Stavba domu
-
guess.whoo
Redeemer
- Kontaktovať používateľa:
Stavba domu
Staval tu niekto dom v poslednom case? zvazujeme ci si ho stavat svojpomocne (x rokov) alebo ho dat postavit firme, ktoru maju kamarati/znamy. Taktiez neviem ako je to teraz s tym boomom ohladom nizkoenergetickych domov/lumberhousov/pasivnych domov.
Pokial tu niekto taky je, co zvazoval nieco podobne, bol by som vdacny za rady alebo idealne skusenosti.
thx
Pokial tu niekto taky je, co zvazoval nieco podobne, bol by som vdacny za rady alebo idealne skusenosti.
thx
Re: Stavba domu
Svojpomocne nemusi hned namenat ze ho ho cely postavis sam rukami ale ze budes stavbyveducim. Staci zohnat sikovnych zivnostnikov murarov, ukazes im projekt a hned budu vediet co robit.
Potom uz neplati to "x rokov". Bratranec tak davnejsie postavil dom a hned jak bol hotovy tak by ho vedel predat za dvojnasobnu cenu nez nanho minul. Dom na kluc je neskutocne predrazena vec.
Potom uz neplati to "x rokov". Bratranec tak davnejsie postavil dom a hned jak bol hotovy tak by ho vedel predat za dvojnasobnu cenu nez nanho minul. Dom na kluc je neskutocne predrazena vec.
-
guess.whoo
Redeemer
no to som myslel tymi kamaratmi/znamymi. nebolo by to vsak zadara, ale tak radsej by som dal pracu im ako niekomu neznamemu a navyse riskoval odfusovanie.
tam vsak nastava rozkol, kedze jedny robia drevene domy, nizkoenergeticke a druhi zase klasika Ytong
tam vsak nastava rozkol, kedze jedny robia drevene domy, nizkoenergeticke a druhi zase klasika Ytong
Nizkoenergeticke su lepsie logicky uz z nazvu. Je to samozrejme ale vacsia investicia.
-
guess.whoo
Redeemer
no vsak to ano, ale ci sa to aj realne vracia niekomu,resp. neviem v com je az taky rozdiel, ked je nizkoenergetak z dreva + zateplenie vs. klasika + zateplenie..vsak to drevo az o tolko tepla neudrzi aby sa to vyplacalo..ci?
nizkoenergetak neznamena ze das drevene steny namiesto ytonu a vybavene
na take domy sa dava licencia ze je skutocne nizkoenergeticky a je tam mrte podmienok
Zakladne vlastnosti ma take, ze je pouzita vzduchotechnika v celom dome. Na vzduchotechniku je napojene kurenie resp aj klimatizacia. Z kazdeho spotrebica ktory ma vysoku vyhrevnost (plazma TV, susicka, chladnicka atd) je odsavane teplo do vzduchotechniky inac hrozi prekurenie miestnosti. A takto by som mohol pokracovat.
Cize to o com hovoris ty je normalny zatepleny dom a to je uz dnes povinnost inac ti to neskolauduju.
na take domy sa dava licencia ze je skutocne nizkoenergeticky a je tam mrte podmienok
Zakladne vlastnosti ma take, ze je pouzita vzduchotechnika v celom dome. Na vzduchotechniku je napojene kurenie resp aj klimatizacia. Z kazdeho spotrebica ktory ma vysoku vyhrevnost (plazma TV, susicka, chladnicka atd) je odsavane teplo do vzduchotechniky inac hrozi prekurenie miestnosti. A takto by som mohol pokracovat.
Cize to o com hovoris ty je normalny zatepleny dom a to je uz dnes povinnost inac ti to neskolauduju.
-
guess.whoo
Redeemer
aha ok a potom co je lepsie stavat, dreveny alebo klasicky?
-
masterdead
SysAdmin
Neda sa povedat co je lepsie. Vsetko ma svoje specifika. Mne sa osobne pacia montovane domy. V rodine ich uz par mame, doposial ziadny problem. Postavene do 3 mesiacov a mohli byvat. Nevyhoda je, ze nedrzi teplo (nemaju ziadne nizkoenergeticke alebo pasivne a pod.). Avsak velmi rychlo ho vykuris, lahucko staci temperovat, ale rychlo vychladne ak sa prestane kurit. Naopak pri tehlovom dome je to opacne. Dlho trva vykurenie, avsak steny uz nasledne dobre drzia teplo.
Ak planujes stavat dom na viac ako 40-50 rokov tak tehlovy. Je to aj vec preferencii a financii. Montovany dom mas pomaly za 30tis na kluc (bez pozemku) a byvas do pol roka. Tehlovy je drahsi, musi prezimovat a nastahovanie nie je mozne skor ako rok(plus, minus) po zacati.
Mne osobne sa pacia montovane domy. Ludia sice maju proti nim vyhrady najma ohladom pevnosti (vrzganie pri silnom vetre napr.). Ale pokial je to spravne urobene, nemyslim si ze je tu miesto na strach. V podstate to iste plati aj o murovanych.
Ak planujes stavat dom na viac ako 40-50 rokov tak tehlovy. Je to aj vec preferencii a financii. Montovany dom mas pomaly za 30tis na kluc (bez pozemku) a byvas do pol roka. Tehlovy je drahsi, musi prezimovat a nastahovanie nie je mozne skor ako rok(plus, minus) po zacati.
Mne osobne sa pacia montovane domy. Ludia sice maju proti nim vyhrady najma ohladom pevnosti (vrzganie pri silnom vetre napr.). Ale pokial je to spravne urobene, nemyslim si ze je tu miesto na strach. V podstate to iste plati aj o murovanych.
-
guess.whoo
Redeemer
vdaka za info, popozeram sa teda aj po nejakych projektoch s montovanymi.
kedze ich mate v rodine - stazoval sa niekto z nich na to vrzganie?
kedze ich mate v rodine - stazoval sa niekto z nich na to vrzganie?
viete mi poradit?? co je lepsie lupit bungalov alebo si nechat postavit domcek.. relativne v tej istej cenovej ponuke.. vdaka
tu ťa trošku poopravím, nizkoenergetické či pasívne domy nemusia byť len z dreva, aj taký ytong má vo svojom portfóliu tvárnice s ktorými postavíš pasiv (minimálne nizkoenergetický) aj bez zateplenia - pokiaľ si dobre pamätám - samozrejme, že sú drahšieguess.whoo napísal: nizkoenergetak z dreva + zateplenie vs. klasika + zateplenie.
povinnosť je len spĺňať teplené normy, nie mať dom obalený do polystyrénu či vatywladas napísal:Cize to o com hovoris ty je normalny zatepleny dom a to je uz dnes povinnost inac ti to neskolauduju.
-
masterdead
SysAdmin
to guess.whoo: Nie, nikto nema zatial problemy. Maju ich ale kratko, zhruba 2 roky.
to rajas: Spytam sa ja teba. Tlaci ta stahovanie? Ten uz postaveny bungalov ti vyhovuje stavebne? Budes mat cas v pripade stavania noveho domu na "behanie" okolo stavby? Kedze cena je skoro rovnaka ako pises, tak by som si zodpovedal tieto tri otazky.
to rajas: Spytam sa ja teba. Tlaci ta stahovanie? Ten uz postaveny bungalov ti vyhovuje stavebne? Budes mat cas v pripade stavania noveho domu na "behanie" okolo stavby? Kedze cena je skoro rovnaka ako pises, tak by som si zodpovedal tieto tri otazky.
-
guess.whoo
Redeemer
chalani vdaka zatial, som uplny laik co sa tohto tyka, studoval som si ponuky no aj tak gulas 
-
masterdead
SysAdmin
Papierovo bude kazdy dom vynikajuci. Odporucam pochodit si po znamych, kto staval za posledne roky dom. Kazdy kto si postavi svoj dom, ma slusne know-how.
-
guess.whoo
Redeemer
no a tu prichadza ten problem, ze nikoho takeho nepoznam takze preto chodim po rozumy sem. know-how ma aj moj otec, stary otec je murar a postavil x domov, ale ani jedem z nich nema skusenosti s tymito novymi druhmi domov
Neporadím ti síce konkrétne, no ak riešiš takýto dom, možno sa pozri aj po lokalitách tesne za hranicami rakúska. V rakúsku je veľmi dobrá pro-green legislatíva a keď si u ních postavíš takýto zelený dom, máš od štátu celkom slušné príspevky a úľavy.
-
guess.whoo
Redeemer
mm len zas vsetko nechat v trencine a ist do at...keby tam mam robotu..
Montovane su in, rozumny bungalov 80 az 100 metrov vyjde na cca 80 tisic, urcite za 30 nic nepostavis. A ked aj postavis, tak taky, kde naklady budes mat len na kurenie nenormalne vysoke a urcite dalsich 10 az 15 tisic das za vybavenie domu. A zrazu si na 45 tisic a to mas nezatepleny dom. Neviem kde berie masterdead rozumy, ale su to reci jedna babka povedala. Ak rozmyslas o dome, tak urcite treba material, ktory splna poziarne normy a aj izolacne. Stavat dom, ktory pri vypnuyom kureni vychladne za 6 hodin je nezmysel, to rovno mozes vyhodit 100 eur mesacne von oknom po dobu siestich mesiacov ked je chladno. Technologii je vela, napriklad aj dreveno-cementove dosky, medzi ktorymi je izolacia a este su izolovsne z vonkajsej strany. Drevodomy su tiez zaujimave riesenia, ale aj tam treba ratat s cenou 80 az 100 tisic, ak beries drevodom z finska, trebars od firmy Kontio. Tie hracky z Rajca ci Rajeckych Teplic alebo Lesnej ani nepozeraj.
V prvom rade by si mal napisat, aky rozpocet by si mal na stavbu cisteho domu s vybavenim, kolko pocitas za pozemok a aku velku obytnu plochu chces.
V prvom rade by si mal napisat, aky rozpocet by si mal na stavbu cisteho domu s vybavenim, kolko pocitas za pozemok a aku velku obytnu plochu chces.
-
guess.whoo
Redeemer
nechcel by som presiahnut 80k. pozemok by som mal cca 680m2 za 18-19k a zvysok pojde na dom a vybavenie. kamarat ma firmu na stavbu drevodomov, skoro vsetko si dodavaju oni (drevo, vybavenie, kuchyna a pod.) v tom zmysle, ze to robi ta ista firma. proste vsetko zabezpecia a nemam starost.
uzitkova plocha by stacila nejakych 80-90m2. uskromnili by sme sa s 3i domom, ale 4i by bol mozno ideal.
uzitkova plocha by stacila nejakych 80-90m2. uskromnili by sme sa s 3i domom, ale 4i by bol mozno ideal.
4 izby na 80m2 neni blbost?