nasvietenie scény

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
truefate
Light Expert
Light Expert

nasvietenie scény

Príspevok od používateľa truefate »

asi by bolo s týmto ísť na nejaké fórum, zamerané viacej na túto tvorbu, ale skúsim šťastie:

predom upozorňujem, že nevyžadujem rady od ťažkých profesionálov ktorý tvrdia, že sa to dá iba s miliónovou technikou :)

ako čo najjednoduchšie/najlacnejšie nasvietiť nočnú scénu? žiadne veľké plochy, iba tvár herca... šlo by o natáčanie v meste- teda keď som skúšal natáčať bez žiadneho svetla, tvár bola vďaka svetlu lámp, budov, atď. vlastne vidieť, ale nieje to ono... Kúpiť kamerové LED svetlo nieje problém, ale neviem či to bude úplne ono... keďže natáčanie sním mi pripadá ako keby som na tvár herca začal svietiť baterkou a to potom všetci vyzerajú ako utopenci...

a tak rozmýšľam či predsa len kúpiť to kamerové svetlo, ale dám ho ďalej od herca a skúsim ho nejako tlmiť bielou látkou, alebo čo...

+to v prílohe neviete niekto čo to je??/ ako sa to volá a kde si o tom viac prečítať??
Prílohy
Snímka obrazovky 2014-09-28 o 11.43.34.png
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: nasvietenie scény

Príspevok od používateľa Lub0$ »

To na obrazku, je kruhove svetlo zo ziaroviek, neviem ci to ma nejaky technicky nazov...tento typ je skor DIY, co znamena, ze si ho urobili/urobis sam doma v pivnici...su to obyvajne ziarovky.
A co sa tyka nocnej sceny, to je veelmi vseobecna otazka na ktoru snad niet odpoved, lebo len ty vies aky vysledny efekt vyzadujes. Mozes si kupit svetlo ake spominas, a to pripadne posunut (kazde svetlo je dobre, len musi byt mimo fotak/kameru) Alebo na to este hodis nejaky difuzer, alebo zjemnovac svetla, mozno farebny filter. Potom to este dotiahnes pri colorovani videa aby si nemal utopencov a mas to.
truefate
Light Expert
Light Expert

tie kamerové svetlá som popozeral, neberiem to ako zlú vecičku, ale skôr vhodnú na niečo takéto:

co sa týka toho zovšeobecnenia otázky, nechcem nič presvetlené, ani čiernu obrazovku... najskôr som uvažoval nad "americkou nocou" ktorá sa mi celkom pozdávala, ale potom sú problémy s oblohou- to vyzerá skrátka blbo (a sky replacement nehrozí)....

ja som zatial so zrkadlovkou von v noci nešiel, vyskúšal som to iba s iPhonom 5S, pričom keď som video pustil na laptope či v TV, na tváre vidieť bolo, ale slabo- skúšal som úplne jednoduché vylepšenie videa, kedy som v PC scénu osvetlil, a s výsledkom som bol celkom spokojný (áno, bolo to stokové, ale pre moje potreby mi to prišlo vhódné) len ten ŠUM!!!!- nie drastický, ale predsa viditeľný... neviem ako velmi sa bude nočné video zo zrkadlovky odlišovať od videa z iphonu (čo sa týka "osvetlovania", ale každopádne chcem potom trošku prisvietiť, ale chcel by som sa zo záujmu pohrať trošku aj s týmto- dá sa video nejak takto upraviť aj bez vzniknutia šumu??
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Nosum je otazka citlivosti teda ISO...musis sa s tym poriadne vyhrat...mozno by si mohol skusit nejaky velky softbox na slabo svetlo, nech iba postava chyti kus svetla do oci...ale vsetko je to o skusani...musis proste ist v tme von a skusat co ti najviac pasuje.
truefate
Light Expert
Light Expert

iba takto sa dá tiečo poradiť iba velmi ťažko, ale ak by som chcel niečo takéto, mali by ste mi ktomu čo povedať?? ďakujem.
Prílohy
Snímka obrazovky 2014-10-04 o 13.05.52.png
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Uplne jednoduche, pouzite jedno svetlo, v takom smere ako vidis...asi z predu, teda cez celne sklo, na velmi slaby vykon...uplne minimum podla vsetkeho. Pripadne mozno pouzity aj nejaky nadstavec na smerovanie svetla, kedze dopada iba na tvar.
truefate
Light Expert
Light Expert

a môžeš ešte pekne prosím poradiť, že aké to jedno svetlo kúpiť?

-niečo podla teba najlepšie v pomere cena/výkon
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Aky styl svetla zhanas? nasadzovacie na kameru, alebo ''externe'', potrebujes k tomu aj stojan, chces to napajat vonku, alebo iba kde je privod elektriny?
truefate
Light Expert
Light Expert

odpoviem asi takto:

chcem to napájať aj vonku... podla toho čo som ja čítal, tak aj tie nasadzovacie na kameru majú niektoré dlhý káblik a možnosť upevniť na klasický statív... t.j. niečo také by vyhovovalo (ak by to teda dočiahlo aspoň 2 metre od kamery)...

asi tak
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

A zdroj svetla ma byt aky? LED, alebo staci aj klasicka ziarovka, alebo mas presnu predstavu?
truefate
Light Expert
Light Expert

to neviem- podla toho čo je lepšie pre hentaký typ svietenia na ksicht ako je na tej druhej fotke- jednoduchý, ale pre mňa pôsobivý...
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

http://www.fotovideoshop.sk/shop/action ... 350w.xhtml

Kup si nieco take, uplne jednoduche, zaciatocnicke...davaj ale pozor ked to budes mat vonku, kvoli elektrine, nech ta to nezabije :P
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

Len pre ilustráciu, že keď sa chce, vypomôcť sa dá so všetkým:

Pár záberov do jednej reklamy sme nakrúcali na nočnej vlakovej stanici v dajakej dedinke za pomoci mojej toyoty Auris. Ukecali sme výpravcu a prišiel som s autom až na perón. Na svetlá sme dali viacero papierových vreckoviek + lepiaca páska po bokoch (= difuzor) a pustil som diaľkové. Scénické osvetlenie DIY ako víno :mrgreen:
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Jasne da sa kadejak, aj svetlo si sam vyroby....kupis objimku a ziarovku, das to dohromady, napojis na kabel, a softbox urobis z kartonu a nejakeho baliaceho papiera.
Napísať odpoveď