Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa strapaty »

LuksKE
(za seba poviem, strapatemu som naposledy znížil karmu v januári)
super ake ohladuplne :D

Siberian
diskusia je mozna ... len musia diskutery zbavit ambicie preonacovat ludi ... (ci uz jeden tabor alebo druhy..) ... v niektorych veciach reagovat iracionalne neznamena ze nerozumne ... je to ako ked si doma zo zenou ... ona ti hovori ze je cely cas sama a ty jej povies vsak som cely cas pri tebe .... ale v postatenejde o to ci je v mietvńosti sama ale ze sa citi osamela ... ze si snou ale sa jej nevenujes... cize zena ovori o emociach a muz o faktoch .... veriaci hovori o duchovnom prezivani.... a ateista o vedeckych faktoch ... neviem ako to viac polopate povedat ... ale viem ze sa musime spolu ucit komunikovat ... jedine tak mozeme nieco spolu vytvorit....

all ...myslim ze tehla chcel len trochu priestoru pre ludi na zdielanie ... pre ludi ktory nechcu argumentovat len pookriat... na vystavu obrazou sa tiez nechodi rozoberat techniku autora... ale prezit co chcel autor vyjadrit... aj ked si myslim ze ten hugitov nazor nebol nejaky konfliktny ... aj ked niekedy sa tej prirodzenej "alergii" clovek nevyhne nech sa snazi akokolvek...

//autoeditácia príspevku (23 Okt 2014, 21:21)
LuksKE
inac k tej karme v takychto temach hovori ta karma len o priemernosti .... ako sa clovek paci masam ...
pri odbornych temach ma ta karma zmysel.... ale v takychto ??? aj to je jedna vec na zamyslenie pre spravcov fora... kazda tema by mala mat vlastnu karmu ... ked mi nejaky odbornik IT cely ceveny bude nieco radit je to ine ako ked je niektocely cerveny ze ma iny nazor iny postoj k zivotu ...

ja osobne akrmu nesledujem ... aj ked sa mi stalo ze som sa tamuz pozeral .... slusnost je aspon sa podpisat...
vladenko007
VIP
VIP

Príspevok od používateľa vladenko007 »

super ake ohladuplne

Veril by si tomu že napriek tomu čo produkuješ v tejto téme som ti ja nikdy karmu neznížil?
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

..ja som v tejto teme myslim neznizil karmu nikomu ... aspon si na to nepamatam....
Siberian
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Siberian »

Strapaty - Komunikácia je možná, ale asi ťažko dospejú ateisti a veriaci ku kompromisu, ak sa nezhodnú ani na základných veciach. Obe strany to budú aj tak vždy považovať za preonačovanie, lebo jedna strana si bude vždy myslieť, že má pravdu a tá druhá nie, teda budú presviedčať - a keďže viera je pomerne osobná vec, tak sa to bude brať aj ako osobný útok a ľudia reagujú podráždene. btw, čo by mali veriaci a neveriaci spoločne tvoriť? Veď by sa nezhodli ani na základných právach.

//asi ako ten nezmyselný dodatok do ústavy, nie? alebo vatikánska zmluva? už len katolibanci sú známi toleranciou
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

... tak tvorime spolocne napriklad zakony.. pravidla ... moralku ...
dolezita je vzajomna tolerancia a respekt..
miki690
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa miki690 »

strapaty napísal:... tak tvorime spolocne napriklad zakony.. pravidla ... moralku ...
dolezita je vzajomna tolerancia a respekt..
No ale uz tu mame problem, pretoze s ateistami sa katolici nezhodnu ani v tom co znamenaju vyrazy ako "tolerancia a respekt" :)

edit / v niektorych pripadoch sa nezhodnu ani katolici navzajom medzi sebou ...
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

.. pretomaju dogmi a doktriny ... aby sa zhodovat nemuseli .. to ze sa niekto hlasi k niecomu a nevie ani k comu ... co ti mam na to povedat... ??? mnohi "katolici" ani nevedia ze ak suhlasia s potratmi su automaticky exkomunikovani z cirkvi ... cize nie su katolici ...mnohi nevedia ze aby bolo odpustenie hriechov uplne musia vykonat pokutu ktoru im urci knaz a napravu hriechu ak sa to da ... cize ak ukradne musi vratit alebo nahradit... vies kolko ludi pristupuje k sviatostiam svatokradezne... alebo ak sa z niekym hnevas ... poloz svoj dar .. vysporiadaj sa s nim a potom obetuj ... vies kolko ludi sa hneva a pristupuje k sviatostiam ... keby ludia svoju vieru zili a nebola by to len kolonka pri scitani nik by sa neopovazil o krestanoch hovorit urazlivo alebo opovrhujuco ...
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

strapaty napísal:super ake ohladuplne
vzhľadom k tvojím postom, je to dosť ohľaduplné

ku karme - ako som napísal aj kvádrovi, za svoju karmu si ty aj koval môžte tým, čo tu produkujete. Ak niekto napíše, že eminem spolupracuje s diablom a ešte si za tým stojí, rovnako že diabol nás manipuluje prostredníctvom Harryho Pottera (koval), tak čo iné si zaslúži od userov? Tak isto ty, ak namiesto vecných reakcií napíšeš rozprávky a omáčky a na podstatné veci vôbec nereaguješ, tak čo iné si od userov zaslúžiš?

mimochodom, tehla sa najprv vyjadrí, že mám byť vďační kresťanom za voľné dni, keď ho človek konfrontuje s týmto tvrdením, tak sa ohradí, že prečo ho s tým otravujem, on to neschválil a nakoniec ak mu človek ukáže akú primitívnosť vlastne napísal, tak rozdá k- s komentárom LOL, samozrejme, že vecné otázky vynechá a neodpovedá na nich.
strapaty napísal:dolezita je vzajomna tolerancia a respekt..
a tá sa z veriacich záhadne vždy vytratí, keď sa spomenie téma zrovnoprávnenia homosexuálnych párov, odluka cirkvi od štátu (pri niektorých), zrušenie vatikánskej zmluvy a ďalšie citlivé kresťanské/katolícke témy
no a opäť sa ťa opýtam, čo iné ako k- si zaslúžiš za to, že tu teraz píšeš o vzájomnej tolerancii a rešpekte medzi veriacimi a neveriacimi, resp. ľudmi rôznych vierovyznaní a pritom nie len v tejto ale aj v iných témach si preukázal, že tolerancia a rešpekt je niečo čím veľmi neprekvitáš

a ešte na kovala, keď som sa ho to už pýtal
Jozef Koval napísal:No nebudem ti klamať kvôli tomu že to chceli rodičia a kvôli peniazom no po čase som si uvedomil aký som bol hlúpy. Ak ide človek na birmovku kvôli peniazom alebo z donútenia nemá tam čo robiť ak by som sa aj ja nespamätal mal by som ju neplatnú len na papieri.
V podstate ti to vysvetlil už každý, ale...
ak by tvoji rodičia boli evanjelici, tak by si nemal birmovku v 16tih ale konfirmáciu v 12tich rokoch, či kedy ju presne majú. V tom veku by ti to asi oči neotvorilo (po nej už nič nemajú, pokiaľ sa nemýlim) a tiež prebieha to inak ako birmovka.
podobne v prípadoch, že by tvoji rodičia boli, budhisti, ateisti, židia, moslimovia atď. - v týchto prípadoch by si sa ani ku kresťanstvu nedostal, nie to ešte ku birmovke, počas ktorej si "otvoril oči"
vďaka tomu, akým rodičom si sa narodil a v akej spoločnosti si bol vychovaný si bol na birmovke, ktorá ti otvorila oči. Ty si bol ku viere ľahostajný, (nazval si sa aj ateistom, sympatizoval si so satanizmom) a keby si kvôli rodičom nešiel na birmovku, tak by si v tom ostal až doteraz.

Tu neide o to, že si sa počas birmovky zmenil, ale ide o to prečo si vlastne na tú birmovku išiel. Keby bolo na tebe samom, tak by si na ňu nešiel a dnes by si to ani neľutoval, pravdepodobne, pretože by si náboženstvo vnímal rovnako.

Čiže áno, rodiny do ktorých sa narodíme, spoločnosť v ktorej sme vychovávaný značne ovplyvňujú naše názory a aj vieru. A to minimálne do tých 18tich rokov. Potom aj mladí naberajú odvahu sa vzpriečiť niečomu, čo robia nasilu (napr. nanútená viera, kostol atď)
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

vladenko007
VIP
VIP

Príspevok od používateľa vladenko007 »

tu. inak super dokument
L.O.L.
Expert
Expert

Príspevok od používateľa L.O.L. »

Ja si tiez myslim ze je to podareny dokument, ktory otvori ludom oci.. Staci ked si vsimneme, akych ludi si tam vybral, sposob jeho "argumentacie" ked sa to tak da nazvat (hlavne to skakanie do reci a zosmiesnovanie) a mnohe nasledne reakcie ateistov k filmu plne nenavisti.. Proti ateistom nic nemam, viaceri z nich argumentuju logicky a pochopim ze sa na svet pozeraju tak ako sa pozeraju (mam osobne dovody preco verim, inak by som bol tiez taky) ale toto??? To je skor pokus o manipulaciu ako pohlad na vec s nadhladom.. Ale tak na väcsinu ludi to zjavne zabera, kedze to bez kritickeho pohladu ospevuju..
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Akých ľudí si vybral? Vybral si veriacich, vedcov, obyčajných ľudí, pastorov.. na čo narážaš? Áno, robí si srandu, asi preto, že je to humorista. Keď chceš iný typ dokumentu, pozri si napr. The Unbelievers, kde vystupujú Dawkins a Krauss. Len aby si nebol ešte viac sklamaný, lebo ten výsledok je hádam pre veriacich ešte horší.. :wink:
L.O.L.
Expert
Expert

@hughito: "Akých ľudí si vybral? Vybral si veriacich, vedcov, obyčajných ľudí, pastorov.. na čo narážaš? "

Narazam na to ze su zverejneni iba taki ludia a take momenty, ktore jeho a aj veriacich zvyraznuju v tako svetle ako on chce, ja sa fakt cudujem ci to len nevidis alebo nechces vidiet. Keby sa takto prejednavala ina tema napriklad v politike - bola by ti ta jednotvarnost hned bila do oci, ale tu nejak zahadne nie, preco asi.. To jak keby som z tych komentarov k tomu filmu z csfd co tu - gogo956 postol vybral tie najradikalnejsie (aj to len vety vytrhol z kontextu) a z toho zhodnotil, aki su ateisti radikalni a netolerantni - bola by to rovnaka blbost ako cely ten dokument.. BTW existuje viacero podobnych "dokumentov" z krestanskeho pohladu a uz tu aj nejake boli uploadnute a ludia sa na to stazovali, ze tam iba dali ludi ktori im pasovali a ze keby tam sedeli fundovani vedci a nebolo by to tak trapne zostrihane ze by to vobec tak nevyznelo - preco pri krestanskej verzii je to problem a pri tomto dokumente je to ok? Plati tu dvojaky meter? Vysvetli mi to pls..

"Áno, robí si srandu, asi preto, že je to humorista"

Diky za vysvetlenie, no pri humore je dolezite aj kde a v akom kontexte sa pouziva.. Pouzil by humor pri dokumente s myslienkou ze niektori fanaticki veriaci by mali prehodnotit svoje postoje?? Ok, to by som este bral.. Ale ked pouzije taketo zosmiesnovanie v dokumente ktory zakonci vetou "nabozenstvo musi zomriet aby sme mohli prezit" - to uz ten humor dostava trochu inu prichut, nemyslis?

K tomu videu co si postol - sry ani som ho nedopozeral, zase je to to iste, iba ustrizky rozhovorov nastrihane tak aby to autorom pasovalo - na rozdiel od teba nie som fanusik takychto jednostrannych nazor vnucujucich videi..
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Musim trochu suhlasit s L.O.L., cokolvek sa da natocit tak manipulativne, ze az (spominany dokument som este nepozeral). Ale dost manipulativnych vci som pocuval aj na hodinach nabozenstva: o ludoch co pozerali horor a potom vyvrazdili rodinu, o tom, ze bez vieri s so mna stane zlodej, o tom, ze ked budu zeny brat antikoncepeciu tak zomru strastnou smrtou alebo potratia.
Si kriticky, fajn, ale bud rovnako kriticky aj k veciam, ktore ti pasuju do svetnoazoru.

Inak, ak chces daco objektivne pozri si nieco od Richarda Dawkinsa,Neila Tysona alebo Derena Brawna.
L.O.L.
Expert
Expert

@harrison314: Noo ano, snazim sa byt kriticky aj v tych veciach, ktore mi pasuju do svetonazoru, to je hlavny dovod preco si raz za cas prelistujem aj tuto temu, aby som pocul aj argumenty z "opacnej strany". Podla mna aj cirkev robi chyby (to vie asi kazdy kto sa aspon trochu vyzna v historii a btw tiez som velkym odporcom odvolania Bezaka) a kazde jej rozhodnutie aj sam zhodnotim, okrem ineho aj ci je v sulade s Bibliou. No a ked uz som pri tom tak sa vyjadrim este k niecomu inemu:

Pre krestanov je Biblia, hlavne Novy Zakon naozaj to prvorade, cim sa maju v zivote riadit.. A ked uz sme pri temach ako napr. homosexualne manzelstva - tam to nie je o strate tolerancie ako som tu v teme predtym cital, ide len o to ze v Biblii je manzelstvo jasne definovane ako zväzok muza a zeny, a o nieco dalej sa pise, ze nie vsetci su schopni manzelstva, niektori sa taki narodili a niektorych takych spravili ludia - (kazdy si to uz musi vylozit sam). Nemam absolutne nic proti homosexualom, 2 poznam a su to super ludia - LENZE Biblia z mojho pohladu jasne hovori ze z cirkevneho pohladu ich zväzok nejde zrovnopravnit so zväzkom muza a zeny, ale to hned neznamena ze by veriaci boli netolerntni.
hughito
Redeemer
Redeemer

Dokument bude vždy zostrihaný, to je logické hádam. Natočeného materiálu je na desiatky hodín. Ako Maher, tak aj Dawkins a Krauss majú za sebou plno nezostrihaných debát, kde hodiny so svojimi oponentmi diskutujú. Takže nie je to tak, že by boli odkázaná na to, aby si zostrihali dokument tak, aby im to sadlo. Veď to ani netreba pri takých individúach, aké boli podaktoré v tých dokumentoch.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

L.O.L. napísal:@harrison314: Noo ano, snazim sa byt kriticky aj v tych veciach, ktore mi pasuju do svetonazoru, to je hlavny dovod preco si raz za cas prelistujem aj tuto temu, aby som pocul aj argumenty z "opacnej strany". Podla mna aj cirkev robi chyby (to vie asi kazdy kto sa aspon trochu vyzna v historiicirkev je spolocenstoveriacich a je normalne ze ludia robia chyby a btw tiez som velkym odporcom odvolania Bezakabezak ako knaz skadal slub poslusnosti .. a podla toho sa mal aj spravat... kazdy ma v spolocnosti inu ulohu ako aj zodpovednost... ci uz veriaci biskupi alebo ti co biskupov menuju) a kazde jej rozhodnutie aj sam zhodnotim, okrem ineho aj ci je v sulade s Bibliou. No a ked uz som pri tom tak sa vyjadrim este k niecomu inemu:

Pre krestanov je Biblia, hlavne Novy Zakon naozaj to prvorade, cim sa maju v zivote riadit.. A ked uz sme pri temach ako napr. homosexualne manzelstva - tam to nie je o strate tolerancie ako som tu v teme predtym cital, ide len o to ze v Biblii je manzelstvo jasne definovane ako zväzok muza a zeny, a o nieco dalej sa pise, ze nie vsetci su schopni manzelstva, niektori sa taki narodili a niektorych takych spravili ludia - (kazdy si to uz musi vylozit sam). Nemam absolutne nic proti homosexualom, 2 poznam a su to super ludia - LENZE Biblia z mojho pohladu jasne hovori ze z cirkevneho pohladu ich zväzok nejde zrovnopravnit so zväzkom muza a zeny, ale to hned neznamena ze by veriaci boli netolerntni.
hughito
Redeemer
Redeemer

Nauč sa normálne citovať. Vyberieš si časť textu na ktorú reaguješ a dáš Quote.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

hughito napísal:Vyberieš si časť textu na ktorú reaguješ a dáš Quote.
dik hugito ... ucime sa cely zivot....:D
hughito
Redeemer
Redeemer

A ďalšia rada. Keď reaguješ na posledný príspevok ako celok, tak sa necituje vôbec, automaticky sa berie, že naň reaguješ.
Napísať odpoveď