Kontaktne sosovky

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Nosite ich?

Ano
89
28%
Nie
142
44%
Nie ale chcem
90
28%

Celkom hlasov: 321

marek carey
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

Re: Kontaktne sosovky

Príspevok od používateľa marek carey »

Sa opytaj, ale nemal by byt problem. Dostanes listok s cislami a objednas si. Tak ci tak platis za vysetrenie. :)
Erickk
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Erickk »

Máte niekto skúsenosti s tými silikón-hydrogélovými šošovkami? Čítal som, že sú odporúčané pre citlivejšie oči, no neviem, či to naozaj aj pomôže.
marek carey
Medium Star
Medium Star

Vacsina sosoviek dnesnych su silikon-hydrogel. :)
kvasko
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa kvasko »

Zdravim, fakt sa mi nechce prechadzat celu temu, tak sa vas tu spytam. Chystam sa zacat nosit sosovky, aspon na nejaky cas, kym sa dostanem na operaciu, a preto sa chcem nieco spytat. Ked ste si nasadzali prve razy sosovky, citili ste ich v ociach alebo nie ? Nemyslim tym rezanie, palenie, ale pocit, ze v tom oku nieco je. Ja len ci si oko musi teda zvyknut alebo mam skusit nejake ine :). A druha vec je, ze mali ste aj vy prve dni pocit rozmazaneho videnia ? Nevravim, ze stale, ale miestami mierne rozmazane, nic extremne. Dakujem velmi za odpovede :).
marek carey
Medium Star
Medium Star

ak vidis rozmazane tak mas zle dioptrie. :) tiez som si tym presiel. :) takze prememrat znova poskusat ine. :)
kvasko
Light Expert
Light Expert

Ako zatial som ich velakrat nemal na sebe, bolo mi na to povedane, ze si oko potrebuje zvyknut a podobne. Tak som sa chcel len spytat na vase skusenosti ci je to normalne :). Zle dioptrie neviem ci to mozu byt, mam celkovo nizke (+1;+1,5) a sosovky mam (+1;+1,25), bez okuliarov vidim v pohode, tak by som cakal, ze ked je tam rozdiel stvrt dioptrie, ze bude bez problemov aj toto, ale mozno to chce len cas :).
marek carey
Medium Star
Medium Star

no tak treba si na tie sosovky zvykat, to je jasne, ale ja ked osm si dal sovoje prve, tak som nedokázal chodit medzi ludi, lebo sa mi vsetko tak točilo, že dovidenia. :D a potom som to povedal doktorke, ubrala mi o pol dioptrie a všetko je tutti frutti. :)
kvasko
Light Expert
Light Expert

Heh, tak take extremne som to zas nemal :D len som videl, ze nevidim tak ostro, ako by som chcel. Oukej, tak pockam nejaky tyzden a ak sa nic nezmeni, poctim ich svojou dalsou navstevou :). Dakujem za pomoc. :)
hoci
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa hoci »

moja žena zas dakedy okuliare a dakedy šošovky, ale okuliare, len ak nemá čas ráno
uNfEiL
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa uNfEiL »

Zdravím, trošku oživím túto tému, prišiel som sa s vami podeliť o svoju prvú skúsenosť.

Takže dnes som bol u doktorky na prvé aplikovanie šošoviek. Prvý krát mi ich nasadzovala ona, zo začiatku to samozrejme nešlo, až asi na 15. pokus to konečne vyšlo :D. Potom som si skúšal dať jednu dole, asi po 5 min. sa zadarilo. A potom nech si ju skúsim dať späť, ale nedarilo sa, tak mi ju dala opäť ona a podarilo sa to hneď na druhý krát. Odvtedy ich mám stále na sebe, vraj doma mám trénovať. Ale zdá sa mi, že v pravom oku (v ktorom mám cylinder) ju akosi nemám správne či čo. Možno ju mám naopak, lebo aj mi spadla na stôl, ale ona ju opäť dala do roztoku a aplikovala mi ju a podľa mňa si určite overila či je správne. Keď chodím, hýbem sa alebo šoférujem a nemyslím na to, tak si to ani nevšimnem a všetko je OK. Ale občas vnímam ako keby na pravej strane to asi sekundičku bolo rozmazané alebo ako keby som tam mal mihalnicu lebo ako keby som ju tam aj videl aj ma tak trošku zareže, ale potom na to upriamim pozornosť, pozriem sa tam a nevidno nič a všetko je OK. Potom ale po istej dobe sa to opakuje... Takže taký čudný pocit, možno aj kvôli tomu že ich mám prvý krát na sebe. Ľave oko zatím (musím poklopať) v pohode.

A ešte jedna vec. Strašne ma bolí hlava. Môže to byť od nich? Alebo či to bude tým slnkom alebo nevyspatosťou, neviem.

Aa btw pri PC sa môžu používať? Lebo sa mi zdá ako keby mi s nimi ťahalo oči viac než keď mám okuliare.

edit: Hmm chcem si ich vybrať a nedarí sa... any idea? :D
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa AllGoneDead »

No ja ked som si daval sosovky prvy krat, tak som nemal ziaden problem. Spolu asi 15-20 pricom tam bolo este nejake vysetrenie, nasledne mi dala sosovky doktorka a potom som si ich vybral a znovu zalozil sam 8)
Ale k veci: 1) ak by si mal sosovky naopak tak by si o tom uricte vedel, neviem to povedat inak no mne to priam "rezalo" oci, a tie strasne slzili.
2) standardne su 2 velkosti zakrivenia sosoviek + moze byt rozdielny priemer, ale predpokladam ze doktorka ti vybrala take ktore ti najlepsie sadnu. Taky "zahmleny" pohlad zvyknem mavat ked preklipnem ocami a sosovka sa posunie, pripadne sa na chvilocku odlepi od oka.
3) osobne bezne nevnimam ze mam sosovky, ale ked sa trosku sustredim tak citim ze ich mam(ale to asi kazdy)
4) pri jednej znacke sosoviek ma po dlhsom noseni zvykla boliet hlava, znacku si nepamatam ale po jej zmene som uz podobny problem nemal
5) pri PC ich pouzivat mozes, ale okuliare uz maju antireflekne skla(dufam ze sa to tak vola :D ), takze rozdiel moze byt tam. Pripadne si kup okuliare specialne k PC ked budes mat sosovky. Co som len tak nahodne pozrel na nete tak stoja od 20 eur vyssie, ale ich kvalitu posudit neviem, pretoze niektore stoja aj cez 100(samozrejme vyssia cena ti negarantuje vyssiu kvalitu).
6.) ked ich vyberas tak urcite pri zrkadle(aspon zo zaciatku), jednou rukou si stiahni dolne viecko, druhou sa kludne dotkni bielka, sosovka zvykne "precnievat" z duhovky, ked sa lepsie pozries tak si to vsimnes. Tam kde je sosovka na bielku priloz koniec ukazovaku a potiahni dole, ked je uz sosovka na bielku tak ju vyber(chyt ju ukazovakom a palcom). Alebo si pozri nejaky turotial na youtube, pripadne na kazdej stranke kde predavaju sosovky by mal byt navod ako si ich nasadit a vybrat
uNfEiL
Light Professional
Light Professional

Pozeral a čítal som veľa návodov, ale ten ktorý si aj ty popísal (pozerať hore, potiahnuť šošovku dole na bielko a tak ju vybrať) nezaberal. Tak som sa popýtal o radu kolegyni, ktorá tiež nosí, a povedala mi že normálne pozerať dopredu a surovo hneď vybrať palcom a ukazovákom. Tak som skúsil a vuala - hneď na prvý pokus som dal dole aj pravú aj ľavú :).. Takže som happy.

Ale čo ma zarazilo, že som mal obe nasadené správne. Aj to pravé, ktoré sa mi zdalo že je naopak. Aj sama kolegynka povedala že mám pravé oko viac podráždené ako ľavé, že ju musím mať naruby, ale nemal som. No čo som čítal na nete, tak to môže byť viacerými faktormi, tak dúfam že to bude zajtra lepšie.

To slovko je "antireflexné :D" a áno, presne také okuliare mám. Ale vidím to tak, že doma budem používať normálne okuliare a šošovky len keď sa niekde vyberiem. Čo môžem povedať, tak prvé dojmy celkom dobré, konečne som mohol mať slnečné bríle!
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

Ved to som aj chcel napisat ale ako tak pozeram tak som si pomylil x a k :D
Take surove vyberanie sa mi raz vypomstilo, ale to boli take velmi tenke sosovky a mali za sebou asi polovicu ich "zivotneho cyklu".
Podrazdene oko by som zatial neriesil, nie kazdy si hned zvykne na sosovky + ty si spominal ze si sa s vkladanim babral dlhsie, takze problem by som hladal tam. Daj tomu trochu casu a ked sa to nezlepsi ani po par dnoch tak navstiv doktorku.
Inak sosovky som nosil skoro pernamentne rok alebo dva, potom sa mi uz lenilo sa s nimi babrat kazde rano a tak ich teraz pouzivam iba ked idem na bike
uNfEiL
Light Professional
Light Professional

No zatiaľ inak ako surovo ich vyberať neviem :/. S tým tvojim návodom som sa babral asi 10 min a bez úspechu.. snáď si oko postupne navykne a znecitlivie aby som to aplikovanie a vyberanie nevykonával tak dlho.
To podráždenie ako som už popisoval, som vnímal iba občas, ale tak dnes som ich mal prvý krát a aj to vyše 9 hodín tak to môže byť možno aj kvôli tomu, nemyslíš? Kúpil som si ale radšej aj nejakú očnú emulznú instiláciu CATIONORM (čo mi doktorka odporúčala) čo je vlastne "kompatibilné" aj so šošovkami, tak dúfam že to bude pomáhať za tých 12 € :D.
Práve toho sa bojím, že ráno si budem musieť budík prestaviť z 5:10 na asi 4:50 kvôli tomu babraniu sa s tým :D

Btw momentálne nosím šošovky nejaké skúšobné a vraj potom keď sa rozhodnem, že ich budem chcieť nosiť dlhodobejšie, bude doktorka objednávať nejaké iné (asi aj značkou), kde budú 3 páry. Nemám sa obávať, či budú oči v pohode keď si už za ten mesiac navyknú na tieto čo mám momentálne?
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

To podrazdenie ako som uz pisal zatial neries.
Rano som si ich zvykol davat az ked som bol takych 20-30 minut hore, ale kvoli busom som to niekedy nestihal :smt059
No vyskusal som asi 4-5 znaciek, objednaval som to cez net, kedze v optike kde som bol na vysetreni boli dost drahe(vyrabane specialne pre nich), pritom vyrobca vyrabal sosovky aj pod inou znackou, s rovnakymi vlastnostami a boli lacnejsie asi o 1/3. Takze si skus pozriet ci ich na nete nenajdes lacnejsie.
Je dost mozne ze skusobne a tie ktore ti objedna budu rovnake. Ale kludne si pozri z akeho materialu su vyrobene, aky maju obsah vody, aku maju priepustnost, zakrivenie, priemer; pripadne este UV filter. Ak tam nebude velky rozdiel tak by som bol bez obav.
uNfEiL
Light Professional
Light Professional

Tak vcera som ich mal druhy krat na sebe a to podrazdenie som uz nastastie nepozoroval.

Dnes rano som si ich daval presne 25 min, ale len asi 7 min som sa babral s nejakymi malickymi latkami / vlasmi alebo co to bolo, take malicke asi 1mm uchytene na sosovke a mohol som na nu kydat roztok aj ju davat do puzdra naplneneho roztokom a ani za svet to neslo dole.. Neviem ako sa to tam dostalo, ruky si stale poriadne umyjem a utriem, moze to byt uterakom? Bolo tam toho niekolko a zopar som aj dal dole ale mozno jedno-dve zostalo, je to velky problem?

Ona co mi ponuka, tak mesačné 3 pary za 30 €. Cenovo to je dobra ponuka?

Neviem ake vlastnosti maju tie moje, nerozumiem sa do toho. Jedine co viem, tak na tej karticke ktoru mi dala su uvedene iba dioptririe, cylinder a os. Ona mi aj znacku spominala ale to si uz nepamatam (maximalne by som jej mohol zavolat a spytat sa).

Len ma stve ze predvcerom a vcera mi to bolo viac pohodlnejsie na lavom oku, dnes zase na pravom, mozno kvoli tym malickym latkam co som spominal. Alebo si len oci musia zvyknut na to nove teleso.
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

Tak v prvom rade ked si davam sosovky, alebo aj ked ich cistim si neutieram ruky do uteraku. Su take utierky, povedal by som ze do kuchyne(ale nie som si isty) alebo si ich poriadne otras do umyvadla, pripadne ak mas doma susic ruk :lol: :lol: Co sa pamatam tak taktiez mi odporucala doktorka tekute mydlo, ale pouzivam normalne.
Sosovky cistim tak ze si ich dam na ukazovak ako by som si ich chcel nasadit, nakvapkam trochu roztoku a posucham prstom, potom sosovku otocim a zopakujem(ale treba dat pozor aby si ju otocil aj treti krat, aby si si ju nenasadil opacne).
Naposledy som kupovoal sosovky + roztok za 25-30 eur. Ale neviem presne ako je to s cylindrom, mozno vedia objednat sosovky priamo pre teba. Skus sa na to spytat. Ked mas krabicku od sosoviek, alebo nazov a typ tak si vies vlastnosti najst na nete.
uNfEiL
Light Professional
Light Professional

Ja som prave na nete cital, ze lepsie je pouzivat to pevne normalne mydlo nez tekute. Tak a kedze neutieras tak len vytrepes? Asi aj ja tak zacnem robit. Susicku nemame :-D.

Pri tom cisteni ju mas akoze na ukazovaku a kruzivymi pohybmi ju suchas palcom? Nemoze sa roztrhnut alebo inak poskodit?

A ake sosovky si kupujes? Myslim z hladiska doby (mesacne, stvrtrocne, ...). Krabicku praveze nemam, pretoze tie skusobne prisli len v takej malej nadobke ktoru ona potom vyhodila, takze nemam ako zistit si tie "parametre". A este roztok vies odporucat nejaky kvalitny ale za rozumnu cenu?
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

Hej staci vytrepat, pripadne ked doma najdem tie kuchynske papierove utierky.
Ked budes suchat decentne tak by to malo byt ok :)
Mesacne sosovky, podarilo sa mi najst aj skatulku, takze momentalne mam Pure Vision a su celkom v pohode.
Roztoky som mal dve Renu a Gelone( ten mam aj teraz) a neboli ziadne problemy ani pri jednom z nich.
Toto balenie som bral naposledy.
Doktorky sa spytaj ci ti treba toricke sosovky(ak mas cylinder) a v akej hodnote.
marek carey
Medium Star
Medium Star

Ja aj s mokrými rukami si ich dávam, už nepotrebujem, aby mi držali na prste, ako mám, tak dám do oka. :D A keď ich šúchaš bruškom prsta, nie je možné, aby sa ti roztrhli, neboj nič, pravidelným čistením výrazne predĺžiš životnosť a tým pádom ušetríš :P
Napísať odpoveď