denný študent VŠ a zároveň zamestnanec

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
miGuell
Light Expert
Light Expert
Používateľov profilový obrázok

denný študent VŠ a zároveň zamestnanec

Príspevok od používateľa miGuell »

Zdravím vie mi niekto povedať či sa dá byť denný študent VŠ a zároveň zamestnanec na plný úväzok?
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Re: denný študent VŠ a zároveň zamestnanec

Príspevok od používateľa CheZteR »

ked to budes stihat..
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa axxis »

miGuell napísal:Zdravím vie mi niekto povedať či sa dá byť denný študent VŠ a zároveň zamestnanec na plný úväzok?
Je to mozne.
Ja som bol oboje a zvladol som to bez problemov.

V kritickom pripade odporucam kompromis, ktory volili niektori moji znami: kombinovane studium + 4/5 uvazok.
miGuell
Light Expert
Light Expert

ja by som stihal robiť naplno aj študovať kedže mi celkom fajn rozvrh doprvaku dali... a je to bez poplatkov študijnych stale? lebo mne mama čosi vravela že už keď budem zarobkovo činný si budem to denne študium platiť ako keby som bol externista? čo je na tom pravdy... inak študujem na Univerzite v Žiline ale to je asi jedno.
skuki
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa skuki »

Nie je to pravda. Takéto klamstvá som už ale aj ja počul. Keď si denný študent, si nezaopatrené dieťa, môže na teba mamka poberať prídavky a súčasne môžeš zarábať aj 10 000€ mesačne. Samozrejme žiadne školné neplatíš ako denný študent.
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

v poslednom rocniku som robil na fulltime a chodil do skoly ako denny student... cez tyzden 40 hodin robit + hodiny v skole a cez vikendy diplomovka, bolo to narocne ako fyzicky tak psychicky, velmi malo oddychu... som rad, ze je to za mnou.
dunno
Star
Star

Príspevok od používateľa dunno »

Zalezi na tom, aku mas skolu ... ale zo skusenosti spoluziakov ti vem povedat, ze je to velmi narocne. Nie len casovo to zosuladit, ale hlavne spoluziak chodil niekedy do skoly jak zombie, je to velmi vycerpavajuce hlavne v case ked sa treba aj ucit, nie len zucastnovat sa na cviceniach.
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa *****HERO***** »

ak chces pracovat, chod pracovat a na skolu ser. zvlast ak mas moznost sa uz teraz na fulltime zamestnat v oblasti, ktoru chces studovat a dalej sa v nej rozvijat, v buducnosti ti viac pomozu odpracovane roky ako nejake pismenka s bodkou pred menom ..

ak iba potrebujes prachy a chces studovat, nerobil by som na plny uvazok. z mojich skusenosti su na toto na vyskach alergicki a ked si napr vymyslia termin zapoctu na nejaky den, ked ty nemozes, nebudu ti robit ustupky len preto, ze "pan je zamestnany" .. mozno som iba ja mal stastie na kretenov, neviem, kazdopadne presne z tohto dovodu existuje externe studium a budu ti to davat dost najavo ..

ja som takto makal pri skole 2 roky (FIIT STU), nerobil som sice fulltime, ale casovo to vyslo dost podobne a fakt ma to tak nebavilo. nie ze by som nestihal, ale zistil som, ze ta skola mi nejak nic nedava .. tak som spravil kompromis, vysral sa na skolu a zacal robit fulltime uz oficialne :) ja toho vobec nelutujem, ale ty mas mozno ine priority, tak si daj pozor, aby ta to zamestnanie nestiahlo k tomu co mna

GL
blackieees
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa blackieees »

*****HERO***** napísal:ak chces pracovat, chod pracovat a na skolu ser. zvlast ak mas moznost sa uz teraz na fulltime zamestnat v oblasti, ktoru chces studovat a dalej sa v nej rozvijat, v buducnosti ti viac pomozu odpracovane roky ako nejake pismenka s bodkou pred menom ..
Nejde len o tie pismenka a bodku, skola by ta okrem nejakych tych teoretickych vedomosti mala naucit aj logicky, analyticky mysliet, syntetizovat, dedukovat atd.. Samozrejme, dolezite su aj skusenosti, ale tie ti mozu pribudat postupne aj neskor (pripadne aj popri skole), zatial co na VS-dennu formu sa uz tak lahko nedokopes ist. Sice nemam este tolko pracovnych skusenosti (som stale student), ale uz niekolkokrat som bol svedkom toho, ako riesi problem zamestnanec bez VS a zamestnanec s VS, hlavne ked ide o nejaky novy problem, s riesenim ktoreho este nema skusenosti. Pretoze opakujuce sa problemy riesi clovek bez VS uz empiricky, ale na zaciatku sa 2-3 krat popalil, na 4. krat problem vyriesil a tymto sposobom ho riesi dodnes. Lenze su pozicie, kde riesenie problemu sposobom pokus-omyl predstavuje obrovske financne naklady, v extremnych pripadoch dokonca likvidacne. Preto sa netreba cudovat, ze zamestnanec bez VS ma na urcite pozicie vystavenu stopku. Vzdy sa najdu vynimky, ktore budu hovorit proti, ale myslim si, ze vo vseobecnosti sa studium na VS nemoze prirovnavat k stratenemu casu.

So zakladmi hore spomenutych metod by sa clovek mal stretnut uz pri studiu na zakladnej/strednej skole, ale urcite ich treba este rozvijat aj na vysokej skole.

Ale aby som nebol velmi mimo temu, tak len potvrdzujem, co tu odznelo predtym. Tiez som robil popri dennom studiu na skole na TPP a vsetko bolo v poriadku, pridavky chodili, danovy bonus si mama nadalej uplatnovala. Len si treba zvazit ten cas a treba si uvedomit, ze mesiac ma po odratani casu na spanok 480 hodin, z toho ked 200 vyclenis na pracu (aj prestavky a cesta) a nejakych 100 len na pobyt v skole, ostane ti 180 hodin volneho casu na mesiac a to si sa este nic neucil doma, nevenoval si sa rodine (priatelke), kamaratom, zalubam. Urcite to vyskusaj, ked mas taku moznost, pravdepodobne budes v skusobnej dobe, cize vypoved mozes dat hocikedy bez udania dovodu. (Ked planujes robit v tej spolocnosti aj po skole, pripadne si ju chces nechat ako zadne dvierka, je dobre sa rozist v dobrom :) )
Runes
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Runes »

No neviem :D ja som studoval strednu elektro vysku mechatroniku ted robim vyvoj vyskum v metrologii hlavne zameranie programator :D a najvaic mi v tomto smere dala stredna skola :D a to mi ver ze kazdy proble, co riesim je novy nakolko vsetko su to jednoucelove zariadenia :) tolko k teme ci su pismenka potrebne alebo nie. Fakt cislo dva je ze bez tych pismenok by ma na pohovor ani nezavolali :D

Skor sa priklanam k tomu ze studuj dostuduj a snaz sa robit brigadu alebo daco v odbore, po skonceni skoly budes moct diktovat podmienky :) ja som dost horel na pohovoroch lebo ziadna oficialna prax az dakym omylom ma zobrali sem, tu som pochopil ze cele VS studium az na par drobnosti bolo vlastne na ... :D ako odneisol som si zo skoly do zamestnania prehlad o ing softveroch cize ako tak si viem pustit catiu ako tak si viem spravit daky vypocet v matlabe simulaciu v ansyse pripadne adamse. Obcas ked tu dakto pouzije dake divne slovo tak mu rozumiem. Ale inak pracujem praktickym skillom co som pochytil na SOU elektrotechnickom (spajkovanie a viem ktory koniec srobovaka mam zovierat v dlani) fyzika zakladnej skoly matematicky aparat stredna / vysoka. No a samozrejme programovanie ktore som sa naucil asi az v praci :D
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

problem slovenskeho skolstva je ten, ze je odtrhnute od praxe
preto si ju treba zohnat este pocas studia, ak clovek nestuduje medicinu, tak sa popri skole pracovat da, netreba plny uvazok, minimalne brigady, aj bezplatne pocas prazdnin, leta, cloveka vela naucia

staci len chciet a nieco pre to urobit...
miGuell
Light Expert
Light Expert

Diky moc za objasnenie :) a už aj ďalšiu otazku mi kolega zodpovedal ohľadom pridavkov a daňových bonusov... +neviem či sa to týka prídavkov ale alimenty od tatku bude mama tiež stále dostávať ano? Lebo stále mi mlela dohlavy keď budem zárobkovo činný tak tatko nemusí posielať.
Rethon
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa Rethon »

Dúfam že týmto nikoho neurazím alebo nenahnevám, aj keď my je jasné že väčšina z vás sú tu zrejme vysokoškoláci. Ale to že je škola strata času som zistil našťastie už na strednej, je to pre mňa požehnanie že som nepokračoval ďalej. Len si to tak zoberte, čo také vám škola dá, čo by ste sa nemohli naučiť aj sami? Možno nejaké príbehy a skúsenosti profesorov, fajn. Inak sa dá všetko naštudovať z knižiek alebo internetu. Lenže mňa za tie roky škola "naučila" (dávam to do úvodzoviek, pretože tak či tak sa to musíte naučiť len vy sami) toľko čo by som sa sám bez školy naučil za dva týždne keby veľmi chcem. Možno je to aj tým že som musel ísť študovať odbor ktorý mi bol nanútený, keďže iné na výber neboli (a je dosť možné že som bol tak trocha znechutený). Ale to je vlastne jedno. Učenie a osobný rozvoj je moja top záľuba, naučím sa to čo chcem, kedy chcem, a už vôbec nepotrebujem nejakú trápnu školu ktorá by ma do toho musela nútiť. Tak, to bude asi tak všetko čo som chcel napísať.

Aj keď je to trocha OT, prepáčte.
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

Povedz všetkým stavbárom, statikom, lekárom, zubárom, právnikom, veterinárom, architektom a technikom, že vlastne 5/6 rokov života predrbali...to že niekto skončí manažment a pozerá jak vyoraná myš a stále sám nechápe čo a načo vlastne študoval, neznamená, že vysoká škola je blbosť.
Runes
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Jojo ako pise kolega keby som nemal ambicie sa dade posunut ale uspokojil by som sa s drevenym klikacom za pc tak som mohol ist robit analyzovanie konstrukcii napr. brutal matika fyzika a vela simulacii sam by si to nedal a inde ako na VS ta to nenaucia. Napr ako BC pracu som robil komplet staticku a dynamicku analyzu mosta. Len vravim nechcel som byt dreveny klikac lebo to fakt len dookola riesis to iste akurat tvar sa meni. Ked clovek vie co chce robit lahko posudi ci ist abo neist na VS. Inak VS ti da vela kontaktov rozumej spoluziakov a nauci ta riesit veci pod tlakom a schopnost nasavat vela info v kratkom case
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

preco by som sa mal chciet ucit riesit veci pod tlakom a nasavat vela info v kratkom case? ved to je stres ... ten je pre nas rovnako nebezpecny ako cojaviem zla zivotosprava a pod.. hlavne ze o tom v tych super skolach vobec nehovoria, ale prave naopak, este to podporuju a obhajuju tym, ze v zamestnani budeme stale makat pod tlakom ... na to im mozem kakat, zivot je snad uplne o niecom inom. ale ovecky uz maju zabednene tie kaleraby v hlave, ze ked nevystuduju, budu z nich luzri, fetaci a odpad spolocnosti ..

skola je dobry napad, ale mala by fungovat uplne inak ako ten dnesny skolsky system u nas ... ved to je komedia .. niekoho to sice moze nakopnut a naviest na spravny smer, ale v zasade plati to, ze idioti ostanu idiotmi aj po "vystudovani" a u tych ostatnych to uz zalezi na ich vlastnej iniciative ..

u lekarov a podobnych odvetvii, kde uz je treba vacsia zodpovednost, je pochopitelne, ze sa po nich nieco ziada a neda sa to vsetko naucit na operacnom stole doma, kde im bude robit testovaciu pacientku mamina, sposobom pokus-omyl, ale tiez by som si to vedel predstavit uplne inak ...

no to je fuk .. aj tak vsetko viem, vsade som bol, ze? :P
Runes
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

No synku neviem ci uplne chapes :D naucit sa riesit veci pod tlakom znamena ze sa ti blizi termin oodovzdania pripadne musis robit na viac veciach na raz a to nie len ked pre dakoho robis ale aj ked si si sam sebe pan, o tom bolo skuskove a zapoctove obdobie. A nasavat vela info v kratkom case znamena dojde mi daka kravina co som v zivote nevidel nepocul pozajtra sa chce potencionalny zakaznik stretnut tak za dva dni natlacim do gebule problematiku co to da a na meetingu viem reagovat, vyhram zakazku a zarobene na nove auto :D akurat ze bohuzial nie pre mna ale pre sefa :D Umna denna prax ako som pisal par prispevkov dozadu, kazda uloha co napr mne pride je specka, napr pred tyzdnom som netusil co je profibus ted mam uz navrhnutu komunikaciu, naprogramovanu a dakym omylom funguje, proste bolo treba :D

A lekarov preco seci berete lekarov ten rozhoduje o zivote jednotlivca ano to je zodpovednost ale zober si takeho statika jeho meno je pod analyzou ktora ked je na ... tak behom sekundy moze prist o zivot 500 ludi a on ide v tom momente dvihat mydla do sprch.
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

kamo, si si asi pomylil okienko, lebo ja som pisal uplne o niecom inom .. ty uz ale beries denny stres ako samozrejmost a ani ta nenapadne sa na to pozriet trochu z ineho hladiska :-) .. ale no offence, to uz je len vysledok dnesnej doby ..

a preco lekari? ja som nepisal, ze len lekari. pisal som o celej skupine ludi, ktori maju nejaku zodpovednost. iba som nadviazal na kolegu vyssie .. lekari su ale v suvislisti s tymto charakteristicki a vacsinou sa uvadzaju ako priklad .. cize specialne pre teba, aby si sa necitil ukrateny - ano, myslel som aj statikov, architektov, technikov .... ako vystudovany vysokoskolak s nasavanim informacii rychlostou svetla, by to chcelo aj trochu citania s porozumenim .. ;)
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

Neviem hero ako si to predstavuješ to nepodliehanie stresu...keby všetci začali mať na saláme vyzeralo by to tu ako v...grécku? asi blbý príklad. proste dnešná doba je taká aká je, je nereálne ju zmeniť a je nutné s ajej prisposobiť. Nemôže byť každý picasso, ktorý za života predával obrazy za milióny a môcť prekávičkovať celý deň a nemať stres a zároveň mať z čoho žiť. To sú také naivné predstavy násťročných, že ja budem podnikať, budem sa mať dobre a nebude ma to stáť ani polku toho času čo "ovečky" strávia stresovaním sa v robote.

Áno, pár ľudí má šťastie, že majú buď skvelý nápad, ktorý im vynesie taký pasívny príjem, že nemusia do smrti pohnúť prstom, alebo, že sa uchytili v robote, čo je im zároveň koníčkom (rôzne slobodné povolania) a vyžijú ztoho...holt, my ostatní musíme pracovať, máme nejaké termíny a musíme sa prispôsobovať buď šéfom alebo klientom...a myslieť si, že 99% všetkých ostatných to nečaká je skutočne naivné.

Nehovoriac o tom, že obsiahnuť problematiku skutočného vysokoškolského štúdia (tým myslím vyššie menované profesie, nie detašované pracovisko katedry kulturológie v Žabokrekoch) vyžaduje istý čas, ktorého nie je málo. Ono keby sa dala vyrátať statika mostu, alebo naučiť natómia za týždeň úplnemu laikovi, asi by všetci neštudovali toľké roky...
blackieees
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa blackieees »

Teoreticka otazka: Mozem ako student VS dennej formy pracujuci na TPP chodit do skoly pocas PN? Od coho to zavisi?
Napísať odpoveď