Farba pri tlaci

Grafika, webdesign, spracovanie videa a zvuku...
MFa
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok

Farba pri tlaci

Príspevok od používateľa MFa »

Zdravim,

mam mensi problem s grafikou. Robim vo PS nejake plagaty a pri modrej farbe sa stale stane, ze pri tlaci je stale modra znacne tmavsia, nez na monitore /monitoroch/ pri akomkolvek farebnom profile. Pracujem v CMYKu. Moja otazka je, ako mam docielit, aby farba, ktora sa vytlaci, bola taka ista, ako ju vidim pri praci? Resp. ako mam ovplyvnit / nastavit, aby v tlacovej forme bol vysledok aspon na oko rovnaky, ako na monitore? Ostatne farby su v poriadku, problem je len s modrou, ktoru stale stahuje do tmavomodra, niekedy do fialova. Skusal som pozerat nastavania vsetkych moznych color balances, kontrasty, saturacie atd. Ale nikde nie je nic zmenene, resp. nikde nie je pridana modra / fialova.

Moze to do tak znacnej miery ovplyvnovat profil CMYKu?

Mozno sa pytam trivialnu / primitivnu vec, ale nie som ziadny profik a nejako hlbsie tuto problematiku neovladam, perto si velmi rad necham poradit.

Tu je zhruba ukazka ako vyzera nejaka farba pri praci a ako pri tlaci.

██████████ / ██████████

Dakujem vopred za kazdu radu.
kroko
Amateur
Amateur

Re: Farba pri tlaci

Príspevok od používateľa kroko »

To skôr vyzerá na problém s tlačiarňou. Neviem na čom to tlačíš ale môže ti dochádzať modrá farba a keď chce vytlačiť nejaký odtieň modrej skombinovanú s čiernu a červenú tak tej modrej tam je málo a potom je výrazne tmavšia, respektíve môžeš mať zanesenú trisku ktorá strieka modrú farbu. Ale je to len nápad ako sa pozrieť na problém s inej strany než s tej ktorú si napísal ty.
MFa
Medium Professional
Medium Professional

No, netlacim to doma. Tlaci to externa tlaciaren v naklade radovo tisic a viac kusov, cize je to offsetova tlac. Cize potreboval by som skor zistit co nastavujem zle alebo nedostatocne, kedze pri tlaci su tie farby ine. Alebo chybu robia ludia v tlaciarni?
weroro
Flash coder
Flash coder
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa weroro »

Neviem ale mne na RGB monitore zobrazovalo CMYK vždy v iných otieňoch. V Corely som to zvykol robiť tak, že som grafiku robil pod RGB paletou a potom som to celé konvertol do CMYKu a pri tlači to vyzeralo tak ako som to navrhol v RGB.
MFa
Medium Professional
Medium Professional

A nemal si problem s tym, ze ked si v RGB namiesal nejake syte farby si potom pri CMYKu nemohol dostat? Lebo pokial viem, tak v CMYKu nedostanes tak vyrazne farby, ake mozes spravit pri RGB, alebo sa mylim?
weroro
Flash coder
Flash coder
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa weroro »

Nie, nemal som stým problém. Ak niečo namiešaš v RGB (budeš vidieť správne farby na monitore) a potom to konvertneš do CMYKu (farby na monitore vyblednú), tak CMYK tlačiareň to vytlačí s výsledkom veľmi podobným zobrazeniu v RGB. Veľmi podobným píšem preto, lebo nikdy sa ti nič nevytlačí 100% tak ako to vidíš na monitore.

Jediný problém pri konverzii RGB na CMYK a následnej tlači vidím v tom, že tlačiareň spotrebuje oveľa viac farby, pretože napr. (píšem z hlavy) chcem dosiahnuť tlač RGB čiernej R=0 G=0 B=0 musím pomiešať v CMYKu všetky dostupné farby to jest C=100 M=100 Y=100 K=100 a nestačí mi C=0 M=0 Y=0 K=100
Napísať odpoveď