WD 3TB externý MBR a GPT a SmartTV

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
alfaomega
Expert
Expert

WD 3TB externý MBR a GPT a SmartTV

Príspevok od používateľa alfaomega »

Mám Windows 7 a nejako nechápem, prečo keď pripojím 3TB HDD v MBR tak vidím 2,72TB. Je to tým, že je externý alebo mi niečo uniká?
hojko
Site Admin
Site Admin
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: WD 3TB externý MBR a GPT

Príspevok od používateľa hojko »

Ano, unika ti prepocet. Tu sa napr o tom docitas: http://www.alza.sk/zobrazena-kapacita-art4567.htm
alfaomega
Expert
Expert

Uf, nemyslím to, že 2,72 != 3 ale to, že MBR podporuje iba do "2TB" a môj disk je v MBR a ukazuje spomínaných 2,72TB.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Aha. V tom pripade je to problem MBR, mala by pomoct zmena clusterov na 4K.
alfaomega
Expert
Expert

I see... ďakujem, akurát 4K je fajn, keďže súbory sú prevažne fotky, videá, dokumenty apod. (teda vraj že výrobcovia obchádzajú ten limit 2TB práve 4K sektormi, pričom pre 3TB by stačili 1024b sektory, ak tomu správne rozumiem)

Pôvodne som na túto nezrovnalosť narazil, keď som hľadal možnosti pripojenia k SmartTV.
Chcel by som totiž pripojiť HDD(3TB) k SmartTV (LG), ktorého výrobca doporučuje max 2TB. Zatiaľ TV nemáme, ale je to rozhodujúci faktor a preto sa chcem spýtať, keby sa disk rozdelil na 2 partície, dajme tomu cca rovnaké (nechcem prísť o dáta a tak ju zmenším - shrink), dáta ostanú na 1 partícií, dajme tomu (1,5TB). Niekde som čítal, že TV berie iba prvú partíciu, čiže ak je prvá >2TB(druhá teda 1), tak smola(teoreticky). Pomohlo by teda rozdelenie disku, aby si s tým TV poradil, má niekto s tým skúsenosti?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Re: WD 3TB externý MBR a GPT a SmartTV

Tazko povedat, trebalo by to rovno skusit. Ak mas moznost, zober si rozdeleny disk niekde do predajni ako je Nay, Datars, Planeo... a tam to rovno vyskusaj zapojit do telky.
alfaomega
Expert
Expert

Re: WD 3TB externý MBR a GPT a SmartTV

tak konečne som mal možnosť to vyskúšať a rozdelenie pomohlo (predtým celý 2,7TB ani nezaregistroval). Disk má teraz 1 a 1,7 TB partície a TV načíta obe. Nemá problém z nich prehrať alebo nahrať na ne obsah.
Napísať odpoveď