnou vzdialenostou. Ale hlavne su dva z dovodu, ze upc router ma len 4x lan, co mi nestaci.
DHCP sa mi podarilo na ddwrt bud len vypnut alebo nastavit forward.
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

ved to sa ti snazím vysvetliť, že oba máš nastavené ako routre, číže oba routujú vlastnú podsieť a to je nanič, preto na jednom vypni DHCP a routovať bude iba jeden a druhý bude čisto len vysielať wifi.
a tie masky musíš mať 255.255.0.0 ak jeden bude na IP 192.168.0.x a druhý na 192.168.1.x
poprípade by ti stačila aj maska 255.255.128.0

čiže všade kde sa dá nastav masku 255.255.128.0 a na ddwrt vypni DHCP, malo by to fungovať.
sundevil
VIP
VIP

Na upresnenie. Nastavenie uvedene hore je plne funkcne, ale chcem ho upravit tak, aby som na netgeari napr nemusel otvarat porty ak mi v tej casti siete bezi web server (lokalny). Preto chcem aby netgear fungoval ako switch? Teda bez toho aby tam bol NAT. Wifi bude poskytovat len UPC router (netgear nema wifi). Klienti (kablovy) sa budu pripajat aj na jeden aj druhy router (podla toho, ktory bude blizsie).
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

sundevil
VIP
VIP

Super, to je presne navod co som hladal. Konfiguracia pekne funguje. Dakujem
Napísať odpoveď